به نقل از مجله مهتاطب
۴ تا ۶ هفته ی اول شیردهی، برای موفقیت شیردهی دارای اهمیت است، به ویژه اگر شما برای اولین بار مادر شده باشید. این زمانی است که شما و کودکتان، میزان شیر مادر را می سنجید و روشی را پیدا می کنید. این همچنین زمانی است که شما حجم سالمی از شیر پستان را پایه ریزی می کنید.
حفظ و افزایش شیر پستان بعد از اولین هفته ها
اگر شما نیز مانند بسیاری از زنان دیگر که به تازگی مادر شده اند، هستید، ممکن است حتی بعد از اولین هفته های شیردهی، در مورد تولید شیر کافی برای کودک خود نگران باشید. اگرچه این یک ترس معمول است؛ اما فقط تعداد کمی از مادران وجود دارند که واقعا قادر به تولید شیر کافی برای نوزاد خود نیستند. اگر حجم شیر شما کم است، می تواند به طور طبیعی با گذراندن چند مرحله افزایش پیدا کند. تایید تکنیک شیردهی و دفعات بیشتر شیردهی اغلب دو مورد از اقدامات مهمی هستند که برای پایه ریزی و حفظ حجم سالمی از شیر پستان ضروری هستند.
چطوربه طور طبیعی شیر پستان خود را پایه ریزی کنید، آن را حفظ کنید یا آن را افزایش دهید
اینکه شما می توانید شیر کافی تولید کنید؛ لزوما به این معنی نیست که تولید شیر به صورت خودکاررخ داده است. کارهایی وجود دارند که شما باید آنها را انجام دهید تا حجم سالمی از شیر پستان را تولید و حفظ کنید. در این مقاله روش هایی برای پایه ریزی حجم سالمی از شیر یا افزایش حجم شیر پستان شما به صورت طبیعی بیان شده است. قبل از اینکه به سراغ درمان های دیگر مانند گیاهان دارویی یا داروها بروید، این روش ها را امتحان کنید.
نحوه پستان گرفتن کودک خود را کنترل کنید
مطمئن شوید که کودک شما، به درستی پستان هایتان را به دهن می گیرد. درست گرفتن پستان ها، موثرترین روش برای افزایش شیر شماست. یک پستان گیری نادرست، اغلب دلیل اصلی کم بودن حجم شیر مادر است. بدون یک پستان گیری مناسب، کودک شما نمی تواند به خوبی شیر را از پستان های شما بیرون بکشد. به هرحال، زمانی که کودکتان به درستی پستان را به دهن می گیرد و شیر را از پستان شما می مکد، بدن شما را برای تولید شیر بیشترتحریک می کند.
اگرنمی دانید چطوربفهمید که آیا کودک پستان را به درستی می گیرد یا نه، با پزشک خود صحبت کنید یا با یک مشاور شیردهی محلی تماس بگیرید.
شیردهی
بدن شما، شیر را براساس قوانین عرضه و تقاضا تولید می کند. هرچه تقاضا بیشتر باشد، پس بدن شما حجم شیر بیشتری را تولید خواهید کرد. تا زمانی که کودکتان به خوبی پستان تان را می گیرد و شیردهی بیشتری دارید، به بدن خود می گویید که نیاز به شیر پستان بیشتری دارید.
در اولین هفته ها بعد از اینکه کودکتان متولد می شود، باید هر دو تا ۳ ساعت یکبار شیردهی داشته باشید. اگر بیشتراز ۳ ساعت و نیم از آخرین شیردهی شما گذشته باشد باید کودک خودتان را برای شیر خوردن از خواب بیدار کنید.
حتی اگر شما یک کودک بزرگتر دارید که به خوبی شیر می خورد، برای مدتی با افزایش تعداد و طول جلسات شیردهی، می توانید حجم شیر خودتان را به طور طبیعی افزایش دهید.
پستان خود را فشار دهید
فشردن پستان، تکنیکی است که در حین شیردهی برای کمک به کودک برای دریافت شیر بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این همچنین روشی برای بیرون کشیدن شیر بیشتر از پستان در زمان شیردوشی است.
اگر کودک شما به خوبی شیر می خورد، نباید از روش فشردن پستان استفاده کنید. با این حال، اگر شما یک کودک خواب آلود یا یک نوزاد تازه متولد شده دارید که به خوبی شیر نمی خورد؛ فشرده کردن پستان میتواند جریان شیر شما را حفظ کند.
پستان های خودتان را تحریک کنید
بعد از اتمام شیردهی، از یک شیردوش یا یک تکنیک دستی برای تحریک پستان های خود استفاده کنید. تحریک بیشتر، به بدن شما خواهد گفت که نیاز به شیر بیشتری دارید.
یادگیری اینکه چطور شیر پستان را با دست هایتان بیرون بکشید، می تواند مفید باشد. بسیاری از مادران، استفاده از شیردوشی دستی را به استفاده از یک شیردوش ترجیح می دهند چون طبیعی تراست و هیچ هزینه ای ندارد. در طی اولین روزهای شیردهی، شیردوشی دستی ممکن است راحتتر باشد و ممکن است نسبت به شیردوش، به بیرون کشیدن شیر بیشتر از پستان کمک کند. به هرحال، آن یک مهارت است بنابراین برای یادگیری به زمان نیاز دارد.
استفاده از یک سیستم شیردهی مکمل
یک سیستم شیردهی مکمل می تواند برای تشویق کودک به مکیدن پستان های شما مورد استفاده قرار گیرد؛ حتی زمانی که دیگر شیری وجود ندارد. اگر کودک شما به دلیل آهسته بودن جریان شیر یا توقف آن، ناامید شود، ممکن است از مکیدن پستان امتناع کند.
با استفاده از یک سیستم شیردهی مکمل با شیری که قبلا دوشیده شده بود یا حتی شیر خشک، ممکن است قادر باشید مدت زمان بیشتری کودک خودتان را در حال مکیدن پستان نگه دارید. و تحریک بیشتر پستان، یک روش طبیعی برای افزایش مقدار شیری است که بدن شما تولید می کند.
در سبک زندگی خود تغییرات سالمی ایجاد کنید
شاید درک نکنید؛ اما بعضی کارهایی که ممکن است در طول روز انجام دهید می تواند حجم شیر شما را تحت تاثیر قرار دهد. عواملی که می توانند با تولید حجم کافی شیر شما تداخل داشته باشند؛ عبارتند از: سیگار کشیدن، مصرف ترکیبی قرص های پیشگیری از بارداری، تنش و خستگی. ممکن است بتوانید حجم شیر خودتان را به طور طبیعی با ایجاد تغییراتی در الگوی روتین زندگی روزانه ی خود افزایش دهید.
در هر وعده ی شیردهی مدت زمان بیشتری شیردهی داشته باشید
نوزاد شما باید حداقل به مدت ۱۰ دقیقه، از هر پستان شیر بخورد. اگر به خواب رفت، سعی کنید به آرامی او را بیدار کنید تا به شیر خوردن ادامه دهد. هرچه کودک شما زمان بیشتری را صرف شیر خوردن کند، بدن شما بیشترتحریک می شود.
شیر پستان خود را نادیده نگیرید و به کودک خود شیر خشک ندهید
زمانی که کودک در حال شیر خوردن از پستان هایتان است، بدن شما شیر بیشتری را تولید خواهد کرد. اگر شما شیردهی را نادیده بگیرید یا به جای شیر پستان، به کودک خود شیر خشک بدهید، شما به بدن خود نمی گویید که نیاز به تولید شیر بیشتری دارید. حجم شیر شما کاهش پیدا خواهد کرد مگر اینکه در بین شیردهی، شیر را بدوشید. و اگرچه شیردوشی می تواند به تولید و حفظ حجم شیر شما کمک کند؛ اما مشابه شیردهی نیست.
کودک شما نسبت به شیردوش بهترعمل خواهد کرد، به ویژه در آغاز، زمانی که شما در حال تولید شیرهستید.
در هر بار شیردهی، از هر دو پستان شیر بدهید
در طی اولین هفته ها، شیردهی از هر دو پستان، در طی هر بار تغذیه ی کودک، به تولید حجم مناسبی از شیر پستان کمک خواهد کرد. حتما پستانی که با آن شیردهی را آغاز می کنید را در هر بار شیردهی تغییر دهید چون اولین پستان معمولا بیشتر تحریک می شود.
اگر شما همیشه از یک پستان شیردهی را آغاز می کنید، آن پستان ممکن است شیر بیشتری را تولید کند و بزرگتر ازدیگری شود. بعد از اولین هفته ها، زمانی که شما با مقدار شیری که می سازید، احساس راحتی می کنید، میتوانید به شیردهی از هر دو پستان ادامه دهید یا در هر بار شیردهی فقط از یک پستان شیر دهید.
سعی کنید نوزاد خود را در طی تغذیه بیدار نگه دارید
در طی اولین هفته های تولد، برخی از نوزادان خواب آلود هستند و خیلی زیاد می خوابند. اگر شما یک کودک خواب آلود دارید، نه تنها باید او را هر ۳ ساعت برای شیر خوردن بیدار کنید بلکه همچنین باید او را در طی شیر خوردن، بیدار نگه دارید.
برای حفظ یک کودک خواب آلود در حالت شیر خوردن، تلاش کنید پاهای او را بمالید، قنداق (کهنه) او را عوض کنید، آروغ او را بگیرید یا قنداق او را باز کنید تا احساس گرمی و راحتی نکند. با بیدار نگه داشتن کودک و شیردهی، او قادر خواهد بود که غذای کافی دریافت کند و در عین حال برای بدن شما تحریک کافی را فراهم می کند که شما نیاز به ساخت یک حجم سالمی از شیر پستان دارید.
زمانی را صرف تماس مستقیم پوست با پوست کنید
در اصل، تماس پوست با پوست، یک درمان برای کودکان نارس است که مزایای زیادی برای کودکان کامل نیز دارد. تماس پوست با پوست که مراقبت کانگورویی نیز نامیده می شود، روشی برای نگه داشتن کودک است. کودکی که فقط یک قنداق (پوشک) و یک کلاه پوشیده است، روی قفسه ی سینه ی مادر قرار داده می شود و با یک پتو پوشانده میشود. تماس مستقیم پوست با پوست، تنش کودک را کاهش می دهد، تنفس او را بهبود می دهد و دمای بدن او را تنظیم می کند.
تماس پوست با پوست، وابستگی نوزاد با مادر را نیز تقویت می کند و برای شیردهی خیلی خوب است. مطالعات نشان داده اند که مراقبت کانگورویی می تواند کودک را تشویق کند تا مدت زمان بیشتری شیر بنوشد و به مادر کمک می کند تا شیر بیشتری تولید کند.
توسط شیردوش، شیر را از پستان خود خارج کنید
یک روش دیگر برای بیرون کشیدن شیر، شیردوش پستانی است. بنابراین، اگر شما با روش دستی راحت نیستید، یک شیردوش تهیه کنید و از آن بعد از شیردهی یا در بین دفعات شیردهی استفاده کنید. هرچه بیشتر پستان های خودتان را از شیر خالی کنید، شیر بیشتری تولید خواهید کرد.
اگر شما منحصرا برای کودک خودتان شیر می دوشید، می توانید جلسات شیردوشی بیشتری را در طی اولین هفته ها اضافه کنید و برای چند دقیقه بعد از اینکه جریان شیر متوقف می شود نیز شیردهی را ادامه دهید.
برای دادن پستانک درنگ کنید
مطالعات نشان داده اند که کودکانی که از شیر پستان تغذیه می شوند میتوانند از پستانک نیز استفاده کنند. با این حال، بهتر است قبل از دادن پستانک، تا زمانی که حجم شیر شما به خوبی پایه ریزی شود صبر کنید. اگر شما در طی اولین روزهای شیردهی، به نوزاد پستانک بدهید، او ممکن است به اندازه ی زمانی که به او پستانک داده نمی شود، شیر نخورد. بنابراین، زمانی که کودک شما خواهان پستانک است، در عوض، پستان خودتان را به او بدهید. شیردهی بیشتر، به شما کمک خواهد کرد تا شیر بیشتری تولید کنید. سپس میتوانید به محض اینکه حجم مناسب شیر خودتان را تولید کردید، به او پستانک بدهید.
حالا، قطعا کودکانی وجود دارند که از کاربرد پستانک، درست بعد از آغاز شیردهی سود ببرند و آن نیز ایرادی ندارد. فقط شما، همسرتان و پزشک کودکتان می داند که چه چیزی برای خانواده ی شما خوب است.
به خوبی تغذیه کنید
اگرچه شما با داشتن یک رژیم غذایی ضعیف، نیز می توانید حجم کافی از شیر پستان را تولید کنید؛ اما ایده ی خوب این است که سعی کنید تا در حین شیردهی، تغذیه ی بهتری داشته باشید. شیردهی و ساخت شیر بیشتر نیاز به مقدار زیادی انرژی دارد. بنابراین برای ساخت و حفظ حجم مناسبی از شیر پستان، بدن خودتان را با غذاهای متعادل و میان وعده های سالم تجدید نیرو کنید. شما حتی می توانید برخی از غذاهای افزایش دهنده ی شیرمانند شوربای جو دوسر، سبزیجات سبز تیره و بادام را به رژیم غذایی روزانه ی خودتان اضافه کنید تا به خودتان کمک کنید که کالری های بیشتری که مورد نیازتان هستند را دریافت کنید.
مقدار زیادی مایعات بنوشید
حدود ۹۰% شیر پستان از آب ساخته شده است، بنابراین نوشیدن مایعات کافی در طی روز را فراموش نکنید. نوشیدن حدود ۶ تا ۸ لیوان آب یا سایر مایعات سالم مانند شیر، آب میوه، یا چای، می تواند برای هیدراته نگه داشتن شما کافی باشد. اگر شما احساس تشنگی دارید، بیشتربنوشید. و اگر سرگیجه یا سردرد یا یک دهان خشک دارید، این ها علائمی هستند که احتمالا شما آب کافی نمی نوشید.
سعی کنید مقداری استراحت کنید
خستگی و استرس می تواند اثر منفی روی حجم شیر شما داشته باشد. اگرچه پیدا کردن زمان بیشتر برای استراحت، زمانی که شما یک مادر پرمشغله هستید، مشکل است اما خیلی مهم است. سعی کنید زمانی که کودکتان خواب است کمی چرت بزنید و بدانید که درخواست کمک، ایرادی ندارد. زمانی که شما استراحت می کنید و استرس ندارید، بدن شما می تواند انرژی بیشتری را صرف ساخت یک حجم شیر سالم بکند.
از چیزهایی که می توانند، حجم شیر شما را کاهش دهند، اجتناب کنید
موارد زیادی می توانند در مسیر پایه ریزی حجم شیر سالم نقش داشته باشند. شروع مصرف قرص های کنترل بارداری در طی اولین شش هفته بعد از تولد نوزاد، به ویژه روشی که حاوی استروژن است؛ می تواند تولید شیر را مشکلتر کند. عوامل دیگر مانند مصرف خیلی زیاد کافئین، نوشیدن الکل، یا سیگار کشیدن نیز میتواند با مقدار شیری که شما می توانید تولید کنید؛ تداخل کند. بنابراین قبل از آغاز هر نوع داروی جدید، به ویژه داروی کنترل بارداری، حتما به پزشک خود بگویید که شیر می دهید. و سعی کنید از چیزهایی که می توانند تاثیر منفی روی شما، کودک شما و حجم شیر شما داشته باشند؛ دوربمانید.
به خودتان باور داشته باشید
بیشتر زنان می توانند حجم سالمی از شیر را برای کودکان خودشان تولید و حفظ کنند و شانس اینکه شما هم بتوانید این کار را بکنید، خیلی زیاد است. تا زمانی که شیر می دهید و کودک شما نیز علائم دریافت کافی شیر را دارد، شما کار خودتان را خوب انجام می دهید. اجازه ندهید ترس و عدم امنیت، اعتماد به نفس شما را از بین ببرد.