سرطان دهان

به نقل از مجله سیب:

سرطان دهان جزو سرطان های شایع قرار نمی گیرد زیرا تنها حدود ۳ % کل سرطان هایی را که هر ساله در ایالات متحده تشخیص داده می شوند تشکیل می دهد. با این حال چون می توان از بیشتر موارد این سرطان پیشگیری کرد، شایسته است که به بحث در مورد آن پرداخته شود. در ایالات متحده از هر صدهزار فرد بالغ بین ده تا یازده نفر به این سرطان مبتلا می شوند که حدود ۴۹۷۰۰ مورد جدید را شامل می شود. بیماری به طور مشخصی در مردان بیشتر از زنان دیده می شود. از آنجا که ماه آوریل ماه اطلاع رسانی در مورد این سرطان می باشد، در این مقاله در مورد سرطان دهان توضیح خواهیم داد.

   

تعریف سرطان دهان (Oral Cancer)

سرطان  هایی که منشا اولیه و شروع آنها از زبان، زیر زبان، لثه ها و بافت های داخل دهان و گلو باشند، به عنوان سرطان دهان شناخته می شوند. با بالا رفتن سن، خطر ابتلا افزایش می یابد، ولی بسیاری از مبتلایان سابقه کشیدن سیگار، نوشیدن زیاد الکل یا عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را دارند.

   

علائم بیماری

اگر کسی هر یک از علائم زیر را برای بیش از دو هفته داشته باشد، بهتر است به یک پزشک یا دندانپزشک مراجعه کند زیرا سرطان دهان می تواند با علائم زیر شروع گردد:

  • وجود یک زخم، ساییدگی، توده یا بافت ضخیم شده در دهان، لب، زبان یا گلو

  • وجود یک لکه سفید یا قرمز در دهان

  • احساس گیرکردن چیزی در گلو که بهبود نمی یابد

  • مشکل داشتن در جویدن یا فروبردن غذا

  • مشکل داشتن در حرکت دادن فک یا زبان

  • بی حسی زبان یا سایر بخش های دهان

  • ورم کردن فک

  • احساس درد در یک گوش بدون از دست دادن حس شنوایی یا کاهش آن  

دلایل ایجاد سرطان دهان

کشیدن سیگار و نوشیدن الکل

مصرف هر نوع از تنباکو و کشیدن سیگار، خطر ابتلا به این سرطان را افزایش می دهد. نوشیدن الکل فراوان در درازمدت نیز همین اثر را دارد. افرادی که هم سیگار می کشند و هم زیاد الکل می نوشند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.

عفونت با ویروس پاپیلومای انسانی  (HPV)

برخی تحقیقات وجود ارتباط بین عفونت با ویروس HPV (که از طریق رابطه جنسی منتقل می شود) را با ابتلا به سرطان دهان نشان داده  اند. نقش ویروس HPV نوع ۱۶ در بروز سرطان دهان بیشتر در این تحقیقات مطرح بوده است.

سن

افزایش سن خطر ابتلا را افزایش می دهد. سن بیشتر افراد مبتلا بالای ۴۰ سال می باشد.

نور خورشید

تابش دراز مدت نور خورشید بر لب ها ممکن است باعث ایجاد سرطان لب شود.

رژیم غذایی

افرادی که رژیم غذایی آنها حاوی مقادیر کافی از سبزیجات و میوه ها نمی باشد، به میزان کافی ویتامین و مواد آنتی اکسیدان مصرف نمی کنند و بنابراین در معرض خطر ابتلا به سرطان دهان قرار می گیرند.

   

تشخیص

تشخیص زودرس این بیماری بسیار مهم است زیرا سرطان دهان می تواند به سرعت پیشرفت نماید و به سایر نقاط بدن گسترش پیدا کند. از این رو بهتر است با مشاهده علائم بالقوه بیماری که ذکر گردید، به پزشک یا دندانپزشک مراجعه شود، زیرا با معاینه دقیق دهان، گلو، لب ها، صورت و گردن می توان ضایعاتی را که مشکوک به سرطان می باشند، شناسایی نمود و اقدامات لازم را در مورد آنها انجام داد.

   

درمان

درمان سرطان دهان به کمک شیمی درمانی، پرتودرمانی و جراحی انجام می گیرد. بسته به نوع سرطان و میزان پیشرفت آن ممکن است از روش های فوق به تنهایی یا همراه یکدیگر استفاده نمود.

از روش های جدید درمانی می  توان به شیمی درمانی هدفمند اشاره کرد که طی آن دارو به شکلی هوشمند تنها بر سلول های سرطانی اثر می کند و باعث از بین رفتن سلول های سالم بدن نمی شود.

این درمان عوارض ناخواسته کمتری نسبت به روش های قدیمی شیمی درمانی دارد. درمان سرطان دهان ممکن است با همکاری گروهی از متخصصان شامل جراح فک و صورت، جراح پلاستیک و ترمیمی، متخصص سرطان شناسی (اونکولوژیست)، متخصص پرتودرمانی، دندانپزشک، متخصص گفتاردرمانی، پرستاران، متخصص تغذیه و مشاور روانشناسی انجام شود.

   

پیشگیری

بهترین راه پیشگیری از سرطان دهان، اجتناب از کشیدن سیگار و نوشیدن بیش از حد الکل می باشد. کنترل روابط جنسی و پرهیز از رابطه جنسی پرخطر نیز ممکن است جلوی عفونت با ویروس HPV و ابتلا به سرطان دهان را بگیرد. رژیم غذایی سرشار از سبزیجات، میوه  ها و فیبرهای غذایی نیز در پیشگیری از این سرطان موثر می باشد.

امیدواریم که خوانندگان این مقاله با به کار بستن دستورات فوق در مورد خود و آگاهی بخشی به دیگران، به کاهش تعداد مبتلایان به سرطان دهان کمک نمایند.

منبع

https://www.nidcr.nih.gov/health-info/oral-cancer/more-info

https://www.nidcr.nih.gov/research/data-statistics/oral-cancer/incidence

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=18444

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان