به نقل از مجله مهتاطب:
علت ایجاد درد در دوره قاعدگی چیست؟
لیپید های هورمون مانندی به نام پروستاگلاندین، کرامپ ها را ایجاد می کنند که باعث می شوند رحم شما برای خلاص شدن از شر پوشش آن، منقبض شود. پروستاگلاندین ها در واکنش های التهابی و درد نقش دارند. آن ها در پوشش رحم قرار دارند و از این پوشش بیرون می آیند. پروستاگلاندین ها پس از رها شدن باعث می شوند که انقباضات در چند روز اول پریود افزایش یابد. این به این معنی است که هر چقدر سطح پروستاگلاندین بیشتر باشد، گرفتگی نیز شدید تر است.
در حالتی که سطح این ماده خیلی بالا باشد، ممکن است فرد حالاتی مانند تهوع و اسهال را نیز تجربه کند. هر زمان که پوشش داخلی فرو بریزد، سطح پروستاگلاندین ها در بدن کاهش می یابد. به همین دلیل است که گرفتگی عضلات و درد مفاصل معمولا پس از این که چند روز از دوره قاعدگی بگذرد، کاهش می یابد.
بیشتر بخوانید: لوپرامید
علت ایجاد درد در این دوره نیز می تواند استروژن و پروژسترون باشد. این هورمون ها هورمون هایی هستند که در تنظیم چرخه قاعدگی نقش بزرگی ایفا می کنند. آن ها بر مواد شیمیایی مغز که با سر درد در ارتباط اند، تاثیر می گذارند. پیش از شروع عادت ماهانه، زمانی که فرد سندروم پیش از قاعدگی را تجربه می کند، سطح استروژن در بدن کاهش می باید و همین امر سر درد های پیاپی را در این روز ها در پی دارد.
پس از این که احساس کردید سر دردتان در حال شروع شدن است، بهتر است هر چه سریع تر به درمان آن اقدام کنید؛ زیرا هر چقدر که درمان سریع تر آغاز شود، احتمال این که این درد زود تر تسکین یابد بیشتر است.
آیا می توان در هنگام درد قاعدگی از قرص های ضد درد و مسکن استفاده کرد؟
پیش از بررسی تاثیر مسکن در خونریزی عادت ماهانه ، بهتر است برایتان توضیح دهیم که آیا می شود از این قرص ها برای تسکین درد استفاده کرد؟
در زمان درد می توانید از دارو های بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ناپروکسن استفاده کنید. البته ممکن است استفاده از آن ها بهترین ایده نباشد. درست است که گاهی درد های دوران قاعدگی غیر قابل تحمل و طاقت فرسا به نظر می رسند و شما حاضرید برای متوقف کردن آن ها به هر چیزی متوسل شوید. اما در این مورد باید جانب احتیاط را رعایت کنید. مسکن ها بهتر است برای کاهش درد پریود در صورتی که خیلی شدید باشند، مورد استفاده قرار بگیرند.
ممکن است بپرسید که علت این همه احتیاط چیست؟
استفاده از این مسکن ها به صورت پشت سر هم و در طولانی مدت عوارض جانبی فراوانی را به دنبال دارد. دکتر پراتیما تامکه، مشاور زنان و زایمان در بیمارستان مادری بمبئی می گوید:
«شما باید تا جایی که ممکن است از مصرف مسکن دوری کنید؛ زیرا عوارض جانبی فراوانی را در پی دارد که در صورت استفاده طولانی، بروز می یابند. برای مثال مصرف یک قرص آسپرین، ایبوپروفن و پاراستامول در روز به اندازه مصرف ۴ بار آن ضروری نیست.»
آیا مصرف قرص مسکن در دوره قاعدگی عوارض دارد؟
شما تنها زنی نیستید که در این دوران برای تسکین درد هایش از مسکن استفاده می کند؛ بلکه بسیاری از زنانی که قاعدگی های دردناک را تجربه می کنند، برای آرام تر شدن درد هایشان به ناچار به این قرص ها متوسل می شوند. اما همان گونه که در بخش پیشین ذکر کردیم، این کار می تواند شما را در معرض خطر برخی از مشکلات سلامتی قرار دهد. این عوارض عبارت اند از:
۱) یبوست: شما در دوران قاعدگی به اندازه کافی دچار گرفتگی عضلات می شوید. لازم است بدانید که اگر در این دوره به طور منظم مسکن مصرف کنید، در کنار این مشکل باید با یبوست نیز مبارزه کنید. تجربه یبوست در کنار گرفتگی های شدید، می تواند بسیار آزار دهنده باشد.
۲) رفلاکس اسید: رفلاکس اسید یکی دیگر از عوارض جانبی ناخوشایند مصرف مسکن برای مقابله با پریود های دردناک است.
۳) حالت تهوع و استفراغ: شما با مشکلاتی مواجه شود، دچار اسهال و استفراغ شوید و احساس خفگی به شما دست دهد.سیستم گوارش پس مصرف مسکن در این دوران ممکن است.
۴) معده درد: به دلیل ترکیدن قرص ها معمولا دچار معده درد می شوید.
۵) ضربان قلب نامنظم: ممکن است پس از مصرف قرص ضربان قلب شما نامنظم شود و احساس کنید که قفسه سینه تان سفت شده است.
۶) سرگیجه: مصرف قرص مسکن در دوران قاعدگی باعث می شود که شما احساس سرگیجه داشته باشید. در این صورت دیگر نمی توانید آن طور که باید بر روی کار هایتان تمرکز کنید.
۷) زخم معده: ممکن است تا کنون متوجه این نکته نشده باشید که بر روی معده یا روده کوچک نیز ممکن است زخم هایی ایجاد شوند که بسیار دردناک هستند. این زخم ها ممکن است روزی خونریزی کنند و خطرات جبران ناپذیری را در پی داشته باشند. در موارد شدید تر ممکن است فرد مجبور شود که مدتی را برای بهبودی در بیمارستان بستری شود.
آیا مصرف قرص مسکن باعث کاهش مقدار خونریزی در قاعدگی می شود؟
ممکن است از افراد بسیاری شنیده یا در اینترنت درمورد تاثیر مسکن در خونریزی شدید دوران قاعدگی نکاتی خوانده باشید. در بسیاری از سایت های اینترنتی دیده می شود که ایبوپروفن و سایر دارو های ضد التهابی غیر استروئیدی یا NSAID ها، در واقع در کاهش جریان پریود سنگین و شدید موثر اند. این موضوع صحیح به نظر می رسد. در ادامه نحوه این تاثیر گذاری را برایتان شرح می دهیم.
NSAID ها عناصر التهابی بدن مانند پروستاگلاندین ها را کاهش می دهند. دکتر هدر بارتوس، پزشک متخصص زنان و زایمان توضیح می دهد که پروستاگلاندین ها لیپید هایی هستند که اثرات متنوع و هورمون مانندی بر روی بدن می گذارند. پروستاگلاندین ها زمانی که سلول های آندومتر شروع به ریختن در رحم می کنند، تولید می شوند و متخصصان بر این باور اند که این مواد باعث ایجاد درد های دوران قاعدگی و خونریزی های آن می شوند. پیش تر هم اشاره کردیم که هر چقدر سطح این مواد در بدن بالا تر برود، فرد خونریزی شدید تر و گرفتگی های عضلانی دشوار تری را تجربه می کند. بنابراین می توانیم اینطور نتیجه گیری کنیم که مصرف ایبوپروفن با کاهش سطح پروستاگلاندین ها نه تنها به کاهش گرفتگی عضلات کمک می کند؛ بلکه می تواند خونریزی های شدید دوران قاعدگی را نیز کاهش دهد.
جمع بندی
درمورد دوران عادت ماهانه و درد ها و گرفتگی های عضلانی مربوط به آن اطلاعات متفاوت و ضد و نقیضی در دسترس است. شایعات بسیاری هست که می گوید برای کاهش درد هایتان هر چقدر که تمایل دارید مسکن مصرف کنید و مصرف آن ها هیچ ایرادی ندارند. ما در این مقاله بررسی نمودیم که شما می توانید از این مسکن ها استفاده کنید؛ اما مصرف بیش از حد آن ها برایتان عوارض خطرناکی را ایجاد می کند. همچنین بررسی کردیم که نحوه تاثیر مسکن در خونریزی عادت ماهانه به چه صورت است.
شما می توانید برای مشاوره در زمینه مصرف مسکن در دوران قاعدگی با شماره ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲ تماس بگیرید و یا در واتس اپ به شماره ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲ پیامک دهید تا بتوانید مستقیما با پزشکان داروساز و مشاوران متخصص در داروخانه آنلاین مهتاطب صحبت کنید و مشاوره های لازم را بگیرید.
مطالب بیشتر:
منوراژی (خون ریزی شدید دوران قاعدگی)چیست؟
سندروم پیش از قاعدگی چیست؟
بهترین راه های درمان درد پریود
بهترین قرص گیاهی برای کاهش درد پریود
بهترین قرص گیاهی برای تنظیم قاعدگی
بهترین قرصهای ضد درد برای دوره پریود