به نقل از ارز دیجیتال:
به قیافه مظلومش نگاه نکنید! او یک نابغه است! ویتالیک بوترین (Vitalik Buterin)، خالق اتریوم (Ethereum)، اولین پلتفرم قراردادهای هوشمند جهان است. کسی که دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتال را برای همیشه تغییر داد.
کارنامه ویتالیک پر از اتفاقات جذاب و دستاوردهای بزرگ است؛ پس اگر این مطلب کمی طولانی است نگران نباشید، یک عالمه جذابیت در انتظار شماست.
فهرست مطالب
ویتالیک بوترین کیست؟
ویتالیک بوترین، با نام کامل ویتالی دیمیتریویچ بوترین، متولد سال ۱۹۹۴، برنامهنویس نابغه و خالق اتریوم (Ethereum)، دومین ارز دیجیتال بزرگ جهان است. بوترین در سال ۲۰۱۴، با همراهی تعدادی از برنامهنویسان جوان و خلاق بلاک چین اتریوم را راهاندازی کرد. او با استعداد ذاتی، نبوغ و درک عمیقش از فناوری بلاک چین، پلتفرمی را خلق کرد که امکان اجرای قراردادهای هوشمند را فراهم میکند.
بوترین که یک دورگهٔ روسی-کانادایی است، از سال ۲۰۱۱ در جامعه بیت کوین فعال بوده است و در سال ۲۰۱۳، در ۲۳ سالگی، اتریوم را توسعه داد و منتشر کرد.
ویتالیک بنیانگذار بیت کوین مگزین (Bitcoin magazine) است و مقالههایی برای آن مینویسد. اما بیشتر شهرت وی از شخصیت پسربچه نابغهای نشأت میگیرد که زیربنای اتریوم را پایهگذاری کرد.
بوترین در کولومنا در روسیه به دنیا آمده و در دانشگاه واترلو (Waterloo) درس خوانده است. او همچنین جوایز متعددی مثل جایزه تیل (Thiel Fellowship) نیز برده است.
نام | ویتالیک دیمیتریویچ بوترین |
ملیت و محل تولد | روسیه/ کولومنا |
تحصیلات | رمزنگاری از دانشگاه واترلو |
حوزه فعالیت | برنامهنویسی، بلاک چین، ارزهای دیجیتال |
جوایز | تیل فلوشیپ، فورچن، تایم ۱۰۰ و دکترای افتخاری از دانشگاه بازل |
بیشتر بخوانید: اتریوم چیست؟ با Ethereum، بزرگترین بلاکچین قرارداد هوشمند آشنا شوید
دوران کودکی ویتالیک بوترین
ویتالیک در ۳۱ ژانویه سال ۱۹۹۴ در شهر کولومنا از استان مسکو روسیه به دنیا آمد. او تا ۶ سالگی و تا زمانی که والدینش تصمیم گرفتند برای فرصتهای شغلی بهتر به کانادا مهاجرت کنند، در روسیه زندگی کرد. زمانیکه او در کلاس سوم یک مدرسه ابتدایی در کانادا درس میخواند، در جمع کودکان با استعداد برای بورسیه جای گرفت.
در حالی که قرار گرفتن نام ویتالیک در این برنامه به معنی فرصتهای آموزشی بیشتر بود، اما اساساً او را از همکلاسیها و دوستانش جدا کرد. ویتالیک در این برنامه تحصیلی به سرعت فهمید که مجموعه استعدادها و مهارتهای خاص او برای همتایان و حتی معلمانش عجیبوغریب است.
کودک نابغه به اسم ویتالیک
او اساساً آماده یادگیری هرگونه مطالب مرتبط با ریاضی و برنامهنویسی بود و از ابتدا علاقه شدیدی به اقتصاد نشان میداد به طوری که اعداد سهرقمی را دوبرابر سریعتر از همسنوسالان خود میتوانست به صورت ذهنی با هم جمع کند.
اما سازنده اتریوم با گردهماییهای اجتماعی و فعالیتهای فوق برنامه غریبه بود. همانطور که خودش نیز به یاد میآورد بسیاری از مردم درباره اینکه او به یک نابغه ریاضی بسیار شبیه است، صحبت میکردند. آن زمان این فکر در سر ویتالیک شکل گرفت که چرا نمیتواند یک شخص عادی با میانگین نمراتی مثل هر کس دیگر باشد.
نوجوانی ویتالیک بوترین
خالق اتریوم دوران دبیرستان خود را به مدت ۴ سال در یک مدرسه خصوصی به نام آبلارد در تورنتو گذراند. ویتالیک از سالهایی که در دبیرستان سپری کرده بود به عنوان جذاب و پربازدهترین سالهای زندگیاش یاد کرد. این مدرسه درک وی را از آموزش تغییر داد، بطوریکه اخلاق و نتایج تحصیلیاش بلافاصله پس از تحصیل در این مدرسه به طور قابل توجهی تغییر پیدا کرد. در آبلارد بود که ویتالیک عطش و اشتیاق به یادگیریاش را گسترش داد؛ به خصوص اینکه در این مرحله یادگیری را برترین هدف زندگی خود قرار داد.
ویتالیک همواره نمرات قابل قبولی داشت، اما در دورهای از زندگی اولویت او به جای زمان گذاشتن بر روی تکالیف درسی، بیشتر بر روی بازی ورلد آف وارکرفت (World of Warcraft) و دست یافتن به سطوح بالاتر در این بازی بود. ویتالیک از وقتی ۱۳ سال داشت به بازی WoW مشغول بود تا اینکه یک روز در سال ۲۰۱۰، شخصیت ویتالیک به دلیل بهروزرسانی بلیزارد که شرکت سازنده بازی بود، اندکی تغییر یافت. او طول شب را با گریه سر کرد تا متعاقباً به چشم خود ببیند که سرویسهای غیرمتمرکز و کنار گذاشتن ورلد آف وارکرفت روی هم رفته چقدر میتواند وحشتناک باشد.
دوران دانشجویی ویتالیک بوترین
احتمالاً گشتن به دنبال یک علاقهمندی دیگر، در زندگی بود که ویتالیک، سازنده اتریوم را به سوی دنیای ارزهای دیجیتال هدایت کرد. او اولین بار درباره بیت کوین از پدرش که استارتآپ نرمافزاری در سال ۲۰۱۳ به راه انداخته بود، شنید. زرق و برق ارزهای دیجیتال در نگاه اول نظر او را معطوف خود نکرد. اولین فکری که به ذهنش خطور کرد این بود که شکست ارزهای دیجیتال به دلیل فقدان ارزش ذاتی برای آنها اجتنابناپذیر خواهد بود.
هرچند بعدها این موضوع بیشتر و بیشتر به گوشش خورد و باعث ایجاد علاقه ویتالیک به ارزهای دیجیتال شد. همانطور که خود او نیز اشاره کرده، اگر شما چیزی را دوبار بشنوید، ایده خوبی است که کمی از زمان خود را صرف آن کرده و اطلاعات بیشتری درباره آن کسب کنید.
ورود ویتالیک بوترین به ارزهای دیجیتال
در آن دوران به دید ویتالیک هر چیزی که با قانونگذاری دولتها سروکار داشت یا تحت کنترل شرکتها بود، شرورانه به نظر میرسید. طبیعتاً، ماهیت غیرمتمرکز و غیرقابل کنترل بیت کوین علاقه او را جلب کرد. حتی با وجود اینکه خط مشی او درباره خوب و بد از آن زمان بهطور قابل توجهی بهروزتر شده است، اما عقیده قلبی ویتالیک هنوز هم این است که قدرتمندان قدرت بیحدوحصری در اختیار دارند.
بوترین بیشتر زمان خود را بر روی در انجمنهای گوناگون مرتبط با بیت کوین سپری میکرد و به تحقیق درباره این شبکه مشغول بود. در ابتدا، عنصر ارز دیجیتال در این شبکه بود که توجه ویتالیک را به خود جلب کرد. اما هرچه بیشتر درگیر جامعه ارزهای دیجیتال میشد، بیشتر درباره فناوری زیرین و بینهایت پتانسیلدار مجازی بیت کوین فکر میکرد.
مجله بیت کوین (Bitcoin Magazine)
مقالههای بوترین توجه میهای آلیسی که از دوستداران بیت کوین در رومانی بود را به خود جلب کرد که به مکاتبات فعالانه این دو و در نهایت پیدایش مجله بیت کوین (Bitcoin Magazine) منجر شد. بوترین فعالیت خود را به عنوان سردبیر مجله بیت کوین و کار پاره وقت دیگری برای کریپتوگراف معروف، ایان گلدبرگ، به عنوان دستیار محقق ادامه داد. افزون بر این آن زمان ویتالیک ۵ دوره درسی پیشرفته را در دانشگاه واترلو نیز میگذراند.
در ماه می سال ۲۰۱۳ به شهر سن خوزه کالیفرنیا سفر کرد تا در کنفرانس مرتبط با بیت کوین به عنوان نماینده مجله بیت کوین حضور پیدا کند. این اولین بار بود که بوترین به عینه شاهد سرزنده و پرجنبوجوش بودن جامعه شکل گرفته پیرامون ارزهای دیجیتال بود. وی قانع شده بود که این پروژهای است که قطعاً ارزش وقت گذاشتن و وارد شدن به آن را دارد.
دور دنیا با بیت کوین
اواخر همان سال، خالق اتریوم تحصیل در دانشگاه را کنار گذاشت و تصمیم گرفت با بیت کوین هایی که بدست آورده، دور دنیا سفر کند و افرادی که به گسترش قابلیتهای شبکه بیت کوین کمک میکنند تا آن را در نوع خود به چیزی بزرگتر و قدرتمندتر از آنچه هست تبدیل کنند را ملاقات کند.
ویتالیک طی سفرهایش با پروژههای مرتبط با بیت کوین مختلفی از مغازههای کوچک در نیوهمپشایر و رستورانهایی در برلین که بیت کوین در آنها پذیرفته شده بود گرفته تا خودپردازهای بیت کوین و جوامع کوچک سرتاسر جهان، آشنا شد. هر چند تمامی آنها بیشتر بر روی نحوه بهبود عملکرد و مطرح ساختن بیت کوین به عنوان یک پول تمرکز کرده بودند.
سفر ویتالیک به اسرائیل
در اکتبر ۲۰۱۳، او از اسرائیل دیدن و با افرادی که پروژههای کاورتکوینز و مسترکوین را هدایت میکردند، ملاقات کرد. پروژههای ذکر شده کاربردهای بلاک چین برای مقاصد مختلف مانند ایجاد توکن بر روی شبکه بیت کوین، امکان ایجاد قراردادهای مالی و غیره را مورد پژوهش قرار داده بودند. با اینکه آنها همچنان از بلاک چین بیت کوین استفاده میکردند اما با این حال خصوصیات جدیدی به تراکنشهای بیت کوین اختصاص میدادند.
پس از مشاهده پروتکلهایی که پروژههای مختلف از آن استفاده میکردند، ویتالیک دریافت که تعمیم گسترده کاری که پروتکلها انجام میدهند با جایگزین کردن کارکرد آنها با زبان برنامهنویسی کامل تورینگ امری امکانپذیر است.
ایده اولیه اتریوم
در علوم کامپیوتر زبان برنامهنویسی کامل تورینگ (Turing Completeness) چیزی است که کامپیوتر را قادر میسازد هر مسئلهای را با دادن الگوریتم مناسب و حافظه و زمان کافی حل کند. ویتالیک در ابتدا ایدهای که داشت را به پروژههای آن دوران معرفی کرد اما همه آنها به او گوشزد کردند که زمان مناسبی برای اجرای چنین چیز بزرگی نیست. پس او تصمیم گرفت که به تنهایی دنبال ایدهای که داشت برود.
پیدایش اتریوم
اواخر سال ۲۰۱۳، ویتالیک ایدههایش را در قالب یک وایت پیپر (Whitepaper) که به چندنفر از دوستانش ارسال شده و توسط آنها گسترش پیدا کرده بود، خلاصه کرد. در نتیجه نزدیک به ۳۰ نفر برای بحث و گفتگو پیرامون این موضوع با ویتالیک گرد هم آمدند. بوترین منتظر انتقادات بود و بقیه نیز به اشتباهات اساسی که در مفهوم آن وجود داشت، اشاره میکردند.
بیشتر بخوانید: وایت پیپر چیست؟
حتی در آن دوران مفهوم اتریوم محوریت بیشتری درباره یک ارز داشت. طی دیدار و مباحثه با افرادی که این ایده را داشتند، گذشت زمان آن را تغییر داد و شکل جدیدی به آن بخشید. پس از اینکه به زبان برنامهنویسی مدنظر دست یابند، هرهفته روشهای جدیدی برای استفاده از آن به کار میبردند. در اواخر ژانویه ۲۰۱۴، تیم پروژه دریافت که ایجاد فضای ذخیرهسازی فایل در بستری غیرمتمرکز نسبتاً آسان است و مفاهیمی مانند نیم ریجستری (Name Registery) را تنها با چندخط کد میتوان به وجود آورد. با روی هم انباشتهشدن موارد استفادههای جدید، ایده ویتالیک آرامآرام تغییر شکل داد و به اتریومی که امروز میبینیم، تبدیل شد.
معرفی عمومی اتریوم
اتریوم در ژانویه ۲۰۱۳ اعلان عمومی شد. هسته تیم پروژه شامل ویتالیک بوترین، میهای آلیسی (Mihai Alisie)، گاوین وود (Gavin Wood)، چارلز هاسکینسون (Charles Hoskinson)، آنتونی دی یوریو (Anthony Di Iorio) و جوزف لوبین (Joseph Lubin) بود.
همچنین بوترین اتریوم را در کنفرانس بیت کوین در شهر میامی روی صحنه معرفی کرد. چندماه بعد تیم پروژه تصمیم گرفت برای اتر که ارز دیجیتال شبکه محسوب میشد، فروش جمعی انجام دهد. در همان دوران خود ویتالیک وام بلاعوض تیل فلوشیپ با مبلغ ۱۰۰ هزار دلار دریافت کرده بود.
عرضه اولیه یا ICO اتریوم
در طول فروش جمعی که اتر در ازای بیت کوین فروخته شد، تیم اتریوم بیش از ۳۱,۰۰۰ بیت کوین از جامعه ارزهای دیجیتال جمعآوری کرد که ارزشش در آن زمان چیزی نزدیک به ۱۸ میلیون دلار بود. هرچند در زمان فروش جمعی بیت کوین در محدوده ۶۵۰ دلار معامله میشد، اما پس از گذشت زمان، قیمت بیت کوین سقوط شدیدی تجربه کرد و تیم پروژه باید با زیان از دست دادن میلیونها دلار روبرو میشد.
با این وجود، سرمایه جمعآوری شده برای تاسیس بنیاد اتریوم که یک سازمان غیرانتفاعی واقع در سوییس بود، کافی به نظر میرسید. این بنیاد با هدف نظارت بر توسعه نرمافزار منبعباز اتریوم ایجاد شده بود.
علیرغم برخی مشکلات، سرمایهپذیری جمعی اتریوم سومین کمپین برتر در این زمینه بود که همین نیز موجب پوشش رسانهای پلتفرم در نشریات مالی بزرگ و معتبری از جمله والاستریت جورنال شد.
آغاز رسمی اتریوم
پس از اینکه شبکه به طور رسمی کار خود را آغاز کرد، بنیاد اتریوم چندین نمونه آزمایشی از پلتفرم اتریوم را مورد آزمایش قرار داد. آخرین نسخه نمونههای آزمایشی المپیک (Olympic) نام داشت که به همراه نسخه عمومی بتا پس از آن منتشر شد. در اوایل چندین کاربر باگها و خطاهای سیستم را پیدا کردند و تیم اتریوم نیز برای کسی که بر روی شبکه اتریوم تست استرس انجام دهد، پاداش ۲۵ هزار اتریومی تعیین کرد.
اولین نسخه عمومی اتریوم
در ۳۰ جولای سال ۲۰۱۵، اولین نسخه عمومی در دسترس اتریوم تحت عنوان «فرانتیر» (Frontier) منتشر شد. این نسخه که بیشتر شبیه به یک راهاندازی آزمایشی بود، تنها ضروریترین ویژگیهایش را داشت که با ظاهر خط فرمان منتشر شده بود و به توسعهدهندگان امکان آزمایش زنده پلتفرم را با ایجاد برنامههای غیرمتمرکز میداد. پس از اینکه پلتفرم از سوی توسعهدهندگان و استفادهکنندگان پایدار ارزیابی شد، به نسخه «هومستد» (Homestead) ارتقا یافت.
بیشتر بخوانید: دپ یا نرم افزار غیرمتمرکز (Decentralized Application) چیست؟
داستان هک دائو (DAO) و هاردفورک پس از آن
نام یکی از این پروژههای روی اتریوم دِ دائو «The DAO» بود که توسط یک تیم استارتآپ آلمانی به نام Slock.it هدایت میشد. پروژه DAO این قابلیت را به کاربران میداد که با استفاده از قراردادهای هوشمند وسایل خود نظیر ماشین، آپارتمان و این قبیل چیزها را همانند نسخهی غیرمتمرکزی از اِیربیانبی به اشتراک بگذارند.
به طریقی DAO موفق شد تا به بزرگترین پروژه سرمایهپذیری جمعی تاریخ تبدیل شود و بیش از ۱۵۰ میلیون دلار سرمایه از ۱۱ هزار عضو جمعآوری کند. هیچ نیازی به توضیح اضافه نیست که این مقدار پول بسیار بیشتر از آن چیزی بود که سازندگانش برای به دست آوردن آن امید داشته یا حتی آمادگی مدیریت آن را داشتند.
بیشتر بخوانید: سازمان خودگردان غیرمتمرکز (DAO) چیست؟
هک DAO چطور اتفاق افتاد؟
ماجرا را کمی جلوتر ببریم و به جایی برسیم که DAO هک شد. مهم است بدانیم که باگ کار گذاشته توسط هکر، در شبکه اتریوم یافت نشده بود و این پلتفرم به خوبی به فعالیت خود ادامه میداد. تمامی سیستمهای شبکه شده در مقابل حملات هکری آسیبپذیر هستند.
حتی خود هکر هم بعداً اظهار داشت که به سادگی از خطای فنی که در کد DAO وجود داشته، سواستفاده کرده است. هرچند در ۱۷ ژوئن سال ۲۰۱۶ شخصی شروع به انتقال پولهای DAO به دائوی کوچک (Child DAO) کرد که ساختار DAO را کپی کرده بود.
در انتها این هکر موفق شد ۵۰ میلیون دلار اتر از پروژه سازمان خودگردان غیرمتمرکز بیرون بکشد.قیمت اتریوم پس از این اتفاق از ۲۰ دلار به ۱۳ دلار سقوط کرد. این در حالی بود که اتریوم هیچ نقشی در این قضیه نداشت و پروژه The DAO با هکی که اتفاق افتاده بود، باید به تنهایی با این فاجعه روبرو میشد.
تولد اتریوم کلاسیک
تنها گزینهای که باقیمانده بود، اجرای یک هاردفورک بود. این اساساً به این معنی بود که نسخه جدیدی از شبکه اتریوم با اندکی تغییر در قوانین به وجود آید. پس از آن بود که ماینرها، صرافیها، کاربران عادی و دیگر برنامههای بزرگ باید تصمیم میگرفتند که بخشی از نسخه جدید اتریوم باشند یا بر روی نسخه اصلی به فعالیت خود ادامه دهند. طرح پیشنهادی هاردفورک میان دارندگان اتر به رأی گذاشته شد و اکثریت آنها که نزدیک به ۸۹ درصد رایدهندگان را تشکیل میدادند، به اجرای هاردفورک رای دادند و نهایتاً در تاریخ ۲۰ جولای ۲۰۱۶ هاردفورک اتریوم اتفاق افتاد.
بیشتر بخوانید:داستان پیدایش و تفاوتهای اتریوم و اتریوم کلاسیک
اتریوم کلاسیک پس از اتفاق افتادن هاردفورک متولد شد. اساساً از آنجایی که این ارز دیجیتال بلاک چین خودش را داشت و مستقل از اتریوم بود، باید به عنوان ارز دیجیتال جدید با آن برخورد میشد. خصوصیات دو بلاک چین پیش از بلاک ۱۹۲۰۰۰۰ که برای هاردفورک تعیین شده بود تا پول سرمایهگذاران پروژه The DAO را به صاحبانشان برگرداند، کاملاً یکسان بود. در حال حاضر اتریوم کلاسیک ویژگیهایی که اتریوم ارائه میدهد را نیز شامل میشود.
هرچند، شرایط پس از آن گیجکننده شده است. اول از همه، وجود دو بلاک چین در بین سرمایهگذاران و کاربران عادی سردرگمی ایجاد میکند. به علاوه این میتواند به حملات بازپخش (replay attack) بر روی هر دو زنجیره بلاک ختم شود. زیرا از آنجا که امضای رمزنگاری برای یک تراکنش انجام شده بر روی یک زنجیره ثبت میشود، تراکنش مشابهی میتوان بدون رضایت کاربر یا اطلاع او، بر روی زنجیره دیگر تکرار کرد.
ویتالیک بوترین و رسانهها
بوترین موسس و سردبیر مجله بیت کوین بود. این پروژه به صورت آنلاین و با همراهی ویتالیک و دیگر موسس آن یعنی میهای آلیسی آغاز شد. در ابتدا که وضعیت مالی مجله و دو موسس آن خوب نبود، این دو در ازای دریافت بیت کوین در انجمنهای مختلف، مقالاتی با محوریت بیت کوین مینوشتند. هر چند در سال ۲۰۱۲ اولین نسخه پرینتشده که از آن به عنوان اولین مجموعه کاملاً اختصاص یافته به ارزهای دیجیتال یاد میشود، منتشر شد.
این نسخه به تمامی مشترکان مجله در سراسر دنیا ایمیل شد، و برخی کتابفروشیها از جمله بارنز اند نوبل نیز آن را به فروش رساندند. ویتالیک هر هفته نزدیک به ۱۰ الی ۲۰ ساعت بر روی نشریه وقت میگذاشت. ویتالیک بوترین تا سال ۲۰۱۴ در این پروژه شرکت داشت. مجله بیت کوین در حال حاضر توسط BTC Media خریداری شده و اداره میشود.
ویتالیک همچنین در لجر که یک ژورنال علمی برای انتشار تحقیقات انجام شده بر روی فناوری ارزهای دیجیتال و بلاک چین بوده و دانشگاه پیتسبرگ حامی آن است، به عنوان داور همتا فعالیت داشته است.
پیمان تشکیلاتی اتریوم
در ماه مارس ۲۰۱۷، چندین استارتآپ بلاک چینی، برخی شرکتهای فورچون پانصد (Fortune ۵۰۰)، مراجع آکادمیک و عرضهکنندگان فناوری ساخت پیمان تشکیلاتی اتریوم (EEA) را اعلام کردند که آن زمان نزدیک به ۳۰ نفر عضو اصلی داشت. در زمان نگارش این مقاله بیش از ۱۵۰ عضو در این پیمان حضور دارند که شامل شرکتهای بزرگ بینالمللی نظیر مسترکارت، سیسکو، سامسونگ اسدیاس، مایکروسافت، اینتل و بسیاری دیگر میشوند.
هدف از این پیمان ایجاد پل ارتباطی بین اعضای آن و متخصصین موارد مرتبط با اتریوم است تا امر آموزش انجام شده و سپس از عهده توسعه برنامههای پرتقاضا و پیچیده سازمانی بر بستر اتریوم برآیند. بسیاری از شرکتهایی که در زمینه بانکی، مدیریت، مشاوره، فناوری، سرگرمی و صنایع دیگر فعال هستند، با متخصصین اتریوم برای پیگیری امکان پیادهسازی فناوریهای بلاک چین در عملیاتشان در ارتباط هستند.
اتحاد چاینالجر
در ماه می ۲۰۱۶، یازده بنگاه معاملاتی کالای منطقهای، بورس سهام و بازار خرید و فروش داراییهای مالی اتحاد چاینالجر(ChinaLedger) را به وجود آوردند. هدف از این اتحاد، ایجاد پروتکل بلاک چین متنبازی بود با چارچوب قوانین چین در این حوزه مطابقت داشته باشد و به توسعهدهندگان اجازه دهد که در آینده قادر به ایجاد برنامههای کاربردی بر بستر آن باشند.
کارگروه اینترنت از سازمان امنیت چین نیز در قالب مشاوره از برخی اعضای برجسته جامعه بلاک چین مانند ویتالیک بوترین استفاده میکند.
بوترین در روسیه
ماهیت پایه و اساسی ارزهای دیجیتال کهغیرمتمرکز بودن و ذات غیرقابل کنترل آنهاست، به طریقی یاغیگرانه و ضدسازمانی تلقی میشود؛ موردی که هیچوقت به کام روسیها خوش نیامده است. علاوه بر این، روسیه خانه بسیاری از دانشمندان کامپیوتر است که ویتالیک نیز علیرغم مهاجرتش در سن ۶ سالگی یکی از نمونههای بارز این افراد به شمار میآید. تمامی این فاکتورها او را مثال برجسته، مورداحترام و تحسینشدهای در روسیه کرده است.
در آگوست ۲۰۱۷، بیش از ۵۰۰۰ نفر برای سخنرانی بوترین در مرکز نوآوری اسکولکوو گرد هم آمدند. ویتالیک بین گفتههایش اشاره کرد که روسیه به همراه انگلیس و سنگاپور بین سه کشور برتر در زمینه تحقیق و آزمایش بر روی فناوریهای بلاک چین است. نکته دیگر تعداد بالای نودهای شبکه اتریوم در شهر مسکو روسیه است که یکی از بزرگترین خوشههای نود را در سراسر جهان رقم زده است.
ویتالیک بوترین همچنین با اشاره به اینکه رئیسجمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، از پتانسیل فناوری بلاک چین آگاه است، اظهار داشت که این به معنی قرارداشتن این فناوری در کانون توجهات است.
ملاقات بوترین و پوتین
بوترین با پوتین طی این ملاقات دیدار کرد بطوریکه برخی رسانهها ادعا کردند این دیدار از دلایل سفر ویتالیک محسوب میشد. طی این ملاقات بوترین از فرصتهای موجود در روسیه برای استفاده از فناوریهایی که توسعه داده سخن گفت و به نظر میرسد که رئیس جمهور نیز از این ایده حمایت کرد. طبق گزارشهای قبلی پوتین علاقه فراوانی به ایده اقتصاد دیجیتال دارد و به همین دلیل روسیه در حال حاضر فرصتهای مرتبط با بلاک چین را در زمینههای رهگیری کالا، احراز هویت اشخاص و محافظت از حق مالکیت دیجیتال بررسی میکند.
ویتالیک طی سفرش به روسیه در آگوست ۲۰۱۷، با ولادیسلاو مارتینوف مدیرعامل یوتا سرویس که یک شرکت ارتباطات و مخابراتی گوشی در روسیه است، به تفاهم رسید. این تفاهمنامه شامل ساخت نهادی جدید تحت عنوان اتریوم روسیه بود که آموزش، برگزاری رویداد و مروری بر معماری بانک دولتی ویتیبی بانک را فراهم میکرد. همچنین، این بانک تأمین مالی توسعه یک مرکز جدید برای پژوهش در زمینه بلاک چین را در دانشگاه ملی مطالعات فناوری روسیه به همراه اتریوم روسیه به عهده خواهد گرفت. این مرکز جدید راهحلهای جدیدی در خدمات دولتی که با بدنه قانونی و سازمانی سازگار است، ارائه خواهد داد.
شایعه مرگ ویتالیک بوترین چه بود؟
در ۲۵ ژوئن سال ۲۰۱۷، اخبار جعلی منتشر شد که ادعا داشت ویتالیک بوترین طی سانحه رانندگی کشته شده است. این خبر منجر به کاهش ۴ میلیارد دلار از حجم بازار اتریوم شد. این خبر از وبسایتی نشأت گرفت که بهشت کسانی است که پیامهای دروغ و آزاردهنده تولید میکنند.
هرچند اتریوم ارزش از دست رفته خود را بازیافت اما این شوخی باعث شد تا نقش اساسی ویتالیک در پلتفرم اتریوم و کل جامعه ارزهای دیجیتال و بلاک چین مشخص شود. از این رو شاید ناشناس ماندن خالق (یا خالقین) بیت کوین روش بسیار هوشمندانهای به حساب آید.
جوایز ویتالیک بوترین
مهمترین جایزه ویتالیک بوترین جایزه WTA یا جایزه جهانی فناوری در آیتی و نرمافزار است. آدم به این باهوشی و کسی که آیکیو او بیش از ۲۵۰ اندازهگیری شده است، حتماً باید جوایز دهانپرکنی هم در کارنامه داشته باشد. جوایزی که بوترین تا به حال برنده شده به شرح زیر است:
- جایزه تیل فلوشیپ در سال ۲۰۱۴
- جایزه WTA در بخش نرمافزار آیتی در سال ۲۰۱۴
- قرارگرفتن در لیست فورچون ۴۰ در سال ۲۰۱۶
- قرارگرفتن در لیست فوربز ۳۰ در سال ۲۰۱۸
- قرارگرفتن در لیست فورچن لجر ۴۰ در سال ۲۰۱۸
- دکترای افتخاری دانشگاه بازل در سال ۲۰۱۸
- قرارگرفتن در لیست تایم ۱۰۰ در سال ۲۰۲۱
نقل قولهای ویتالیک بوترین درباره بلاک چین و آینده
- من واقعاً به خاطر فرصتی که به من داده شده تا در چنین فضایی از صنعت علمی و جذاب کار کنم، سپاسگذارم. جایی که میتوانم با دیگر رمزنویسان، ریاضیدانان و اقتصاددانان برجسته در زمینههایشان تعامل داشته باشم و در ساخت نرمافزارها و ابزارهایی که میلیونها نفر سرتاسر جهان را تحت تأثیر قرار میدهند، کمک کنم و بر روی مسائل پیشرفته در زمینه علوم کامپیوتر، اقتصاد و فلسفه هر هفته کار کنم.
- من فکر میکنم بخش اعظمی از نتایج این حرکت، متوجه خلع بخشی از قدرت مهرههای تمرکزیافته در این بازی خواهد شد.
- بیت کوین اندکی کمتر از ۳ تراکنش در ثانیه پردازش میکند.خرید اتریوم چیزی نزدیک به ۵ تراکنش در ثانیه انجام میدهد. اوبر در هر ثانیه به ۱۲ نفر خدمات میدهد. چندسالی طول خواهد کشید تا بلاک چین جایگزین ویزا شود.
- چیزی که باعث شد در سال گذشته احساس خوشبینی داشته باشم این بود که علاقه بسیاری در این زمینه وجود دارد، نه تنها در حوزه ارزهای دیجیتال و خرید اتر و نگهداری آن، بلکه این علاقه واقعا برای استفاده از آن جهت ساخت برنامههایی بر این بستر وجود دارد.
- ما برای اولین بار توانستیم از مرز ۵۰۰ هزار تراکنش در روز عبور کنیم. اگر ضرب و تقسیم اعداد برایتان سخت است، این چیزی حدود ۷ تراکنش در هر ثانیه میشود.
حساب ویتالیک بوترین در شبکههای اجتماعی
در حال حاضر بوترین در توییتر یا ایکس و اینستاگرام حساب کاربری دارد. صد البته حساب او در اینستاگرام فعالیتی ندارد و تنها پستش مربوط به اواسط سال ۲۰۲۳ است.
- حساب کاربری ویتالیک بوترین در اینستاگرام – Instagram.com
- حساب کاربری ویتالیک بوترین در توییتر (ایکس) – X.com
نکته جالب اینجاست که دنبالکنندگان ایرانی ویتالیک روی اینستاگرام کم نیست و در بین کامنتهای پستهای او میتوان تعداد زیادی ایران را دید.
سوالات متداول
طبق تخمینها ثروت خالص ویتالیک در سال ۲۰۲۳ حدود ۴۰۰ میلیون دلار بوده است.
گفته میشود که ویتالیک بوترین در سنگاپور زندگی میکند. با این حال او بیشتر وقت خود را مشغول سفر است.
او در حال حاضر ۲۹ سال سن دارد.