به نقل از مجله مهتاطب:
برای درمان علائم اگزمای پوستی خفیف از شوینده و کرم های شرکتی و برای درمان اگزمای خفیف تا شدید از روشهای مختلفی استفاده میشوند که برخی از آنها بدون نسخه نیز قابل تهیه و استفاده هستند. در این مقاله به ۱۲ راه درمان اگزما میپردازیم.
راه های درمان اگزما
درمانهای مرسوم برای اکثریت قریب به اتفاق بیماران بسیار مفید هستند، اما برخی از آنها با وجود بهترین داروها همچنان رنج میبرند و برخی دیگر از درمانهایی رنج میبرند که برای اگزمای آتوپیک و سایر انواع اگزما کاملاً ایمن یا مؤثر نیستند.
بنابراین، جای تعجب نیست که بیش از نیمی از بیماران اگزما از نوعی داروی جایگزین یا درمان خانگی استفاده کرده اند و اکثریت به جستجوی گزینه های درمانی جدید و بهتر ادامه می دهند.
درمان های جایگزین که با شواهد علمی برای بهبود علائم اگزما پشتیبانی می شوند :
1) مرطوب کننده
2) ویتامین ها
3) داروی خوراکی و پماد کورتیکو استروئید
4) داروی آنتی هیستامین
5) داروی آنتی بیوتیک
6) داروی بیولوژیک
7) داروی مهار کننده کلسینورین
8) پروبیوتیک
9) نور درمانی
10) تغذیه و رژیم غذایی
۱۱) طب سوزنی
12) هیپنوتیزم
با توجه به وضعیت اگزمای پوستی، محصولات و ترکیبات آنها قابل تغییرند و در برخی موارد هر دو یا چند روش درمانی باهم صورت میگیرد.
برای درمان اگزمای پوستی بهتر است به پزشک مراجعه کنید و یا عکس از اگزمای خود به واتساپ ۰۹۳۰۲۰۰۷۵۸۷ ارسال نمائید. مشاران داروخانه مهتاطب شما را در درمان اگزما و خرید محصولات مورد نیازتان راهنمایی میکنند.
معرفی جداگانه روش های درمان اگزما
۱) مرطوب کننده های درمان اگزما:
نوع درمان: بدون نسخه
از جمله بهترین و عمومی ترین کرم پوست اگزمایی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱) روغن نارگیل، آلوئه ورا، اوسرین، روغن آفتابگردان: این مواد طبیعی و گیاهی مرطوب کننده های قوی برای پوست هستند و دارای خاصیت ضد التهاب و آرام بخش برای پوستند. در نتیجه میتوانند خشکی، خارش، دانه های اگزما و پوسته پوسته شدن در اثر اگزما را درمان کنند و از این طریق باعث بهبود و درمان اگزمای پوستی شوند. این روشها برای اگزمای خفیف مناسب تر است.
۲) وازلین: یکی از کاربردی ترین محصولات برای درمان و کنترل علائم اگزما در مراحل اولیه مصرف وازلین است. وازلین ترکیب خاص یا تقویتی ندارد اما به دلیل بافت خیلی چربی که دارد باعث ایجاد یک لایه محافظ روی پوست شما میشود و مانع خروج اب و رطوبت از پوسا و همچنین نرمی پوست میشود. پس میتواند برای بهبود اگزما کمک کننده باشد. استفاده از وازلین در مواردی که اگزما خفیف است و پوست به آن حساسیت ندهد قابل استفاده میباشد.
مقالات مرتبط: تاثیر وازلین در درمان اگزما
۳) کرم مرطوب کننده مخصوص اگزما:
استفاده از کرم های مخصوص پوست های خیلی خشک یا مخصوص اگزما می تواند علائم را بعد از چند دوره مصرف از بین ببرد. کرم های مرطوب کننده که روی بسته بندی آنها نوشته شده آتویک یا اگزما ترکیبات قویتر و موثرترین نسبت به روشهای طبیعی که در بدن بالا معرفی شد دارند. زیرا چند ترکیب موثر در کنار یکدیگر در کرم قرار میگرد و هر یک به نحوی به درمان علائم اگزما کمک میکنند. در این میان حتی شوینده های مخصوص پوست اگزمایی و آتوپیک نیز وجود دارد که بهتر است حتما استفاده شوند زیرا شوینده های صابونی خشن میتوانند باعث تشدید بیماری اگزما شوند و درمان را بی فایده و با تاخیر رو برو کنند.
توضیحات بیشتر: بهترین پماد برای اگزمای پوستی
در این قسمت به شما چند نمونه از بهترین کرمهای درمان اگزمای خفیف تا متوسط را معرفی می کنیم:
معرفی بهترین کرم های درمان اگزما
پس از آشنایی با عوامل موثر در ایجاد اگزما و صحبت از علائم این بیماری وقت آن رسیده است که شما را با ۳ کرم درمان اگزما آشنا کنیم. این ۳ محصول عبارت هستند از:
۱) کرم ضد اگزمای کودکان آتوپیک ماتیلدا
2) کرم ضد اگزما ژیناژن
3) کرم مرطوب کننده صورت و بدن آتوپیک سی بی پاریس
نام محصول و مشخصات |
کرم ضد اگزمای کودکان آتوپیک ماتیلدا |
کرم ضد اگزما ژیناژن |
کرم مرطوب کننده صورت و بدن آتوپیک سی بی پاریس |
قیمت (دی ماه ۱۴۰۲) |
۵۰.۰۰۰ تومان |
۱۴۷.۰۰۰ تومان |
۴۰۰.۰۰۰ تومان |
حجم | ۷۵ میلی لیتر |
۵۰ میلی لیتر |
۲۰۰ میلی لیتر |
ترکیب استروئیدی (کورتون) |
ندارد | ندارد | ندارد |
رده سنی |
کودکان | بزرگسالان | بزرگسالان |
کشور سازنده |
ایران | ایران | ایران |
نقد و بررسی بهترین کرم های درمان اگزما
۱) کرم ضد اگزمای کودکان آتوپیک ماتیلدا:
معرفی:
کرم ضد اگزمای کودکان اتوپیکس ایروکس محصول کشور ایران است. این کرم در بسته بندی های ۷۵ میلی لیتری عرضه می شود. در ساخت این کرم از پارابن، استرویید، اسانس، پارافین و رنگ استفاده نشده و برای مصرف روزانه نوزادان و کودکان ایمن و بی ضرر است. ترکیبات این محصول قدرت مرطوب کنندگی طولانی مدت و عمیقی دارند و به کاهش التهابات پوستی، خارش و پوسته ریزی حاصل از اگزما کمک می کنند.اوره و اوسرین از مهمترین ترکیبات ضد خارش و حساسیت طبیعی در این کرم هستند. فواید این کرم ضد اگزمای کودک: ✔️ بهبود و درمان اگزمای نوزادان و کودکان ✔️ پیشگیری و بهبود سوختگی ناشی از پوشک و ادرار ✔️ بهبود و درمان آفتاب سوختگی پوست کودکان ✔️ بهبود جوش در نوزادان و کودکان نحوه مصرف: ابتدا پوست را تمیز و خشک کنید. مقدار مناسبی از کرم را بر روی پوست قرار دهید و به آرامی ماساژ دهید تا جذب شود. برای خرید کرم آتوپیکس ایروکس روی اسم یا عکس آن کلیک کنید. |
۲) کرم ضد اگزمای ژیناژن:
معرفی: فواید این کرم ضد اگزما: نحوه مصرف: این کرم را دو بار در روز حتما بر روی پوست تمیز و خشک استفاده کنید. برای خرید کرم ضد اگزمای ژیناژن روی اسم یا عکس آن کلیک کنید. |
۳) کرم مرطوب کننده صورت و بدن آتوپیک سی بی پاریس:
معرفی: فواید کرم آتوپیک: نحوه مصرف: ابتدا پوست خود را تمیز کنید و سپس از این محصول استفاده کنید. برای خرید کرم ضد اگزمای سی بی روی اسم یا عکس آن کلیک کنید. |
۲) ویتامین های موثر بر اگزما
نوع درمان: بدون نسخه
ویتامین و مواد معدنی برای بدن فواید بسیار متنوعی دارند. برخی از این ویتامین ها بر کاهش علائم اگزما، پیشگیری از ابتلا به اگزما موثر می باشند. مانند:
✔️ ویتامین D
✔️ ویتامینE
✔️ ویتامین B12
✔️ اسیدهای چرب مانند امگا۳(روغن ماهی)
✔️ آنتی اکسیدان ها
این ترکیبات با رادیکالهای آزاد و اشعه های خورشید مبارزه کرده و مانع از آسیب آنها به پوست میشوند. از طرفی ویتامین D-E-امگا ۳ بخاطر بافت چربی که دارند باعث ایجاد لایه محافظ روی پوست شده وپوست را نرم و مرطوب نگه میدارند.
از طرفی ثابت شده است که کمبود ویتامین دی میتواند باعث اگزما شود. ضد التهاب بودن از دیگر فواید این ویتامینهای موثر بر درمان اگزما است که باعث رفع خارش، قرمزی و سوزش پوست میشود. مکمل های حاوی ترکیبات ذکر شده برای افراد مستعد به اگزما بصورت روزانه توصیه میشود. مصرف ویتامین و مواد معدنی هیچ ضرری برای بدن ندارد و علاوه بر جلوگیری و کنترل اگزما فواید دیگری نیز برای انسان دارند.
معمولا این ترکیبات در کرمها نیز استفاده میشوند. اما دسترسی به قرص های آن راحت تر و مقدار اثر خوراکی نسبت به کرمها بیشتر است.
۳) کورتیکو استروئیدها:
نوع درمان: نسخه ای یا تجویز پزشک
داروهای کورتیکواستروئید یا کورتون ها یکی از روشهای موثر برای درمان اگزما هستند. کورتیکواستروئید ها سیستم ایمنی را سرکوب میکنند و مانع بروز علائم آلرژی مانند خارش، التهاب و ورم پوست میشود. داروهای کورتون به شکل پماد، قرص، شربت و آمپول هستند. آمپول های کورتون مانند LA، بتامتازون، دگزامتازون و… برای موارد که فرد دچار کهیر یا اگزمای شدید شده و علائم مانند خارش او را به شدت اذیت میکنند استفاده میشود.
برای درمان اگزماهای متوسط تا شدید می توان از کرم های موضعی که سرکوبگر سیستم ایمنی بدن هستند و باعث کاهش علائم سیستم ایمنی به عوامل تحریک کننده هستند مانند کورتیکواستروئیدها می توان استفاده کرد. از جمله مهار کننده های واکنشهای آلرژیک می توان به تاکرولیموس، الیدل ( پیمکلرولیموس) هستند که بر سیستم ایمنی بدن تاثیر دارند. البته این کرمهای موضعی فقط برای افراد بالای ۲ سال با تائید پزشک توصیه می گردد.
کرم های پایه کورتیکواستروئید (کورتون) مانند بتامتازون، هیدروکورتیزون، تریامسینولون و تریامسینول ان ان هستند که به سرعت خارش و التهاب را کاهش می دهند.
مقاله مرتبط: معایب و مزایای مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون
💢 به علت اینکه کورتون ها بصورت طولانی مدت نباید استفاده شوند و عوارض جانبی دارند نباید بصورت خودسرانه مصرف شوند و تشخیص مصرف آنها و انتخاب داروی مناسب به تشخیص پزشک بستگی دارد.
💢 این کرمها معمولا در ابتدای مصرف باعث سوزش و خارش می شوند اما بعد از مدتی از بین میروند.
💢 معمولا افراد مبتلا به اگزما بعد از ۱۶ هفته استفاده از کرمها پوستی شفاف داشته و خارش آنها کاهش می باشد.
💢 پماد های استروئیدی معمولا در داروهای ساختنی پزشک داروساز و پوست قرار میگیرند اما با دوز مشخص و استاندارد که باید حتما طبق دستور پزشک نیز مصرف و قطع شوند.
💢 در مواردی که اگزما متوسط تا شدید باشد معمولا استفاده از یک کرم ساختنی حاوی مرطوب کننده هایی مانند اوره اوسرین و کورتون میتواند به درمان اگزما کمک بسیار زیادی کند و علائم و زخم ناشی از اگزما را در مدت ۱ ماه درمان کند.
💢 از جمله عوارض جانبی پمادهای کورتون: ورم ملتحمه، تبخال، التهابات پلک میباشد.
۴) داروی آنتی هیستامین:
نوع درمان: نسخه ای یا تجویز پزشک
داروهای آنتی هیستامین یا همان داروهای ضد حساسیت یکی دیگر از راه های درمان اگزما هستند. آنتی هیستامینها میزان واکنش بدن را کاهش می دهند و التهابات و حساسیت ها را کاهش و درمان می کنند.این داروها واکنش بدن به آلرژی مانند خارش و سوزش را کاهش میدهند و از این طریق به کاهش علائم اگزما کمک میکنند. در اگزماهای شدید نیز از دیفن هیدرامین استفاده می شود.
آنتی هیستامین ها به شکل قرص، شربت هستند که از جمله معروفترین آنها میتوان به ستیریزین، آنتی هیستامین، دیفن هیدرامین، نئوتادین، لوراتادین، فکسوفنادین اشاره کرد. آنتی هیستامین ها میتوانند خواب آور هستند.
۵) داروی آنتی بیوتیک:
نوع درمان: نسخه ای یا تجویز پزشک
خارش پوست در اثر اگزما میتواند باعث خراش و زخم شدن پوست شود، که باکتریها میتوانند از پوست آسیب دیده عبور کنند و باعث ایجاد عفونت شوند. پماد و قرص های آنتی بیوتیک مثل سفالکسین، تتراسایکلین، کلیندامایسین و… برای درمان عفونت ناشی از اگزما استفاده میشوند. این داروها خاصیت آنتی باکتری دارند و باعث از بین بردن باکتری های پوستی که باعث عفونت و التهاب شده اند میگردد.
۶) داروهای بیولوژیکی:
نوع درمان: نسخه ای یا تجویز پزشک
داروهای بیولوژیکی که نسخه ای هستند و در موارد خاص تجویز میشوند این داروها بخش خاصی از سیستم ایمنی بدن را هدف میگیرند و باعث مسدود کردن منبع التهابی عامل اگزما میشوند و از این طریق به درمان اگزما کمک میکنند. این داروها در واقع، پروتئینهایی مشتق از ژنهای انسانی هستند که مهندسی ژنتیک شدهاند. داروهای بیولوژیک به صورت وریدی (از رگ) تزریق میشوند تا بخشهای خاصی از سیستم ایمنی را که عامل التهاب است، هدف بگیرند.
دوپیلوماب، دوپیکسنت از داروهای بیولوژیکی هستند که علاوه بر کمک به درمان اگزما برای بیماری هایی مانند آلوپسی نیز استفاده میشوند.
دوپیلوماب: یک داروی بیولوژیک است که برای کمک به رفع منبع التهابی موسوم به التهاب نوع ۲ که در بروز درماتیت آتوپیک نقش دارد، کمک میکند. در سال ۲۰۱۷، FDA مجوز داروی جدیدی را برای درمان موارد جدی اگزما در بیماران ۱۲ ساله و بالاتر صادر کرد. این دارو، دوپیلوماب، دو بار در ماه زیر پوست تزریق میشود که بیماران میتوانند این کار را در خانه انجام دهند. این دارو برای افرادی ساخته شده است که نمیتوان اگزما را در آنها با درمانهای موضعی مانند پماد یا کرم کنترل کرد. از دوپیلوماب میتوان همراه با کورتیکواستروئیدها یا به تنهایی استفاده کرد.
محققان متوجه شدند که ۴۸ درصد از شرکتکنندگانی که دوپیلوماب دریافت میکردند، کاهش خارش و ۲۸ درصد پس از ۱۶ هفته پوست تقریباً شفاف داشتند.
۷) داروی سیستمیک:
نوع درمان: نسخه ای یا تجویز پزشک
داروهای سیستمیک که داروهای سرکوب کنندهی سیستم ایمنی بدن هستند یکی دیگر از راه های درمان اگزمای شدید و مزمن هستند. از آنجایی که در بیماری اگزما، سیستم ایمنی فرد درگیر میشود یکی از راه های یهیود اگزما استفاده از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند. در اگزما، سیستم ایمنی بدن بیش از حد واکنش نشان میدهد و ملتهب میشود.
رتینوئید، متوترکسات از جمله داروی های سیستمیک برای درمان اگزما هستند که با تجویز پزشک در موارد خاصی از درمان التهابات ناشی از اگزما مورد استفاده قرار میگیرند.
۸) پروبیوتیک:
نوع درمان: بدون نسخه
پروبیوتیک ها باکتری های سالم و مفید در بدن هستند که نقش اصلی آنها در مسئله گوارش است. در اثر بیماری اگزما باکتری های مفید در پوست و روده مختل میشوند. البته شواهدی مبنی بر درمان اگزما با قرص پروبیوتیک وجود ندارد ولی از پروبیوتیک برای مادران باردار استفاده میشود تا از ایجاد اگزما برای کودک جلوگیری شود.
برای خرید این کپسول پروبیوتیک آی بی اس روی اسم یا عکس ان ضربه بزنید
۹) نور درمانی:
نوع درمان: صلاح دید پزشک متخصص
نور درمانی یا فوتو تراپی معمولا به مدت ۲ ماه بصورت هفته ای ۲ تا ۳ بار برای اگزماهای شدید توصیه می شود.۷۰% افراد مبتلا به اگزما معمولا با روش نور درمانی درمان می شوند.شایعترین نور مورد استفاده در نور درمان UVB است.در این روش درمان اگزما از نورهای طبیعی خورشید در یک دستگاه استفاده می شود.فرد مبتلا به اگزما در این دستگاهها قرار گرفته تا ضایعه را تحت درمان قرار دهد. استفاده طولانی مدت از این روش ممکن است باعث سرطان پوست شود.
۱۰) تغذیه و رژیم غذایی:
نوع درمان: بدون نسخه
داشتن روتین مراقبت پوستی مخصوص پوست خشک و حساس (اگزمایی) و رعایت رژیم غذایی سالم دو اصل از عوامل درمان اگزما و پیشگیری از آن است. در صورتی که شما انواع داروهای درمان اگزما را استفاده کنید اما رژیم غذایی مناسبی نداشته باشید و از پوست حد مراقبت نکنید نمیتوانید درمان اگزمای خود را تضمین کنید. رعایت رژیم غذایی یک روش کم هزینه، آسان و در دسترس است که هر کس با هر شرایطی میتواند آن را انجام دهد. این موضوع علاوه بر جلوگیری از تحریک پوست و ایجاد اگزما باعث سلامت سیستم کلی بدن میگردد.
افراد حساس و مستعد اگزما از مواد و میوه هایی مانند گوجه فرنگی، توت فرنگی، بادمجان، گلوتن، دارای رنگ، غذاهای مخمری و قلیایی، لبنیات و آلرژی زا تا حد امکان دوری کنند. زیرا این ترکیبات میتوانند باعث ایجاد آلرژی و حساسیت پوستی شوند و باعث بروز اگزما گردند.
۱۱) هیپتوتیزم:
نوع درمان: بدون نسخه
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد هیپنوتیزم بر روی بهبود اگزما موثر است. اگر چه درمان اگزما به روش هیپنوتیزم کمی گران و وقت گیر است و مراکز خاصی برای انجام این کار وجود دارند اما یک روش کاملا ایمن، بی خطر و پر فایده است که علاوه بر کمک به درمان اگزما میتواند استرس و اجزای رفتاری این بیماری پوستی را کاهش دهد، همچنین باعث کاهش استرس، فشارهای روحی گردد.
۱۲) طب سوزنی:
نوع درمان: بدون نسخه
طب سوزنی یک روش قدیمی و مرسوم برای درمان انواع مشکلات و بیماری ها است. طب سوزنی از روشهای مرسوم و موثر برای درمان اگزما است و میتواند خارش های ناشی از اگزما را بهبود بخشد. طب سوزنی میتواند استرس را کاهش دهد و حس آرامش به شخص ببخشد. اما روش نسبتا گرانی است و اغلب تحت پوشش بیمه نمیباشد. از طرفی مراکز خاصی میتوانند طب سوزنی انجام دهند. در صورت انتخاب این روش حتما از معتبر بودن مرکز خدماتی خود مطمئن شوید.
توصیه های مهم در کنترل و درمان اگزما
👆 پوست را نخارانید:
در این مدت از خاراندن سطح تحریک شده خودداری کنید زیرا باعث ایجاد خراش بر پوست می گردد.باکتری و آلودگی ها از طریق این خراش ها وارد پوست شما شده و ایجاد عفونت می کنند.
👆 پانسمان اگزما:
برای اینکه به اگزما دست نزنید و از طرفی آلودگی ها آن را بیشتر تحریک نکنند ابتدا آن را بشوئید و یک کرم درمان اگزما که در بالا معرفی کردیم استفاده کنید و یا از یک کرم یا پماد کورتیکو استروئیدی به اگزما بزنید و با یک باند مرطوب ببندید و دوباره روی این باند مرطوب از یک باند خشک استفاده کنید.از این روش رطوبت رسانی به پوست را به خوبی انجام داده اید.
👆 از محیط های گرم و خشک بپرهیزید :
این محیط ها می توانند باعث تشدید اگزما شوند .
اگر نوزاد مبتلا به اگزما دارید؛ متخصص آلرژی ممکن است به شما توصیه کند حداقل روزی یک بار او را حمام ببرید و بلافاصله بعد از حمام از کرم مرطوب کننده استفاده کنید. همزمان با حمام کردن مکرر، استفاده از تمیزکننده های پوستی متعادل کنندهی pH را محدود کنید؛ به آرامی پوست او را خشک کنید و بلافاصله با یک کرم مرطوب کننده، روی ضایعات را بپوشانید. این روش “خیساندن و لکه دار کردن” نامیده میشود و میتواند خارش ناشی از اگزما را تسکین دهد.
در صورت تشدید و بیشتر شدن اگزما به پزشک مراجعه کنید و یا با همکاران داروساز و مشاوران ما در داروخانه آنلاین مهتاطب ( ۶۳۸۹۳۴۲۷-۰۲۱ ) تماس بگیرید.
مقالات مرتبط: