لکه ‌های سفید روی پوست؛ علت و راه درمان

به نقل از مجله مهتاطب:

ظاهر شدن لک سفید روی پوست ممکن است شما را نگران کند. لک سفید روی پوست می تواند نشانه انواع بیماری ها باشد که یکی از این بیماری ها بیماری ویتیلیگو است. ویتیلیگو یک بیماری پوستی خوش خیم (غیر سرطانی) است که در آن سیستم ایمنی به سلول های تولید کننده رنگدانه حمله می کند و باعث تغییر رنگ پوست و ایجاد لکه های سفید بر روی پوست می شود. ما در این مقاله قصد داریم این بیماری و انواع آن، عوامل ایجاد بیماری و راه های درمانی آن را توضیح دهیم.

 

لکه های سفید روی پوست (ویتیلیگو)

لک سفید روی پوست می تواند بیماری ویتیلیگو باشد. ویتیلیگو یک بیماری پوستی است که علت دقیق آن مشخص نیست. در ویتیلیگو سلول های تولید کننده رنگدانه یعنی ملانوسیت ها مورد حمله قرار می گیرند و پوست رنگ خود را از دست می دهد. ویتیلیگو که نوعی لک سفید روی پوست است، ممکن است پوست، غشا های مخاطی، چشم ها، گوش داخلی یا مو ها را تحت تاثیر قرار دهد و روی آن ها لک سفید ایجاد کند.
انواع مختلف ویتیلیگو شامل:

🔷 عمومی: رایج ترین نوع این بیماری است که در آن لکه های سفید در نقاط مختلف بدن ظاهر می شود.
🔷 سگمنتال: لکه سفید فقط به یک طرف بدن یا یک ناحیه محدود می شود.
🔷 مخاطی: لک سفید بر روی غشا های مخاطی دهان یا اندام تناسلی ظاهر می شود.
🔷 تریکوم: یک مرکز سفید یا بی رنگ روی پوست ایجاد می شود و ناحیه های اطراف رنگدانه های روشن تر یا رنگدانه های پوست معمولی دارند.
🔷 یونیورسال: در این نوع بیماری ویتیلیگو بیش از ۸۰ درصد پوست بدون رنگدانه است.

حدود یک درصد از جمعیت جهان به بیماری ویتیلیگو مبتلا هستند. ارتباطی بین ویتیلیگو و نژاد یا جنیست نیست؛ اما این بیماری در پوست های تیره تر به راحتی قابل مشاهده است و به همین دلیل بیشتر افراد فکر می کنند این بیماری در میان سیاه پوستان رایج تر است. لک سفید روی پوست که یکی از انواع آن ویتیلیگو است، اغلب ابتدا روی دست ها، پا ها یا صورت ظاهر می شود. نیمی از بیماران برای اولین بار قبل از بیست سالگی متوجه ویتیلیگو می شوند و معمولا افراد در دهه بیست زندگی خود به این بیماری مبتلا می شوند؛ اما این بیماری در هر سنی ممکن است رخ دهد.

علت بیماری ویتیلیگو چیست؟

علت بیماری ویتیلیگو نامشخص است؛ اما ممکن است ژنتیک، ویروس یا اختلال خود ایمنی علت های این بیماری باشند. متخصصان معتقدند که ویتیلیگو یک اختلال خودایمنی است. اختلال خود ایمنی باعث می شود که سیستم ایمنی به اشتباه به بخشی از بدن حمله کند. در این صورت گلبول های سفید خاصی باعث تخریب ملانوسیت ها می شوند. افراد مبتلا به ویتیلگو تا حدودی بیشتر در معرض سایر بیماری های خودایمنی دیگر مانند تیروئید، بیماری آدیسون، آلوپسی آره آتا، دیابت و … هستند. سایر عوامل احتمالی اما اثبات نشده عبارتند از: آفتاب سوختگی، ناراحتی عاطفی و خود تخریبی ملانوسیت ها، قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی، عدم تعادل آنتی اکسیدان در بدن و … .

لکه های سفید ناشی از زخم و اسکار

لک سفید روی پوست که بعد از زخم و اسکار ایجاد می شوند، هیپوپیگمانته نام دارند و در اثر عمل جراحی و سوختگی عمیق پوست و ماندن جای زخم های پوستی دیده می شوند.  لکه های سفید ناشی از زخم و اسکار مانند درمان ویتیلیگو چالشی جدی برای پزشکان محسوب می شود. پیوند قسمت های مختلف پوست به ناحیه آسیب دیده، لایه برداری لیزری و لایه برداری شیمیایی از روش های درمانی لکه های سفید ناشی از زخم و اسکار یا هیپوپیگمانته هستند.

آیا ویتیلیگو همان لک و پیس است؟

بله. پیسی، برص، لک و پیس یا ویتیلیگو یکسان هستند و درواقع همان اختلال در تولید رنگدانه هستند.

علائم تشخیص بیماری ویتیلیگو

لک سفید روی پوست می تواند نشان دهنده ویتیلیگو باشد. بیماری ویتیلیگو نوعی لک سفید بر روی پوست است که بیشتر در مناطقی از پوست که بیشتر در معرض آفتاب هستند دیده می شود. اولین علائم می تواند لکه های سفید داخل دهان یا چشم و سفید شدن مو باشد. لک سفید روی پوست ممکن است با سرعت متفاوتی روی بدن پخش شود یا اصلا پخش نشود. بیماری ویتیلیگو اغلب ساده است و پزشکان برای تشخیص این بیماری به آزمایش خاصی نیاز ندارند. لک سفید روی پوست یا ویتیلیگو یک مشکل پوستی است و مستقیما روی سلامتی تاثیر نمی گذارد؛ اما ممکن است از نظر روانی به بیمار آسیب برساند.

لک و پیس (ویتیلیگو) و رابطه آن با ژنتیک فرد

همانطور که گفته شد علت بیماری ویتلیگو ناشناخته است؛ اما چند نظریه درمورد علت آن هست که یکی از این نظریه ها تاثیر ژنتیک است. طبق یک بررسی تخمین زده شده است که ۲۰ تا ۳۰ درصد افرادی که به بیماری ویتیلیگو مبتلا هستند، حداقل یکی از خویشاوندان درجه یکشان به این بیماری مبتلاست.

آیا ویتیلیگو خطرناک است؟

ویتیلیگو مسری یا خطرناک نیست؛ اما می تواند زندگی شما را تغییر دهد. بسیاری از افراد مبتلا به ویتیلیگو افسردگی و اعتماد به نفس پایینی دارند. برای مقابله با این بیماری ابتدا باید خودتان و اطرافیانتان را از نظر روانی آماده کنید.
افراد مبتلا به ویتیلیگو باید بعضی از موارد را رعایت کنند. ضرورت استفاده از کرم ضد آفتاب به همه ثابت شده است. به افراد مبتلا به ویتیلیگو مانند بقیه افراد جامعه توصیه می شود از انواع کرم ضد آفتاب مانند SPF ۳۰ یا بالا تر استفاده کنند. پوست بدون رنگ طبیعی بیشتر در معرض نور خورشید می سوزد.
مطالعه ای در دانشگاه آمستردام نشان می دهد که خطر ابتلا به سرطان پوست ملانوما و غیر ملانوما در افراد مبتلا به ویتیلیگو در مقایسه با افراد دیگر سه برابر کمتر است. ژن های مرتبط با ویتیلیگو ممکن است خطر ابتلا به ملانوم بدخیم را کاهش دهد. مطالعات دیگری نشان می دهند هر چیزی که ملانوسیت ها را از بین ببرد، باعث تخریب سلول های سرطانی نیز می شود. البته افراد مبتلا به ویتیلیگو همچنان باید مراقب پوست خود باشند.

برای درمان لک و پیس باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر لک سفید روی پوست خود دیدید و پزشک متخصص پوست تشخیص داد که شما به بیماری ویتیلیگو مبتلا هستید، باید تحت نظر پزشک درمان خود را شروع کنید و به هیچ وجه خودسرانه دارویی مصرف نکنید. روش های درمانی این بیماری، درمان تخصصی لک صورت است و به نظارت پزشک متخصص پوست نیازمند است.

راه های درمانی لک سفید روی پوست

این بیماری در حال حاضر صد در صد قابل درمان نیست؛ اما درمان هایی که هم اکنون هستند می توانند بسیار مفید باشند. بیشتر روش های درمان بیماری ویتیلگو سیستم ایمنی را هدف قرار می دهند و سعی می کنند تخریب ملانوسیت ها را متوقف کنند. چند روش درمان رایج ویتیلگو و از بین بردن لکه سفید روی پوست شامل استتار درمانی، ریپیگمنتاسیون، نور درمانی و جراحی است.

۱) استتار درمانی

این روش شامل استفاده از انواع کرم ضد آفتاب، آرایش، خالکوبی یا میکروپیگمنتیشن، رنگ مو و استفاده از بعضی دارو های سفید کننده صورت برای مطابقت داشتن با ویتیلیگو می شود.

۲) ریپیگمنتاسیون

در این روش می توان کورتیکواستروئید ها را به صورت خوراکی یا موضعی مصرف کرد. نتایج این روش درمانی ممکن است تا سه ماه طول بکشد.

۳) نور درمانی

یکی از درمان های مهم از بین بردن لک سفید روی پوست استفاده از اشعه ماوراء بنفش است که UVB نامیده می شود. بیمار در این روش درمانی باید دو تا سه جلسه در هفته به مدت چند ماه به پزشک مراجعه کند. این روش درمانی نوعی لیزر درمانی است که باعث افزاش رنگدانه ها می شود. همچنین ترکیب پسورالن و نور درمانی که PUVA نامیده می شود می تواند موثر باشد.

۴) جراحی

جراحی برای درمان بیماری ویتیلیگو و از بین بردن لک سفید روی پوست موثر است و پزشکان در جراحی سعی می کنند ملانوسیت های سالم را از مناطق دیگر پوست به مناطق آسیب دیده پیوند می زنند؛ اما این روش کمتر انجام می شود. هدف جراحی بازگرداندن رنگ پوست یا بازگرداندن ملانوسیت های سالم به پوست است و بعد از جراحی سعی می شود پوست ظاهر طبیعی خود را بازیابد. ملانوسیت ها به آهستگی و در طی چند ماه تا چند سال جایگزین می شوند.

تاثیر گلوتاتیون بر ویتیلیگو

ویتیلیگو اختلال رنگدانه ای ایدیوپاتیک پوست است که به صورت لکه های سفید روی پوست خود را نشان می دهد. استرس اکسیداتیو یکی از عواملی است که در ابتلا به ویتیلیگو موثر است. همان گونه که پیشتر نیز اشاره کردیم گلوتاتیون از استرس اکسیداتیو پیشگیری می کند. بیشتر کسانی که به ویتیلیگو دچار می شوند، سطح گلوتاتیونشان پایین است. این ماده یکی از اجزاء مهمی است که با رادیکال های آزاد مبارزه می کند و فلزات سنگین را از بین می برد.

برای خرید قرص گلوتاتیون به شماره ۰۹۳۰۲۰۰۷۵۸۷ در برنامه ایتا یا روبیکا پیام دهید.

سرم ضد لک و پیس ویتیلیگو GFBF

این محصول در حجم ۱۰ میلی لیتر برای انواع پوستهای دارای لک سفید تولید شده است. این سرم باعث تولید گلوتتیون و رنگدانه در پوست شده و رنگ پوست را به رنگطبیعی خد برمیگرداند. سرم جی اف بی اف حاوی پپتید bfGf برای از بین بردن لکه های سفید پوست می باشد. این محصول دارای یک سری گویچه می باشد که باید هر شب روی لکهای سفید پوست قرار داده شود.

 

برای خرید این محصول  از داروخانه مهتاطب میتوانید با شماره ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲ تماس بگیرید و یا در برنامه ایتا -روبیکا به شماره ۰۹۳۰۲۰۰۷۵۸۷ پیامک دهید تا مشاوران شما را راهنمایی کنند.

 

جمع بندی

ویتیلیگو، برص، پیسی یا لک و پیس اختلالی پوستی است که باعث می شود پوست رنگ خود را از دست بدهد. اگر ویتیلیگو در قسمتی از پوست که مودار است ایجاد شود، موهای بدن ممکن است سفید شوند. ویتیلیگو معمولا با چند لک سفید روی پوست شروع می شود و ممکن است به تدریج در طول چند ماه در بدن پخش شود. ویتیلیگو معمولا روی دست ها، پا ها و صورت ظاهر می شود اما می تواند در قسمت های دیگر هم باشد. علت این بیماری دقیقا مشخص نیست و ۲۰ تا ۳۰ درصد افراد مبتلا به این بیماری دلیل ژنتیکی برای بیماری خود دارند. این بیماری خطرناک نیست و راه های درمانی متفاوتی دارد. برای درمان این بیماری حتما به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.

بیشتر بخوانید:
سرم ضدلک
ضد لک بدن

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=22739

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان