به نقل از مجله مهتاطب:
گزینه های درمانی برای قاعدگی های دردناک
اگر قاعدگی های دردناک دارید؛ در یک گروه خوب قرار دارید. درد قاعدگی یا دیسمنوره یکی از معمول ترین شکایت های گزارش شده توسط زنان است. پزشکان دیسمنوره را به دو نوع تقسیم می کنند، دیسمنوره ی اولیه و ثانویه.
اگر شما همیشه قاعدگی های دردناکی دارید؛ این احتمال وجود دارد که دیسمنوره ی اولیه داشته باشید. این نوع از درد قاعدگی در واقع انقباضات عضلات رحم است که توسط پروستاگلاندین های ترشح شده توسط آستر رحم کلید زده می شود. هرچه سن شما بالاتر می رود؛ اغلب این نوع از درد قاعدگی، بهتر می شود.
اگر دردهای قاعدگی شما بین سنین ۳۰ یا ۴۰ سالگی شروع شده باشند، احتمالا بیماری زنان های دارید که موجب گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی شما می شود. این نوع از دیسمنوره، دیسمنوره ی ثانویه نامیده می شود.
بدیهی است که برخی هم پوشانی ها در علت قاعدگی های دردناک شما می تواند وجود داشته باشد. زنان جوانتر می توانند مبتلا به دیسمنوره ی ثانویه تشخیص داده شوند و زنان مسنتر ممکن است مبتلا به دیسمنوره ی اولیه ی پیش از یائسگی باشند. صرف نظر از علت، گزینه های درمانی اولیه نسبتا مشابه هستند.
درمان برای قاعدگی های دردناک
گزینه های زیادی برای مدیریت قاعدگی های دردناک شما وجود دارد؛ از تغییرات ساده ی سبک زندگی گرفته تا داروهای هورمونی. ابتدا تغییر سبک زندگی را مد نظر قرار دهید. به هرحال، ممکن است به این نتیجه برسید که ترکیبی از این درمان ها، بهترین تسکین درد را برای شما ارائه می کند.
رژیم غذایی
هرگز اهمیت یک رژیم غذایی سالم متعادل را دست کم نگیرید.
آن بخش مهمی در رسیدن به سلامتی و حفظ آن است. دنبال کردن اصول عمومی یک رژیم غذایی سالم، کلیدی است؛ اما مطالعات محدودی وجود دارد که نشان می دهند برخی از تغییرات رژیم غذایی ممکن است در تسکین قاعدگی های دردناک مفید باشند:
-
از یک رژیم غذایی گیاه خواری با چربی پایین پیروی کنید
-
مصرف محصولات لبنی خودتان را به ۳ تا ۴ وعده در روز افزایش دهید
با این حال، مطالعات بیشتری لازم است تا بتوان یک توصیه ی قطعی برای تغییرات رژیم غذایی به شما ارائه کرد.
مکمل ها
مطالعات کمی وجود دارند که به استفاده از مکمل ها برای بهبود قاعدگی های دردناک نگاهی انداخته اند. نتایج این مطالعات، دلگرم کننده هستند. به نظر می رسد که هر کدام ازاین مکمل ها نسبت به دارونما، موجب کاهش درد بیشتری شوند. حتما قبل از اینکه تصمیم به مصرف این مکمل ها بگیرید، در مورد استفاده از آنها با پزشک خود صحبت کنید.
-
ویتامین E (500 واحد یکبار در روز یا ۲۵۰ واحد دوبار در روز)
-
ویتامین B1 (100 میلی گرم روزانه)
-
ویتامین B6 (200 میلی گرم روزانه)
-
مکمل روغن ماهی (۱۰۸۰ میلی گرم EPA / 720 میلی گرم DHA روزانه)
ورزش
همسو با حفظ یک رژیم غذایی سالم، ورزش هوازی منظم یک توصیه ی استاندارد برای حفظ سلامتی است. بعلاوه، شواهد محدودی وجود دارند که به اثر ورزش روی قاعدگی های دردناک نگاهی انداخته باشند؛ اما مطالعات انجام شده نشان داده اند که ورزش می تواند کمک کننده باشد.
ورزش هوازی، اندورفین ها را آزاد می کند که به بلاک کردن مراکز درد در مغز شما کمک می کند. این اثر مثبت، برای زنانی که سبک زندگی غیرمتحرک دارند؛ ممکن است بیشتر باشد و معمولا در کسانی که ورزش هوازی منظمی ندارند، تاثیر کمی خواهد داشت.
یوگا نیز ممکن است موجب تسکین قاعدگی های دردناک شود. برخی از ژست ها نیز برای تسکین قاعدگیهای دردناک توصیه شده اند.
رابطه ی جنسی
بله، درست خواندید. پیشنهاد شده است که فعالیت جنسی (از جمله خودارضایی) می تواند قاعدگیهای دردناک را بهبود دهد. فعالیت جنسی، جریان خون به رحم شما را افزایش می دهد و به نظر می رسد که به کاهش گرفتگی عضلانی کمک کند. زمانی که شما به ارگاسم می رسید؛ مغز شما مواد شیمیایی مانند دوپامین و اندورفین آزاد می کند که مشابه با تسکین دهنده ی درد طبیعی عمل می کنند. بله، داشتن رابطه ی جنسی در زمان قاعدگی بی خطر است.
گرما
چه به صورت یک بطری آب پلاستیکی بزرگ باشد، چه یک حمام داغ یا یک پد گرم کننده ی خانگی، استعمال گرما روی بخش پایینی شکمتان می تواند به کاهش گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی کمک کند. کاملا واضح نیست که گرما چطور می تواند به گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی کمک کند. برخی از محققین شک دارند که گرما بتواند به بهبود جریان خون به رحم کمک کند. اما مکانیسم آن هرچه که باشد، گرما یک گزینه ی ساده برای کمک به مدیریت گرفتگی های عضلانی شماست.
NSAIDsها (داروهای غیر التهابی غیر استروئیدی)
NSAIDsها، کاهش دهنده های درد هستند که برای درمان دیسمنوره خیلی موثر هستند. آنها توسط بلاک فاکتورهای التهابی که تحت عنوان پروستاگلاندین ها شناخته میشوند و به دردهای قاعدگی کمک می کنند، عمل
می کنند. چندین نوع مختلف از پروستاگلاندین ها وجود دارد؛ اما ایبوبروفن نقطه ی خوبی برای شروع است.
یک دوز معمول ۴۰۰ تا ۶۰۰ میلی گرم، به صورت روزانه هر ۶-۴ ساعت یا ۸۰۰ میلی گرم هر ۸ ساعت. شما باید زمانی ایبوبروفن را شروع کنید که ناراحتی آغاز شده است یا زمانی که خونریزی شما آغاز شده است. احتمالا باید مصرف آن را به مدت ۲ یا ۳ روز ادامه دهید تا زمانی که علائم شما بهبود پیدا کنند.
مهم است که ایبوبروفن را با معده ی خالی مصرف نکنید.
به یاد داشته باشید که قبل از آغاز مصرف هر دارویی در مورد آن با پزشک خودتان صحبت کنید. اگر در حال مصرف ایبوبروفن هستید و هیچ بهبودی در درد قاعدگی خودتان احساس نمی کنید، پزشک ممکن است نوع دیگری از NASID را برای شما تجویز کند.
داروهای هورمونی بدون نسخه
پزشک ممکن است پیشنهاد کند که شما یک داروی هورمونی بدون نسخه را برای کمک به مدیریت قاعدگی های دردناک خودتان امتحان کنید.
از آنجایی که این داروها برای پیشگیری از بارداری عمل می کنند، هر داروی بدون نسخه ی هورمونی باید برای شما تا حدودی تسکین گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی را به ارمغان بیاورد. دو نوع از داروهای بدون نسخه ی هورمونی وجود دارند.
روش های ترکیبی استروژن و پروژسترون:
-
قرص ضد بارداری خوراکی
-
پچ ضد بارداری
-
حلقه ی ضد بارداری
این داروهای بدون نسخه توسط مهار تخمک گذاری شما عمل می کنند. این کار درواقع، نیمه ی دوم سیکل شما را منقطع می کند؛ بنابراین، آستر رحم شما ساخته نمی شود و فاکتورهای التهابی مانند پروستاگلاندینها که موجب ایجاد گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی می شوند را تولید نمی کند. همچنین، جزء پروژسترون این روش ها، به صورت مستقل برای افزایش باریک شدن آستر رحم عمل می کند. اگر شما علاوه بر قاعدگیهای دردناک، معمولا درد میانه ی سیکل یعنی زمانی که تخمک گذاری انجام می شود، نیز دارید، احتمالا تلاش خواهید کرد که یکی از این گزینه ها را امتحان کنید.
پژوهش های محدودی وجود دارند که نشان دهند یکی از این گزینه ها، بهتر از سایرین است. با این حال، تاثیر قرص، بیشتر مورد مطالعه قرار گرفته و تایید شده است که به خوبی کار می کند. تعداد کمی از مطالعات دیگر نشان داده اند که حلقه ممکن است به خوبی قرص عمل کند و پچ، نسبت به قرص، اثربخشی کمتری برای تسکین گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی دارد.
-
پروژسترون به تنهایی
-
قرص پروژسترون (مینی قرص)
-
آمپول دپو پروورا
-
میرنا
-
نکس پلانون
این داروهای بدون نسخه، مستقیما روی آستر رحم عمل می کنند. آنها موجب می شوند آستر رحم خیلی باریک شود. در حقیقت، اگر شما از یکی از این روش ها استفاده کنید، افت معنی داری در جریان خون قاعدگی یا حتی توقف قاعدگی خودتان مشاهده خواهید کرد. به علاوه، پیشگیری از ساخته شدن آستر رحم، از رهاسازی پروستاگلاندین هایی که موجب گرفتگی عضلانی می شوند؛ جلوگیری می کند.
تصمیم گیری در مورد اینکه کدام درمان برای شما خوب است
اغلب زنان، به منظور کاهش درد دوران قاعدگی خودشان، گزینه های درمانی مختلف را باهم ترکیب میکنند.
اگر درد شما با استفاده ازعلاج های طبیعی به مقدار کافی کاهش پیدا نکند؛ افزودن یکی از درمان های پزشکی به کاهش درد دوران قاعدگیتان کمک خواهد کرد.
اگر شما این گزینه های درمانی را امتحان کرده اید و بهبود زیادی را در درد قاعدگی خودتان مشاهده نکردید خیلی مهم است که در این مورد با پزشک خودتان صحبت کنید. این احتمال وجود دارد که شما یک شرایط زمینه ای داشته باشید که نیاز به آزمایش و درمان بیشتر داشته باشد.
اگر پیش از این، خونریزی هر ماهه ی شما به اندازه ی کافی بد نبوده است، قاعدگی های دردناک چالش جدیدی را به مدیریت جریان قاعدگیتان اضافه می کنند. هیچ دلیلی وجود ندارد که در سکوت رنج ببرید. ترک محل کار یا مدرسه به دلیل قاعدگی های دردناک، طبیعی نیست. با پزشک خود صحبت کنید و گزینه ی درمانی که به بهترین نحو به شما کمک می کند تا با وجود گرفتگی های عضلانی دوران قاعدگی به خوبی زندگی کنید را پیدا کنید.