به نقل از مجله پزشکی:
در این مقاله میخوانید:
- آیا تنبلی تخمدان باعث پریود نشدن میشود؟
- چگونه تشخیص دهیم پریود نشدن به علت تنبلی تخمدان است؟
- آیا همیشه تنبلی تخمدان باعث به هم ریختن قاعدگی میشود؟
- درمان پریود نشدن به دلیل ابتلا به تنبلی تخمدان چگونه است؟
- روش درمان خانگی پریود نشدن به علت تنبلی تخمدان چیست؟
- برای پیشگیری از تنبلی تخمدان و قاعدگی نامنظم چه بخوریم؟
- در صورت مواجهه با پریود نشدن به علت تنبلی تخمدان چه باید کرد؟
تنبلی تخمدان و پریود نشدن، تأثیر چشمگیری در ناباروری دارد. به طوری که تعداد زیادی از زنان مبتلا به این عارضه، هر ساله تحت درمان نازایی قرار میگیرند. با توجه به سبک زندگی امروزی و تأثیر برخی عوامل محیطی در تنبلی تخمدان، این عارضه دختران و زنان را در هر سنی تهدید میکند.
تنبلی تخمدان و ارتباط آن با پریود نشدن، در این متن به طور کامل بررسی شده است. علائم نشان دهنده این عارضه و علت بروز آنها نیز از مطالبی است که در این مقاله به آن پرداختهایم. بعد از شناسایی سندروم تخمدان پلی کیستیک، روشهای درمان پزشکی و خانگی تنبلی تخمدان را ارائه کردهایم تا با انواع راهکارهای درمانی این مشکل به خوبی آشنا شوید. همچنین در ادامه راههای جلوگیری از تنبلی تخمدان را خواهید دانست. اطلاعات این مقاله مجله پزشکی راه حل شما در پیشگیری از بحران نازایی خواهد بود.
آیا تنبلی تخمدان باعث پریود نشدن میشود؟
تنبلی تخمدان یا سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، یکی از عوامل پریود نشدن و بینظمی در سیکل قاعدگی است. زیرا در افراد مبتلا به این اختلال هورمونی، ترشح هورمون مردانه (آندروژن) افزایش مییابد. بنابراین زنانی که به تنبلی تخمدان مبتلا هستند با فقدان استروژن و پروژسترون مواجه میشوند. این افراد اغلب سیکل قاعدگی نداشته و یا قاعدگیهای نامنظم و طولانی مدت دارند.
تنبلی تخمدان، با تأثیر بر عملکرد تخمدانها، توانایی آنها را برای تخمک گذاری در سنین باروری از بین خواهد برد. بنابراین تنبلی تخمدان یکی از عوامل پریود نشدن است اما تنها علت آن نیست.
چگونه تشخیص دهیم پریود نشدن به علت تنبلی تخمدان است؟
اگر بیش از دو سال از شروع عادت ماهیانه دختر مجردی گذشته و با اختلال در قاعدگی مواجه است، ممکن است این بینظمی به دلیل تنبلی تخمدان باشد. همچنین مشاهده علائم زیر در زنان و دختران، نشان دهنده سندروم تخمدان پلی کیستیک به عنوان عامل اختلال در پریودی است:
- شروع زود و یا دیرهنگام سیکل قاعدگی
- لکه بینی پیش از عادت ماهیانه
- لکه بینی میان دو پریودی
- قطع ناگهانی قاعدگی
- خونریزیهای گاه و بیگاه
- افسردگی بی دلیل
- رشد موهای زائد
- چاقی
- ریزش مو
- جوش و آکنه
بعد از بررسی علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک، روشهای دقیقتری برای اطمینان از تنبلی تخمدان انجام خواهد شد، از جمله:
- معاینه لگن: در این روش پزشک از طریق معاینه اندام تولید مثل بیمار با دست، برای یافتن توده و تومور اقدام میکند.
- آزمایش خون: در این آزمایش، هورمونها و سطح آندروژن بیمار، برای یافتن اختلالات قاعدگی مورد بررسی قرار میگیرد.
- آزمایش پروفایل چربی: بهتر است برای تشخیص دقیقتر، در این افراد قند ۳ ساعته (GTT) و پروفایل چربی هم چک شود.
- سونوگرافی: این روش جهت مشاهده ظاهر تخمدانها و اندازهگیری قطر مخاط رحم انجام میشود. سونوگرافی برای تشخیص تنبلی تخمدان و قطع قاعدگی در دختران از طریق مثانه پر و سونوی شکمی انجام میشود. اما سونوگرافی خانمهای متأهل به صورت ترانس واژینال صورت میپذیرد.
آیا همیشه تنبلی تخمدان باعث به هم ریختن قاعدگی میشود؟
درصد زیادی از زنان مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، سیکل پریودی ندارند. عده کمی که با وجود این عارضه، خونریزی قاعدگی دارند، با بینظمی در سیکلهای عادت ماهیانه مواجه هستند. در این افراد ممکن است بین قاعدگیها چند ماه وقفه قرار داشته باشد. حتی گاهاً در یک ماه چند بار پریودی برای آنها اتفاق میافتد. خونریزی پریودی ممکن است شدید و یا کم بوده و مدت زمان زیادی به طول بینجامد.
درمان پریود نشدن به دلیل ابتلا به تنبلی تخمدان چگونه است؟
برای درمان تنبلی تخمدان و پریود نامنظم و کنترل علائم و عوارض ناشی از آن، تقریباً ۶ ماه تا یک سال زمان لازم است. حدود ۱ سال بعد از شروع درمان نیز اثرات درمان مشخص خواهد شد. اما این مدت زمان بسته به عملکرد بدن هر فرد و شدت اختلالی که تنبلی تخمدان در بدن ایجاد کرده است، متغیر است.
روشهای درمان تنبلی تخمدان در دختران مجرد و یا خانمهای متأهل، با توجه به شرایط آنها متفاوت است. رایجترین روش درمانی، استفاده از قرصهای جلوگیری از بارداری است که باعث منظم شدن سیکلهای قاعدگی و در نهایت حفاظت زنان از سرطان رحم میشود. همچنین با توجه به اینکه تنبلی تخمدان علاوه بر اختلال در پریودی، عوارض دیگری هم به همراه دارد؛ پزشکان بسته به شدت این عارضه، ممکن است هر کدام از قرصهای زیر را به صورت جداگانه برای تنبلی تخمدان تجویز کنند:
- کلومیفن؛ برای باردار شدن
- متفورمین؛ برای کاهش انسولین و درمان دیابت
- اسپیرونولاکتون؛ برای افزایش هورمونهای زنانه، کاهش فشارخون، رفع مشکلات قلبی و کلیوی
- لتروزول و آناستروزول؛ به منظور القای تخمک گذاری
تحقیقات نشان داده است تغییر سبک زندگی و اصلاح رژیم غذایی نیز در درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک مؤثر است. برای این منظور به توصیههای زیر عمل کنید:
- غذاهای تازه، میوه و سبزیجات مصرف کنید.
- از مصرف مواد قندی، فست فودها و غذاهای چرب خودداری کنید.
- مواد پروتئینی کم چرب مصرف کنید.
- ید و روی به میزان کافی دریافت کنید.
- اگر سردرد، عفونت و یا حساسیت پوستی دارید و با کمبود ویتامین D مواجه هستید، از مکملهای منیزیم استفاده کنید.
- ورزش کنید و تعادل وزنی داشته باشید.
روش درمان خانگی پریود نشدن به علت تنبلی تخمدان چیست؟
مصرف رازیانه به دلیل داشتن سطح بالایی از هورمون استروژن، برای درمان تنبلی تخمدان و سیکل قاعدگی نامنظم بسیار مفید است. هورمون استروژن یک هورمون زنانه است که برای داشتن یک سیکل پریودی منظم، باروری، شیردهی، خلق و خوی زنانه و حفظ ویژگیهای زنانه لازم است. گیاه رازیانه با تأمین این هورمون مهم در بدن زنان، به رفع مشکلات ناشی از عدم تعادل هورمون استروژن و کاهش عوارض تنبلی تخمدان و منظم شدن پریودی کمک میکند.
برای پیشگیری از تنبلی تخمدان و قاعدگی نامنظم چه بخوریم؟
سندروم تخمدان پلی کیستیک به شدت به رژیم غذایی وابسته است. به طوری که رژیم غذایی هم در پیشگیری از تنبلی تخمدان و هم در ایجاد آن نقش بسزایی دارد. بنابراین برای جلوگیری از این عارضه و حتی درمان تنبلی تخمدان بدون دارو، خوراکیهای زیر را در برنامه غذایی خود قرار دهید:
- سبزیجات دارای فیبر زیاد
- ادویهها و مواد غذایی ضد التهاب مانند زردچوبه و گوجه فرنگی
- کلم بروکلی، گل کلم، کاهو و انواع سبزیجات برگ سبز تأمین کننده فیبر بدن
- فلفل سبز و قرمز، انواع توت، عدس، لوبیا، دارچین، زنجبیل، کدو تنبل
- گردو و بادام برای کاهش التهاب
- ماهی سالمون و ساردین تازه
- اسفناج
- روغن زیتون
در صورت مواجهه با پریود نشدن به علت تنبلی تخمدان چه باید کرد؟
در صورتی که با هر یک از علائم تنبلی تخمدان به خصوص بی نظمی و قطع قاعدگی مواجه شدید، فوراً جهت تشخیص دقیق و درمان، اقدام کنید. زیرا این بیماری به مرور زمان باعث بروز عوارض ناخوشایندی در فرد خواهد شد. پزشک با بررسی نشانههای سندروم تخمدان پلی کیستیک و انجام آزمایشات مخصوص، از وجود این عارضه و علت بروز آن اطمینان حاصل میکند. سپس با توجه به شرایط بیمار و علت ابتلا به بیماری درمان مؤثری را پیش خواهد گرفت. با توجه به اینکه عوامل زیادی در درگیر کردن فرد با تنبلی تخمدان نقش دارند، با عمل به برخی توصیهها و مصرف برخی خوراکیها میتوان از این بیماری جلوگیری کرد.
در صورتی که با بی نظمی قاعدگی یا قطع پریودی مواجهید و به تنبلی تخمدان مشکوکید، با دریافت بهترین راهکار از متخصصین مجله پزشکی، عوارض ناشی از آن و ناباروری در آینده را رفع کنید.