رییس فرهنگستان علوم گفت: باید بر روی علوم پایه سرمایهگذاری کنیم چراکه ثروت آفرینی میکند و علوم پایه اساس بسیاری از علوم کاربردی است، سرمایهگذاری در علوم پایه وظیفه دولتهاست.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از فرهنگستان علوم، دکتر محمدرضا مخبردزفولی در کنفرانس علوم پروتئینی و پپتیدی ایران اظهار کرد: اتفاقاتی که در حوزه علم و فناوری در بیش از چهل سال اخیر در کشور به وقوع پیوسته به همت دانشمندان با وجود سختیها و کاستیها بوده است. برای آینده کشور راهی جز عبور از مسیر علم نداریم و اگر میخواهیم به موفقیتهای بزرگ دست پیدا کنیم باید فرهیختگان و دانشمندان را محور قرار دهیم.
وی با اشاره به رشد علمی کشور عنوان کرد: تا سه دهه قبل، ایران هیچگاه در رتبهبندیهای جهانی حضور نداشت اما امروز ایران، کشوری است که دو درصد علم دنیا را تولید میکند.
رییس فرهنگستان علوم با تأکید بر تأثیر علوم پایه در رشد علمی ایران گفت: ابتدای دهه ۷۰، دو صدم درصد علم دنیا را تولید میکردیم، رتبه علمی ایران ۶۷ بود، انتهای دهه هفتاد، ۱۴ صدم درصد و رتبه علمی ۴۹ و در سال ۲۰۱۰ که تقریبا از اوایل دهه نود بود، تولید علم ۱.۱ درصد شد و امروز تقریبا ۲ درصد از تولید علم دنیا در ایران به وقوع میپیوندد و این پیشرفت معناداری در جریان علم جهانی است.
مخبردزفولی با اشاره به رتبه علمی ایران که در جایگاه ۱۷ قرار دارد، بیان کرد: دو درصد تولید علم و سهممان از مقالات پراستناد نزدیک سه درصد است، خیلی مهم است که سه درصد از مقالات پر استناد دنیا متعلق به ایرانیان است و در نشریات متن باز از ۸۰ زبان فهرستشده فارسی جز ۱۰ زبان اول است و این کار دانشمندان، دانشجویان تحصیلات تکمیلی و پژوهشگران است، البته بخش عمدهای از این موفقیتها متعلق به علوم پایه است، روزی باید سهم علوم پایه از این موفقیتها احصا شود تا مشخص شود که سهم علوم پایه از این افتخارآفرینیهای چقدر بوده است.
وی اضافه کرد: هم اکنون ۷۳ دانشگاه ایران جز دانشگاه برتر جهان است، این در حالی است که تا اوایل دهه ۸۰ تنها چهار اختراع بینالمللی ثبتشده داشتیم و امروز ۱۴۰ اختراع به نام ایرانیهاست ولی در نوآوری که یک شاخص مهم است رتبه خوبی نداریم، اما از رتبه سه رقمی به رتبه دو رقمی رسیدهایم و هم اکنون در رتبه ۵۳ قرار داریم. در صنعت دارو وضعیت مناسبی داریم و سرجمع داروی کشور را خودمان تأمین میکنیم، ۳ تا ۴ درصد داروهای سخت را ممکن است همچنان وابستگی داشته باشیم. در واکسن هم همینطور است، همزمان با جریان کرونا که پیش آمد، توانستیم واکسنهایی را به روشهای سنتی یا جدید تولید کنیم.
رییس فرهنگستان علوم گفت: بنابراین اگر قرار باشد جهتگیریهای آینده را شکل دهیم دیگر با منابع طبیعی به نتیجه نمیرسیم بلکه منابع دانشی میتوانیم به هدف برسیم، شرط آن هم نگهداری و حمایت از منابع دانشی است. متاسفانه به ارزش افزوده دانشمندان توجه نمیکنیم، دانشمندی که کار بزرگی را برای کشور انجام میدهد هزاران میلیارد برای کشور به ارمغان میآورد اما با کسی که یک کار معمولی روزمره و روزانه انجام میدهد، مقایسه میشود در حالی که باید قدر این دانشمند را بدانیم.
مخبردزفولی افزود: متاسفانه منزلت واقعی دانشمندان را در نظر نمیگیریم البته این منزلت تنها مادی نیست بلکه معنوی نیز هست؛ مگر دانشمند ما چه میخواهد!؟ زیستبومی میخواهد که بتواند با آرامش جایگاه معنویاش محفوظ بماند، حتی بسیاری از دانشمندان ما خواستههای مالی کمی دارند. در این سالها با وجود موفقیتهایی که داشتیم مگر سهم تحقیق و توسعه چقدر بوده است!؟ باید برای منزلت بخشی به دانشمندان فرهنگسازی و گفتمانسازی کنیم و این رویکرد عین عدالت است چراکه وقتی دانشمند کشور تأمین باشد باعث پیشرفت کشور میشود و بقیه اقشار جامعه نیز از آن بهرهمند خواهند شد و این یک سرمایهگذاری مثبت برای کشور است، نمیدانم چرا عدهای به آن بیتوجهی میکنند!؟
وی تأکید کرد: باید وارد مسابقات جهانی شویم، باید بر روی علوم پایه سرمایهگذاری کنیم چراکه ثروت آفرینی میکند و علوم پایه اساس بسیاری از علوم کاربردی است، سرمایهگذاری در علوم پایه وظیفه دولتهاست چون ممکن است در کوتاه مدت بازده نداشته باشد اما بلندمدت اثرش را در همه اجزای علمی، اقتصادی و اجتماعی کشورها میگذارد. باید راهی را در پیش بگیریم تا جریان علوم پایه در کشور تقویت شود، باید مسیری را ایجاد کنیم تا دانشجویان علوم پایه مورد حمایت قرار گیرند، چطور در رشتههای کاربردی انواع و اقسام بورسیهها و مشوقها وجود دارد اما در علوم پایه سرمایهگذاری نکنیم!
مخبردزفولی اعلام کرد: در فرهنگستان علوم این موضوعات را دنبال میکنیم و اساتیدی که در این زمینه تجربه دارند پیشنهادات خود را در زمینه حمایت از علوم پایه به فرهنگستان علوم ارائه دهند.