به نقل از مجله مهتاطب:
چند ماده طبیعی وجود دارد که می توانند برای بهبود سلامت مو و تقویت مو شایستگی لازم را داشته باشند، اما بعضی از آنها محبوبتر از سایرین هستند. یکی از گزینه های بدون مواد شیمیایی که اغلب از آن غفلت میشود، “شنبلیله” است.
آیا شنبلیله برای مو خوب است؟
شنبلیله که به عنوان methi نیز شناخته میشود، گیاهی در خانواده باقلائیان است. شنبلیله گیاهی با غلافهای کوچک است که حاوی دانه های قهوه ای ریز است. این گیاه تمایل دارد در مناطق مختلف جهان مانند آمریکای شمالی، مصر، هند و خاورمیانه در آب و هوای گرم رشد یابد. شنبلیله در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته است. اکنون علم نوین در حال یافتن شواهدی برای حمایت از استفاده از شنبلیله برای مو است. این گیاه ممکن است بتواند سلامت و قابلیتهای رشد فولیکول های مو را افزایش دهد.
ترکیبات موجود در شنبلیله که درتقویت مو موثر است
شنبلیله یکی از ادویه های طبیعی است که حاوی پتاسیم ، سدیم و منیزیم است. در کنار همه اینها ، پروتئین ، ویتامین C ، آهن ، اسید نیکوتینیک و لسیتین نیز دارد که به سالم و قوی تر شدن فولیکول های مو کمک می کند. برای بهبود رشد مو و بازسازی ساختار فولیکولار مو موثر است.
متخصصان گیاه شنبلیله را به عنوان یکی از بهترین روشها برای جلوگیری از ریزش مو و همچنین به عنوان یک راه برای درمان شوره سر معرفی می کنند. تهیه شنبلیله برای درمان ریزش مو هزینه کمتری دارند و نتایج ؟آن نیز امیدوار کننده است. اگر به طور منظم (حداقل ۱ ماه) استفاده شود ، این یک معجزه آسایی برای موهای شما است.
آیا شنبلیه در درمان ریزش مو موثر است؟هیچ مطالعه مستقیمی در مورد استفاده از شنبلیله برای ریزش مو انجام نشده است. اما میتوانیم از مطالعات مختلفی که در مورد این گیاه وجود دارد استفاده کنیم تا مشخص شود که چگونه میتواند به رشد مو کمک کند.
حتماً بخوانید: بهترین پکیج های ضد ریزش مو
۱. اثر ضد التهابی شنبلیله
ریزش مو بیماری است که میلیونها زن و مرد را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار داده است. دلایل ریزش مو، از هورمونها گرفته تا استرس تا دارو، متفاوت است. اگرچه شایعترین نوع ریزش مو بیماری ژنتیکی آلوپسی آندروژنتیک (ریزش موی زنانه) (AGA) است. ساز و کارهای زمینهای AGA هنوز ناشناختهاند، اگرچه چند نظریه وجود دارد.
نظریه رایج این فرضیه را دارد که حساسیت به هورمون آندروژن DHT محرک بسیاری از مبتلایان است. حضور این هورمون منجر به التهاب میشود که در نهایت منجر به کوچک سازی فولیکول مو میشود. با این حال، محققان دیگر پیشنهاد میکنند که ممکن است التهاب به دلیل تنش پوست سر وجود داشته باشد. مقادیر بالای DHT صرفا یک اثر جانبی التهاب است، زیرا اثبات شده است که DHT باعث کاهش التهاب میشود. اما ساز و کار هر چه باشد، یک عامل مشترک در بین اکثر این نظریه ها وجود دارد، و این التهاب است.
خبر خوب این است که بسیاری از ضد التهاب های طبیعی وجود دارند و حاوی شنبلیله هستند. در سال ۲۰۱۶، محققان هندی مقالهای در مورد اثرات ضد التهابی شنبلیله منتشر کردند. مطالعه آنها شامل عصاره پترولیوم اتری بذر شنبلیله (FSPEE) بود که از طریق کروماتوگرافی گاز-مایع به اثبات رسید که حاوی اسیدهای اولئیک (۳۳.۶۱ درصد)، لینولئیک (۳۷/۴۰ درصد) و لینولنیک (۱۲.۵۱ درصد) است. این سه اسید به عنوان اسیدهای چرب ضروری شناخته میشوند که دارای خواص درمانی ذاتی زیادی هستند. به عنوان مثال، در مطالعه ذکر شده در اینجا، مشخص شد که FSPEE التهاب در موشها را تا ۸۵ درصد کاهش میدهد.
معنی این برای ما چیست؟
شنبلیله به عنوان یک ضد التهاب اثبات شده ممکن است بتواند با اثرات آلوپسی آندروژنتیک مبارزه کند. این ممکن است باعث بهبودی فولیکول مو شود تا چرخه رشد مو از سر گرفته شود. اثرات شنبلیله بر ریزش موی التهابی احتمالا فقط به AGA محدود نمیشود. دیگر انواع ریزش مو، از جمله آلوپسی همراه با اسکار و ریزش موی سکه ای (AA) (طاسی منطقهای)، همچنین میتوانند یک جزء التهابی داشته باشند. و اگرچه هیچ تحقیق فعلی در مورد تاثیرات مستقیم شنبلیله بر رشد مو وجود ندارد، به نظر میرسد امیدی برای تاثیر آن وجود دارد. بنابراین، به چه روشهای دیگری شنبلیله میتواند با ریزش مو مبارزه کند و حتی باعث رشد شود؟
۲. اثر ضد باکتریایی شنبلیله
درست است که عفونتهای باکتریایی علت ریزش مو در زنان و مردان نیستند اما میتوانند در سلامت ضعیف پوست سر نقش داشته باشند. هر دو باکتری “خوب” و “بد” بر روی بدن وجود دارد، اما وقتی باکتریهای بد غالب باشند، میتوانند منجر به عفونت شوند. بنابراین، عفونتهای باکتریایی هنگامی رخ میدهند که گسترش باکتریها در پوست سر از کنترل خارج شود. شایعترین عفونت باکتریایی در پوست سر، فولیکولیت است. این عفونت، عفونت فولیکول مو است که میتواند باعث التهاب، قرمزی، تورم و حساسیت / درد شود.
هنگامی که یک عفونت باکتریایی وجود دارد، پوست به محرکهای داخلی و خارجی حساس میشود. در صورت عدم درمان، عفونت ممکن است منجر به ایجاد اسکار دائمی و حتی التهاب سیستمی (در سطح بدن) شود.
بنابراین، چه کاری انجام دهیم؟
آنتی بیوتیکها اغلب برای عفونتهای باکتریایی تجویز میشوند. اما اینها میتوانند عوارض جانبی داشته باشند و ممکن است در برابر سویه خاص بی اثر باشند. بنابراین راه حل دیگر راه حل طبیعی مانند شنبلیله است. مشخص شده است که ترکیبات موجود در شنبلیله با باکتریها مبارزه میکنند. اگر مدتی بدون هیچ تسکینی با عفونت باکتریایی پوست سر مقابله کردهاید، میتوانید شنبلیله را در نظر بگیرید.
توجه: در حالی که یک رویکرد طبیعی برای عفونتهای باکتریایی میتواند برای بسیاری از افراد مفید باشد، اما همیشه مؤثر نیست. به همین دلیل همیشه باید قبل از شروع یک رژیم طبیعی با پزشک خود مشورت کنید. خواص ضد باکتریایی شنبلیله نه تنها در درمان عفونتهای باکتریایی مفید است بلکه میتواند به جلوگیری از ایجاد عفونت باکتریایی کمک کند و میتواند به حفظ تعادل باکتریایی در پوست سر کمک کند.
۳. شنبلیله حاوی آنتی اکسیدان است
یک مطالعه بسیار مشابه به آنچه که در بالا به آن اشاره شد نیز به فعالیتهای آنتی اکسیدانی شنبلیله اشاره کرد. اما برای درک نقش آنتی اکسیدانها در رشد مو، ابتدا باید رادیکالهای آزاد را بشناسید. بدن انسان از میلیاردها مولکول تشکیل شده است. اینها در اصل بلوکهای سازنده ساختارها و ارگانهای بدن هستند. این مولکولها که خود از ذرات کوچکتر به نام اتم تشکیل شدهاند، میتوانند در جریان طبیعی زندگی آسیب ببینند. یک نوع آسیب منجر به رادیکالهای آزاد میشود. به طور خلاصه، رادیکالهای آزاد مولکولهایی با الکترون بدون جفت هستند.
از آنجایی که مولکولها دوست ندارند بدون جفت باشند، بدن را تخریب میکنند و الکترونها را از مولکولهای اطراف میربایند. این امر موجب میشود به مرور زمان ساختارهای بدن تخریب شوند و این اتفاق به عنوان استرس اکسیداتیو شناخته میشود.
بنابراین، چگونه میتوان با رادیکالهای آزاد و استرس اکسیداتیو مقابله کرد؟ با آنتی اکسیدانها.
آنتی اکسیدانها ترکیباتی هستند که در بدن تولید میشوند اما از طریق غذا نیز به دست میآیند. آنها با وام دادن مولکولهای اضافی خود به رادیکالهای آزاد در بدن، از آسیب سلول جلوگیری میکنند. بنابراین آنتی اکسیدانها یک روش عالی برای جلوگیری از شکستن سلولی، علائم پیری و حتی ریزش مو هستند.
وقتی مولکولها به رادیکالهای آزاد تبدیل میشوند، الکترونها را از مولکولهای اطراف میربایند بدون اینکه به سلامتی یا تندرستی توجه کنند. آنها همچنین به سلامت موهای شما فکر نمیکنند، به همین دلیل رادیکالهای آزاد همچنین میتوانند به نازک شدن و ریزش مو منجر شوند.
همانطور که در بالا ذکر شد، برگ شنبلیله در مطالعه به یکی از پنج محلول اضافه شد: کلروفرم، هگزان، متانول ، اتانول و آب. سپس خواص آنتی اکسیدانی برگ شنبلیله با اندازهگیری فعالیت زدایش و کاهش قدرت کل مورد آزمایش قرار گرفت. همانطور که نتایج نشان داد، عصاره اتانول قدرتمندترین بود. اما چقدر قدرتمند بود؟
مشخص شد عصاره اتانول ۵۹.۷ درصد (+/- ۰.۴۶ درصد) از رادیکال آزاد ۱-دیفنیل-۲-پیکریل هیدرازیل (DPPH) را زدود. محققان نتیجه گرفتند که “این نتایج حاکی از آن است که عصاره اتانول برگ شنبلیله نه تنها منبع مهمی برای اجزای ضد باکتریایی است بلکه یک منبع بالقوه آنتی اکسیدانهای فنلی است”.
روش های استفاده از شنبلیله برای درمان ریزش مو، نرمی و سفیدی موها
1) بهترین درمان خانگی استفاده از خمیر دانه شنبلیله با آب لیمو بر روی پوست سر شما است. برای تهیه مخلوط ، یک مشت دانه شنبلیله را خیس کنید و صبح روز بعد آن را چرخ کنید. سپس ، یک قاشق غذاخوری آب لیمو اضافه کنید و آن را خوب مخلوط کنید. این را روی پوست سر خود قرار دهید. اجازه دهید حداقل چند ساعت روی موها بماند و سپس ان را بشوئید.
۲) شما می توانید ریزش مو را با برگ شنبلیله و کشک کاهش دهید. مقداری برگ شنبلیله برداشته ، آنها را بجوشانید و سپس آب آن را جدا کنید. همان مقدار کشک را به آب آن اضافه کنید و آن را خوب مخلوط کنید. این خمیر را روی پوست سر خود بمالید. خمیر را به مدت چند ساعت مگه دارید و سپس بشوئید. برای خشک نشدن خمیر بر روی سر از یک کلاه استفاده کنید.
۳) یکی از روش های موثر برای خداحافظی برای سفیدی مو ، مخلوط کردن مقداری شنبلیله پودر شده ، پودر آمله و آب لیمو است. آن را روی پوست سر خود بمالید و بگذارید به طور طبیعی خشک شود. سپس آن را با آب سرد بشویید.
۴) شنبلیله می تواند به عنوان یک نرم کننده طبیعی مو نیز عمل کند. پودر و شیر دانه شنبلیله محصولات بسیار موثری برای ساخت نرم کننده طبیعی مو هستند. شیر مخلوط شده با پودر شنبلیله را روی پوست سر خود بمالید.
۵) دانه های شنبلیله را یک شب در آب خیس کنید. این را خرد کنید تا گذشته ای ضخیم ایجاد کنید. این را روی پوست سر خود بمالید و بعد از ۴۵ دقیقه آن را بشویید.