به نقل از مجله مهتاطب:
درریزش مو که به آن آلوپسی نیز گفته می شود ، نوعی اختلال است که در اثر قطع شدن چرخه تولید مو در بدن ایجاد می شود. ریزش مو می تواند در هر نقطه از بدن رخ دهد ، اما معمولاً پوست سر را تحت تاثیر قرار می دهد. به طور متوسط، پوست سر ۱۰۰۰۰۰ تار مو دارد که در طول دوره های رشد، استراحت، ریزش و بازسازی چرخه می شوند.
چرخه رشد مو شامل سه مرحله است. در مرحله آناژن ، مو به طور فعال رشد می کند. این مرحله ممکن است سالها به طول انجامد. در مرحله کاتاژن، رشد مو متوقف می شود و از فولیکول خود جدا می شود، این ساختار زیر پوست است که مو را در جای خود نگه می دارد. مرحله کاتاژن حدود ۱۰ روز طول می کشد. در مرحله تلوژن، فولیکول به مدت دو یا سه ماه استراحت می کند و سپس مو می ریزد. مرحله بعدی آناژن با رشد موی جدید در همان فولیکول آغاز می شود. بیشتر افراد به عنوان بخشی از این چرخه طبیعی روزانه ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از دست می دهند.
اگر این چرخه مختل شود، یا اگر فولیکول مو آسیب دیده باشد ، ممکن است مو سریعتر از بازسازی شروع به ریزش کند، که منجر به علائمی مانند از بین رفتن خط مو، ریزش مو در طاسی تکه ای یا کم پشت شدن کلی می شود.
ریزش مو ممکن است با ژنتیک فرد در ارتباط باشد، اگرچه بسیاری از شرایط پزشکی و رفتاری ممکن است چرخه رشد را قطع کرده و باعث ریزش مو شود. متخصصان پوست در زمینه اختلالات مو و پوست سر تخصص دارند و می توانند نوع و همچنین علت ریزش مو تشخیص دهند.
دلایل مختلف در ریزش مو
۱) آلوپسی آندروژنتیک:
آلوپسی آندروژنتیک رایج ترین نوع ریزش مو است که بیش از ۵۰ میلیون مرد و ۳۰ میلیون زن در ایالات متحده به آن مبتلا هستند. آلوپسی آندروژنتیک که معمولاً به عنوان ریزش مو با الگوی مردانه یا ریزش مو با الگوی زنانه شناخته می شود، ارثی است اما با دارو یا جراحی قابل کنترل است.
۲) الگوی مردانه ریزش مو:
در مردان، ریزش مو می تواند هر زمان پس از بلوغ شروع شود و در طی سالها یا دهه ها پیشرفت کند. ریزش موی مردانه از بالای شقیقه ها شروع می شود و در اطراف بالای سر ادامه می یابد، و اغلب حلقه ای از مو در پایین پوست سر باقی می ماند. بسیاری از مردان با ریزش موی مردانه سرانجام کچل می شوند.
حتما بخوانید: داروهایی برای ریزش موی زنانه
3) ریزش موی الگوی زنانه:
در خانم ها، مو به آرامی در سراسر پوست سر نازک می شود، اما خط مو معمولاً عقب نمی رود. بسیاری از خانم ها این نوع ریزش مو را به عنوان بخشی طبیعی از پیری تجربه می کنند، اگرچه ریزش مو ممکن است هر زمان بعد از بلوغ شروع شود. ریزش مو با الگوی زنانه می تواند باعث نازک شدن مو شود، اما به ندرت منجر به طاسی می شود.
۴) تلوژن افلوویوم:
Telogen effluvium، نوعی ریزش مو، هنگامی اتفاق می افتد که تعداد زیادی از فولیکول های پوست سر وارد مرحله استراحت چرخه رشد مو شوند، تلوژن نامیده می شود، اما مرحله رشد بعدی شروع نمی شود. این باعث می شود که موها بدون رشد موهای جدید در سراسر پوست سر ریخته شوند.
Telogen effluvium به طور کلی منجر به طاسی کامل نمی شود، اگرچه ممکن است روزانه ۳۰۰ تا ۵۰۰ تار موی خود را از دست دهید و ممکن است موها بخصوص در قسمت تاج و شقیقه ها نازک به نظر برسند.
یک رویداد پزشکی یا شرایطی مانند عدم تعادل تیروئید، زایمان، جراحی یا تب به طور معمول باعث این نوع ریزش مو می شود. تلوژن افلوویوم همچنین ممکن است در نتیجه کمبود ویتامین یا مواد معدنی رخ دهد – کمبود آهن یکی از دلایل عمده ریزش مو در زنان است- یا استفاده از برخی داروها مانند ایزوترتینوئین، تجویز شده برای آکنه یا وارفارین، رقیق کننده خون. شروع یا قطع مصرف داروهای ضد بارداری خوراکی (قرص های جلوگیری از بارداری) نیز ممکن است باعث این نوع ریزش مو شود.
تلوژن افلوویوم معمولاً سه ماه پس از یک مورد پزشکی شروع می شود. اگر رویداد تحریک کننده موقتی باشد – به عنوان مثال، اگر از بیماری بهبود پیدا کردید یا از مصرف داروی ریزش مو جلوگیری کردید ، ممکن است پس از شش ماه موهای شما دوباره رشد کند. اگر ریزش مو بیش از شش ماه طول بکشد ، Telogen effluvium مزمن در نظر گرفته می شود.
به دلایلی که از نظر پزشکان مشخص نیست، این نوع ریزش مو ممکن است در بعضی از افراد سالها ادامه داشته باشد. اگر موها به خودی خود رشد نکنند ، متخصصان پوست ما می توانند دارویی ارائه دهند که می تواند به شما کمک کند.
۵) آناژن افلوویوم:
Anagen effluvium ریزش سریع مو در نتیجه درمان های پزشکی، مانند شیمی درمانی است. این داروهای قوی و سریع باعث از بین رفتن سلول های سرطانی می شوند ، اما ممکن است تولید فولیکول مو را در پوست سر و سایر قسمت های بدن نیز متوقف کنند. پس از پایان شیمی درمانی، موها معمولاً خود به خود رشد می کنند. متخصصان پوست می توانند برای کمک به رشد سریع مو رشد داروهایی را ارائه دهند.
۶) آلوپسی آره آتا:
ریزش موی سکه ای یک بیماری خود ایمنی است ، به این معنی که سیستم ایمنی بدن به بافتهای سالم از جمله فولیکول های مو حمله می کند. که باعث ریزش مو و جلوگیری از رشد موهای جدید می شود.
این وضعیت می تواند بزرگسالان و کودکان را تحت تاثیر قرار دهد و ریزش مو می تواند به طور ناگهانی و بدون هشدار شروع شود. موی سر به طور معمول در تکه های کوچکی می ریزد .موهای دیگر قسمت های بدن، از جمله ابروها و مژه ها نیز ممکن است ریزش کنند. با گذشت زمان ، این بیماری ممکن است منجر به آلوپسی توتالیس یا ریزش کامل مو شود. متخصصان پوست آلوپسی آره آتا را با دارو درمان می کنند که ممکن است به رشد مجدد مو کمک کند.
۷) کچلی:
کچلی که به آن کرم حلقوی سر نیز گفته می شود، عفونت قارچی پوست سر است که یکی از دلایل عمده ریزش مو در کودکان است. این وضعیت باعث ریزش مو به صورت تکه ای و گاهی دایره ای می شود که منجر به ایجاد لکه های طاسی می شود که ممکن است با گذشت زمان بزرگتر شوند.
نواحی آسیب دیده اغلب قرمز یا پوسته پوسته به نظر می رسند و ممکن است پوست سر خارش داشته باشد. زخم یا تاول هایی که چرک ترشح می کنند نیز می توانند در پوست سر ایجاد شوند. کودکی که به این بیماری مبتلا است ممکن است به دلیل مبارزه سیستم ایمنی بدن با عفونت، غدد متورم در پشت گردن یا تب کم درجه داشته باشد.
متخصصان پوست می توانند داروی ضد قارچی را که خوراکی است برای از بین بردن قارچ تجویز کنند. اگر تینئوس کپیتیس به موقع تشخیص داده شود و درمان شود، اکثر کودکان رشد مجدد موی بسیار خوبی دارند.
۸) آلوپسی Cicatricial
آلوپسی Cicatricial ، که به آن آلوپسی زخمی نیز می گویند ، یک نوع نادر از ریزش مو است که در آن التهاب فولیکول های مو را از بین می برد و باعث می شود بافت اسکار در جای آنها تشکیل شود، که پس از تشکیل بافت اسکار، مو دوباره رشد نمی کند.
ریزش مو ممکن است به آرامی شروع شود به طوری که علائم قابل توجه نباشند ، یا موها به یکباره ریزش کنند. علائم دیگر شامل خارش شدید، تورم و ضایعات قرمز یا سفید پوست سر هستند که ممکن است شبیه بثورات باشد. این نوع ریزش مو می تواند در هر سنی رخ دهد و زنان و مردان را درگیر کند.
درمان ریزش مو به نوع آلوپسی cicatricial باعث علائم شما بستگی دارد. پزشکان ما سالها تجربه در درمان افراد مبتلا به آلوپسی سیکاتریال را دارند و می توانند انواع روشهای درمانی را برای کمک به شما توصیه کنند. انواع آلوپسی cicatricial عبارتند از:
۹) لیکن پلانوپیلاریس:
لیکن پلانوپیلاریس ، نوعی از آلوپسی میباشد، هنگامی اتفاق می افتد که یک بیماری شایع پوستی، به نام لیکن پلان ، روی پوست سر تأثیر بگذارد. Lichen planopilaris ممکن است باعث ایجاد بثورات خشک و پوسته پوسته شده بر روی پوست شود که باعث ریزش موهای سر به صورت توده ای می شود. همچنین ممکن است پوست سر قرمز، تحریک شده و با برجستگی های کوچک سفید یا قرمز خارش دار ، دردناک یا سوزاننده پوشانده شود.
lichen planopilaris شایع نیست و زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا می شوند. پزشک ممکن است برای جلوگیری از ریزش مو دارو تجویز کند.
۱۰) دیسکوئید لوپوس اریتماتوز:
دیسکوئید لوپوس اریتماتوز نوعی لوپوس پوستی است ، یک بیماری خود ایمنی است که پوست را تحت تأثیر قرار می دهد. که می تواند منجر به زخم های ملتهب و زخم در گوش، صورت و پوست سر شود. ریزش مو یکی از علائم این بیماری است. وقتی بافت اسکار بر روی پوست سر ایجاد می شود، دیگر مو نمی تواند در آن ناحیه رشد کند.
۱۱) فولیکولیت:
ریزش مو ناشی از فولیکولیت دکالوانس، یک اختلال التهابی است که منجر به تخریب فولیکول های مو می شود، اغلب با قرمزی، تورم و ضایعاتی در پوست سر همراه است که ممکن است دارای خارش یا چرک باشد ، که معروف به چرک است این نوع ریزش مو برگشت پذیر نیست، اما متخصصان پوست می توانند برای کنترل علائم دارویی تجویز کنند و در برخی موارد پیشرفت ریزش را متوقف کنند.
۱۲) آلوپسی فیبروزینگ پیشانی:
آلوپسی فیبروزینگ پیشانی به طور معمول در یک مدل موی در حال ریزش از جلوی سر رخ می دهد و همچنین ممکن است منجر به ریزش مو در ابرو و زیر بغل شود. آلوپسی فیبروزینگ پیشانی معمولاً زنان یائسه را درگیر می کند. برخی از داروها می توانند علائم را کنترل کرده و پیشرفت بیماری را متوقف کنند. علت آن ناشناخته است.
۱۳) آلوپسی Cicatricial :
آلوپسی cicatricial سانتریفیوژ مرکزی ممکن است در نتیجه محصولات مو یا تکنیک های حالت دهی ایجاد شود که به فولیکول های مو آسیب می رساند. استفاده از نرم کننده مو ، سشوار ، اتو مو ، و اکستنشن مو می تواند باعث آلوپسی cicatricial مرکزی سانتریفوژ شود ، همچنین روند ایجاد یک موج دائمی یا “پرم”.
استفاده مکرر از روغن ، ژل یا پماد نیز می تواند باعث این شرایط شود، که در صورت قطع استفاده از این محصولات مو یا روش های حالت دهی، ممکن است برگشت پذیر باشد. متخصصان پوست ممکن است مصرف دارو برای کمک به رشد مجدد مو را توصیه کنند.
۱۴) ناهنجاری های ساقه مو:
انواع مختلفی از ناهنجاری های ساقه مو می تواند منجر به ریزش مو شود. این شرایط باعث نازک شدن و ضعیف شدن تارهای مو شده و در نتیجه شکستگی آسیب پذیر می شوند. ریزش مو در فولیکول رخ نمی دهد بلکه در نتیجه شکستن جایی در امتداد ساقه مو، که قسمت قابل مشاهده تار مو است. این می تواند باعث نازک شدن کلی و همچنین بسیاری از موهای کوچک و شکننده شود.
ایجاد تغییرات ساده در نحوه حالت دادن و رفتار با موهای شما می تواند برخی از ناهنجاری های ساقه مو را برعکس کند. سایر شرایط ممکن است نیاز به مداخله پزشکی داشته باشد. انواع ناهنجاری های ساقه مو عبارتند از:
۱-۱۴: سندرم آناژن شل:
سندرم آناژن شل ، که معمولاً در کودکان خردسال بروز می کند ، هنگامی اتفاق می افتد که موهایی که ریشه محکم در فولیکول ندارند، به راحتی خارج شوند. در بیشتر مواقع، مو به حداکثر طول می رسد. کودکان مبتلا به سندرم آناژن شل اغلب نمی توانند موهای خود را بیش از طول نسبتاً کوتاه رشد دهند. این بیماری بیشتر در دختران دارای موی بور یا قهوه ای دیده می شود.
در افرادی که سندرم آناژن شل دارند ، موها حتی وقتی رشد می کنند می توانند به راحتی ریزش کنند. به عنوان مثال ، ریزش مو ممکن است به دلیل اصطکاک بالش ، یک شبه تسریع شود. علت سندرم آناژن شل ناشناخته است، گرچه ممکن است مربوط به اختلالی در چرخه رشد مو باشد که از ماندن مو در فولیکول جلوگیری می کند.
درمان های قابل اعتماد کمی وجود دارد، اما این شرایط با بلوغ بسیار بهبود می یابد و برخی از داروها ممکن است باعث پر شدن مو شوند.
۲-۱۴: تریکوتیلومانیا:
افرادی که به تریکوتیلومانیا مبتلا هستند موهای آن ها بیشتر می ریزد و متوقف کردن آن دشوار است. این منجر به ریزش مو در پوست سر یا جاهای دیگر بدن می شود. اگر دلایل متوقف شود، مو اغلب برمی گردد ، اما اگر کشیدن برای سالها ادامه یابد، ریزش مو می تواند دائمی باشد.
بهترین درمان برای این بیماری ممکن است روان درمانی باشد، که ممکن است شامل گفتگو با یک مشاور در مورد دلایل استرس و اینکه چرا تمایل به کشیدن موهای خود را دارید. پزشکان ما می توانند شما را به یک روان درمانگر متخصص در این شرایط ارجاع دهند.
۳-۱۴: آلوپسی کششی:
بعضی از مدل های مو، از جمله دم اسبی مو را با چنان نیرویی از پوست سر می کشند که رشته های مو آسیب دیده و می ریزد. تا زمانی که مدل مو تغییر نکند ، آلوپسی کششی ممکن است منجر به کم پشت شدن مو یا لکه های طاسی شود. در بیشتر مواقع، پس از تغییر مدل مو، موها دوباره رشد می کنند.
۴-۱۴: هیپرتریکوز:
هایپوتریکوز یک بیماری ژنتیکی نادر است که در آن موهای کمی روی پوست سر و بدن رشد می کند. نوزادانی که با این شرایط به دنیا می آیند ممکن است در ابتدا رشد موی معمولی داشته باشند. با این حال ، چند ماه بعد موهای آنها می ریزد و با موهای کم جایگزین می شود.
بسیاری از افراد مبتلا به هیپوتریکوز تا ۲۵ سالگی طاس هستند. گزینه های درمانی کمی برای این بیماری وجود دارد ، اما برخی از داروها ممکن است به ضخیم شدن یا رشد مجدد مو کمک کنند.
جمع بندی
بهترین راه برای درمان ریزش مو، پیدا کردن علت آن است. زمانی که علت آن را پیدا کنید، به راحتی می توانید جلوی آن را بگیرید و با داروهایی که پزشک تجویز میکند، موهای شما به حالت قبل برمی گردد. برای خرید پکیج های درمان ریزش مو به داروخانه آنلاین مهتاطب مراجعه نمایید.
مقالات مرتبط :
چگونه از ریزش مو در زمان شیردهی جلوگیری کنیم؟
ریزش موی ارثی
دلایل ریزش ناگهانی مو
ریزش مو در بارداری
راکوتان چه تاثیری در ریزش مو دارد؟
ریزش موی فصلی
درمان ریزش مو در جوانان
درمان ریزش مو ارثی
درمان ریزش موی ناشی از تیروئید
آیا استرس باعث ریزش مو می شود؟
چگونه از ریزش مو در زمان شیردهی جلوگیری کنیم؟
شامپو ضد ریزش مو
بهترین شامپو ریزش مو
شامپو آلپسین c1
شامپو کافئین سریتا
شامپو ماینوکسیدیل
شامپو اویدرم ضد ریزش
شامپو ضد ریزش فولیکا
شامپو ضد ریزش اسکالپیا
شامپو ضد ریزش هگور
شامپو ضد ریزش پنتن
شامپو ضد ریزش کاندید
شامپو جوانه گندم سریتا
شامپو سپیژن
شامپو ماینوکسی لافارر
شامپو مینوتا سریتا
شامپو پالمینکس اویدرم
شامپو ضد ریزش هگور
شامپو سریتا برای موهای چرب
شامپو پرومین سریتا
شامپو ضد ریزش فیتو
شامپو ضد ریزش اریکه
تونیک ضدریزش مو
لوسیون ضدریزش مو
ویال ضد ریزش مو
شامپو ضدریزش موی چرب
شامپو ضدریزش موی خشک
شامپو ضدریزش سینره