استاد حوزه و دانشگاه گفت: الگوی سوم به لحاظ نظری امر جدیدی نیست، الگوی سوم زن قرائت از اندیشه ناب شیعه است.
به گزارش خبرنگار مهر، فریبا علاسوند استاد حوزه و دانشگاه، در چهارمین روز از رویداد «الگوی سوم زن» که در خانه اندیشه ورزان برگزار شد، گفت: الگوی سوم زن ناشناخته نبود اما پس از فرمایش رهبری محل موضوع قرار گرفت. این الگو زیسته بخش بزرگی از زنان کشور ما است که در زمان و مکانهای مختلف اندکی تفاوت پیدا کرده است. الگوی سوم امری پیچیده و عجیب نیست زنان ما پس از انقلاب در این فضا زندگی کردند.
وی با بیان اینکه تجربه زیسته بسیار مهم است که از آن وحشت نشود و بدون اطلاعات درباره آن نگارش صورت نگیرد، عنوان کرد: کسی که با مبانی دینی آشنا باشد میداند که حیات جدی ما پس از انقلاب است، الگوی سوم به شعار نیست باید از تجربه زیسته یک زن استخراج شود. الگوی سوم به لحاظ نظری امر جدیدی نیست، الگوی سوم قرائت از اندیشه ناب شیعه است و اهل سنت برای آن چیزی ندارد، حضرت خدیجه (س) در خانه پیامبر (ص) زنی است که دیده میشود و پیامبر نظر او را در موضوعات مختلف میپرسند، اما متأسفانه در جریان اصولگرای ما از نظر سیاسی یک عده وحشت دارند که از زنان حمایت کنند و رهبری به تنهایی بر حمایت از الگوی سوم زن ایستاده است.
علاسوند با بیان اینکه در زندگی زنان اهل بیت زنان دیده میشدند، اظهار کرد: در تاریخ اسلام هم زنان عالمه زنان اطراف علما هستند، جریان وقف در تاریخ شیعه بیشتر زنانه بوده است. ذات اندیشه شیعی الگوی سوم زن است که میشود در ابعاد مختلف درباره آن صحبت کرد. خمودی زنان در کشورهای عربی در ایران حتی در زمان قبل از انقلاب هم وجود نداشته است، زیرا مرد ایرانی دین خود را از اندیشه شیعی گرفته است و پس از انقلاب مردم این اندیشه را از تفکرات امام به وفور دریافت کردند.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه الگوی سوم غربی نیست زیرا رکنیت آن بر اساس توحید و ایمان است. ابراز کرد: یک فصل از زندگی حضرت زهرا (س) عبادت اما بسیار پر و پیمان بوده است در عین حال ایشان خانه دار، همسر و مادر در بهترین شکل خود بوده است. یک رکن الگوی سوم اگر بخواهد غربی نشود ایمان است که ما را از رقابت در ثروت، شهرت و زیبایی به عرصه ایمان میبرد.
وی با بیان اینکه در الگوی سوم هویت انسانی، مواسات، همدلی زن بسیار مهم است که درباره آن کمتر صحبت میشود. عنوان کرد: نسبت به هویت جنسیتی زنان غفلت صورت گرفته است تا جایی که برخی دختران نسبت به هویت جنسیتی خود حس خوبی ندارند. یک جنس بیولوژیک در زنان وجود دارد که آنچه فمینیستها میگویند نیست بلکه بسیار بزرگتر از آن چیزی است که فمینیستها گفتند و آنها اجازه نمیدهند که درباره این مسأله از بیولوژیک زنان صحبت شود. کسی که دنبال الگوی سوم است نمیتواند آن را با شعار درست کند. ما هویت جنسیتی را که در قالب حقوق و اخلاق خود را نشان میدهد را به دختران خود آموزش ندادیم.
علاسوند با بیان اینکه مردی که شرافت ماندن با یک زن را آموزش ندیده است. گفت: در الگوی سوم زن باید مردان هم مشارکت داشته باشند و آموزش بینند. هویت ایمانی، انسانی و جنسیتی، امر اجتماعی برای زن الگوی سوم مهم است زیرا فهم و بینش سیاسی و بصیرتی دارد. آنچه تشیع دنبال آن بود دادن بینش سیاسی به همه از جمله زنان بوده است چراکه اجازه نمیدهد وجود انسان از هم بپاشد. برخی وحشت دارند که زنان بینش سیاسی و اجتماعی داشته باشند، انقلاب این کلید بینش سیاسی و اجتماعی را به مردم داد. زنی که درد غزه درد او است و در دین خود مواسات دارد، دارای بینش سیاسی و اجتماعی است.
وی در پایان با بیان اینکه وقتی بر اساس توانمندیهای زنانه عقل آنها به کار گرفته شود الگوی سوم زن است. خاطرنشان کرد: مادر شهید معماریان منزل خود را به مرکز برآورده کردن نیاز نیازمندان قرار داده است و این مشارکت همسر او را نشان میدهد، مادری که فرزندان خود را خودخواه، بدون شخصیت و بی مسؤولیت تربیت کند الگوی سوم نیست. الگوی سوم مهارت و آگاهی میخواهد. الگوی سوم ابرزن نیست چراکه قرار نیست که زن معجزه کند.