جاهای دیدنی گلستان؛ طبیعت بکر در کنار آثار تاریخی

به نقل از چطور:

جاهای دیدنی گلستان را می‌شناسید؟ استان گلستان یکی از استان‌های مرزی است که بخش زیادی از مرز ایران و ترکمنستان در آن قرار دارد. نزدیکی به دریای خزر و پیشینه باستانی این منطقه سفر شما را جذاب و به‌یادماندنی می‌کند. بهترین فصل سفر به گلستان بهار و پاییز است، اما در فصول دیگر هم جاذبه‌های دیدنی بسیاری دارد که می‌توانید از آنها بازدید کنید. با ما در این مقاله همراه باشید تا با مهم‌ترین جاهای دیدنی گلستان آشنا شوید.

راهنمای مطالعه  نمایش 

معرفی استان گلستان

استان گلستان یکی از استان‌های شمالی ایران است. گلستان بخشی از استان مازندران بود تا اینکه در سال ۱۳۷۶ مستقل شد و گرگان را به‌عنوان مرکز آن انتخاب کردند. پیشینه این سرزمین به دوران پارینه‌سنگی برمی‌گردد و طبیعت بکر و بسیار زیبایی دارد. به همین دلیل هر سال مسافران زیادی از آن بازدید می‌کنند. آب و هوای استان گلستان معتدل است و خاک حاصلخیزی دارد که سبب رواج کشاورزی در این منطقه شده است. در ادامه، جاهای دیدنی گلستان را به شما معرفی خواهیم کرد. پس اگر قصد سفر به استان گلستان را دارید، حتما همراهمان بمانید.

۱. پارک ملی گلستان

پارک ملی گلستان

پارک ملی گلستان قدیمی‌ترین و بزرگ‌ترین پارک ملی ایران است که در ۳ استان گلستان، مازندران و خراسان واقع شده است. این پارک به‌سبب موقعیت جغرافیایی ویژه‌اش، مناطق اقلیمی و اکوسیستم متنوعی دارد. پارک ملی گلستان از یک سمت به دریای خزر نزدیک است و آب‌وهوای مرطوب دارد، اما سمت دیگر آن مناطق کویری استان خراسان است. گونه‌های جانوری زیادی در این پارک زندگی می‌کنند. خرس قهوه‌ای، گرگ، شغال، روباه قرمز، گربه وحشی و ۱۵۰ نوع پرنده در این منطقه شناسایی شده‌اند. به همین دلیل پارک ملی گلستان یکی از مهم‌ترین مکان های تفریحی استان گلستان است.

۲. خالد نبی

گورستان خالد نبی از جاهای دیدنی گلستان

خالد نبی گورستانی مرموز در قله کوهی نزدیک مرز ترکمنستان است که مقبره خالد نبی در آن قرار دارد. بر اساس روایات، خالد نبی یکی از پیامبران پیش از اسلام بوده که در این منطقه دفن شده است. مقبره خالد نبی ساختاری مستطیلی دارد. بنای ساختمان از دو ستون فلزی، درگاه آهنی قوسی و گنبدی کوچکی تشکیل شده است.

گورستان خالد نبی سنگ‌قبرهای جالب و منحصربه‌فردی دارد؛ این سنگ‌های ایستاده ۲ متر و حتی بیشتر ارتفاع دارند. امروزه تعداد این قبرها کم شده است، اما در گذشته ۶۰۰ سنگ‌قبر ایستاده در نواحی مختلف دشت وجود داشت. برخی می‌گویند قدمت این گورستان به دوران پارینه‌سنگی بازمی‌گردد.

جذابیت اصلی خالد نبی منظره‌ استثنائی آن است؛ تپه‌های سرسبز و صافی که دیدنشان برای علاقه‌مندان به طبیعت تجربه بی‌نظیری است. «نشنال جئوگرافیک» گورستان خالد نبی را یکی از مناظر خیره‌کننده ایران نامیده است.

۳. جزیره آشوراده

جزره آشوراده

یکی از جاهای دیدنی گلستان بندر ترکمن و جزیره‌ای است که نزدیک آن قرار دارد. آشوراده تنها جزیره سواحل دریای خزر در ایران است. برای رفتن به این جزیره باید با قایق از بندر ترکمن راهی شوید. ۴۰درصد خاویار ایران نزدیک آشوراده تولید می‌شود. آشوراده تقریبا خالی است و ساکنان کمی دارد، اما سالانه هزاران مسافر به آن سفر و از جاذبه‌هایش بازدید می‌کنند.

یکی از جاهای دیدنی استان گلستان پل قدیمی جزیره آشوراده است. این پل چوبی از روی دریا می‌گذرد و منظره جذابی می‌سازد. جزیره آشوراده زیست‌بوم جانوران زیادی است از جمله روباه، شغال، گربه وحشی، خوک، اسب، قرقاول، غازهای سیاه و سفید، فلامینگو، پلیکان، ماهی قزل‌آلا و ماهیان خاویاری.

اگر می‌خواهید با ماشین شخصی به آشوراده بروید، باید ماشین خود را در بندر ترکمن پارک کنید و با قایق به جزیره بروید. در سفر به این جزیره می‌توانید بازار محلی، تپه‌های شنی آشوراده و خرابه‌های قلعه‌های صفوی را ببینید و اوقات خوشی در این جزیره سپری کنید.

۴. پارک جنگلی النگدره

جنگل النگدره از جاهای دیدنی گلستان

پارک جنگلی النگدره یکی از جاهای دیدنی گلستان در پاییز است. در این پارک مناظر خیره‌کننده‌ای می‌بینید که برای همیشه در ذهنتان ثبت می‌شوند. النگدره یکی از ۷ جاذبه طبیعی نمونه گردشگری ایران است. در فصل پاییز، درختان به رنگ‌های گرم و جذاب درمی‌آیند.

البته این پارک جنگلی را می‌توان یکی از جاهای دیدنی گلستان در تابستان هم به حساب آورد. هوای النگدره در گرم‌ترین روزهای سال هم خنک و معتدل است. رودخانه‌ها و چشمه‌های فراوان این منطقه به زیبایی جنگل النگدره می‌افزایند. اگر اهل طبیعت‌گردی هستید یا می‌خواهید ساعاتی به دور از شلوغی شهر در طبیعت قدم بزنید، النگدره مقصد ایدئالی برای شماست. جاده سلامتی و مسیر مخصوص پیاده‌روی پارک جنگلی النگدره نیز همیشه میزبان مسافران و اهالی این منطقه است.

۵. آبشار کبودوال

۵. آبشار کبودوال
آبشار کبودوال در ۳کیلومتری جنوب شهرستان علی‌آباد کتول، بزرگ‌ترین آبشار خزه‌ای ایران است. ارتفاع این آبشار حدود ۶ متر است و در میان دره‌ای وسط جنگل‌های انبوده قرار دارد. آب آبشار کبودوال از چشمه‌های مجاور سرچشمه می‌گیرد و می‌توانید این آب خنک، زلال و شیرین را بنوشید. در مسیر آبشار نیز چشمه‌های کوچک و بزرگ زیادی می‌بینید که آبشان آشامیدنی است. آبشار کبودوال از معروف‌ترین جاذبه‌های طبیعی استان گلستان است.

پوشش گیاهی این منطقه درختان بلوط، توسکا، آلبالو و زالزالک است و حیواناتی مانند گراز، خرس، پلنگ، روباه، گربه جنگلی، جوجه تیغی و گوزن قرمز در آن زندگی می‌کنند. علاوه‌بر این، پرندگانی مانند قرقاول گردن‌حلقه‌ای، کبوتر چوب، دارکوب و انواع پرندگان شکاری را می‌توان در این منطقه دید. یک گونه ماهی نادر به‌نام گوبی ماسه‌ای خزری هم در رودخانه‌های اطراف کبودوال زندگی می‌کند.

۶. روستای جهان‌نما

روستای جهان‌نما از جاهای دیدنی گلستان

منطقه حفاظت‌شده‌ جهان‌نما دشتی وسیع در میان کوه‌های البرز است. جنگل‌های هیرکانی این منطقه را احاطه کرده‌اند. این جنگل‌ها از قدیمی‌ترین جنگل‌های جهان‌اند. ارتفاع منطقه جهان‌نما از سطح دریا زیاد است و به همین دلیل به بام استان گلستان معروف است. روستای جهان‌نما یکی از جاهای دیدنی گلستان در این منطقه است که هرساله طبیعت‌گردان به آن سفر می‌کنند. جنگل‌های کوهستانی دست‌نخورده این منطقه حفاظت‌شده مکان بسیار خوبی برای زندگی آزادانه ببرهاست.

۷. گنبد قابوس

گنبد قابوس

برج گنبد قابوس یکی از معماری‌های برجسته دوران اسلامی و از جاذبه‌های تاریخی گلستان است که قدمت آن به قرن چهارم هجری می‌رسد. این بنا ساختار مستحکمی دارد و در آن از عناصر تزئینی کمی استفاده کرده‌اند. این برج بلندترین برج آجری جهان است که آن را در زمان قابوس ابن وشمگیر روی تپه‌ای به‌ارتفاع ۱۵ متر ساخته‌اند.

بدنه ساختمان پوشیده از آجرهای قرمزرنگ است و زیر نور خورشید طلایی به نظر می‌رسد. گنبد مخروطی برج شاهکاری هنری است. یکی از نکات جالب گنبد قابوس کتیبه‌های کوفی ساختمان است که به‌شکل کمربند دور بدنه بیرونی برج قرار گرفته‌اند. یک ردیف از این کتیبه‌ها در ارتفاع ۸متری از زمین و ردیف دیگر زیر گنبد مخروطی است. کتیبه‌ها با آجر ساده با کلمات خوانا طراحی شده‌اند و نقش برجسته و تزئینات زیادی ندارند.

۸. دیوار بزرگ گرگان

دیوار بزرگ گرگان از جاهای دیدنی گلستان

دیوار بزرگ گرگان یکی از مهم‌ترین آثار معماری ایرانی است. این بنا دیوار سرخ یا مار سرخ هم نامیده می‌شود و سومین دیوار بلند جهان، پس از دیوار چین و دیوار آلمان، است. از دیوار بزرگ گرگان در اسناد تاریخی به نام‌های سد اسکندر، سد انوشیروان، سد فیروز و قزل آلان نیز یاد شده است. این دیوار را در اواخر دوران ساسانی برای جلوگیری از هجوم دشمنان شمالی به مناطق کوهستانی و دشت‌های این منطقه ساخته‌ بودند.

دیوار بزرگ گرگان در سرتاسر مسیرش سازه‌های مختلفی داشته است. خندق، کوره‌های آجرپزی، سد، کانال آب و مجموعه‌ای از قلعه‌ها را در مسیر این دیوار بنا کرده‌ بودند که بخش‌های زیادی از آنها ویران شده است و اکنون قسمت‌های کوچکی از هر سازه باقی مانده است. دیوار بزرگ گرگان از بندر ترکمن، آق‌قلا، گنبد قابوس و کلاله (ترکمن صحرا) عبور می‌کند و یکی از جذاب‌ترین مناطق گردشگری ایران است.

۹. تورنگ‌تپه

تورنگ‌تپه

تورنگ‌تپه تپه‌ای در شمال غربی روستای تورنگ در ۲۰کیلومتری گرگان است. باستان‌شناسان می‌گویند این تپه ۵۰۰۰ تا ۶۰۰۰ سال قدمت دارد. تورنگ‌تپه با تپه‌های سیلک و حصارتپه هم‌دوره است و به همین دلیل آن را در فهرست میراث ملی ایران ثبت کرده‌اند.

باستان‌شناسان زیادی در تورنگ‌تپه کاوش کرده‌اند. اولین باستان‌شناسی که به این منطقه آمد، کلمنت آگوستوس بود. او در سال ۱۲۵۷ (زمان سلطنت محمدشاه قاجار) به ایران آمد و به این منطقه سفر کرد. آگوستوس در این سفر باستان‌شناسی ابزار و اشیایی مانند جام، ابزارآلات مختلف، ظروف و سلاح‌های طلایی، نقره‌ای و برنزی پیدا کرد. علاوه‌بر این، مشخص شده که در دوران باستان در تورنگ‌تپه کشاورزی، سیستم آبیاری و سفالگری رایج بوده است.

گروهی باستان‌شناس آمریکایی به‌سرپرستی فردریک آر ولسین پس از کاوش‌های بسیار، گفتند که ۳ لایه تاریخی در این مکان شناسایی کرده‌اند. لایه اول را در عمق ۶متری پیدا کردند. در این لایه گورستانی بود که ظروف سفالی قرمز و خاکستری را همراه اجساد مردگان دفن کرده بودند. قدمت این ظروف به عصر آهن بازمی‌گشت. لایه دوم در عمق ۸متری و لایه سوم در عمق بیشتری قرار داشت. در این ۲ لایه، ظروف سفالی و مجسمه‌های گلی پیدا کردند.

تورنگ‌تپه برای باستان‌شناسان بسیار مهم است. آنها نشانه‌هایی از امپراتوری هخامنشی و اشکانی نیز در این منطقه یافته‌اند. یکی از مهم‌ترین یافته‌ها مهری با نام خسروشاد پیروز است که احتمالا از شهر گمشده پیروز به‌ جا مانده است.

۱۰. جنگل نهارخوران

جنگل نهارخوران از جاهای دیدنی گلستان

نهارخوران باغ جنگلی عظیمی در روستای نهارخوران و یکی از جاهای دیدنی طبیعت استان گلستان است. جنگل ملی نهارخوران از جنگل های استان گلستان است که می‌گویند قدمت آن به دوره ژوراسیک، یعنی ۱۷۰میلیون سال پیش، می‌رسد. این جنگل یکی از جاهای دیدنی گرگان و گلستان است.

پوشش گیاهی جنگل نهارخوران بسیار متنوع و زیباست. درختان بلوط، افرای مخملی، طولی، ممرز اروپایی، نمدار، گیلای، کاج، سرو، زالزالک و بید را در این منطقه می‌بینید. اگر به دنبال یکی از جاهای دیدنی گلستان در بهار می‌گردید، نهارخوران مقصد خوبی برای شماست.

در گوشه‌کنار جنگل نهارخوران، اراضی مرتفع، دره‌ها و چشمه‌های زیادی به چشم می‌خورند. یکی از چشمه‌های معروف این منطقه سفیدچشمه است که از ارتفاعات این جنگل می‌جوشد. نهارخوران در فصل زمستان هم بسیار زیباست. درختان سفید‌پوش و رودخانه‌هایی که یخ می‌زنند برای طبیعت‌گردان جذاب‌اند و به همین دلیل نهارخوران را یکی از بهترین جاهای دیدنی گلستان در زمستان می‌دانند.

سخن آخر

گلستان یکی از استان‌های مرزی ایران است که در مجاورت دریای خزر قرار دارد. جاهای دیدنی گلستان بسیار زیاد است؛ از پارک‌های جنگلی و طبیعت بکر گرفته تا روستاهایی با قدمت باستانی.

اگر به این استان سفر کرده‌اید، از تجربیات خود برایمان بنویسید. شما دوست دارید کدام‌یک از جاهای دیدنی گلستان را به مخاطبان این مقاله پیشنهاد کنید؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.


در ادامه بخوانید: جاهای دیدنی کلاردشت؛ گشت‌وگذار در بهشت کوهستانی مازندران

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=61598

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان