به نقل از چطور:
همواره لاغری و داشتن تناسب اندام یکی از دغدغههای مهم افراد بوده است. بعضی از افراد وقتی از روشهای معمول کاهش وزن مانند رژیم لاغری و ورزش به نتیجهی دلخواهشان نمیرسند به مصرف قرص لاغری و بعضی از آمپول لاغری روی میآورند، آمپول لاغری ویکتوزا یکی از آنهاست. اما این آمپول چگونه باعث کاهش وزن شما میشود؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا شما را با فرآیند کاهش وزن توسط این آمپول، چگونگی و مراحل مصرف آن و هشدارهایی که باید حتما درمورد آنها بدانید آشنا کنیم.
کاهش وزن با داروهایی مانند آمپول لاغری ویکتوزا و… چگونه است؟
داروهایی مانند آمپول ویکتوزا، کنترل قند خون را با تقلید عملکرد هورمونهایی که پپتیدِ شبه گلوکاگون نوع ۱ (GLP) نامیده میشوند، در دست دارند. به عبارتی، این داروها مانند واکنش انسولین با افزایش قند خون بعد از یک وعده غذایی واکنش نشان میدهند و باعث کاهش قند خون میشوند.
روشهای مختلفی وجود دارد که طی آنها، داروهای نامبرده باعث ازدست دادن وزن میشوند. یکی از این راهها، سرکوب اشتها و میل به خوردن است. اما اصلیترین فعالیت این داروها برای کاهش وزن این است که آنها حرکت غذا از معده به رودهی کوچک را بهتأخیر میاندازند. بههمینخاطر، فرد سریعتر و بهمدت طولانیتری احساس سیری پیدا میکند و کمتر غذا میخورد.
علاوهبر کمک این داروها برای کاهش قند خون و ازدست دادن وزن، حفظ سلامت قلب نیز با آنها ممکن است. مصرف برخی از انواع این داروها به حفظ قلب از خطراتی مهلک کمک میکند. تحقیقات نشان میدهد که مصرف انواعی از این داروها به تنظیم فشار خون، کلسترول و سطح تریگلیسیرید کمک میکند. البته هنوز دقیقا مشخص نیست که مصرف داروها نتیجه این امور است یا کاهش وزن ناشی از آنها.
نکتهی منفی دربارهی این داروها، استفاده از آنها به حالت تزریقی و ایجاد برخی از عوارض جانبی بعضا جدی است. برخی از رایجترین عوارض جانبی این داروها عبارتاند از:
در صورت مصرف این داروها با داروی دیگری که باعث زمیشود، سطح قند خون بهشدت کاهش مییابد.
نحوه استفاده از آمپول لاغری ویکتوزا چگونه است؟
قبل از مصرف آمپول لاغری ویکتوزا باید حتما با پزشک متخصص صحبت کنید. باید کاملا مطمئن شوید که این آمپول برای شما خطری ندارد. قبل از تزریق نیز باید تمام شرایط جسمانی خود، تمام حساسیتها و داروهایی را که اخیرا مصرف کردهاید با پزشک در میان بگذارید. اگر دیابت ندارید، آمپول لاغری ویکتوزا همچنان میتواند به شما کمک کند تا اگر اختلال سوختوساز یا مقاومت لپتینی دارید، وزن خود را از دست بدهید.
با این وجود، ازآنجاکه سازمان غذا و دارو (FDA)، مصرف این داروها را برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ تجویز کرده است؛ بیمه در کشورهایی مانند آمریکا هزینهی آن را تقبل نمیکند.
مراحل مصرف آمپول لاغری ویکتوزا
دریافت نسخه آمپول
در هر آمپول لاغری ویکتوزا، ۱۸ میلیگرم دارو وجود دارد. بسته به شرایطی که فرد دارد، پزشک ممکن است دُزهای ۰/۶، ۱/۲ یا ۱/۸ میلیگرم تجویز کند. در هر حال، شروع تزریق با دُزی کم آغاز میشود تا واکنش بدن نسبت به آمپول لاغری ویکتوزا موردبررسی قرار بگیرد.
یادگیری شیوهیز
آمپول لاغری ویکتوزا با کند کردن روند ترک و خروج غذا از معده به کاهش سطح قند خون کمک میکند و مانع از تولید قند زیاد از سوی کبد میشود و در هنگام بالا بودن سطح قند خون، انسولین بیشتری تولید میکند. این آمپول تزریقی، روزی یک بار به بدن تزریق میشود و فاقد انسولین است. مصرف آن با سایر داروهای دیابت نظیر انسولین بلامانع است. از عوارض جانبی آن میتوان به کاهش اشتها، حالت تهوع، استفراغ، اسهال، رودل (دیرهضمی غذا) و یبوست اشاره کرد.
مصرف آمپول لاغری ویکتوزا و مراقبت در برابر عوارض جانبی آن
باید مطمئن بشوید که هر روز مقدار مصرفی یا اصطلاحا دُز مناسبی از دارو را مصرف میکنید. پزشکان متخصص معمولا مصرف دارو برای بیمار را با دُز ۰٫۶ میلیگرم شروع میکنند و ادامهی مصرف را با افزایش ۰٫۳ میلیگرمی در هر هفته یا یک هفته در میان پیگیری میکنند. درصورتیکه نمیدانید چه مقدار از دارو را باید مصرف کنید، حتما دستورالعمل استفاده از دارو را بخوانید یا به پزشک مراجعه کنید.
تنظیم آمپول روی دُز صحیح
هر بار که آمپول را روی دُزی مناسب تنظیم میکنید، صدایی مانند «کلیک» میشنوید. از دکمهی تنظیم استفاده کنید تا دُز دارو همراستا با نشان سفیدرنگ روی آمپول قرار بگیرد. اگر اشتباها، دُزی اشتباه انتخاب کنید، جای نگرانی نیست با چرخاندن دکمه تنظیم دُز به سمت جلو یا عقب میتوانید میزان درست دارو را تنظیم کنید.
از فشار دادن دکمه تنظیم دُز بعد از اینکه آن را روی نقطه درستی گذاشتید، پرهیز کنید. اگر این دکمه را فشار بدهید، دارو بیرون می آید و باید از آمپول جدیدی استفاده کنید. حتما طبق دستورالعمل پزشک از آمپول استفاده کنید.
تزریق دارو
آمپول لاغری ویکتوزا را طوری نگه دارید که سوزن آن رو به پایین باشد. آن را در ناحیهی تحتانی شکم، ران یا بالای بازو قرار بدهید. با انگشت شست، دکمه دُز را فشار بدهید. دکمه را به سمت پایین فشار بدهید تا دُز ۰ میلیگرم روی صفحه نمایش پدیدار بشود. این کار حدودا ۶ ثانیه طول میکشید. سپس کار تزریق را با کشیدن آمپول شروع کنید و بگذارید تمام ماده آن در بدن تخلیه بشود. اگر در ناحیهی تزریق، خون دیده شد، مقداری گاز استریل را ۵ تا ۱۰ ثانیه روی آن قرار بدهید، در و محفظهی آمپول را بگذارید و آن را در ظرف مخصوص بیندازید.
فراموش کردن تزریق
اگر فراموش کردهاید دُز مصرفی را بهموقع تزریق کنید ایرادی ندارد. هنگام مصرف دُز بعدی لازم نیست دُز جاافتاده را نیز تزریق کنید. در عوض باید مقدار دُز بعدی را تزریق کنید و سپس وفاداری به برنامه را از سر بگیرید.
مراجعه به پزشک در صورت وجود تودهی گردنی
اگر در ناحیهی گردن خود شاهد رشد یک برآمدگی بودید که همراه با وقفه تنفسی، دشواری در بلع یا گرفتگی صدا است یعنی علائم مشکل جدی تیروئید در شما به وجود آمده است. در صورت مشاهده این نشانهها حتما با متخصصان تماس بگیرید و در صورت جدی و شدیدتر شدن آنها حتما به مرکز فوریتهای پزشکی مراجعه کنید.
مراجعه به پزشک در صورت بروز علائم پانکراتیت
اگر در دورهی مصرف آمپول دچار تب و لرز، معده درد شدید یا یبوست شدهاید، بلافاصله پزشک خود را خبر کنید. این علائم میتوانند با تهوع، استفراغ و سرگیجه همراه باشند. اگر این علائم نیز در شما شدید شد، حتما به مرکز فوریتهای پزشکی بروید.
مراجعه به پزشک در صورت بروز حساسیت
واکنشهای حسایتزا باعث بروز مشکلات تنفسی، خارش، گرفتگی صدا و مشکل در بلع میشوند. تورم صورت، گلو، دهان یا تورم پاها، دستها و بازوها نیز از سایر نشانههای واکنش حساسیتزا است. در این حالت نیز باید به پزشک و در صورت حاد بودن علائم به اورژانس مراجعه کنید.
بررسی سطح قند خون بهطور مداوم
همانطور که گفته شد، آمپول لاغری ویکتوزا میتواند باعث کاهش سطح قند خون (هیپوگلیسمی) یا افزایش قند خون (هایپرگلیسمی) بشود. علائم افت قند خون شامل عرق کردن، لرزش و ضعف، سرگیجه، سردرد، تاری دید و ضعف و گرسنگی شدید است. علائم بالا رفتن قند خون نیز شامل خشکی دهان، تاری دید، خستگی، افزایش میزان ادرار، از دست دادن اشتها و حالت تهوع است.
اگر حین مصرف آمپول لاغری ویکتوزا شاهد این علائم هستید، بهتر است دستگاه سنجش قند داشته باشید و از گلوکزسنج برای بررسی سطح قند خون استفاده کنید. در صورت متعادلنبودن سطح قند خون سریعا به پزشک مراجعه کنید. توجه داشته باشید که اگر:
- قند خون بعد از مصرف غذا، ۱۸۰ ml/dl یا بالاتر باشد سطح آن بالا است.
- قند خون ۷۰ ml/dl یا کمتر باشد، سطح آن پایین است.
هشدار
اگر در خانوادهی خود سابقهی سرطان تیروئید مغزی-نخاعی یا سندروم نئوپلازی اندوکرینی دارید، نباید از این دارو استفاده کنید. پژوهشها نشان داده که میان این داروها و سرطان تیروئید در موشها ارتباط وجود دارد. اما همچنان این پژوهشها روی انسان جای کار دارد. اگر دچار پانکراتیت هستید نیز نباید از آمپول لاغری ویکتوزا استفاده کنید. داروهایی که مطرح شد برای بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم طراحی شدهاند. داروی دیگری نیز وجود دارد که حاوی دُز بیشتری از لیراگلوتاید (ساکسِندا) است و برای درمان افراد چاقی که دیابت ندارند مفید است. در صورت ابتلا به دیابت برای مصرف این داروها باید با پزشک مشورت کنید.