بیرجند- روز تاسوعا به نام و یاد علمدار کربلا هیئت های شهر بیرجند در حسینیه امام رضا(ع) یا همان مدرسه شوکتیه تجمع کرده و در رسای علمدار گریستند.
خبرگزاری مهر؛ گروه استانها: اینجا یکی از افتخارهای شهر بیرجند است. سومین مدرسه به سبک مدرن در ایران که در بافت قدیمی و تاریخی شهر بنا شده است.
مدرسه شوکتیه که به نام حسینیه امام رضا (ع) نیز معروف است؛ حسینیهای است که از دیرباز در روزهای تاسوعا و عاشورا هیأتهای مذهبی در حیاط بزرگ آن تجمع میکنند و به عزاداری میپردازند.
جمعیتی که به سمت این بنای تاریخی میرود نشان میدهد که امسال چون سالهای گذشته هیئتهای عزاداری برای تجمع و عزاداری در این مکان جمع خواهند شد.
شکوه عزاداری در حسینیه تاریخی
همراه جمعیت وارد حسینیه امام رضا (ع) میشوم. قبل از ورود به این مدرسه قدیمی و یا همان حسینیه شوکتیه مأموران انتظامات تأکید میکنند که برای حضور خانمها طبقه بالای حسینیه در نظر گرفته شده است.
پلههای قدیمی حسینیه را بالا میروم. قبل از من هم بانوان زیادی آمدهاند و در همان طبقه بالا منتظر حضور هیئتها و آغاز مراسم هستند.
از طبقه بالا به خوبی مشرف به حیاط حسینیه هستیم و میتوانم نظاره گر مراسم باشم.
حمیده الهیار زاده نسب از شهروندان خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: توفیق پیدا کردهام در برخی از سالها در مراسم عزاداری در مدرسه شوکتیه یا همان حسینیه امام رضا (ع) حضور پیدا کنم.
اهمیت عزاداری در مدرسه شوکتیه از حیث میراث فرهنگی
وی بیان کرد: به اعتقاد من برنامههایی چون عزاداری تجمیعی هیأتهای عزاداری در حسینیه امام رضا (ع) علاوه بر اینکه یک عزاداری سنتی محسوب میشود از نظر میراث فرهنگی و گردشگری مذهبی نیز حائز اهمیت است.
الهیار زاده ادامه داد: در هر حال حسینیه امام رضا (ع) یا همان مدرسه شوکتیه هویت علمی، تاریخی و فرهنگی شهر است.
غلامرضا بیدختی که از دیگر شهروندان خراسان جنوبی که ۷۵ سال سن دارد در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: از موقعی که به یاد دارم در حسینیه امام رضا (ع) که قبل از انقلاب در بین مردم به حسینیه سرکار معروف بوده است مراسم عزاداری به ویژه در روز تاسوعا برگزار می شده است.
این مراسمها نشان هویت مذهبی شهر است
وی ادامه داد: قدمت برنامههایی چون عزاداری در حسینیه شوکتیه که بیش از یک قرن قدمت دارد نشان ایمان و تدین مردم عزیز بیرجند است.
بیدختی تأکید کرد: این مراسمها نشان هویت شهر است و باید قدر آن را دانست.
کم کم هیئتها از راه میرسند. اولین هیئت هیئت جانثاران حسین (ع) است. بعد هیئت شهید آوینی از راه میرسد و هیئت فاطمی و…
روز تاسوعا است و مداحان ابالفضل علمدار گرفتهاند. شور عجیبی میان مردم راه افتادن است. با نام علمدار چشمها خیس از اشک میشود.
دل هوای حرم علمدار میکند
صدای مداح در میان صدای طبل و سنج گم میشود و دل هوای بینالحرمین و حرم با صفای حضرت عباس (ع) میکند.
صدای مداح بلند تر میشود. دم گرفته و میگوید «ای اهل حرم میر و علمدار نیامد / علمدار نیامد سپهدار نیامد»
غلامرضا عباسی مقدم، رئیس شورای هیأتهای مذهبی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: صبحهای تاسوعا و عاشورا و به ویژه صبح تاسوعا هیأتهای عزاداری شهرستان بیرجند در حسینیه امام رضا (ع) بیرجند تجمع میکنند و هر هیئت نیز به سبک خود عزاداری میکند.
تجمع هیئتها در حسینیه امام رضا یک رسم کهن است
وی بیان کرد: این برنامه یکی از رسوم قدیمی عزاداری در شهرستان بیرجند است که از سالیان گذشته انجام می شده است.
عباسی مقدم یادآور شد: مردم شهر نیز در این برنامه حضور دارند و هیأتها نیز بعد از مراسم در حسینیه در روز عاشورا به سمت قتلگاه
بیرجند حرکت میکنند.
رئیس شورای هیئتهای مذهبی خراسان جنوبی گفت: هر چند در حسینیه امام رضا (ع برنامههای عزاداری متعددی برگزار میشود ولی برنامه اصلی هیئتها همان تجمع در روز تاسوعا و عاشورا است.
رسمی که نسل به نسل منتقل میشود
هنوز هیئتی وارد حسینیه میشود و هیئتی خارج میشود مانند آن رسم زیبای قدیمی که از مادر و پدری به فرزندی منتقل میشود.
در بیرون حسینیه و مدرسه تاریخی بیرجند نیز مردم زیادی ایستاده به تماشای عزاداری هیئتها نشستهاند و خیرین با لیوان شربتی خنک از عزاداران اباعبدالله (ع) پذیرایی میکنند.
فدای لب تشنهات ای پسر فاطمه (ع)
گفتنی است حسینیه امام رضا (ع) از جمله موقوفههای قدیمی شهر بیرجند اینکه این روزها مدرسه شبانه روزی حفظ قرآن است.