پس از ۱۲ سال تلاش، محققان دانشگاه منچستر برای شبیه سازی مغز موش ها توانستند ساخت ابر رایانه “SpiNNaker” (طراحی شبکه عصبی اسپایکینگ-Spiking Neural Network Architecture) را به پایان برسانند. این ابر کامپیوتر قادر است کارهای داخلی یک میلیارد نورون را از طریق یک میلیون واحد پردازش شبیه سازی کند.
مغز انسان شامل ۱۰۰ میلیارد نورون می شود که پیام ها را از طریق صدها تریلیون از سیناپس ها جا به جا می کند. در حالی که این اعداد بسیار بزرگ به نظر میرسند، یک شبیه ساز مغز دیجیتالی بیش از مقدار زیادی انرژی که برای پردازش خام این دادهها نیاز دارد، به انرژی فراتری هم برای بازاندیشی رادیکال طراحی کامپیوتر استاندارد نیاز دارد.
به گزارش سریس اخبار فناوری تکنیوز به نقل از گزارشات دانشگاه منچستر پروفسور Stephen Furber، مدیر پروژه SpiNNaker می گوید: “برخی از نورون های مغز دارای هزاران ورودی می باشند که این مقدار در برخی از آنها به یک چهارم میلیون نیز می رسد. بنابراین مسئله ایجاد ارتباط می باشد نه محاسبات. کامپیوتر ها به خوبی قادرند که حجم بزرگی از اطلاعات را با سرعتی بالا جا به جا کنند و از مکانی به مکانی دیگر ببرند، اما نورون های موجود در مغز اطلاعات کوچکی را در مغز جا به جا می کنند که این نوع از ارتباط کمی متفاوت می باشد.”
اما محققان با طراحی یک سیستم رایانش موازی که در آن هر یک از هسته ها می توانند اطلاعات کوچکی که بزرگی آنها نهایتا به ۷۲ بیت می رسد را در یک شبکه ارتباط داخلی به مقصدشان هدایت کنند. با این طراحی، این ابر رایانهبه راحتی قادر است تا شبیه سازی ۱۰۰ میلیون از نرون های مغز موش را شبیه سازی کنند. با این حال و با همین طراحی نیز نمی توان یک مدل از مغز را ایجاد کرد زیرا این مدل نیاز به یک سیستم سیم کشی دقیق و پیچیده دارد.
Furber می گوید: “در واقع ما با مدل سازی شبیه سازی مغز موش می توانیم نحوه ی ارتباط برقرار کردن نورون ها در مغز را کشف کنیم. در عمل این یک مقدار قابل قبول داده برای جمع آوری است، اما ما باید توزیع آماری انواع نورون ها و داده های اتصال آماری را نیز انجام دهیم.