علت ایجاد موهای زائد و راه های درمان آن

به نقل از مجله مهتاطب:

رشد بیش از حد مو یکی از مشکلاتی است که می تواند زنان، مردان و حتی کودکان را درگیر کند. مقابله کردن با این مشکل ممکن است بسیار چالش برانگیز باشد. رشد طبیعی مو در فرهنگ ها و دهه های مختلف، به طور قابل توجه ای متفاوت است و اغلب با ژنتیک افراد مرتبط است. به همین نسبت علت ایجاد موهای زائد در افراد مختلف می تواند متفاوت باشد که برای درمان اصولی این مشکل ابتدا باید علت آن را کشف کرد.
اگر شما هم از وجود این مهمان های سرزده، ناراحت هستید و به دنبال راهی برای رهایی از آن ها می گردید، تا انتهای این مقاله مجله مهتاطب همراه ما باشید.

 

موی زائد چیست؟

قبل از پرداختن به موضوع علت ایجاد موهای زائد، بهتر است کمی بیشتر با آن ها آشنا شویم. اکثر خانم ها و کودکان موهای ظریف و کم رنگی روی صورت و بدن خود دارند، اما این موها ممکن است گاهی ضخیم تر و پررنگ تر باشند.
به طور کلی در زنان و کودکان زمانی که موها درشت، تیره و دارای رشد زیادی باشند، به عنوان موی زائد شناخته می شوند. این رشد غیر طبیعی ممکن است در هر قسمتی از بدن بروز کند ولی بیشتر در بالای لب، روی چانه، سینه، شکم یا پشت ظاهر می شود.
این نوع از موهای زائد به هیرسوتیسم معروف است و مختص زنان و کودکان است. Hirsutism به موهای درشت یا رنگی گفته می شود که بر روی بدن و صورت برخی از زنان و کودکان رشد می کند که در ادامه بیشتر با آن آشنا می شویم.

 دلایل رشد موی زائد در زنان

علت رشد موی زائد در زنان

همان طور که گفته شد علت ایجاد موهای زائد در هر شخصی، می تواند متفاوت باشد.
در اغلب آقایان، رشد بیش از حد مو معمولاً به دلیل افزایش هورمون‌ های جنسی مردانه به نام آندروژن یا افزایش حساسیت به آن ها است. حدود نیمی از افراد مبتلا به هیرسوتیسم در بدن خود مقدار زیادی آندروژن دارند. آندروژن هورمون رشد جسمی و جنسی در مردان است که مقدار کمی از آن در بدن زنان نیز وجود دارد و بر میل جنسی، چرخه قاعدگی و باروری تأثیر می‌ گذارد. شرایط مختلف ممکن است موجب تغییر سطح این هورمون در بدن زنان شود. ترشح زیاد آندروژن می تواند فولیکول های مو را بیش از حد تحریک کند و منجر به رشد غیر طبیعی آن در قسمت های مختلف بدن زنان مانند چانه و یا سینه شود، که معمولا موی کمتری در آن ها دیده می شود.
دیگر علت ایجاد موهای زائد در خانم ها، رسیدن به دوران یائسگی است. زنان در این مقطع از زندگی خود مشکلات متفاوتی از جمله رشد موهای زائد را تجربه می کنند که علت آن افزایش سطح تستوسترون در بدن است. رشد بیش از حد مو قبل از دوران یائسگی در بدن خانم ها اغلب نشانه سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) است. PCOS شایع ترین علت رشد مو ناخواسته و بر هم خوردن تعادل هورمون ها در بدن زنان به شمار می آید.

به غیر از PCOS، سایر علت ایجاد موهای زائد در زنان عبارت است از:
🔷 اضافه وزن داشتن
🔷 مصرف داروهای خاص
🔷 مقاومت شدید به انسولین
🔷 استفاده از دارو برای درمان اندومتریوز
🔷 تومور روی تخمدان که آندروژن اضافی می سازد
🔷 اختلالات غده هیپوفیز، غده فوق کلیوی یا 
غده تیروئید
استفاده از استروئید های آنابولیک یا کورتیکواستروئید ها

همچنین وجود بیماری های خاص مانند سندرم کوشینگ، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال یا آکرومگالی، احتمال رشد موهای زائد را بیشتر می کند.
 

مقاله مرتبط : تاثیر تیروئید در ریزش مو

دلایل رشد موی زائد در کودکان

دلایل رشد موی زائد در کودکان

رشد بیش از حد مو تنها مختص خانم ها نیست بلکه ممکن است کودکان را نیز درگیر کند. علت ایجاد موهای زائد در کودکان، می تواند نتیجه تمایلات ارثی باشد. در این حالت فولیکول های مو حتی به سطوح پایین آندروژن نیز بسیار حساس هستند و تحت تاثیر قرار می گیرند.
علاوه بر این، رشد بیش از حد مو در نوزادان می تواند نوعی بیماری مادرزادی به نام هیپرتریکوزیس باشد که معمولا در بدو تولد بروز می کند و البته بسیار نادر است.

دلایل رشد موی زائد در مردان

دلایل رشد موی زائد در مردان

متاسفانه مردان نیز از این عارضه در امان نیستند؛ ولی علت ایجاد موهای زائد در آن ها کمی متفاوت است.
در تعدادی از مردان، موها با افزایش سن به تدریج رشد بیشتری پیدا می کنند. این مشکل معمولا به دلیل وجود مقادیر زیاد تستوسترون در بدن آن ها ظاهر می شود.
رشد موهای زائد در آقایان معمولا موجب نگرانی نمی شود مگر در موارد خاصی که مو در کل صورت یا قسمت های غیر طبیعی مانند کف دست رشد می کند. درمان این مشکل در مردان بیشتر جنبه زیبایی دارد و بر خلاف خانم ها بیماری محسوب نمی شود.

علائم رشد موهای زائد در بدن

حالا که با علت ایجاد موهای زائد آشنا شدیم، آگاهی از علائم آن نیز می تواند در تسریع روند درمان موثر باشد. زیرا تشخیص بیماری در مراحل اولیه، درمان آن را آسان تر می کند.
اغلب خانم های درگیر با هیرسوتیسم خفیف، ممکن است متوجه رشد قابل توجه مو در پشت لب، چانه، اطراف سینه یا پایین شکم شوند. این موها معمولا از حالت عادی درشت ترند و هم رنگ موهای روی سر هستند.
اما افراد درگیر با نوع پیشرفته این بیماری شاهد رشد موهای بالغ در قسمت بالایی پشت، شانه ها، سینه و بالای شکم خود خواهند بود که معمولا در دوران بلوغ شروع به ظاهر شدن می کنند.
اگر هیرسوتیسم قبل یا بعد از بلوغ شروع شود، علت آن می تواند مشکلات هورمونی و تداخل در آن ها باشد. علائم این چنینی باید توسط پزشک متخصص مورد ارزیابی قرار بگیرد.

علائم موهای زائد

علاوه بر رشد بیش از حد مو، یک زن مبتلا به هیرسوتیسم ممکن است علائم دیگری را نیز تجربه کند، از جمله:
🔺 صدای بم و کلفت تر
🔺 چرب شدن بیش از حد پوست
🔺 
ریزش مو، معروف به آلوپسی
🔺 رویش مو زائد به صورت خطی
🔺 ظاهر شدن آکنه در صورت و بدن

در صورت بروز هر یک از علائم گفته شده بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

 
مقاله مرتبط : درمان ریزش مو

درمان های موضعی موهای زائد

درمان مشکلاتی مانند هیرسوتیسم و ​​هایپرتریکوزیس کار چندان راحتی نیست به زمان احتیاج دارد، اما طی دوره درمان چگونه می توان از رشد بیش از حد موها جلوگیری کرد؟
با توجه به علت ایجاد موهای زائد، روش های متفاوتی مانند تراشیدن، بند انداختن، اپیلاسیون کردن و یا بی رنگ کردن مو برای بهتر شدن ظاهر پوست وجود دارد؛ ولی هیچ یک از روش های گفته شده دائمی نیست و بعد از مدت کوتاهی شاهد رشد مجدد مو هستیم. علاوه بر این هر کدام از روش های نام برده شده برای اجرا، نیاز به زمان زیادی دارند که می تواند حوصله سر بر باشد.

لیزر موهای زائد

اما نگران نباشید خوشبختانه روش های دائمی تری برای رهایی از آن ها وجود دارد که عبارتند از:
🔶 IPL 
🔶 الکترولیز
🔶 لیزر درمانی
که در ادامه مقاله “علت ایجاد موهای زائد”، به توضیح هر یک می پردازیم.

IPL:

نور های پالسی شدید (IPL) را نباید با لیزری که در بیشتر مراکز زیبایی برای از بین موهای زائد استفاده می شود، اشتباه گرفت. IPL منابع نور پر انرژی هستند که می توانند در رفع موهای زائد مفید باشند، ولی نسبت به لیزر ضعیف تر هستند.

الکترولیز:

در این روش درمانی از الکتریسیته برای از بین بردن دائمی سلول های مو استفاده می شود. الکترولیز کردن موهای زائد و برطرف کردن آن ها معمولا دردناک است و به زمان زیادی نیاز دارد همچنین قرار گرفتن پوست در معرض الکتریسیته ممکن است باعث ایجاد زخم و یا تغییر رنگ پوست شما شود.

لیزر درمانی:
فارغ از علت ایجاد موهای زائد، یکی از بهترین گزینه های موجود برای از بین بردن آن ها استفاده از لیزر است. این روش درمانی معمولا می تواند شما را چندین ماه از شر موهای زائد خلاص کند. لیزر برای افرادی با پوست روشن و موهای تیره موثرتر است. این روش به اندازه الکترولیز موثر بوده و البته بسیار سریعتر و ایمن تر است. یکی از جدیدترین دستگاه های لیز موهای زائد، دستگاه اشنایدر پلاس است.
معمولا برای نتیجه گرفتن از درمان های موضعی که باعث از بین رفتن موهای زائد می شود به زمانی در حدود ۶ ماه یا بیشتر نیاز داریم. زیرا همه موها به طور هم زمان در یک چرخه قرار ندارند و زمان رشد متفاوتی دارند.

مقاله مرتبط : لیزر درمانی اسکارها

درمان های پزشکی برای از بین بردن موهای زائد

همان طور که گفتیم علت ایجاد موهای زائد در هر شخصی متفاوت است. استفاده از درمان های موضعی برای رهایی از آن ها ممکن است برای مدت کوتاه، نتیجه خوبی داشته باشد اما تا زمانی که مشکل به صورت ریشه ای حل نشود، زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد.

اگر رشد موهای زائد به دلیل عدم تعادل هورمون ها باشد، پزشک معمولا مصرف دارو های زیر را به شما تجویز می کند:
قرص های ضد بارداری: قرص های ضد بارداری علاوه بر اینکه از بارداری جلوگیری می کنند می توانند میزان تولید آندروژن در بدن را کاهش دهند. اکثر زنان با مصرف قرص های ضد بارداری متوجه تغییرات محسوسی در رشد موهای بدن خود می شوند.

داروی آنتی آندروژن: این داروی هورمونی نیز می تواند سطح آندروژن بدن شما را کاهش دهد و اثرات این هورمون را بر فولیکول های مو متوقف کند.

مقالات پیشنهادی
درمان سفیدی زودرس مو
شپش بدن

علت وز شدن مو
علائم و درمان قارچ سر
درمان موهای آسیب دیده
بهترین روغن برای موخوره
مضرات سولفات در شامپو
انواع موخوره
درمان موخوره
علت خشکی مو
درمان شپش

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=25702

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان