به نقل از مجله مهتاطب:
در این مقاله از مجله مهتاطب به شما توضیح می دهیم که مولتی ویتامین چه فوایدی دارد و تأثیر ویتامینها و مواد معدنی بر کاشه یا افزایش وزن چگونه است؟
ارتباط بین مولتی ویتامین و افزایش وزن
✔️ قرص مولتی ویتامین برای مردان: تحقیقات منتشر شده در مجله بریتانیایی تغذیه نشان می دهد که مولتی ویتامین ها ممکن است در واقع به کاهش وزن در مردان کمک کنند. مردانی که به طور منظم ویتامین و مکمل های غذایی مصرف می کردند، در مقایسه با مردانی که قرص مولتی ویتامین مصرف نمی کردند، وزن، توده چربی و شاخص توده بدنی کمتری داشتند.
✔️ قرص مولتی ویتامین و زنان: همان مطالعه نشان داد که روندی به سوی نتایج مشابه در جنس مخالف وجود دارد و زنانی که مولتی ویتامین مصرف میکنند نیز سطح گرسنگی را کاهش میدهند. یک مکمل مولتی ویتامین و مواد معدنی به طور قابل توجهی باعث کاهش اشتها در زنان پس از کاهش وزن می شود. به گفته محققان، ویتامین ها و مواد معدنی در هورمون های اصلی گرسنگی مانند انسولین، لپتین و کورتیزول که مصرف غذا را کنترل می کنند، نقش دارند.
بیشتر بخوانید: بهترین قرص های چاقی
دلایلی که ثابت میکنند قرص مولتی ویتامین چاق کننده نیست
۱) تابحال از خودتان سوال کرده اید که چرا از قرص مولتی ویتامین مینرال استفاده میکنیم؟
ما قرص مولتی ویتامین مصرف میکنیم زیرا ویتامین و مواد معدنی ضروری بدنمان را از راه رژیم غذایی نتوانسته ایم به خوبی تامین کنیم. پس اگر بگوییم یک قرص مولتی ویتامین ما را چاق میکند در واقع میگوییم اگر غذا و میوه بخوریم همگی چاق میشویم. حال من از شما میپرسم: آیا همه افراد در جامعه ما چاق هستند؟ علی رغم اینکه همگی ۳ وعده غذای اصلی همراه میوه و سبزیجات مصرف میکنند.
۲) برای کاهش وزن:
اگر برای لاغری و کاهش وزن به پزشک تغذیه مراجعه کرده باشید حتما در نسخه خود موارد زیر را میبینید:
قرص چربی سوز که معمولا حای کافئین، چای سبز، کروم و… می باشد باعث افزایش متابولیسم بدن و در نتیجه چربی سوزی و لاغری میگردد. این لاغری وقتی چشمگیر می شود که شما ورزش و تحرک اصولی داشته باشید و رژیم لاغری مناسبی مانند رژیم کتو و… داشته باشید که پزشک تغذیه ان را به شما میدهد.
برخی افراد دارای اشتهای زیادی در طی روز هستند و به قول خودشان هرچه غذا میخورند سیر نمیشوند. برای این افراد مصرف یک قرص بر پایه فیبر نیز لازم است تا به آنها سیری کاذب دهد و مانع خوردن غذای زیاد شود. با خوردن غذای کم، امکان کمبود ویتامین و موا معدنی در بدن وجود دارد، در این حالت قرص مولتی ویتامین نیاز است تا نیاز روزانه را جبران کند. کمبود برخی ویتامینها میتواند باعث چاق شدن شوند.
در اثر ژنتیک، مشکلات گوارشی، فعالیت و.. شما برخی ویتامین و مواد معدنی را بصورت کامل جذب و تامین نکنید. در نتیجه به شد دیه اید که افراد در رژیمهای لاغری و ورزشهای سخت پس از چند هفته دچار ریزش مو و افتادگی پوست میشوند.
مثلا کمبود B6 باعث کاهش سرتونین مغز شده و میتواند به افزایش اشتها منجر شود. در صورتی که متوجه علت اشتهای زیاد خود نشوید این روند چاق ماندن ادامه دارد حتی اگر ورزش سختی کنید و رژیم لاغری سختی بگیرید. پس لازم است برای کاهش وزن نیز ابتدا یک آزمایش دهید.
در دوره لاغری شما معمولا دچار افتادگی و شل شدگی پوست مخصوصا ناحیه شکم و صورت میشوید. در این حالت به شما پودر یا قرص کلاژن داده میشود تا مانع این شل شدگی پوست شده و آن را درمان کنند
بیشتربخوانید: کلاژن چیست؟
۳) برای افزایش وزن:
آیا خودتان یا نزدیکانتان برای افزایش وزن نزد پزشک تغذیه رفته اید؟ آیا پزشک فقط به شما یک قرص مولتی ویتامین میدهد تا وزنتان را افزایش دهد؟ خیر…
حتما دیده اید که فردی که میخواهد وزن خود را افزایش دهد دائما در حال غذا و میوه خوردن است. زیرا افزایش وزن مستقیما با افزایش حجم غذای مصرف بستگی دارد. اکثر افرادی که با لاغری مواجه هستند، در واقع اشتهای کمی دارند یا در بدنشان کمبود زینک دیده می شود. این افراد از قرصهای اشتها آور مثل مخمر آبجو یا شیکوریدین که گیاهی و بی عوارض هستند همراه قرص زینک با دوز بالا استفاده میکنند. کودکان نیز برای درمان بی اشتهایی خود از شربتهای زینک استفاده میکنند. پس کمبود برخی ویتامین و مواد معدنی میتواند باعث لاغری و لاغر ماندن شما شود.
یک پکیج کامل برای افزایش وزن شامل موارد زیر می باشد:
نقش اصلی در افزایش وزن را اشتهای شما تعیین میکند، نه مولتی ویتامین. کربوهیدرات و پروتئینها باعث افزایش و تقویت عضلات بدن شما می شوند، حجم غذای بیشتر باعث وزن گیری می شود. قرص مولتی ویتامین نیز برای جبران کمبود ویتامینها و مواد معدنی مصرف میشود چون کمبود برخی ویتامینها باعث لاغر ماندن و عدم وزن گیری میشود.
۴) بسته بندی قرصهای مولتی ویتامین:
اگر قرصهای مولتی ویتامین مستقیما باعث چاق شدن شما شوند، شرکتهای تولید کننده موظف بودند که روی بسته بندی و بروشور محصولشان به این موضوع اشاره و به افرادی که مشکل افزایش وزن یا دیابت دارند هشدار داده میشد.
همین حالا روی بسته بندی قرص خود را چک کنید تا این موضوع به شما اثبات شود.
اگر مصرف قرص مولتی ویتامین باعث چاقی نمیشود پس مشکل از کجاست؟
۱) استرس:
طبق تحقیقات هر بار که شما دچار استرس میشوید سطح کورتیزول افزایش می یابد و در نتیجه با افزایش هورمون استرس، سطح گلوکز را در جریان خون افزایش می دهند تا به ما در مقابل عامل استرس کمک کنند. برخی در این میان با افزایش استرس دچار پرخوری عصبی میشود.
بالا ماندن سطح کورتیزول در طولانی مدت باعث افزایش وزن میگردد.
۲) ژنتیک:
قطعا از تاثیر ژنها بر چاق و لاغری مطلعید. افرادی که بصورت ژنتیی چاق یا لاغر هستن نسبتا سختتر از بقیه افراد میتوانند وزن کم کنند.
۳) هورمون:
هورمونها مخصوصا در خانمها نقش بسیار گسترده ای بر افزایش وزن دارد. قرصهای جلوگیری، اورژانسی و… نیز باعث افزایش وزن میشوند. پس حتما هورمونهای خود را تحت نظر بگیرید و هر ۶ ماه چکاپ کنید.
۴) رژیم غذایی:
آیا به تغذیه خود توجه میکنید؟ غذای چرب و فست فود، حجم غذای و ریزه خواری همگی باعث عدم کاهش وزن میشوند.
بیشتر بخوانید: قرص چاقی
تاثیر ویتامین و مواد معدنی بر کاهش و افزایش وزن
۱) ویتامین A :
مصرف ویتامین A به مقدار کافی به کاهش وزن کمک می کند. از ویتامین A بیشتر برای مکمل های زیبایی مانند مکمل های تقویت مو و سلامت پوست استفاده می شود و کمتر کسی به نقش آن در چاقی یا لاغری توجه دارد اما ویتامین A یا رتینول نوعی همکاری غیر مستقیم در کمک به کاهش وزن دارد. این ویتامین می تواند سطح متابولیسم بدن را افزایش دهد.
ویتامین A در منابع گیاهی: این دسته از ویتامین A را پروویتامین A می گویند که به کاروتنوئیدها معروف است و در سلامت ریه، قلب و کلیه بصورت مستقیم نقش داشته و به این طریق بر کاهش وزن موثر واقع می شود.
پس ویتامین A بصورت غیر مستقیم از طریق تأثیر بر سیستم گوارش انسان باعث کاهش وزن می شود. غذاهایی که حاوی آنتی اکسیدان هستند غذاهای کم کالری هستند که حاوی مقدار قابل توجهی ویتامین می باشند. زیاد بودن کالری مهمترین عامل افزایش وزن و چاقی در افراد است پس با مصرف غذاهای حاوی آنتی اکسیدان مثل ویتامین A بصورت خودکار شما یک غذای سالم و مغذی مصرف می کنید که باعث کاهش وزن شما خواهد شد.
۲) ویتامین گروه B :
ویتامین های گروه B از شناخته شده ترین ویتامین های مؤثر بر افزایش سوخت و ساز (متابولیسم) بدن هستند که به یکدیگر وابسته اند و در صورت عدم تأمین یکی از انها فعالیت ویتامین B دیگر دچار اختلال می شود.ویتامین های گروه B شامل :
📌B1 (تیامین)
📌 B2(ریبوفلاوین)
📌 B3(نیاسین)
📌 B5(پانتوتنیک اسید)
📌 B6( پیرودوکسین)
📌 B7(بیوتین )
📌 B9(فولیک اسید)
📌 B12(کوبالامین)
در این قسمت ویتامین هایی از این گروه که بر متابولیسم مؤثرند به شما معرفی می کنیم.
متابولیسم چیست؟متابولیسم فرآیندی است که طی آن تجزیه مواد غذایی جهت تبدیل آنها به انرژی صورت می گیرد. ویتامین و مواد معدنی مؤثر بر متابولیسم بدن باعث سوزاندن سریعتر کالری می شوند و در نتیجه وزن را بطور طبیعی کاهش می دهند.متابولیسم خودکار بدن با افزایش سن کند می شود.پس مصرف ویتامین و مینرال های موثر بر متابولیسم در این سنین ضروری است. |
📌B1 (تیامین):
به متابولیسم چربی، پروتئین و کربوهیدراتها کمک کرده و برای پردازش چربی، پروتئین و کربوهیدرات ها ضروری می باشد. متابولیسم سالم به شما تضمیم می کند که بدن از این ماده مغذی بجای ذخیره چربی بعنوان انرژی استفاده می کند.
با افزایش میزان B1 در بدن اشتها به غذا کاهش یافته و مصرف انرژی در حال استراحت افزایش می یابد.
📌 B6( پیرودوکسین):
باعث سوخت و ساز پروتئین می شود .کاهش سطح ویتامین B6 که با کاهش سروتونین در مغز همراه بوده و موجب افزایش اشتها می شود.
سروتونین: نوعی انتقال دهنده عصبی است که در عموم به نام جاری کننده احساس خوب معروف بوده .مقداری از سروتونین در غشای سلولی دستگاه گوارش قرار دارد که باعث تحرکات روده و افزایش اشتها می گردد.
📌 B12(کوبالامین):
این ویتامین باعث متابولیسم پروتئین و چربی ضروری بوده و برای عملکرد صحیح به ویتامین B6 و فولیک اسید نیازمند است.
ویتامین های ذکر شده در سوخت و ساز و متابولیسم بدن نقش داشته و باعث افزایش اشتها می شوند. این ویتامین محلول در آب است و در صورت مصرف بیش از اندازه از طریق ادرار دفع می گردد. بهتر است ویتامین های گروه B صبح ها مصرف شوند زیرا این ویتامین به ویتامین انررژی معروف است و یک روز پر انرژی را برای شما رقم می زند. در این صورت در صورت گرسنه شدن و افزایش اشتها نیز بین زمان صبحانه و ناهار شما فاصله کمی داشته و می توانید با دقت بر رژیم غذایی خود در وعده ناهار، غذا را به میزان همیشگی میل کنید تا دچار افزایش وزن نشوید. اگر می خواهید چاق شوید ویتامینB بیار کمک کننده است اما اگر لازم است از این ویتامین استفاده کنید اما دچار تغییر وزن نشوید بهتر است از مواد غذایی فیبر دار مثل سیب، کاهو، هویج در کنار غذا استفاده کنید. این مواد غذایی معده شما را پر می کنند و بقولی یک سیری کاذب به شما می دهند در حالیکه ویتامین های لازم را نیز به بدن شما می رسانند.
۳) ویتامین E
ویتامین E مانند ویتامین A و D یک ویتامین محلول در چربی است و این به این معناست که در بدن ذخیره می شود و در صورت مصرف بیش از حد علاوه بر آسیب به کلیه و کبد باعث افزایش وزن می گردد. البته این در حالی است که بیش از دوز مورد نیاز مصرف شود.
۴) ویتامین C:
حتما تجربه کرده اید که بعد از خوردن یک میوه حاوی ویتامین C مثل نارنج، پرتقال یا نارنگی شما دچار ضعف می شوید و یا بعد از خوردن غذایی مثل کله پاچه که چرب است توصیه می کنند که از آبلیمو استفاده کنید.
این بدین علت است که ویتامین C چربی سوز است و از این طریق انرژی بدن را تأمین می کند. یعنی باعث متابولیسم چربی بدن می گردد. اگر ویتامین C در بدن کم باشد کاهی چربی و وزن به سختی صورت می گیرد. افرادی که کمبود ویتامین C دارند اغلب دور شکم پر چربی دارند و به اصطلاح شکم دارند.
۵)ویتامین D:
طی آزمایشاتی که انجام شده دانشمندان متوجه شدند که کمبود ویتامین D با افزایش وزن در ارتباط است. بیشتر این چاقی و تجمع چربی در دور کمر می باشد. ویتامین D باعث کنترل قند خون می شود و مقاومت بدن در برابر انسولین را بهبود می بخشد که این وضوع برای افراد دیابتی کمک کننده است.
طی این آزمایش زنان یائسه که مبتلا به دیابت نوع ۲ بودند با مصرف ماست به همراه ویتامین D خوراکی سطح قند خون آنها بهبود یافته و التهابات آنها کاهش یافت همچنین بعد از مدتی اندازه دور کمر آنها کاهش یافت. ویتامین D به همراه کلسیم باعث کاهش وزن در زنان یائسه شده اند.
۶) کلسیم:
کلسیم یک ماده معدنی است که برای یک متابولیسم سالم و کنترل قند خون و استحکام استخوان ضروری هستند.کلسیم با تنظیم مرگ سلول های چربی، چربی زایی و متابولیسم چربی ها در بدن در ارتباط است. مصرف قرص کلسیم باعث افزایش دفع چربی در مدفوع می گردد. از طرفی ویتامین D باعث جذب بیشتر کلسیم می شود پس مصرف به اندازه این دو ماده باعث تنظیم وزن می شود و کمبود این مواد در بدن باعث افزایش وزن می گردد.
۷) آهن:
آهن یکی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز انسان است که برای رشد بدن و سوخت و ساز ضروری است. در واقع عملکرد صحیح سلولها و تولید برخی هورمون ها به آهن وابسته است. آهن حمل کننده اکسیژن است که در گلبول قرمز قرار دارد. گلبول های قرمز این اکسیژن را به عضلات، بافت ها و سلولهای بدن می رسانند حال اگر سطح آهن در بدن کم شد، اکسیژن به بدن منتقل نشده و ماهیچه ها و سایر اعضای بدن به علت عدم دریافت اکسیژن کافی نمی توانند سوخت و ساز را به میزان کافی انجام دهند. پس کمبود آهن باعث افزایش وزن می گردد. بدن در اثر کمبود آهن دچار خستگی و ضعف می شود و فرد تحرک کافی نیز نخواهد داشت (تجمع چربی در اثر عدم تحرک) و از طرفی سوخت و ساز ندارد و احساس ضعف و گرسنگی کمتر رخ می دهد در نتیجه شما بدون مصرف مواد غذایی به مقدار زیاد دچار چاقی می شوید.
۸) منیزیم:
واکنش های شیمیایی که باعث تولید انرژی می شوند بدون وجود منیزیم اتفاق نمی افتند و این مضوع به این معنی است که منیزیم برای متابولیسم و تولید انرژی ضروری است.کمبود منیزیم باعث عدم سوخت و ساز و افزایش وزن می شود.
۹) زینک
کمبود روی در رژیم غذایی منجر به از دست دادن اشتها شده و در حس چشایی نیز اختلال ایجاد می کند. مثلا شما مزه غذا را بد مزه حس می کنید و میل به غذا زا از دست می دهید. پس میتواند باعث لاغری شود از طرفی مصرف بیش از نیاز روزانه اینماده باعث افزایش اشتها و افزایش وزن میشود. منظور از بیش از نیاز روزانه بالای ۱۵ میلی گرم است.
بیشتر بخوانید: نحوه مصرف قرص زینک
۱۰) سلنیوم
مکمل های سلنیوم به علت داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی قوی برای سلامت پوست و مو کاربرد دارند اما باید بدانید که این ماده معدنی نیز مانند ویتامین های محلول در چربی عمل می کند و از طریق یک پروتئین جذب و توسط بدن ذخیره می گردد پس مصرف زیاد از حد آن باعث افزایش چربی و چاقی می شود . از طرفی سلنیوم و تیروئید با یکدیگر در ارتباطند زیرا سلنیوم باعث تولید هورمون برای تیروئید شده و کمبود سلنیوم باعث اختلال در عملکرد تیروئید می گردد و همانطور که به گوشتان رسیده کم کاری تیروئید باعث چاقی و کم کاری ان باعث لاغرری می گردد.سلنیوم متابولیسم بدن را تنظیم می کند.
۱۱) امگا ۳ :
شواهد نشان داده اند که مصرف امگا ۳ باعث افزایش اشتها و کاهش احساس سیری بعد از غذا مخصوصا در بانوان می شوند به همین دلیل است که توصیه می شود مکمل های امگا ۳ و روغن ماهی را ترجیحا صبح ها مصرف کنید .
قرص مولتی ویتامین مینرال چیست؟
بدن برای انجام فعالیتهای روزانه خود به سوخت نیاز دارد. سوخت بدن و سلولهای آن از طریق ریز مغذی هایی مانند ویتامین، مواد معدنی، آمینو اسیدها(پروتئین)، اسیدهای چرب ضروری (امگا۳) تامین میگردد. متاسفانه امروزه به دلیل تغذیه های ناسالم اکثر افراد حداقل به کمبود یک ویتامین یا ماده معدنی در بدنشان مبتلا هستند. همچنین برخی مواد غذایی در اثر پخت و گرما یا فریز شدن برخی ویتامینهای خود مانند ویتامین های گروه b خود را بطور کامل یا کمتر از دست می دهند. پس راه حل ساده و ایمن استفاده روزانه از یک قرص مولتی ویتامین مینرال است.
قرصهای مولتی ویتامین حاوی ۱۳ ویتامین و ۱۵ ماده معدنی ضروری هستند که این ترکیبات باعث بسیاری از آنزیم و هورمونهای ضروری در بدن را تولید و تنظیم نموده و باعث افزایش سطح سیستم ایمنی، اعصاب و بینایی و تناسب اندام میگردند.
مصرف ویتامین و مواد معدنی به اندازه نیاز روزانه شما را چاق یا لاغر نمیکند. بلکه باعث تناسب اندام و سلامت عمومی بدن میشود.
مطالعه بیشتر: قرص آهن
مصرف قرص ویتامین و متابولیسم بدن (سوخت و ساز بدن)
ویتامینها باعث تسریع متابولیسم بدن نمیشوند مگر اینکه فرد در بدن با کمبود آن ماده مغذی در رژیم غذایی مواجه باشد.
با مصرف مولتی ویتامین ها، این احتمال افزایش می یابد که بدن شما تمام مواد مغذی مورد نیاز برای عملکرد صحیح را داشته باشد. این ممکن است به دلیل تأثیر آن بر متابولیسم که توسط طیف گسترده ای از مواد مغذی کمک می کند، بر وزن شما تأثیر بگذارد. نکته مهم این است که متابولیسم شما سرعت سوزاندن کیلوژول های بدن را تنظیم می کند و یک متابولیسم خوب برای کنترل وزن مهم است.
مصرف مواد مغذی شما نیز ممکن است بر اشتها و در نتیجه مصرف غذا تأثیر بگذارد. به عنوان مثال، سطوح پایین ویتامین B6 با کاهش سطح سروتونین مغز مرتبط است که می تواند منجر به افزایش اشتها شود.
اگر مولتی ویتامین مصرف میکنید به دلیل اینکه غذای سالمی نمیخورید، کم تحرک هستید یا به دلیل اینکه رژیم غذایی محدودی دارید، ممکن است این رفتارهای مرتبط با افزایش وزن باشند، نه مولتی ویتامین. شما می توانید مولتی ویتامین مناسب خود را پیدا کنید، اما به یاد داشته باشید که ویتامین ها باید مکمل یک سبک زندگی سالم باشند، نه جایگزین آن.
از سوی دیگر، برخی از افراد ممکن است مولتی ویتامین ها را برای افزایش وزن یا عدم کاهش وزن مقصر بدانند؛ زیرا تصویر بزرگتر سبک زندگی خود را نادیده می گیرند. این به ویژه در مورد افرادی که مولتی ویتامین مصرف می کنند صادق است؛ زیرا رژیم غذایی آنها در غیر این صورت کمبود دارد.
نتیجه نهایی
به علت تأثیر حیاتی تمامی ویتامین ها و مواد معدنی برای بدن نمی توان مصرف آنها را قطع کرد. بدن در اثر کمبود برخی از این ریز مغذی های دچار افزایش وزن و در اثر برخی دیگر باعث افزایش وزن می شود. مکمل هایی که توسط شرکتهای معتبر ساخته و توزیع می شوند، بسیار به مقدار نیاز روزانه بدن به آن دسته از ویتامین و مواد معدنی نزدیک هستند و در صورتی که شما طبق مصرف توصیه شده روی بروشور محصول و یا نظز پزشک از آنها استفاده کنید دچار کمبود ویتامین و مواد معدنی و یا تأمین بیش از حد آن که در نتیجه مسمومیت به همراه دارد نخواهید شد.
بهر حال با دقت به رژیم غذایی مناسب می توانید مصرف غذای خد را به میزان همیشگی خود کنترل کرده و بیش از حد غذا نخورید همچنین از غذاهای حاوی فیبر استفاده کنید تا دچار سیری شده و غذای زیادی نخورید.
مقالات پیشنهادی:
راهنمای مصرف انواع قرص های مولتی ویتامین
بهترین قرص مولتی ویتامین برای مردان
آیا قرص مولتی ویتامین چاق کننده است؟
بهترین زمان مصرف قرص مولتی ویتامین
بهترین قرص مولتی ویتامین برای تقویت مغز
عوارض مصرف قرص مولتی ویتامین
بهترین قرص تقویت حافظه و تمرکز
نحوه مصرف قرص زینک
شربت مولتی ویتامین کودکان
بهترین قرص مولتی ویتامین برای زنان
بهترین مولتی ویتامین برای نوجوانان پسر و دختر
بهترین مولتی ویتامین
قرص های ویتامین مورد نیاز بدنسازی
بهترین مولتی ویتامین برای سالمندان
بهترین قرص مولتی ویتامین برای دیابتی ها
مولتی ویتامین مینرال
کپسول مولتی ویتامین
مولتی ویتامین آقایان
مولتی ویتامین بانوان
مولتی ویتامین بارداری
مولتی ویتامین بدن سازی
مولتی ویتامین کودک
پاستیل مولتی ویتامین
شربت مولتی ویتامین
قرص جوشان مولتی ویتامین
قطره مولتی ویتامین کودک
مطالب مرتبط
-
۲۱بهمن۱۳۹۷
ویتامین ها و مواد معدنی
-
۱اسفند۱۴۰۱
ویتامین ها و مواد معدنی
-
بهترین روش و زمان مصرف پودر کلاژن
۱۹آذر۱۴۰۲ویتامین ها و مواد معدنی