به نقل از مجله پزشکی:
آنفولانزا معده (گاستروانتریت) یک بیماری ویروسی است. هدف اولیه این بیماری دستگاه گوارش است و از نشانه های آن می توان به تب ، لرز ، استفراغ و اسهال اشاره کرد.
آنفولانزای معده چیست
آنفولانزا معده، یک بیماری بسیار سخت و زجرآور است که می تواند کارهای روزمره شما را کنسل کرده و شما را روانه رختخواب کند. این بیماری با تب، لرز و حالت تهوع شروع می شود و به دنبال آن علایمی چون استفراغ، اسهال و دردهای شدید شکمی پدیدار می شوند. این بیماری همچون بیشتر بیماری های ویروسی، درمان مشخصی ندارد و باید دوره اش تمام شود. این بیماری با آنفولانزا فصلی متفاوت است.
دلایل آنفولانزای معده
آنفولانزای معده با حمله ی ویروسی به دستگاه گوارش ایجاد می شود، ویروس این بیماری با ویروس آنفولانزای فصلی فرق می کند. آنفولانزای معده اصولا از راه استفاده از آب الوده یا مواد غذایی که بهداشتی نیستند، ایجاد می شود.
چگونه از آنفولانزای معده پیشگیری کنیم؟
در این مقاله توصیه هایی برای شما داریم که با رعایت آنها می توانید خود را تا حدودی از آنفولانزای معده در امان نگه دارید:
-
در صورت امکان از تماس با افراد بیمار به این ویروس خودداری کنید
-
شستن مرتب و صحیح دست ها با آب و صابون
-
در صورت امکان استفاده از ماشین ظرفشویی
-
میز کار خود را مرتب ضدعفونی کنید
-
از آب سالم تصفیه شده یا آب معدنی برای نوشیدن و مسواک زدن استفاده کنید
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر هرکدام از نشانه های زیر را مشاهده کردید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده تا با داروهای تجویزی او زودتر به سمت بهبودی بروید.
-
مشاهده خون در استفراغ یا مدفوع
-
استفراغی که بیشتر از ۴۸ ساعت ادامه پیدا کند
-
تب بالا
-
دردهای شدید شکمی
-
احساس ضعفو بی حالی
-
از هوش رفتن
-
ادرار با بوی نامطبوع
درمان خانگی برای آنفولانزای معده
مایعات زیادی بنوشید:
همانطور که گفتیم از عوارض این بیماری عرق کردن، استفراغ و اسهال است که باعث کاهش سطح مایعات بدن می شوند و ما باید این کمبود آب را جبران کنیم. در کنار آب می توانید از چای زنجبیل و نعنا هم استفاده کنید که هم جبران آب از دست رفته باشد و هم معده را آرام کند. بهتر است در این شرایط از خوردن شکلات و قهوه و کافئین خودداری کنید.
رعایت یک رژیم غذایی به نام برات (BRAT):
هنگام ابتلا به بیماری آنفولانزا معده به احتمال زیاد اشتهای خود را از دست می دهید اما هرزمان برای خوردن آماده بودید می توانید از رژیم غذایی برات استفاده کنید. این رژیم شامل برنج، سیب، موز و نان برشته است. این چهار ماده غذایی هضم راحتی دارند و حاوی کربوهیدرات مناسب جهت برگشت انرژی شما هستند.
نکته: منظور از برنج در این رژیم، برنج سفید استب زیرا برنج قهوه ای بیش از حد فیبر دارد و ممکن است گاز تولید کرده و دردهای شکمی را افزایش دهد.
نکته: بهتر است در دوران این بیماری از نان تست و نان سفید استفاده کنید.
تا می توانید استراحت کنید:
هنگامی که به این بیماری مبتلا می شوید، بدن شما برای مبارزه با عفونت، نیاز زیادی به استراحت دارد. تا می توانید بخوابید و مقدار فعالیت روزانه خود را کاهش دهید. هنگام استراحت بدن شما انرژی اش را برای مبارزه با عفونت و ترمیم آسیب های رسیده به بدن، می گذارد.
داروهای مناسب برای آنفولانزای معده
این بیماری توسط داروها درمان نمی شود و فقط باید دوره اش بگذرد اما پزشک می تواند با داروهایی که تجویز می کند بخشی از علائم و عوارض را بهبود بخشد.
استامینوفن اگر به بیماری کبدی مبتلا نباشید، اغلب تجویز می شود. استامینوفن تب و درد را تسکین می دهد و باعث می شود معده کمتر تحریک شود.
برای علائم تهوع یا اسهال ممکن است بعضی از داروهای ضد میکروبی مانند پرومتازین، متوکلوپرامید یا اندانسترون تجویز می شوند.
درمان گیاهی برای آنفولانزای معده
آب برنج:
نصف پیمانه برنج سفید را در یک لیتر و نیم آب بجوشانید تا برنج نرم شود. سپس آب مانده برنج را جدا کرده و کمی عسل و دارچین به آن اضافه کنید و شربت بدست آمده را هر ساعت بنوشید. بهتر است تا یک هفته ادامه دهید.
پروبیوتیک
ماست پروبیوتیک و کفیر را تهیه کرده و در زمان بیماری مصرف نمایید.
دمنوش نعناع
یک قاشق چای خوری نعناع (تازه یا خشک شده) را در یک استکان آب جوش ریخته و روی آن را بپوشانید و بعد از ۵ الی ۱۰ دقیقه به آن مقداری عسل اضافه کرده و شربت بدست آمده را در بین وعده های غذایی خود نوش جان کنید.
دمنوش بابونه
مانند دمنوش نعنا تهیه می شود و به جای نعنا دو قاشق مربا خوری بابونه خشک یا یک قاشق گل بابونه را استفاده کنید.
دمنوش ریحان
به مقدار مساوی از عصاره ریحان و زنجبیل را برداشته و مخلوط کنید. این شربت برای تسکین درد معده مفید است.
لیمو ترش
لیمو ترش برای بیشتر بیماری ها توصیه می گردد. دو قاشق چای خوری آب لیموی تازه را در یک فنجان آب بریزید و نیم ساعت قبل از غذا آن را بنوشید.
در زمان آنفولانزای معده چه مواد غذایی را نباید خورد؟
لبنیات: لبنیات جزو مواد غذایی دیرهضم هستند و ممکن است باعث تشدید گاز و اسهال شوند.
فیبر: در بیماری انفولانزای معده روده سست شده و بهتر است فیبر اضافی دریافت نکند.
غذاهای چرب: در زمان آنفولانزای معده از مصرف غذاهای چرب و شور خودداری کنید.
ادویه و ترشی ها: بهتر است در این بیماری از خوردن غذاهایی که دارای گوجه فرنگی، ادویه کاری و سس های فلفل هستند، خودداری کنید.
آیا آنفولانزای معده واگیر دار است؟
بلی! همانطور که گفتیم دلیل این بیماری ویروس است و قابل انتقال. علائم این بیماری یک تا سه روز پس از تماس با این ویروس ظاهر می شوند. بنابراین قبل از شروع نشانه های این بیماری، مسری است و تا دو هفته هم می تواند ادامه پیدا کند.
منبع: webmd