به نقل از مجله سیب:
فهرست مطالب
در مقاله گذشته اشاره کردیم که صرع یا اپی لپسی (Epilepsy) نوعی اختلال مغزی است که معمولا باعث ایجاد تشنج های مکرر و عود کننده در افراد مبتلا می شود. همچنین در مورد تعریف تشنج، تفاوت بین صرع و تشنج و دلایل ایجاد صرع اشاره کردیم. در این مقاله در مورد کمک های اولیه در هنگام بروز حملات تشنج و درمان صرع صحبت خواهیم کرد.
کمک های اولیه در هنگام بروز حملات تشنج
اگر فرد در حال تشنج هوشیاری خود را از دست داد و دچار انقباضات ناخواسته و خارج از کنترل عضلانی و حرکات شدید و بی هدف بدن گردید، آرامش خود را حفظ کنید. از اطرافیان نیز بخواهید آرام باشند و به آنها اطمینان بدهید که جای نگرانی نیست. اگر بدن فرد روی زمین قرار دارد، چیزهای سخت یا تیز را از کنار او دور کنید تا به او آسیبی نرسد. اگر فرد روی صندلی یا ویلچر نشسته است، مطمئن شوید که احتمال سقوط فرد وجود ندارد (افراد روی ویلچر نیاز به انتقال به روی زمین ندارند). به هیچ وجه جلوی حرکات بدن فرد را نگیرید. زمان را محاسبه کنید. اگر کراوات یا چیز دیگری دور گردن فرد وجود دارد، آن را شل کنید تا تنفس فرد مختل نگردد و به گردن آسیبی نرسد. در مورد افرادی که روی زمین قرار دارند در صورت امکان چیزی نرم مانند یک بالش یا ژاکت تاشده را زیر سر فرد قرار دهید و آنها را روی پهلو بخوابانید (این کار به تنفس ایشان کمک می کند). روش هایی مانند بازکردن دهان فرد به زور برای قراردادن پارچه بین دندان ها و پاشیدن آب به صورت فرد در حال تشنج هیچ پایه علمی ندارند و تنها باعث آسیب رساندن به فک و دهان فرد می گردند یا باعث تاثر و احساس خجالت فرد پس از رفع تشنج (به علت خیس شدن لباس و دیدن اطرافیان) می شوند. فرد دچار تشنج نیازی به تنفس مصنوعی یا عملیات احیاء قلبی – ریوی (CPR) ندارد. این عمل تنها در موارد نادر و در صورتی که فرد پس از پایان تشنج نتواند نفس بکشد، باید انجام گیرد. تا پایان حمله صرع در کنار فرد بمانید. پس از پایان تشنج، با حالتی دوستانه از فرد سوال کنید که خوب است و آیا نیاز به کمک یا تماس با افراد نزدیک برای بازگشت به خانه یا گرفتن تاکسی دارد؟ سعی کنید حمله تشنج را امری عادی جلوه دهید و از کنجکاوی در مورد حمله و علت ایجاد آن پرهیز نمایید. در صورتی که فرد از آگاهی کافی برخوردار است، به او بگویید که حمله چقدر طول کشیده است. اگر فرد بخواهد در مورد سایر مسائل خود از شما سوال خواهد کرد. بیشتر حملات صرع خودبخود و ظرف چند دقیقه کنترل می شوند، ولی اگر حالات زیر اتفاق بیافتند باید درخواست آمبولانس و کمک های پزشکی کنید:
-
حمله تشنج بیش از پنج دقیقه طول بکشد.
-
حمله دوم بلافاصله پس از حمله اول و پیش از این که فرد هوشیاری خود را باز یابد روی دهد یا حملات تشنج با توالی زمانی کوتاهی که در مورد فرد عادی نیست به وقوع بپیوندند.
-
فرد قبلا سابقه حملات صرع نداشته است.
-
فرد برای تنفس مشکل داشته باشد و یا به نظر برسد چیزی را بلعیده که برای تنفس او ایجاد مشکل کرده است (Chocking).
-
حمله در آب روی دهد یا فرد در اثر حمله دچار جراحت و مصدومیت گردد.