به نقل از توریستگاه:
بیابان های جهان برخی از بزرگترین، خشک ترین، گرمترین و قدیمی ترین مکان های جهان هستند. تعیین سن بیابان ها می تواند کار مشکلی باشد و تحقیق در مورد این موضوع باعث می شود دائما سن تخمینی این بیابان ها تغییر کند. در زمان نوشتن این مقاله، این فهرست شامل بیابان هایی است که تصور میشود در حال حاضر قدیمی ترین بیابان های جهان هستند.
۷. بیابان تکله مکان یا تاکلاماکان (Taklamakan Desert)
سن: ۵.۳ میلیون سال
مکان: مرکز حوضه طارم، منطقه خودمختار سین کیانگ اویغور در شمال غربی چین
مساحت: ۳۳۷،۰۰۰ کیلومتر مربع
بیابان تاکلاماکان که تاکلیماکان نیز نامیده میشود، دومین صحرای بزرگ ماسه ای در حال تغییر در جهان است. حدود ۸۵ درصد از بیابان تاکلامکان شامل تپه های شن و ماسه می شود. یک مطالعه در سال ۲۰۰۶ نشان می دهد که تپه های ماسه ای حداقل از ۵.۳ میلیون سال پیش در حوضه طارم مشهود بوده اند.
در سالهای اخیر، بیابان تاکلامکان محل آثار باقیمانده مومیایی شده بوده است. باستان شناسان چینی یک گورستان ۴۰۰۰ ساله را در بیابان تاکلاماکان کشف کردند که نشان می دهد انسانها به مدت طولانی در این بیابان زنده مانده اند. محققان همچنین آنچه که تصور میشود قدیمی ترین پنیر جهان است را در حالی که با مومیایی ها دفن شده بود کشف کردند.
۶. صحرای بزرگ آفریقا (Sahara)
سن: ۷ میلیون سال (تخمین های قبلی ۲ – ۳ میلیون سال)
مکان: بخش عمده ای از آفریقای شمالی، در سراسر الجزایر، چاد، مصر، اریتره، لیبی، مالی، موریانیا، مراکش، نیجر، سودان و تونس
مساحت: ۹،۲۰۰،۰۰۰ کیلومتر مربع
تا چند سال پیش، اکثر دانشمندان معتقد بودند که صحرای بزرگ آفریقا تنها در حدود ۲ تا ۳ میلیون سال پیش تشکیل شده است. با این حال، در تحقیقی که در سال ۲۰۱۴ توسط دیرینه اقلیم شناس ژونگشی ژانگ و تیم وی منتشر شده است، شبیه سازی های اقلیمی نشان می دهد که صحرای بزرگ آفریقا ممکن است حدود ۷ میلیون سال پیش شروع به تبدیل شدن به یک صحرا کرده باشد. ژانگ همچنین خاطرنشان کرد که آنها تنها کسانی نبودند که سن بیشتری را برای صحرای جنوبی پیشنهاد دادند. حدود یک دهه پیش یک تیم از محققان، سن تپه های به جا مانده را ۷ میلیون سال تعیین کردند.
صحرای بزرگ آفریقا بزرگترین بیابان گرم جهان است و بیشتر آفریقای شمالی را در بر می گیرد. در حالی که بیشتر مردم بر این باورند که صحرای بزرگ آفریقا با تپه های ماسه ای پوشیده شده است، بیشتر صحرا اساسا از فلات های بی حاصل، سخت و سنگی ساخته شده است.
۵. صحرای آتاکاما (Atacama Desert)
سن: ۱۰ – ۱۵ میلیون سال
مکان: شمال شیلی، غرب کوهستان آندس
مساحت: ۱۰۵،۰۰۰ کیلومتر مربع
صحرای آتاکاما خشک ترین صحرای واقعی جهان و دومین مکان خشک جهان، درست در پشت دره های خشک قطب جنوب است. به دلیل خشکی شدید، صحرای آتاکاما یک منبع تحقیقاتی است. دانشمندان به صحرای آتاکاما می روند تا میزان آب مورد نیاز برای حفظ زندگی در آن را بررسی کنند.
تعیین سن بیابان آتاکاما دشوار بوده و سن های مختلفی برای آن ارائه شده است، اما جدیدترین تحقیقات نشان می دهند که صحرای آتاکاما حداقل به مدت ۱۰ میلیون سال فوق خشک بوده است. یک مقاله تحقیقاتی دیگر در سال ۲۰۰۶ بیان میکند که صحرای آتاکاما ممکن است حدود ۱۵ میلیون سال پیش شروع به شکل گرفتن کرده باشد.
۴- جنوبگان (Antarctica)
سن: ۱۵ میلیون سال
مکان: منطقه آنتارکتیکا نیمکره جنوبی
مساحت: ۱۴،۰۰۰،۰۰۰ کیلومتر مربع
در حالی که جنوبگان ممکن است هیچ شباهتی به آنچه که مردم درباره یک صحرا فکر می کنند نداشته باشد، اما این منطقه به عنوان یک صحرا طبقه بندی می شود، زیرا بارندگی بسیار کمی دارد. در واقع، دره های خشک جنوبگان، خشک ترین مکان جهان هستند. از آنجا که کل قاره یک صحرا است، جنوبگان بزرگترین صحرای جهان نیز هست.
جنوبگان به عنوان محلی که کاملا با یخ پوشیده شده است شناخته میشود، اما این قاره همیشه به این شکل نبوده است. بیش از ۳۴ میلیون سال پیش، قطب جنوب سرسبز و زیبا بود. با نزدیک شدن جنوبگان به قطب جنوب، این منطقه شروع به یخ زدن کرد و طی ۱۵ میلیون سال گذشته یک صحرای یخ زده بوده است.
۳. بیابان گوبی (Gobi Desert)
سن: ۱۰ – ۴۵ میلیون سال
مکان: در نقاطی از شمال و شمال غربی چین و جنوب مغولستان
مساحت: ۱،۲۹۵،۰۰۰ کیلومتر مربع
بیابان گوبی پنجمین صحرای بزرگ جهان است و یکی از سردترین صحراها است. درجه حرارت در صحرای گوبی می تواند در زمستان تا منفی ۵ درجه سانتی گراد پایین آمده و در تابستان تا ۵۰ درجه سانتی گراد بالا برود. بیابان گوبی به عنوان صحرای رنگین کمانی نیز شناخته می شود که به معنی خشک بودن آن است زیرا بیشتر باران های منطقه توسط هیمالیا مسدود می شود.
اکثر دانشمندان پذیرفته اند صحرای گوبی هنگامی ایجاد شد که رشته کوه هیمالیا و فلات تبت حدود ۴۵ میلیون سال پیش شکل گرفت. با این حال، تحقیقات جدید نشان می دهند که صحرای گوبی تا زمانی که کوه های آلتایی بین ۵ تا ۱۰ میلیون سال پیش شروع به برآمدن کردند، خشک نشده بود. امروز، صحرای گوبی به دلیل روندی به نام بیابان زایی هنوز هم در حال رشد است و این بیابان در سراسر چمنزارهای چین پخش می شود.
۲. صحرای کالاهاری (Kalahari Desert)
سن: ۶۰ میلیون سال
مکان: آفریقای جنوبی، در بخش هایی از بوتسوانا، نامیبیا و آفریقای جنوبی
مساحت: ۹۳۰،۰۰۰ کیلومتر مربع
صحرای کالاهاری یک صحرای واقعی نیست چرا که باران زیادی در آن می بارد و سالانه بین ۱۲ تا ۲۵ سانتی متر بارندگی دارد. با این حال، باران غیرقابل پیش بینی است و صحرای کالاهاری هنوز بسیار خشک است، اما این صحرا به اندازه بیابان نامیب که در نزدیکی آن است خشک نیست. از آنجا که کالاهاری یک بیابان نیمه خشک است، در آن بسیاری از گیاهان و حیوانات، مانند شیر کالاهاری و دم عصایی وجود دارند.
در حالی که بیابان نامیب قدیمی تر به حساب می آید، قدمت صحرای کالاهاری نیز به روزهای ابتدایی قاره آفریقا بر می گردد و حدود ۶۰ میلیون سال تخمین زده می شود. با چنین تاریخی طولانی، کالاهاری محل زندگی یکی از قدیمی ترین جمعیت های بومی جهان، مردم سان یا بوشمن ها است. مردم سان بیش از ۲۰،۰۰۰ سال است که در کالاهاری زندگی می کنند و قدیمی ترین ساکنان مداوم آفریقای جنوبی به شمار می آیند.
۱. صحرای نامیب (Namib)
سن: ۵۵ – ۸۰ میلیون سال
مکان: در نقاط مختلف نامیبیا، آفریقای جنوبی و آنگولا
مساحت: ۸۱،۰۰۰،۰۰۰ کیلومتر مربع
نامیب قدیمی ترین صحرای جهان شناخته میشود و حداقل ۵۵ میلیون سال قدمت دارد، اما به احتمال زیاد بسیار قدیمی تر است. نامیب علاوه بر قدیمی ترین، یکی از خشک ترین بیابان ها نیز میباشد و در بیشتر مناطق آن انسان ها سکونت ندارند. درعوض، نامیب محل زندگی برخی از بی نظیرترین گیاهان و حیوانات در جهان از جمله ولوچیا، یکی از قدیمی ترین گیاهان جهان، فیل های ویژه سازگار با کویر و درختان خارشتر است.
اگرچه به نظر می رسد نامیب میزبان خوبی نباشد، اما در واقع یک جاذبه گردشگری بسیار محبوب است. در این صحرا پارک نامیب-نوکلوفت (Namib-Naukluft Park) وجود دارد که بزرگترین پارک بازی در آفریقا است. یکی از مناطق دیدنی، سسوسولی (Sossusvlei) است، منطقه حفاظت شده ای که به خاطر زمین های سفید، نمکی و خشتی آن که با تپه های بزرگ قرمز احاطه شده، مورد توجه است.
منبع: oldest