معرفی ۱۰ حیوان که طی سال های اخیر منقرض شده اند

کره زمین محل زندگی بسیاری از موجودات زنده از جمله حیوانات است که حق دارند مثل ما انسان ها از منابع غذایی و طبیعی آن استفاده کنند اما متاسفانه ما انسان ها بسیاری اوقات این مسئله را فراموش کرده و احساس می کنیم فقط خودمان حق استفاده از آن را داریم.

فراموشی و بی رحمی انسان ها گاهی اوقات ضررهای غیر قابل جبران به طبیعت و محیط زیست وارد کرده اند که یکی از آن ها منقرض شدن برخی از حیواناتی است که زمانی سیاره ما را خانه امن خودشان می دانستند اما دیگر وجود ندارند و به آن ها حیوانات منقرض شده گفته می شود.

در ادامه با ما همراه باشید تا به گذشته نه چندان دور سفر کرده و داستان انقراض تعدادی از این حیوانات را با هم مرور کنیم.

حیواناتی که در جهان منقرض شدند

وقتی صحبت از حیوانات منقرض شده می شود بسیاری از ما به یاد دایناسورها و ماموت ها می افتیم که در دوره های ما قبل تاریخ زندگی می کردند و به دلایل مختلف منقرض شدند، در حالی که حیوانات زیادی هستند که تا چند صد سال یا چند دهه گذشته در اطراف ما زندگی می کردند و امروزه اثری آن ها دیده نمی شود.

برخی از این حیوانات عبارتند از:

۱. دودو

  • محل زندگی: جزایر موریس
  • زمان انقراض: دهه ۱۶۸۰

دودو پرنده ای با ظاهری شگفت انگیز، تپل و شاداب است که روزگاری در جنگل های موریس، خوش و خرم زندگی می کرد اما امروزه تنها چیزی که از این پرنده باقی مانده تعداد کمی استخوان است!

داستان غم انگیز انقراض دودو از قرن ۱۶ آغاز شد، زمانی که ملوانان هندی پا به جزیره موریس گذاشتند و شروع به شکار این پرنده زیبا کردند.

با این حال به نظر می رسد علت اصلی انقراض دودو، شکار توسط انسان ها نبوده بلکه حضور حیواناتی همچون گربه ها، خوک ها و موش هایی بوده که این ملوانان همراه خود به جزیره آورده بودند.

این حیوانات تازه وارد علاوه بر این که تخم های دودو را می خوردند، از نظر منابع غذایی نیز رقیب این پرنده شدند که در نهایت دودوها از رقابت خارج شده و در دهه ۱۶۸۰ به طور کامل از بین رفتند.

۲. اوک بزرگ

اوک بزرگ
اوک بزرگ
  • محل زندگی: جزایر صخره ای در سواحل اقیانوس اطلس شمالی
  • زمان انقراض: سال ۱۸۴۴ میلادی

اوک بزرگ سیاه و سفید که اولین بار در نواحی اطراف اقیانوس اطلس شمالی کشف شد از پرندگان منحصر به فردی است که معمولا اردک وار در سواحل پرسه می زد یا با کمک بال های کوچک خود در امواج دریا شنا می کرد.

این حیوان در اوایل قرن نوزدهم با کاهش قابل توجه جمعیت روبرو شد، علت این مسئله این بود که مردم به دلیل بال ها، گوشت و روغن بدن اوک بزرگ به این حیوان توجه زیادی نشان می دادند و همچنین معتقد بودند اوک بزرگ قدرت های ماورای طبیعی دارد.

از آن جا که اوک بزرگ قادر به پرواز کردن نبود نتوانست از خودش در برابر حمله انسان ها دفاع کند، به طوری که ملوانان به راحتی گروه های بزرگی از این حیوان را سوار کشتی کرده و با خود می بردند.

جای تعجب نیست که نسل این حیوان در سال ۱۸۴۴ منقرض شده باشد!

۳. ببر تاسمانی (تیلاسین)

ببر تاسمانی
ببر تاسمانی
  • محل زندگی: تاسمانی، سرزمین اصلی استرالیا و گینه نو
  • زمان انقراض: سال ۱۹۳۶ میلادی

تیلاسین یا ببر تاسمانی بزرگ ترین کیسه دار گوشت خوار جهان بود که از نظر ظاهری بیشتر شبیه گرگ بود تا ببر. این حیوان خز قهوه ای- زرد، طرح راه راه روی پشت خود و یک دم بلند و کلفت داشت.

عوامل مختلفی در انقراض ببر تاسمانی دخیل بودند که از جمله آن ها می توان به بیماری ها و از بین رفتن زیستگاهش اشاره کرد اما بسیاری معتقدند که انسان ها مقصر اصلی این فاجعه در حیات وحش بوده اند.

از آن جا که ببر تاسمانی علاقه زیادی به شکار گوسفند و سایر دام ها داشت مهاجران اروپایی برای جلوگیری از کشته شدن دام های خود شروع به شکار این حیوان کردند تا جایی که حتی دولت تاسمانی به کسانی که ببر تاسمانی شکار می کردند حق الزحمه پرداخت می کرد.

آخرین ببر تاسمانی شناخته شده سال ۱۹۳۶ در باغ وحش هوبارت در استرالیا درگذشت.

۴. گاو دریایی استلر

گاو دریایی استلر
گاو دریایی استلر
  • محل زندگی: دریای برینگ در شمال اقیانوس آرام
  • زمان انقراض: سال ۱۷۶۸ میلادی

اولین بار در سال ۱۷۴۱ یک طبیعت شناس آلمانی به نام جرج دبلیو استلر، موفق به کشف و توصیف گاو دریایی استلر در شمال اقیانوس آرام شد.

این حیوان که هم خانواده گاو دریایی و فیل دریایی امروزی می باشد از پستانداران عظیم الجثه بود که طول بدنش به حدود ۱۰ متر نیز می رسیده است.

گاو دریایی استلر به صورت گله ای زندگی می کرد و غذایش را علف ها و جلبک های دریایی تشکیل می دادند.

متاسفانه دریانوردان و شکارچیان فک خیلی زود فهمیدند گوشت چرب این حیوان غذای مناسبی برای سفرهای دریایی آن ها است و به شکار بی رویه این حیوان روی آوردند. نتیجه چه بود؟

متاسفانه گاو دریایی استلر تنها ۲۷ سال بعد از کشف منقرض شد!

۵. نیا گاو

نیا گاو
نیا گاو
  • محل زندگی: اروپا و آسیا
  • زمان انقراض: سال ۱۶۲۷ میلادی

ساعت های خودتان را چند قرن به عقب برگردانید تا بتوانید نیا گاوهای شاخ دار بزرگ را ببینید که در جنگل های اروپا و مناطقی از آسیا پرسه می زنند و چرا می کنند.

امروزه از این گاوهای عظیم جثه تنها چند اسکلت در موزه و چند نقاشی باستانی در غار لاسکو فرانسه باقی مانده که قدمت آن به ۲۰ هزار سال قبل می رسد. این گاو به احتمال زیاد اجداد گاوهای امروزی می باشد اما بدون شک اندازه اش خیلی بزرگ تر بوده و قدش به ۱.۸۵ متر می رسیده است.

آخرین نیا گاوها در لهستان زندگی می کردند که سال ۱۶۲۷ منقرض شدند.

۶. قورباغه نوزاد در شکم

قورباغه نوزاد در شکم
قورباغه نوزاد در شکم
  • محل زندگی: استرالیا
  • زمان انقراض: دهه ۱۹۸۰

همه ما می دانیم بچه قورباغه ها در تالاب ها و حوضچه ها شنا می کنند اما در مورد این قورباغه این طور نیست.

این قورباغه به طرز باور نکردنی بچه هایش را خورده و به مدت ۶ تا ۷ هفته در معده خود نگهداری می کند، در این مدت مادر غذا نمی خورد و بدنش اسید گوارشی ترشح نمی کند. بعد از گذشت این مدت قورباغه مادر استفراغ کرده و بچه قورباغه اش را به دنیا می آورد!

این دوزیست استرالیایی سال ۱۹۷۳ کشف شد اما متاسفانه خیلی زود و بعد از یک دهه منقرض شد.

خبر خوب این که دانشمندان در تلاش هستند تا با استفاده از سلول های این قورباغه که سال ها قبل در آزمایشگاه ها منجمد شده و قرار دادن آن ها در تخم قورباغه های زنده امروزی بتوانند این موجود شگفت انگیز را به زندگی برگردانند.

۷.  پاپ فیش تکوپا

پاپ فیش تکوپا
پاپ فیش تکوپا
  • محل زندگی: کالیفرنیا – ایالات متحده
  • زمان انقراض: سال ۱۹۸۱ میلادی

پاپ فیش تکوپا نوعی ماهی کوچک شگفت انگیز است که اولین بار در آب های دو چشمه آب گرم در دره مرگ کالیفرنیا یافت شد.

این ماهی ها اگرچه کوچک بودند اما بسیار مقاوم و سازگار با محیط زیست عمل می کردند و می توانستند در آب های با دمای ۴۳ درجه سانتی گراد نیز به زندگی خود ادامه دهند اما در سال ۱۹۶۵ چشمه های محل زندگی این ماهی با هم ادغام و آب آن برای زنده ماندن ماهی بسیار داغ و شور شد.

این ماهی در سال ۱۹۷۰ به لیست گونه های در معرض خطر اضافه شد اما متاسفانه دیگر خیلی دیر شده بود و در سال ۱۹۸۱ اعلام شد که این گونه جانوری منقرض شده است.

۸. دلفین رودخانه ای چین

دلفین رودخانه ای چین
دلفین رودخانه ای چین
  • محل زندگی: چین
  • زمان انقراض: سال ۲۰۰۴ میلادی

در فرهنگ عامه چین باستان گفته شده دلفین رودخانه ای چین در واقع شاهزاده خانمی بوده که بعد از قبول نکردن ازدواج با مردی که دوستش داشت غرق شده و به شکل دلفین به زندگی بازگشته است.

متاسفانه داستان زندگی واقعی این دلفین نیز به همان اندازه غم انگیز است. تا دهه ۱۹۵۰ هزاران دلفین رودخانه ای در آب های رودخانه یانگ تسه چین زندگی می کردند اما به نظر می رسد نسل این پستاندار آب زی به دلیل صید بی رویه، تصادف با کشتی ها و آلودگی محیطی منقرض شده است.

اگرچه نام این حیوان هنوز در فهرست قرمز حیوانات به شدت در معرض خطر قرار دارد اما از سال ۲۰۰۴ تاکنون دیگر نمونه ای از آن دیده نشده است.

۹. کبوتر وحشی

کبوتر وحشی
کبوتر وحشی
  • محل زندگی: آمریکای شمالی
  • زمان انقراض: سال ۱۹۱۴ میلادی

کبوتر وحشی یکی دیگر از پرندگان منقرض شده است که در آمریکای شمالی زندگی می کرده و هنگام ورود اروپایی ها به این ناحیه بین ۳ تا ۵ میلیارد از این پرنده در ایالات متحده ساکن بوده اند اما به مرور زمان و با کاهش زیستگاه ها و جنگل زدایی گسترده، جمعیت این پرنده به شدت کاهش یافت.

به علاوه در قرن نوزدهم گوشت کبوتر به عنوان یک ماده غذایی ارزان برای افراد فقیر محسوب می شد که منجر به شکار گسترده این حیوان شد و زمینه را برای انقراض آن فراهم کرد.

کبوتر وحشی از سال ۱۹۰۰ در طبیعت دیده نشده و آخرین نمونه آن در اسارت سال ۱۹۱۴ درگذشت.

۱۰. بز کوهی پیرنه

بز کوهی پیرنه
بز کوهی پیرنه
  • محل زندگی: شبه جزیره ایبری
  • زمان انقراض: سال ۲۰۰۰ میلادی

بز کوهی پیرنه یکی از چهار گونه بز کوهی اسپانیایی یا بز کوهی ایبری است که در شبه جزیره ایبری کشف شد. طول بدن این حیوان معمولا ۶۰ تا ۷۶ سانتی متر و وزنش بین ۲۴ و ۸۰ کیلوگرم بوده و اغلب از گیاهان تغذیه می کرده است.

به نظر می رسد تعداد این حیوان قبلا به حدود ۵۰ هزار می رسیده اما در اوایل دهه ۱۹۰۰ میلادی تعدادش به کمتر از ۱۰۰ کاهش پیدا کرد.

دانشمندان معتقدند عواملی همچون شکار غیر قانونی، عدم توانایی رقابت با سایر پستانداران برای منابع غذایی و از بین رفتن زیستگاه علت اصلی کاهش جمعیت این حیوان بوده است.

آخرین بازمانده بز کوهی پیرنه سال ۲۰۰۰ در اثر سقوط از درخت در شمال اسپانیا کشته شد.

منابع: natgeokids – onekindplanet

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=12388

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان