به نقل از مجله اینترنتی شبره :
زیبایی و یکتایی در یک پروژه طراحی داخلی، به المانهای زیادی وابسته است و در کنار آن رعایت اصولی خاص نیز میتواند موجب بهبود کیفی و افزایش خلاقیت در نتیجه نهایی شود. با این وجود چهار اصل کلی میتوانند موجب رعایت شاخصههای اساسی در طراحی داخلی باشند که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
۱- تعادل
توجه به چیدمان و تعادل میان اشیا به کار رفته در یک دکور اهمیت ویژهای دارد. علاوه بر آن، تفکر کلی در خصوص اینکه قصد طراحی یک خانه یا یک دفتر کار را داریم نیز اهمیت ویژهای دارد. ما از سنین نوجوانی و جوانی با ساختارهای تعادل ساز و اهمیت وجود آنها آشنا میشویم. بدون آگاهی از آن ممکن است همه چیز برایمان ناموزون و بدون تعادل به نظر برسد. در یک طراحی نامتعادل فضا میتواند خستهکننده به نظر برسد و حس راحتی را در ما ایجاد نکند. تعادل بصری با چیدمان صحیح، توجه به وزن بصری و حس تقارن آنها ایجاد میشود. البته باید دقت داشت که در مدلهای خاصی از طراحی داخلی، ممکن است انواع متفاوتی از تعادل مد نظر باشد.
– تعادل متقارن عبارت از ایجاد تقارن آینهوار اشیا یا ایجاد حس تکرار در نقطه تمرکز طراحیست. تقارن در طراحی داخلی اهمیتی ویژه دارد و میتواند بر ثبات و آرامش نیز ارجحیت داشته باشد، اما همزمان میتوند عاملی برای ایجاد احساسات منفی نیز به حساب آید.
– تعادل نامتقارن به وزن بصری اشیا اشاره دارد. در تعادل نامتقارن، نقطه تمرکز کماکان به چشم میآید، اما تلاش میشود، ایجاد تقارن با ایجاد تنوع در سایر اشیا (مانند مبلمان) ایجاد شود. در این مدل، لازم است که مبلمان یا سایر اشیا وزن بصری و شکل مشابهی داشته باشند و تا حد ممکن فاصله مشخصی بین آنها و نقطه تمرکز اتاق ایجاد شود.
– تعادل محوری معمولا به ایجاد تقارن با توجه به ایجاد ساختاری دایرهای اشاره دارد. در این مدل، بسته به ترتیب چیدمان اشیا در اطراف نقطه تمرکز اتاق، سایر اشیا، به سمت بیرون یا درون، در اطراف چیده شوند.
۲- وحدت
عنصر وحدت در طراحی، به شمایل کلیای که پس از اتمام کار حاصل میشود اشاره دارد. در یک خانه یا یک ساختمان، مجموعهای از فضاها (مانند راه و پله، لابی، راهروها و …) به یکدیگر پیوند زده میشوند که برای رسیدن به محل اصلی مورد استفاده قرار میگیرند. بنابراین توجه به شباهتها در فاکتورهای اصلی طراحی این محیطها، اهمیت دارد. لازم است که تمامی این بخشها حس مشابهی در افراد ایجاد کنند. هارمونی، وحدت و یکپارچگی، موجب افزایش تاثیر روانی و زیبایی دوچندان در کار خواهد شد.
۳- هماهنگی
درست مثل موسیقی، ریتم و هماهنگی عناصر در طراحی نیز اهمیت دارد. هماهنگی عنصرهای شرکت داده شده در طرح کلی کار، الگوی مشخص و واضحی از کار برای ما میسازد و موجب ایجاد جذابیت بصری میشود. این هماهنگی میتواند با کمک تکرارها و یا ایجاد تناوب در المانهایی خاص، مطلوب به نظر برسد.
برای مثال میتوان از کوسنهای رنگی در کنار رنگهای مشابه در یک نقاشی روی دیوار استفاده کرد، در حالیکه کف، با فرشی که با تم کلی هارمونی دارد، پوشیده شده است.
۴- تاکید
اصل تاکید، بر توجه بیشتر روی نقطه تمرکز اتاق اشاره میکند. در اصول معماری، تاکید راهی برای ایجاد گفتگوی اتاق با خودش است. نقطه تمرکز -معمولا در معماری- در بخش خاصی از اتاق در نظر گرفته میشود که سایر ابزار و اشیا آن را احاطه کرد و پوشش دهند. برای مثال، شومینه در یک اتاق، از عناصری است که به هنگام معماری در نظر گرفته شده و توجه چشم را به خود جلب میکند، در حالیکه سایر بخشها در اتاق میتوانند جذابیت بصری و حس زیبایی در فضای اطراف شومینه را بیشتر و بهتر القا کنند.