به نقل از اکسترن:
پیتریازیس روزه آ (به انگلیسی: pityriasis rosea)یک بیماری پاپولواسکواموس (همچون بیماری های لیکن پلان و پسوریازیس) و خود بهبود یابنده است که معمولا علامتی ندارد.
این بیماری از بیماری های شایع پوستی است که ضایعات پچ پوستی ایجاد می کند. ضایعات این بیماری معمولا بعد از ۶ تا ۸ هفته خود به خود از بین می روند و معمولا نیازی به درمان ندارند.
شیوع در جنس مونث و مذکر به یک اندازه بوده و سن متوسط ابتلا به بیماری ۲۳ سال است هم چنین این بیماری در دوران بارداری نیز شایع است و بسیاری از خانم های حامله به دلیل ظاهر شدن علامت پوستی به پزشک مراجعه می کنند.
علت بیماری پیتریازیس روزه آ چیست؟
علت آن نامشخص است. اگرچه منشا ویروسی در ایجاد آن محتمل است به طوری که ۲۰ درصد بیماران سابقه ای از عفونت حاد تنفسی فوقانی دارند.
[readmore]بیماری پوستی لیکن پلان چیست؟ از علائم تا تشخیص و درمان[/readmore]
علائم بیماری پیتریازیس روزه آ
علائم بیماری به قرار زیر است:
- پچ پیشرو یا پچ مادر یا هرالد (Herald Patch): ابتدا ضایعه ای مدور یا بیضی به قطر ۱۰ سانتی متر در تنه یا پروگزیمال اندام ها ایجاد می شود. در حاشیه این ضایعه، حاشیه یقه مانند باریکی (Collarette Scale) از بقایای پوسته ها ایجاد می شود.
- ۱۰ تا ۱۴ روز بعد، ضایعات مشابه و کوچکتری ایجاد می شوند که در طی یک تا دو هفته به پیک خود می رسند. این ضایعات نیز بیشتر در تنه و پروگزیمال اندام ها هستند. محور طولی ضایعات بیضی شکل و هم جهت با خطوط پوستی است و شبیه به شاخه های رو به پایین درخت کاج می باشد (نمای درخت کریسمس).
- ضایعات پوستی در سفید پوستان به رنگ صورتی و در ساهپوستان هیپرپیگمانته هستند.
- نوع پاپولر (پاپولار) این بیماری در کودکان و خانم های باردار حامله شایع است در حالی که انواع وزیکولر و پورپوریک در شیرخواران مشاهده می گردد.
تشخیص بیماری پیتریازیس روزه آ
تشخیص بیماری بر اساس شواهد و علائم بالینی است ولی چون پچ پیشرو یا پچ هرالد به عفونت قارچی شبیه است ممکن است تست KOH برای رد عفونت قارچی لازم باشد. همچنین جهت رد سیفیلیس باید تست سرولوژی سیفیلیس انجام شود. در انواع آتیپیک و متفاوت بیماری برای تشخیص، بیوپسی و نمونه گیری از پوست باید گرفته شده و به پاتولوژی ارسال گردد. در نمونه پوستی خروج RBC (گلبول های قرمز) به درون پاپیلاری (پاپیلرِی) درم و سلول های دیسکراتوتیک در درم مشاهده می گردند.
[readmore]لیکن پلان مویی یا لیکن پلانوپیلاریس چیست؟[/readmore]
درمان بیماری پوستی پیتریازیس روزه آ
این بیماری خود به خود بهبود یابنده یا به اصطلاح Self-Limited و معمولا بی علامت است. اما بعضی از بیماران خارش خفیفی دارند. بیمار در طی ۱ تا ۳ ماه خود به خود بهبود یافته ولی ممکن است بعد از خوب شدن ضایعات، هیپرپیگمنتاسیون (پررنگ شدن پوست) وجود داشته باشد.
برای خارش ناشی از بیماری پیتریازیس روزه آ می توان کورتون موضعی ضعیف (استروئید موضعی) و آنتی هیستامین خوراکی تجویز نمود.
لیزر اشعه UVB (فرابنفش B) نیز در درمان ضایعات پیتریازیس روزه آ و خارش موثر است.
اگر خارش شدید با وسعت زیاد باشد از پردنیزولون خوراکی (۱۰ میلی گرم دوبار در روز) استفاده می شود. اریترومایسین خوراکی نیز ممکن است در درمان پیتریازیس استفاده شود.
درمان گیاهی پیتریازیس روزه آ چگونه است؟
درمان گیاهی خاصی برای این بیماری پوستی ذکر نشده است اما استفاده از گیاهانی که باعث کاهش استرس می شوند نظیر گل گاو زبان می تواند در بهبود ضایعات مفید باشد.