کشورهای عربی اظهارات افراطی وزیر دارایی رژیم صهیونیستی درباره الحاق کرانه باختری به اراضی اشغالی و توسعه شهرکهای صهیونیستنشین را بهشدت محکوم کردند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از الجزیره، چندین کشور عربی اظهارات بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی افراطی رژیم صهیونیستی، درباره اعمال حاکمیت این رژیم بر کرانه باختری اشغالی و توسعه شهرکهای صهیونیستنشین در این منطقه را محکوم کردند.
قطر با «شدیدترین الفاظ» اظهارات اسموتریچ را که شامل دستوراتی برای آمادهسازی زیرساختهای لازم جهت الحاق کرانه باختری بود، محکوم کرد.
قطر در بیانیه وزارت خارجه خود، این اظهارات را «نقض آشکار قوانین بینالمللی و تشدیدی خطرناک» دانست که «میتواند فرصتهای صلح در منطقه را با توجه به ادامه جنگ وحشیانه علیه نوار غزه و پیامدهای هولناک آن، تضعیف کند.»
قطر همچنین بر «ضرورت مقابله جدی جامعه جهانی با سیاستهای استعماری و نژادپرستانه رژیم اشغالگر و تجاوزات مکرر آن به حقوق ملت فلسطین، بهویژه جنایات مداوم در کرانه باختری» تأکید کرد.
قطر تصریح کرد که «تکرار این اظهارات اسرائیل که برخلاف قوانین و قطعنامههای بینالمللی است، بهروشنی نشان میدهد که اشغالگری بزرگترین مانع در برابر هرگونه تلاش برای صلح و ثبات است.»
وزارت خارجه عربستان نیز با صدور بیانیهای نسبت به اظهارات افراطی یک مقام صهیونیستی درباره اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری اشغالی و توسعه شهرکها هشدار داد.
این وزارتخانه اعلام کرد که این اظهارات «تلاشهای صلح، از جمله راهحل دو دولتی، را تضعیف میکند، به تشدید درگیریها دامن میزند و تهدیدی برای امنیت و ثبات منطقه به شمار میآید».
عربستان این اظهارات را «نقض آشکار قوانین بینالمللی و قطعنامههای مرتبط سازمان ملل» توصیف و اعلام کرد که این اظهارات «اشغالگری و گسترش اجباری اراضی را تثبیت میکند و سابقهای خطرناک بهجا میگذارد».
عربستان همچنین هشدار داد که «ادامه ناکامی جامعه جهانی فراتر از این بحران، مشروعیت و اعتبار قواعد نظم بینالمللی را نیز تهدید میکند.»
وزارت خارجه مصر نیز در بیانیهای «با شدیدترین الفاظ» اظهارات افراطی بتسلئیل اسموتریچ مبنی بر اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی و توسعه شهرکها در کرانه باختری را محکوم کرد.
مصر این اظهارات را «نقض آشکار قوانین بینالمللی و حقوق بشردوستانه بینالمللی» دانست.
مصر افزود که «این اظهارات غیرمسئولانه و افراطی از سوی عضوی از کابینه اسرائیل، بهروشنی بیانگر موضع رژیم صهیونیستی در رد گزینه صلح در منطقه است.»
مصر توضیح داد که «این اظهارات افراطی با موضع جامعه جهانی در حمایت از پایان اشغالگری و تشکیل کشور مستقل فلسطین بر اساس مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ و با پایتختی قدس شرقی، در تضاد کامل است».
وزارت خارجه اردن نیز در بیانیهای «اظهارات تحریکآمیز و افراطی» اسموتریچ مبنی بر اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری اشغالی و توسعه شهرکها را محکوم کرد.
اردن این اظهارات را «نقض آشکار قوانین بینالمللی و حقوق غیرقابل تصرف ملت فلسطین برای تشکیل دولتی مستقل و دارای حاکمیت در مرزهای چهارم ژوئن ۱۹۶۷ با پایتختی قدس» دانست.
وزارت خارجه اردن خواستار «تحمل مسئولیتهای قانونی و اخلاقی جامعه جهانی و الزام اسرائیل و کابینه افراطی آن به توقف تجاوزات به غزه و لبنان و تشدید خطرناک اوضاع در کرانه باختری اشغالی و تأمین حفاظت لازم برای ملت فلسطین» شد.
وزارت خارجه امارات نیز در بیانیهای «اظهارات بتسلئیل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، در خصوص دستور به آمادهسازی برای اعمال حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری اشغالی در سال آینده» را محکوم کرد.
امارات مخالفت قاطع خود را با «تمامی اظهارات تحریکآمیز و اقدامات ناقض قوانین بینالمللی که وضعیت قانونی اراضی اشغالی فلسطین را تغییر میدهد و باعث تشدید بیشتر تنشها در منطقه میشود» ابراز کرد.
این کشور بر «ضرورت حمایت از تمامی تلاشهای منطقهای و بینالمللی برای احیای روند صلح در خاورمیانه و پایان دادن به اقدامات غیرقانونی که تهدیدی برای راهحل دو دولتی و تشکیل دولت مستقل فلسطینی است» تأکید کرد.
امارات از جامعه جهانی خواست «برای توقف فوری درگیریها و جلوگیری از تلفات بیشتر و تشدید اوضاع در اراضی اشغالی فلسطین و منطقه، تلاشهای خود را بهکار گیرد و تمامی تلاشها را برای رسیدن به صلح کامل و عادلانه افزایش دهد.»
روز دوشنبه، اسموتریچ که همچنین وزیر امور غیرنظامی در وزارت جنگ رژیم صهیونیستی است، اعلام کرد که دستور آغاز «کار حرفهای و جامع برای آمادهسازی زیرساختهای لازم جهت اعمال حاکمیت» را به مدیریت شهرکسازی و مدیریت غیرنظامی صادر کرده است.
این اولین بار نیست که اسموتریچ به مسئله اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری میپردازد؛ وی در ۲۷ اکتبر گذشته، در کنفرانسی در قدس اشغالی خواستار اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری و نوار غزه شد.
همچنین در ژوئن گذشته، اسموتریچ اعلام کرد که گزارش «نیویورک تایمز» آمریکا درباره تلاش وی برای الحاق کرانه باختری به رژیم صهیونیستی صحیح است.
نیویورک تایمز در گزارشی صوتی فاش کرد که اسموتریچ «طرحی محرمانه» برای تقویت کنترل رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری و جلوگیری از هرگونه تلاشی برای الحاق آن به کشور فلسطین دارد.
در تاریخ ۱۹ ژوئیه، دادگاه بینالمللی عدالت اظهار کرد که «فلسطینیان حق تعیین سرنوشت دارند و باید شهرکهای اسرائیلی که بر اراضی اشغالی بنا شدهاند تخلیه شود.»
در جلسهای در شهر لاهه هلند برای اعلام نظر مشورتی درباره پیامدهای اشغال رژیم صهیونیستی در اراضی فلسطین، دادگاه اعلام کرد که اراضی اشغالی فلسطینی «یک واحد جغرافیایی واحد» را تشکیل میدهند.
در همین راستا، تلویزیون رژیم صهیونیستی از قول بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر این رژیم، نقل کرد که وی قصد دارد طرح اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری را بهمحض شروع بهکار دونالد ترامپ دوباره مطرح کند.
این شبکه همچنین از قول مقامات صهیونیستی گزارش داد که کابینه نتانیاهو در اواخر دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، مسئله اعمال حاکمیت رژیم صهیونیستی بر کرانه باختری را بررسی و نقشههای مربوط به این طرح را بررسی کرده بود، اما این طرح به مرحله اجرا نرسید.
این اقدامات در حالی صورت میگیرد که با جنگهای ویرانگر در نوار غزه، ارتش رژیم صهیونیستی عملیات خود را گسترش داده و شهرکنشینان صهیونیست حملات خود را در کرانه باختری و قدس شرقی تشدید کردهاند که بهگفته منابع رسمی فلسطینی از ۷ اکتبر ۲۰۲۳ تاکنون ۷۸۰ شهید و حدود ۶۳۰۰ مجروح برجای گذاشته است.