به نقل از مجله مهتاطب:
در این مقاله به شما انواع التهابات و حساسیت های پوستی کودکان را به همراه علائم و عوارض هر یک معرفی میکنیم. همچنین به دلیل اینکه ادرار سوختگی یک مشکل بسیار شایع در نوزادان تازه متولد شده است و در صورت عدم رسیدگی به موقع میتواند مشکلات خطرناکتری مانند قارچ پوستی ایجاد کند، لازم دانستیم به موضوع ادرار سوختگی نیز بپردازیم.
انواع التهاب پوستی کودکان
۱) التهاب و حساسیت پوستی مربوط به پوشک
۲) غیر مربوط به پوشک
۱) انواع التهاب پوستی مربوط به پوشک
الف) درماتیت دردناک Irritant Dermatitis):
درماتیت دردناک ( Irritant Dermatitis) یک عبارت پزشکی برای پوست قرمز و دارای التهاب است که به علت هر تحریک کننده (معمولا ادرار یا مدفوع) ایجاد می شود و به اصطلاح عمومی به آن سوختگی پای بچه یا ادرار سوختگی گفته می شود. این بیماری شایع ترین علت بثورات جلدی مرتبط به پوشک است و نواحی قرمز رنگ در تمامی پایین تنه نوزاد غیر از نواحی چین دار ممکن است دیده شود. شدت بیماری از خفیف (قرمزی) تا شدید (قرمزی همراه با درد و پوست برآمده و همراه با گریه نوزاد) باشد. راه های درمان و پیشگیری ادرار سوختگی به طور کامل در این بخش توضیح داده شده است.
ب) عفونت قارچی پای نوزاد (کاندیدا):
اگر ادرار سوختگی درمان نشود می تواند ظرف چندین روز منجر به عفونت قارچی شود. علائم عفونت قارچی پای نوزاد عبارتند از مناطق قرمز پرنگ به صورت جوش های برآمده که ممکن است همراه ترشحات زرد رنگ باشد .این بیماری بیشتر در نواحی چین دار بدن نوزاد دیده می شود.
برای درمان عفونت قارچی پای نوزاد، حتما تشخیص و تجویز پزشک لازم است که معمولا از یک ضد قارچ موضعی، دو یا سه بار در روز استفاده می شود.
ج) حساسیت( Allergic Reaction):
حساسیت به خود پوشک نیز می تواند باعث اتهاب و قرمزی و حتی درد (گریه) در نوزاد شود اما شایع نیست و معمولا اتفاق نمی افتد. علت این حساسیت می تواند بیشتر به علت وجود مواد بو دار و اسانس ها در پوشک باشد. و با تغییر مارک پوشک (مثلا ایرانی به خارجی) برطرف می شود.
۲ ) انواع التهاب پوستی غیر مرتبط به پوشک
الف)درماتیت سبوره ای (کلاهک گهواره):
یک بیماری پوستی است که باعث ایجاد لکه های چرب قرمز و زرد در نوزادان می شود و معمولا در چین های پوست بین ران و بدن قرار دارد. این پوسته ریزی ها البته در مناطق دیگر نیز وجود دارد، از جمله پوست سر (که به اصطلاح به آن ” کلاهک گهواره ” گفته می شود)، صورت، گردن، و یا در دیگر چین و چروک های پوست (به عنوان مثال، در زیر بغل، در مقابل آرنج، پشت زانو).
ب) عفونت باکتریایی:
زرد زخم یا Impetigo یک عفونت باکتریایی است که می تواند در ناحیه پوشک و همچنین سایر نقاط بدن ایجاد شود. معمولا این بیماری توسط باکتری های که به طور معمول در پوست زندگی می کنند ایجاد می شود. این عفونت معمولا زمانی ایجاد می شود که یک زخم یا شکاف روی پوست وجود داشته باشد. تشخیص این بیماری و درمان آن حتما باید زیر نظر پزشک انجام پذیرد.
ج) پسوریازیس یا صدفک:
پسوریازیس یک بیماری پوستی است که در آن تکه هایی از پوست قرمز و نقره ای می شود. در قسمت زیر پوشک، ممکن است مناطق نقره ای رنگ وجود نداشته باشد. پسوریازیس در یک موضوع جداگانه بحث می شود.
د) گال:
این بیماری توسط یک نوع حشره (مایت) ایجاد میشود که به زیر پوست میرود و باعث خارش و درد می شود. این بیماری معمولا نادر است و در صورت رعایت بهداشت معمولا اتفاق نمی افتد. برای درمان باید به پزشک مراجعه کنید و معمولا از داروهای موضعی از قبیل کروتامیتون یا پرمترین استفاده می شود.
علت ادرار سوختگی کودکان چیست؟
پوست نوزادان بسیار نازک و حساس است و تماس طولانی ادرار یا مدفوع باعث تحریک آن و ایجاد التهاب، قرمزی سوزش و یا خارش می شود. واژه ی ادرارسوختگی (nappy rash) معمولا در این مورد استفاده می شود اما دلیل التهاب می تواند بخاطر خود ساختار پوشک و مثلا مواد معطر داخل آن و تماس مداوم پوست نوزاد با آن باشد.
التهاب پوستی کودکان یا نوزادان (ادرار سوختگی) بویژه در زمان اسهال و یا در زمان مصرف آنتی بیوتیک ها بیشتر اتفاق می افتد.
علائم ادرار سوختگی
✔️ پوست قرمز و دردناک
✔️ بی قراری کودک
✔️ حالت برجسته و پوسته پوسته شدن پوست در ناحیه پوشک
✔️ لایه ی زرد رنگ روی پوست به همراه ترشح (ممکن است قارچی باشد)
اگر التهاب پوست به دلیل عفونت باشد، در مناطق دیگری از بدن نوزاد (غیر از محل پوشک) نیز ممکن است مشاهده شود.
چه زمانی برای ادرار سوختگی باید حتما به پزشک مراجعه کنیم؟
وقتی علائم پوستی کودک بدتر شوند و بعد از چندین روز خوب نشوند و نوزاد دچار تب ۳۸ درجه یا بالاتر و یا اسهال شود، زمانی است که باید حتما کودک خود را به یک پزشک پوست یا پزشک متخصص کودکان نشان دهید.
راه پیشگیری از ادرار سوختگی
✔️ به طور مکرر پوشک بچه را عوض کنید و هر نیم تا ۱ ساعت نوزاد را کنترل کنید.
✔️ به آرامی بدن نوزاد را به خوبی تمیز کنید. برای اینکار از از یک پارچه ی نرم استفاده کنید. حتما از صابون یا شامپوی مخصوص کوکان که ملایم تر هستند استفاده کنید و بعد از شستن ،بدن نوزاد را حتما با یک حوله ی نرم خشک کنید.
✔️ از دستمال مرطوب مخصوص کودکان که بدون الکل و تا حد امکان بدون بو هستند استفاده کنید.
✔️ قبل از بستن پوشک از یک کرم محافظ پای کودک استفاده کنید.
رسیدگی به ادرار سوختگی کودک
۱) بعد از باز کردن پوشک و تمیز کردن بدن نوزاد طبق دستور بالا، نوزاد را تا حد امکان باز بزارید تا پوست او در معرض هوا باشد.
۲) تعداد دفعات تعویض پوشک را زیاد تر کنید و نوزاد را هر یک ساعت کنترل کنید.
۳) از پوشک های یکبار مصرف استفاده کنید.
۴) از پمادهای حاوی زینک اکساید یا کرمهای مخصوص ادرار سوختگی بعد از تمیز کردن و قبل از بستن پوشک جدید استفاده کنید.
۵) برای درمان حالت شدید بیماری حتما و حتما با تجویز پزشک می توان از پماد هیدروکورتیزون ۱% استفاده کرد و یک لایه ی نازک از آن را بعد از شستشو و خشک کردن ( طبق دستور بالا ) استفاده نمود. استفاده از کورتون های قوی تر ازهیدروکورتیزون برای کودکان توصیه نمی شود زیرا باعث نازک شدن پوست می شوند و همچنین سایر مواد داخل پماد می تواند برای نوزاد حساسیت زا و التهاب زا باشد و علائم را بدتر کند.
بیشتر بخوانید: بهترین زمان مصرف قرص زینک
جمع بندی
در زمان تولد نوزاد باید در انتخاب پوشک، لباس، رختخواب و حتی بوسیدن کودک حساسیت به خرج دهیم و تا حد امکان نوزاد را در محیطی ایمن قرار دهیم. داروخانه مهتاطب دارای محصولات خاصی برای سلامت پوست کودکان است که از برندهای ایرنی و خارجی معتبر تشکیل شده اند. شما والدین عزیز میتوانید کرمهای نرم کننده، شوینده های بدن، محصولات ترمیم و درمان مشکلات پوستی را از طریق مراجعه حضوری به سایت داروخانه مهتاطب و یا ارسال پیام در برنامه واتساپ به شماره ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲ تهیه ی نمائید.
✉️مشاوره سلامتی برای خرید محصولات داروخانه ای بصورت چت در واتساپ-تلگرام: ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲
☎️مشاوره تلفنی : ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲
👤مشاوران پوست و مو و پزشکان داروساز در داروخانه مهتاطب آماده پاسخگویی و راهنمایی شما هستند.
مطالب مرتبط: