به نقل از مجله مهتاطب:
هر چند کاشت مو بیشتر برای موی سر استفاده می شود اما عمل کاشت مو را برای ابرو و برای ریزش صورت نیز انجام میدهند. با توجه به اینکه روش های مورد استفاده برای کاشت موی سر و نقاط دیگر بدن مشابهت زیادی دارند، در این مقاله کاشت موی سر را مورد بررسی قرار می دهیم و در انتها کمی در مورد کاشت موی ابرو و کاشت مو برای ریش توضیح می دهیم. این مقاله به همت تحریریه مجله مهتاطب تهیه شده است.
کاشت مو چیست؟
کاشت مو یا عمل جراحی کاشت موی سر با برداشتن مو از موهای پشت سر و کاشتن آن روی بخش جلو یا بالای سر که موهای آن ریخته انجام می شود.
انواع روش های کاشت مو چیست و باهم چه تفاوتی دارند؟
با پیشرفت دستگاه های پزشکی، به سرعت روش های جدید و پیشرفته تری برای عمل های کاشت مو به وجود می آید که احتمال موفق بودن عمل جراحی را افزایش داده و در عین حال درد و اثرات جانبی جراحی را هم کاهش دهد.
در حال حاضر در ایران کاشت مو به ۴ روش به صورت متداول برای کاشت مو استفاده می شود که عبارتند از :
۱) روش کاشت موی FUT
2) روش کاشت موی FIT
3) روش کاشت موی SUT
4) روش کاشت موی MICRO FIT
مقایسه روش های مختلف کاشت مو
در جدول زیر روش های کاشت مو در ایران را از لحاظ میزان موثر بودن ، شدت درد ، خونریزی ، جراحات باقی مانده و مدت زمان عمل مورد بررسی قرار می دهیم.
روش کاشت مو | میزان موثر بودن | درد و خونریزی | جراحات باقی مانده | مدت زمان عمل |
FUT (متداول و قدیمی ) | ✔️ ۹۰% فولیکول باقی مانده و هنوز موثرترین روش کاشت است. ✔️ مهارت پزشک بسیار موثر است. |
✔️ خونریزی نسبتا زیادی دارد و محل برداشت بخیه می خورد. | ✔️ بایستی حتما از ترمیم کننده های خوب استفاده شود. ✔️ نیاز به استراحت به مدت ۷-۱۰ روز دارد |
۷-۱۰ ساعت |
FIT | ✔️ ۶۰% کارآیی دارد . | ✔️ درد کمی دارد ✔️ بی حسی موضعی دارد ✔️ بدون خونریزی وسیع |
✔️ نیازی به کرم ترمیم کننده ندارد ✔️ مراقبت بعد از کاشت ضروری است که فولیکولها از بین نروند |
۱۰ ساعت بیشتر |
SUT | ✔️ با ابزارهای مدرن و میکروموتورهای اتومکانیک انجام می شود.
✔️ حجم بانک مو باید قابل قبول باشد. |
✔️ خونریزی ندارد ✔️ نیازی به بخیه ندارد |
✔️ جای زخم ندارد ✔️ درد و ناراحتی کمتر است ✔️ فعالیت روزمره تحت تأثیر قرار نمی گیرد. |
۳-۸ ساعت |
روش می کروفیت نیز مانند SUT می باشد فقط ابزارهای آن پیشرفته ترند و مدت زمان عمل آن کمی کوتاه تر است.
۱) روش کاشت موی FUT
روش کاشت موی Follicolar unit transplantation که به اختصار FUT نامیده می شود در واقع پیوند واحدهای فولیکولی فرد و کاشت آن در محل های بدون مو می باشد. در این روش ابتدا نوار پوستی از پشت سر بیمار جدا و فولیکول های آن را جدا می کنند و در محلول خاصی نگهداری نموده تا برای کاشت آماده شوند. سپس حفره های ریز ی در محل کاشت ایجادمی کنند که الگوی طراحی عمق، زاویه و جهت حفره های ایحاد شده بسیار مهم می باشد. پس مهارت و تجربه پزشک جراح در این زمینه حائز اهمیت می باشد. چیدمان و طراحی این حفره ها بر اساس الگوی طبیعی رویش موی فرد بوده که نقش مهمی در ایجاد ظاهر طبیعی فرد دارد.
در روش FUT کار بایستی ظریف و تمیز انجام گیرد زیرا دارای زخم و بخیه و خونریزی و درد است و برای جلوگیری از ایجاد گوشت اضافه حتما بایستی از کرم های ترمیم کننده موثر استفاده گردد تا کاملا خط بجا مانده از بخیه خیلی ظریف و زیر موها کاملا پنهان شود. البته روش کاشت موی FUT با وجود سختی های بسیار هنوز یکی از بهترین روش های کاشت مو با اثر بخشی بالاتر است.
این روش روش استاندارد کاشت مو بوده و بیشترین مقدار مو را در یک جلسه می توان با این روش از قسمت مورد نظر برداشت و در محل مورد نظر کاشت نمود و حدود ۹۰% موهای کاشته شده زنده می مانند و رشد می کنند.
۲) روش کاشت موی FIT:
روش Follicolar Isolation technique به معنی استخراج واحد فولیکولی می باشد که به اختصار FIT نامیده می شود.برداشت های فولیکول های مو بصورت پراکنده است و به این جهت به بخیه نیازی نیست و زخم ها در طی یک هفته بهبود می یابند چون این عمل بصورت پراکنده انجام می گیرد و از نقاط مختلف سر برداشته می شود لذا در جلسات متعدد می توان فوالیکول های بیشتری برداشت . در روش FIT چون در آوردن فولیکول های مو بدون روش جراحت است و هنگام خارج کردن فولیکول ها، گرافت ها قابل دیدن نیستند. لذا احتمال صدمه دیدن پیاز مو وجود دارد و تقریبا حدود ۶۰% گرافت های کاشته شده رشد می کنند. در این روش موها باید کامل کوتاه شوند و زمان زمان عمل نسبتا طولانی حدود ۱۰ ساعت دارد .
چه زمانی از روش کاشت موی FIT باید استفاده کرد؟
افرادی که قبلا یک یا چند بار از روش FUT برای کاشت مو استفاده کرده اند و اکنون می خواهند نواحی کاشته شده خود را پر پشت تر و حجیم تر سازند.
اشخاصی که موهای نواحی پشت سر آنها ضعیف بوده و یا امکان کاشت مو به روش FUT بیش از یکبار وجود ندارد.
۳) کاشت مو به روش SUT
FUTو FIT کوتاهتر است و ذوره بهبودی سریعتری دارد.اگر فرد دارای حجم موی قابل قبولی در پشت سر باشد حتی می تواند تا ۱۴۰۰۰ تار مو در یک جلسه پیوند زده شود.در این روش فرد بیهوش نمی شود بلکه از بی حسی موضعی استفاده می شود .دوره ی بهبودی کوتاه تر است و جای زخم ندارد همچنین درد و ناراحتی در این روش کمتر بوده و فعالیت روزمره تحت تأثیر قرار نمی گیرد.
در روش کاشت موی SUT فولیکول مو را بوسیله ابزار جدا کرده و به محل گیرنده (طاسی سر) منتقل می کنند.در این روش کاشت موی مدرن چون جراحی صورت نمی گیردولیکول های مو به شکل ضعیف تری در محل کاشت مو قرار گرفته اند پس بایستی با مو بسیار ملایم و به نرمی برخورد کرد زیرا موها شکننده و قابل ریزش هستند.
۴) روش کاشت موی MICRO FIT
این روش کاشت مو نیز مدرن بوده و با میکروموتورهای اتوماتیک انجام می شود.مراحل انجام کاشت مو در مورد تمام روش های بر پایه FIT تقریبا یکسان است . در روش های SUT –FIT- MICRIFIT و BHT کاشت مو در سه مرحله کلی انجام می شود :
۱) برداشت واحدهای فولیکولی
2) آماده سازی آنها
3) کاشت گرافتها
مرحله اول : استخراج یا برداشت فولیکول های مو
عمدتا استخراج مو از از پشت سر یا نزدیک گوش صورت میگیرد. در روش میکروفیت از دستگاه مینیاتوری استفاده می شود و سوراخهایی به قطر حدودا ۰.۸ میلی لیتر روی پوست ایجاد کرده و فولیکول ها را جدا می کنند و به این جهت با خونریزی یا دردهمراه نیست و احتیاج به بخیه ندارد و با این روش دستگاه، فولیکول را جدا می کند (حدودا فولیکول ۴ تار مو).
بیشتر بخوانید: درمان ریزش مو
مرحله دوم: آماده سازی فولیکول های مو
در این مرحله فولیکول ها در محلول خاص قرار می گیرند.
مرحله سوم: کاشت گرافت ها
در این مرحله فولیول های استخراج شده را در سوراخ هایی که در محل های مورد نظر برای کاشت مو ایجاد شده اند قرار می دهند.
این روش کاشت مو کمتر تهاجمی است و روش بدون جراحی نامیده می شود.در روش میکروفیت دوره بهبودی کوتاه تر است و خطر عفونت بسیار کمتر از روش های دیگر است.
سوالات متداول در مورد کاشت مو
بله برای کاشت مو باید ریزش مو متوقف شده باشد و معمولا بعد از ۲۵ تا ۳۰ سالگی کاشت مو انجام می شود . کاشت مو را هم زنان و هم مردان می توانند انجام دهند.
از نظر جنسیتی آقایان بیشتر از خانم ها دچار ریزش مو و طاسی می شوند که عمدتا علت آن گیرنده های دی هیدروتستسترون هستند که در جلوی سر قرار دارند به همین دلیل خانم ها معمولا کاشت مو انجام نمی دهند ولی در حالت کلی تمامی روش های کااشت مو هم برای زنان و هم برای مردان قابل استفاده است اما اگر فرد دچار ریزش مو و کم پشتی در تمامی نواحی سر باشد جهت کاشت مو مناسب نیست زیرا ذخایر کافی فولیکول مو در پشت سر ندارد.
در صورت عدم رسیدگی صحیح به موها امکان ریزش های جزئی وجود دارد ولی معمولا طاسی مجدد اتفاق نمی افتد.فقط در ماههای اول مراقبت بیشتری برای موها لازم است که معمولا باید از شامپو ، لوسیون و سرم های تقویت مو به همراه خوردن ویتامین ها و مواد معدنی موثر بر رشد و تقویت مو و مزوتراپی در چند جلسه استفاده شود تا موها به استحکام کافی بریزند.
شامپو فومی مناسب موهای کاشته شده ژاک آندرل:
معرفی:
شامپو فومی اکتی ایمپلنت از برند معروف و پرطرفدار ژاک آندرل فرانسه می باشد که برای موهای تازه کاشته شده تا ۶ ماه پس از کاشت تولید می گردد. شامپو بعد کاشت موی ژاک آندرل بهترین عناصر را برای کمک به مراقبتهای پس از جراحی کاشت مو را دارد. این شامپو فوم می تواند PH و چربی مو و کف سر را کنترل کند و در نتیجه از ریزش موها بر اثر چربی سر و موها جلوگیری کند. این شامپو میتواند خارش و التهاب پوست سر که ناشی از جراحی کاشت مو است را کاهش دهد و از ریزش موها در اثر خاراندن پوست سر نیز جلوگیری کند. ترکیبات آنتی باکتریال و تقویت کننده در این شامپوی موهای کاشته شده نیز می تواند باعث تقویت و رشد موها شده و از ایجاد شوره بعد از کاشت مو جلوگیری نماید.
ترکیبات مهم:
ویتامین A ،E و روغن آرگان، بیوپپتید، آلانتوئین، عصاره فارماکوپیا، آلوئه ورا و مانولیا، تتراپپتیدها، سنتلا اسیاتیکا، آلوئه ورا و سنتلا، عصاره لیمو و مریم گلی
طرز مصرف:
شامپو را به آرامی روی پوست مرطوب خود قرار دهید و پوست سر را به آرامی ماساژ دهید. اجازه دهید ۳ تا ۵ دقیقه کف حاصله روی کف سر و موها بماند تا ترکیبات بطور کامل جذب شوند، سپس موها را شسته دوباره این کار را تکرار کنید.
برای خرید مستقیم از سایت مهتاطب روی عکس محصول ضربه بزنید
۲) شامپو فوم موی کاشته شده پالمینکس اویدرم:
معرفی:
شامپو فومی پالمینکس اویدرم یکی از محبوب ترین شامپوهای بعد از کاشت موی ایرانی است که باعث استحکام موهای کاشته شده می گردد و از انواع ریزش مو حتی ریزش موی ارثی و هورمونی که مهمترین علت طاسی می باشد، جلوگیری می کند. شامپو موی کاشته شده پالمینکس می تواند التهابات و خارشهای کف سر که ناشی از جراحی کاشت مو هستند نیز درمان نماید. همچنین شامپو پالمینکس PH پوست سر و همچنین ترشحات غدد چربی کف سر را تنظیم کند. بدین ترتیب از چربی بیش از حد پوست کف سر جلوگیری می کند. این کار باعث پیشگیری و یا کاهش ریزش مو می شود.
ترکیبات مهم:
عصاره گیاه سائوپالمتو، عصاره کافئین، محلول آناگین، محلول آمینکسیل.
طرز مصرف:
مقدار کافی از شامپو فوم اویدرم را روی موهای مرطوب پخش کنید و به آرامی ماساژ دهید. پس از الی ۲ الی ۳ دقیقه آبکشی نمایید. در صورت نیاز این کار را یکبار دیگر تکرار کنید.
اگر ریزش موها ارثی یا هورمونی باشند پس به هورمون دی هیدروتستسترون که در جلوی سر قرار دارند حساس بوده اند اما برای کاشت مو از موهای پشت سر استفاده می شود. این موهای استخراج شده به دی هیدروتستسترون حساس نیستند و در نتیجه به دلایل ارثی یا هورمونی حساسیت نداده و ریزش پیدا نمی کنند.
۲ روز بعد از جراحی کاشت مو برای شستشو ی محل مذکور می توان شستشو را انجام داد. بعضی از جراحان به بیماران خود توصیه می کنند روز بعد از جراحی از شامپوهای مخصوص استفاده کنند. استفاده از شامپو بسیار مهم است چون باعث جلوگیری از دلمه بستن دزخم در اطراف محور مو می شود. این دلمه های پوستی به محور مو می چسند و خطر ریزش فولیکول های مو ی تازه کاشته شده در طول ۶ تا۱۰ روز بعد از عمل را افزایش می دهند.
بله.چون بطور کامل فولیکول در پوست سر کاشته می شود و می تواند رشد کند.
بله می تواند و کاشت مو برای این افراد مشکلی ندارد فقط اینکه شوره سر چون در اثر نوعی قارچ ایجاد می شود و یکی از عوامل ریزش مو است. بهتر است ابتدا درمان شوره سر را انجام دهید و سپس کاشت مو صورت گیرد.
موهای کاشته شده مثل دیگر موهای طبیعی سر با افزایش سن تغییر رنگ داده و سفید می شوند.
خیر. باید موهای خود شخص برای عل کاشت مو استفاده شود. بدلیل اینکه موی فرد دیگری، توسط آنتی بادی بدن بعنوان جسم خارجی و دشمن شناسایی می شود و سیستم ایمنی فعال شده و به فولیکول های موی جدید حمله کرده و آنها را از بین می برد.
برای کاشت مو بهتر است موهایتان کوتاه باشد اما با استفاده از روش های micro fit-fut می توان با موهای بلند هم کاشت مو انجام داد.
بله. در صورتی که علائم بیماری از بین رفته باشد و کاملا درمان شده باشد و علت اصلی ریزش مو شناسایی برطرف گردد. می توان در محل مورد نظر کاشت مو انجام داد.
امروزه در بازار شامپوهایی مخصوص کموهای کاشته شده تولید و در دسترس افراد با انجام عمکل کاشت مو قرار می گیرد. ترجیحا باید بعد از عمل برای چند ماه از این شامپوهای مخصوص موهای کاشته شده استفاده نمود تا موها آسیب نبینند و دچار ریزش نشوند.
خیر مصرف این دو محصول ضرورتی ندارد. هر چند ماینوکسیدیل باعث رشد بیشتر موها می شود و قرص فیناستراید از ریزش های هورمونی جلوگیری می کند اما همانطور که گفته شد این موها دیگر به چنین عواملی حساس نیستند پس مصرف این محصولات فقط در صورت تایید پزشک قابل مصرفند.
باید منطقه ای که در آن کاشت مو صورت گرفته در معرض نور خورشید قرار نگیرد مثلا از کلاه استفاده شود.
در صورت داشتن هخارش سر اصلا سر را نخارانید زیرا ممکن است موها جدا شوند به پزشک خود اطلاع دهید تا در صورت صلاحدید به شما کرم های ترمیم کننده برای درمان زخم و قرص یا کرم ضد حساسیت برای درمان خارش تجویز کند.
خیر.این نوع بیماری ها به دلیل اختلالات سیستم ایمنی ایجاد شده و سیستم ایمنی به ریشه موها حمله می کنند و با از بین بردن ریشه موها باعث ریزش مو می شوند. در این موارد فقط می توان از داروهای مخصوص برای کترل سیستم ایمنی و داروهای موضعی مثل ماینوکسیدیل به همراه بتامتازون جهت افزایش سرعت رشد موها استفاده نمود.
روش fit بهترین روش برای کاشت مو در ریش و سبیل است. از جمله عوارض موقتی این روش خارش، التهاب، قرمزی و بی حسی پوست، ایجاد کبودی، لخته های خون که در دوره نقاهت طبیعی است و بعد از چند هفته همه این علائم برطرف می شود.
روش fit .مهمترین عارضه ای روش درد، کبودی و تورم است و بایستی مراقبت ویژه شود. بخصوص در هنگام شسشتوی ابروی کاشته شده که فولیکول ها ی کاشته شده نریزند و باقی بمانند بایستی از نور آفتاب دوری کرد که آسیبی به فولیکول ها وارد نشود. استفاده از کلاه لبه دارو عینک آفتابی بزرگ که ابروها را پوشش دهد در مراحل اولیه توصیه می شود و بهتر است تا چند روز از شستشوی ابروها پرهیز شود.
مقالات مرتبط: