به نقل از مجله مهتاطب:
فواید نور خورشید برای پوست
۱) جلوگیری از سرطان:
معمولا مردم فکر می کنند که سرطان پوست با نور خورشید رابطه مستقیمی دارد. این دیدگاه اشتباه نیست. اما پزشکان نگران هستند که با تاکید زیاد بر پیشگیری از سرطان پوست، افراد از نور خورشید دوری کنند. درواقع نور خورشید برای پیشگیری از سرطان هایی مانند سرطان ریه، سینه و روده بزرگ بسیار مفید است. جایی که نور خورشید قوی تر است و افراد ویتامینD بیشتری دارند، سرطان کمتر می شود.
۲) سلامتی پوست:
مقادیر متوسطی از نور خورشید برای سلامت پوست شما مفید است. قرار گرفتن در معرض آفتاب به درمان بیماری های پوستی مانند پسوریازیس، اگزما و زردی کمک می کند. نور خورشید علائم انواع اگزما مانند تحریک و التهاب پوست را تسکین می دهد. اشعه فرابنفش سرعت رشد و ریزش پوست را کم می کند و مانع ایجاد لکه های پسوریازیس می شود. البته برای درمان این بیماری ها باید از دارو های مختلف استفاده کنید. قرار گرفتن طولانی مدت در زیر نور خورشید ضرر بیشتری برای پوست شما دارد و فواید نور خورشید را تحت الشعاع قرار می دهد.
۳) تامین ویتامین 😀
۷ دهیدروکلسترول پوست در هنگام قرار گرفتن در معرض نور خورشید، اشعه فرابنفش را جذب می کد و در طی فرایند سنتز به ویتامین D3 تبدیل می شود. به همین دلیل تامین ویتامین D یکی از فواید نور خورشید است.
فواید نور خورشید برای مو
✔️ تقویت و رشد مو: نور خورشید ویتامین D را تولید می کند که به تولید فولیکول مو و رشد مو کمک می کند.
✔️ درخشنگی مو: نور خورشید مو های شما را براق، درخشنده و روشن تر می کند.
✔️ جلوگیری از بیماری پوست کف سر:نور خورشید رشد پوست کف سر شما را کاهش می دهد و از بروز بیماری های معمول پوست سر مانند جلوگیری می کند.
در روز باید چند دقیقه نور مستقیم آفتاب را دریافت کرد؟
در جواب به این سوال باید عوامل متعددی در نظر بگیریم. زمان، مکان، نوع پوست، سن، رژیم غذایی و مقدار استفاده شما از کرم ضد آفتاب در جواب به این سوال موثر است. شما نمی توانید نور فرابنفش را ببینید یا احساس کنید؛ بنابراین دشوار است که بدانید چقدر قوی است و چه تاثیری خواهد داشت. هر چه خورشید در آسمان بالاتر باشد، اشعه فرابنفش قوی تر خواهد بود. هر چه مکان به خط استوا نزدیک تر باشد، نور و اشعه قوی تر است. هر چه لایه اوزون نازک تر باشد، سطح اشعه فرابنفش قوی تر است.
شاخص UV اندازه گیری شدت جریان تابش فرابنفش در یک مکان خاص است. هر چه شاخص فعلی UV بالاتر باشد، سطح تشعشع بالاتر می رود و احتمال آفتاب سوختگی بیشتر می شود. هر چه شاخص UV بالاتر باشد، به محافظت بیشتری احتیاج دارید. در بیشتر نقاط کره زمین، تابش UVB بین ساعت ۱۱ صبح تا ۳ بعد از ظهر به بالاترین حد خود می رسد.
همچنین پوست افرادی که به نور حساس هستند، محافظ خوبی در برابر اشعه فرابنفش نیست. همچنین رنگ پوست افراد در زمان قرار گرفتن در معرض نور آفتاب تاثیر دارد. به طور کلی ۵ تا ۱۵ دقیقه قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید توصیه می شود. اگر پوست تیره تری دارید، ۳۰ دقیقه نیز کافی است. اگر از ضد آفتاب استفاده می کنید، می توانید زمان بیشتری را در بیرون از خانه بگذرانید.
عوارض و ضررهای اشعه های نور خورشید برای پوست و مو
۱) بیماری های پوستی:
نور خورشید علت بیماری های پوستی مانند آفتاب سوختگی، ملاسما، لکه های پیری، روزاسه، پیری زودرس پوست و … می شود.
۲) آسیب به مو:
اگر مو های شما به مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار بگیرد، اشعه فرابنفش به پوشش خارجی مو، کوتیکول، آسیب می زند. آسیب ناشی از نور خورشید باعث موارد زیر میشود:
🔷 تغییر رنگ
🔷شکنندگی
🔷نازک شدن
🔷وز شدن
🔷خشکی مو
اگر موی شما روشن تر باشد، آسیب به مو بیشتر می شود. مو های روشن محافظ و رنگدانه ای برای محافظت در برابر اشعه های خورشید ندارند؛ درحالیکه ضخامت مو های تیره و رنگدانه های آن از مو محافظت می کند. همچنین اگر مو های شما نازک و صاف است، آسیب نور خورشید به آن بیشتر خواهد بود.
۳) سرطان پوست:
سرطان پوست یکی از شایع ترین انواع سرطان است و معمولا بر روی سر، صورت، گردن، دست ها و بازو ها ایجاد می شود؛ زیرا این نواحی بدن در معرض اشعه فرابنفش قرار دارند. ملانوم که کشنده ترین نوع سرطان پوست است، در اثر قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش ایجاد می شود.
آیا مصرف ضدآفتاب باعث عدم جذب ویتامین D نور خورشید می شود؟
خیر. کرم های ضد آفتاب برای فیلتر کردن اشعه UVB استفاده می شوند. این اشعه عامل اصلی آفتاب سوختگی و سرطان پوست است و باعث تولید ویتامین D در پوست می شود. مطالعات رایج نشان می دهند که افرادی که روزانه از انواع ضد آفتاب استفاده می کنند، دچار کمبود ویتامین D نمی شوند.
البته بعضی از مطالعات تجربی نشان می دهند که ضد آفتاب می تواند تولید ویتامین D را متوقف کند. بعضی از مطالعات نیز نشان می دهند که استفاده از ضد آفتاب در زندگی واقعی باعث کمبود ویتامین D نمی شود. به هر حال در این زمینه هنوز تحقیقات کافی انجام نشده است و شواهد کافی وجود ندارد. با توجه به فواید کرم ضد آفتاب برای پوست، حتما باید از آن استفاده کنید.
انواع اشعههای مضر نور خورشید
رایج ترین انواع اشعه فرابنفش که اشعه مضر نور خورشید است، عبارتند از:
UVA: پرتو های UVA بیشترین طول موج را دارند و از طریق جو زمین منتقل می شوند و به لایه میانی پوست (درم) در ساختار پوست نفوذ می کنند. این اشعه پیری پوست را افزایش می دهد و خطر سرطان پوست را بیشتر می کند.
UVB: پرتو UVB طول موج کوتاه تری دارد، از طریق جو زمین منتقل می شود و به لایه خارجی پوست شما (اپیدرم) نفوذ می کند. این اشعه عامل اصلی آفتاب سوختگی و سرطان پوست است.
UVC: کوتاه ترین طول موج را دارد، توسط لایه ازن جذب می شود و به زمین نمی رسد. به همین دلیل پوست این نوع اشعه فرابنفش را جذب نمی کند.
طرز صحیح آفتاب گرفتن
آفتاب گرفتن یعنی نشستن یا دراز کشیدن زیر نور خورشید. این کار فواید زیادی برای سلامتی دارد. برای دور بودن از مضرات نور خورشید بر پوست باید نکات زیر را رعایت کنید:
۱) بهتر است ۱۵ دقیقه قبل از بیرون رفتن از کرم ضد آفتاب طیف گسترده SPF 30 یا بیشتر استفاده کنید. توجه کنید که باید تمام بدن خود را با کرم ضد آفتاب بپوشانید؛ حتی لب ها را. تقریبا به اندازه یک توپ گلف باید از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
۲) وقتی گرم می شوید در سایه استراحت کنید.
۳) اگر مدت زمانی طولانی را زیر نور خورشید می گذرانید، آب بنوشید.
۴) در زمان آفتاب گرفتن و بعد از آن گوجه فرنگی بخورید. گوجه فرنگی مقدار زیادی لیکوپن دارد و از قرمزی و التهاب پوست در اثر اشعه فرابنفش جلوگیری می کند.
میزان آفتاب گرفتگی به میزان نزدیکی به خط استوا، واکنش پوست به خورشید و کیفیت هوا بستگی دارد. تا زمانی که قرار گرفتن در معرض نور خورشید عوارضی مانند نداشته باشد، می توانید روزانه تا بیست دقیقه آفتاب بگیرید. برای کاهش خطر آفتاب سوختگی، بهتر است ۱۰ دقیقه آفتاب بگیرید.