به نقل از مجله اینترنتی شبره :
رنگ همیشه نقش مهمی را در جامعه بشری ایفا کرده است. ما به طور مداوم تحت تاثیر فضای محیط و رنگهای آن قرار داریم و به طور ناخودگاه مشغول پردازش و قضاوت عینی یا ذهنی این رنگها و پیام آنها هستیم. این مساله اهمیت انتخاب رنگ در معماری و دکوراسیون را بیشتر کرده و به آن جلوهای بیش از انتخابی بر پایه زیبایی میدهد.
نتیجه تحقیقات متعدد نشان میدهد که درک ما نسبت به رنگ، یکی از مهمترین فاکتورهای دریافت جذابیت یا عدم جذابیت محیط اطرافمان است. حالات احساسی و فیزیولوژیک ما به شدت تحت تاثیر رنگهای اطرافمان قرار میگیرد.
در ادامه با ما همراه شوید تا نگاهی داشته باشیم بر اهمیت توجه بیشتر به قدرت رنگها و انتخابشان توسط معماران و طراحان.
مفهوم عمومی رنگ
مطالعات متعدد در سراسر جهان نشان داده است که رنگ ها، فارغ از جنسیت، سن، تخصص و سایر فاکتورهای یکتای ما،زبانی تصویری به حساب میآیند. چه در یک لابی هتل باشید یا یک آپارتمان یا یک اتاق در یک بیمارستان، این رنگها هستند که احساسات و روحیه ما نسبت به فضا را به ما بازشناسی میکنند. برای مثال، رنگ زرد احساسات مثبت را در ما برمیانگیزد، رنگ قرمز عامل بروز شوق، انرژی و حتی پرخاش است و سبز به ما طبیعت و تعادل را یادآور میشود. مثالهای ذکر شده تقریبا در تمامی فرهنگها و جوامع معانی یکسانی برای انسانها دارند.
حیاتبخشی به محیط
از مهمترین دلایل اهمیت رنگ در معماری و طراحی داخلی، تاثیر آن بر تحریک ذهن و ایجاد کنشهای مغزی ماست. یک اتاق بدون رنگ، ممکن است منجر به عدم احساس راحتی، عامل کجخلقی و ناتوانی در تمرکز حواس باشد. در حالی که یک اتاق رنگآمیزی شده میتواند منبع الهام، خلاقیت و عامل ایجاد تصویرهای ذهنی جذاب در ذهن اشخاص شود.
احساسات
در سال ۱۹۸۷ دانشمند معماری Sune Lindstorm گفت: «هر اثر معماری، عامل ایجاد واکنشهای احساسی خواهد بود که برای ما اهمیت ویژهای دارد.» رنگ در طراحی محیط میتواند در ما تاثیرات فیزیولوژیک داشته باشد، اما بیش از آن میتواند در احساسات ما تغییر ایجاد کند. هر رنگ و هر ترکیب رنگی، میتواند احساسات متفاوتی در ما برانگیزد و البته میدانیم که احساسات ما نیز میتوانند بر بهبود یا افت سلامت جسمی تاثیرگذار باشند. وجود احساسات مثبت، که بخش اعظم آن میتواند نشات گرفته از محیط اطرافمان باشد، منجر به افزایش توان بدن در مقابله با بیماریها و سایر مشکلات جسمی میشود. در مقابل، احساسات و حالت منفی در ما عامل ایجاد ناتوانی بیشتر و بروز بیماری خواهد شد.
بهینهسازی دیداری
طراحی محیط بر اساس خصوصیات فیزیولوژیک ما یکی از مباحث مهم در طراحی و معماری به حساب میآید. و رنگها در این حوزه میتوانند عامل مهمی در تعیین سطح راحتی و افزایش یا کاهش توانایی ما در محیطهای مختلف باشند. برای مثال وقتی که ما در محیطی تاریک باشیم، مردمک چشممان گشاد میشود و متعاقبا ماهیچههای عنبیه در برابر رنگهای روشن واکنشی متضاد نشان داده و دریچه مردمک را تنگتر میکنند. با این توضیح، اگر تفاوت سطح تیرگی و روشنایی نور و رنگها در یک فضا بسیار زیاد باشد، عملکرد چشمها موجب کاهش کارایی ما میشود. در واقع مطالعات نشان داده است که ایجاد تناسب در انتخاب رنگها و درخشندگی یا تیرگی اجسام میتوانند موجب بهبود قدرت دید و افزایش کارایی شود. در آینده مطالب بیشتری در ارتباط با این مبحث که با عنوان طراحی ارگونومیک شناخته میشود در هزار و یک بوم خواهید خواند.