به نقل از مجله مهتاطب:
همچنین اگر در میان دارو های ضد التهابی نیز بگردید، نام کورتون را خواهید یافت که اغلب برای بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید، لوپوس یا واسکولیت (التهاب رگ های خونی) استفاده می شوند و از این طریق جان بیماران را نجات خواهند داد. از آن جایی که داروی ذکر شده، شامل کورتیزون و پردنیزون است، به درمان بیماری های مختلفی کمک خواهد کرد. اما لازم به ذکر اسک که هر دارویی عوارض جانبی و معایبی نیز به دنبال دارد. مخصوصا اگر بی رویه و بدون دستور پزشک مصرف شود. در ادامه مطلب قصد داریم معایب و مزایای مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون را برایتان بررسی کنیم تا اگر برایتان از جانب پزشک تجویز شد، اطلاعات مختصری در رابطه با آن داشته باشید.
کورتون چیست؟
کورتون یک داروی بسیار مشهور است که به دست انسان ها ساخته شده و عملکردی مانند کورتیزول که به طور طبیعی در بدن انسان ترشح می شود، خواهد داشت. شاید برایتان سوال پیش بیاید که کورتیزول چیست؟ در پاسخ به این سوال لازم به ذکر است، کورتیزول هورمونی است که به وسیله غدد فوق کلیوی در بدن شما ترشح می شود. همچنین باید بدانید که ترکیبات این ماده با هورمون های استروئیدی مردانه که ورزشکاران در تمرین خود استفاده می کنند، کاملا متفاوت بوده و نقش درمانی بر عهده دارد.
انواع دارو های کورتون
موارد استفاده کورتون در میان پزشکان، برای درمان بیماری ها بسیار زیاد می باشد. به همین دلیل است که در انواع مختلفی ارائه شده و در دسترس عموم قرار گرفته است.
انواع پر کاربرد داروی کورتون شامل:
✔️ کورتیزون
✔️ پردنیزولون
✔️متیل پردنیزولون
✔️دگزامتازون
✔️ بتامتازون
✔️ هیدروکورتیزون
همچنین با توجه به دستور و تشخیص پزشک، نوع بیماری شما و نیازتان آن را به شکل های مختلفی مانند قرص ها، آمپول ها، کپسول ها، کرم های مختلف، لوسیون ها، قطره های متفاوت، پماد ها، ژل ها، اسپری های مخصوص بینی و دهان خواهید یافت که نوع آن را بهتر است به تشخیص پزشک بسپارید. به عنوان مثال اگر از بیماری های پوستی رنج می برید، به احتمال بالا پزشک برایتان پماد، کرم یا لوسیون های مخصوص که حاوی این ماده هستند را تجویز خواهد کرد.
مکانیزم اثر دارو های کورتون خوراکی
در ادامه بررسی معایب و مزایای مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون، لازم است به نمونه های خوراکی نیز توجه کنیم که برای درمان بسیاری از بیماری ها اثر بی نظیری دارند.
همان طور که گفتیم استروئید های خوراکی، دارو هایی مصنوعی و ساخت دست انسان هستند که از روی غدد فوق کلیوی تقلید کرده و هورمون های کورتیزول را به طور مصنوعی تولید می کنند. در ادامه به تعدیل سیستم ایمنی بدن و در نهایت به کاهش التهاب در یک قسمت خاص بدن، خواهیم پرداخت.
از جهتی دیگر کورتون های استنشاقی را داریم که به صورت موضعی عمل کرده و در داخل مجرای تنفسی استنشاق خواهد شد. اما نمونه های خوراکی به کاهش التهاب بدن به طور سیستماتیک خواهند پرداخت. زیرا به طور مستقیم وارد خون می شوند و از آن طریق در بدن شما اثر می گذارند. نمونه های خوراکی اغلب در دوز های بالا تجویز می شوند. در نتیجه در شرایط حاد و بیماری های خاص تجویز می شوند تا مزایای درمان آن فرا تر از خطرات احتمالی برای بیمار باشد. به عنوان مثال یکی از کاربرد های این ماده در افرادی است که حملات شدید آسم را تجربه می کنند و برای تنفس ذره ای هوا، تمام تلاش خود را می کنند.
مکانیزم اثر دارو های کورتون موضعی
پوست بزرگ ترین اندام انسان است. یکی از راه های عالی برای درمان مشکلات این اندام (با تجویز پزشک) استفاده موضعی از کورتون می باشد. پماد ها، کرم، لوسیون ها و غیره می توانند در این زمینه عالی عمل کنند، زیرا به طور مستقیم بر روی قسمت آسیب دیده قرار گرفته و دارای عوارض جانبی فوق العاده کم تری نسبت به نمونه های خوراکی هستند. نمونه های موضعی بسیار عالی و موثر عمل می کنند، اما به زمان بیش تری نسبت به مدل های دیگر احتیاج دارند تا اثر کامل خود را طبق دستور پزشک بگذارند.
با تغییر نحوه فعالیت سلول های ایمنی بدن، جهت خنثی کردن موارد خارجی مانند ویروس ها یا باکتری ها و عفونت های مختلف به همراه تعداد زیادی از سلول های دفاعی، خواهند پرداخت. وقتی این اتفاق میافتد، در این شرایط سلول های ایمنی بدن به تولید سمومی می پردازند که موجب افزایش التهاب بدن شما خواهند شد. استروئیدها جهت کاهش این التهاب به تعدیل این اتفاق و کاهش التهاب می پردازند تا از بروز هر گونه آسیب های بافتی که ممکن است به دلیل این التهاب رخ دهد، جلوگیری کنند. از آن جایی که قسمت آسیب دیده رگ های خونی گشادی دارد و دچار تورم، قرمزی و مشکلات این چنینی است. کورتون با انقباض رگ های خونی، موجب کاهش تورم، درد و قرمزی پوست خواهد شد.
عوارض مصرف کورتون بیش از حد و بدون تجویز پزشک برای بدن
در ادامه بررسی اثرات مختلف این دارو، لازم است به عوارض، معایب و مزایای مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون نیز به طور دقیق بپردازیم.
۱) کورتون های خوراکی:
از آن جایی که نمونه های خوراکی دAر دوز بالا تجویز می شوند، در نتیجه بیش ترین عوارض را به دنبال دارند. به عنوان مثال ممکن است شما احتباس مایعات (تورم ساق پا)، افزایش فشار خون، خلق و خوی نامناسب، حافظه ضعیف، مشکلات معده، افزایش وزن بدن (به دلیل رسوب چربی)، با افزایش فشار در چشم شما، ممکن است آب سیاه یا کدر شدن عدسی، آب مروارید، افزایش قند خون، پوکی استخوان، نازک شدن پوست، دیر بهبود یافتن زخم ها و غیره را تجربه کنید.
۲) کورتون استنشاقی:
در این مورد ممکن است هنگام استفاده قسمتی از کورتون بجای ریه های شما در گلو رسوب کند و برایتان مشکلاتی مانند عفونت های قارچی دهان، گرفتگی صدا و غیره را به وجود بیاورند.
۳) کورتون های موضعی:
هنگام استفاده از مدل های موضعی مثل لوسیون ها و کرمها ممکن است با نازک شدن پوست یا ضایعات پوستی رو به رو شوید.
۴) کورتون تزریقی:
هنگام تزریق کورتون ممکن است در نواحی تزریق، دچار درد، نازک شدن پوست و رنگ پریدگی شوید. همچنین ممکن است عوارضی مانند بی خوابی، افزایش قند خون، گر گرفتگی و غیره را نیز تجربه کنید. اگر پزشک شما با تجربه باشد و مقدار مصرف، نحوه مصرف و زمان مصرف کورتون را به طور دقیق بررسی کند، با قسمت کوچکی از این عوارض جانبی ممکن است رو به رو شوید.
تاثیر مصرف دارو های کورتون برای ریزش مو
اگر می خواهید معایب و مزایای مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون را به طور دقیق بدانید، لازم است بدانید که کورتون با سرکوب کردن سیستم ایمنی شما موجب بهبود مشکلات و کاهش تورم خواهد شد. که همین موضوع ممکن است مشکلات بسیاری را برای بدن شما به وجود بیاورد یا موجب ریزش مو هایتان شود.
کورتون قند خون بدن را افزایش می دهد که برای بیماران دیابتی بسیار خطرناک بوده و مشکلات بسیاری را به وجود خواهد آورد.
اگر دچار مشکلاتی مانند دیابت، افسردگی، چاقی بیش از اندازه، اختلال مصرف مواد گلوکوم، آب مروارید، زخم های مختلف، حمله قلبی که به تازگی اتفاق افتاده باشد، نارسایی قلبی، فشار خون بالا، مشکلات کبدی، صرع، عفونت یا زخم های بزرگ هستید، لازم است قبل از استفاده با پزشک خود مشورت کنید. همچنین کورتون برای خانم های باردار نیز ممکن است مشکلات مختلفی را ایجاد کند. به همین دلیل توصیه می شود، هیچ گاه بدون تجویز پزشک از آن استفاده نکنید.
عوارض مصرف بیش از حد و بدون تجویز پزشک برای پوست
در ادامه بررسی معایب و مزایای مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون، لازم است به نمونه های موضعی نیز بپردازیم که خیلی به ندرت خطرات جدی به همراه دارند. یکی از شایع ترین عوارض جانبی برای پوست شما، سوزش بیش از اندازه است. همچنین ممکن است عوارض جانبی که رایج نیستند از جمله نازک شدن پوست، بد تر شدن عفونت سابق، آکنه، قرمزی پوست، خارش را نیز تجربه کنید.
اگر به مدت زمان طولانی به استفاده از آن ها ادامه دهید، ممکن است توسط خون جذب شده و مشکلات داخلی مانند کاهش رشد در کودکان، سندرم کوشینگ و غیره را نیز تجربه کنید. برای اطلاعات بیش تر و آگاهی از باقی عوارض جانبی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید یا بروشور همراه دارو را با دقت کامل مطالعه فرمایید.
جمع بندی
مشکلات بالا تنها بخشی از عوارضی بود که باید به آن ها توجه کنید. به طور کلی قبل از استفاده با یک پزشک متخصص مشورت کنید و در صورتی که دارای بیماری خاصی هستید یا از داروی مخصوصی استفاده می کنید، حتما به پزشک با جزئیات کامل توضیح دهید.
برای دریافت مشاوره جهت مصرف قرص و کرم های حاوی کورتون با نسخه پزشک می توانید با شماره ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲ تماس بگیرید و یا در واتساپ-تلگرام به شماره ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲ پیام دهید تا بتوانید مستقیما با پزشکان داروساز و مشاوران متخصص در داروخانه آنلاین مهتاطب صحبت کنید و مشاوره های لازم را بگیرید.