به نقل از مجله مهتاطب:
چرا برخی کودکان دیر شروع به حرف زدن می کنند؟
تاخیر در گفتار می تواند علل مختلفی داشته باشد. مجموعه این عوامل می تواند در مورد بروز مشکل در رشد فیزیکی و فکری اطلاعاتی به شما بدهد. در ادامه، مهم ترین این علل را بیان خواهیم کرد.
۱) وجود مشکلی در دهان، زبان یا کام :
گاه زبان کودک به کام او متصل است و به دلیل این مشکل جسمانی در ناحیه دهان، کودک قادر به حرف زدن نخواهد بود. در شرایطی که کودک می تواند درک کند و ارتباط غیر کلامی برقرار کند، مشکل در ناحیه دهان تاخیر کلام را در پی خواهد داشت.
۲) وجود مشکلی در مغز:
برخی از اختلالات گفتار و زبان به دلیل عملکرد مغز رخ می دهند. در چنین شرایطی در حقیقت کودک در یادگیری ناتوان است. یکی از دلایل تاخیر در گفتار، زبان و سایر تاخیر های رشدی، زایمان زودرس است.
۳) عدم توانایی شنوایی:
افرادی که نمی توانند به خوبی بشنوند و یا گفتار را تحریف شده می شنوند، در تولید گفتار نیز مشکل خواهند داشت. اختلال در شنوایی در بسیاری از موارد جز تاخیر در گفتار علائمی ندارد. یکی از نشانه های کم شنوایی این است که وقتی نام شخص یا شیئی را می نامید، کودک واکنش خاصی نشان نمی دهد؛ اما اگر از زبان بدن استفاده کنید، کودک واکنش نشان خواهد داد.
۴) عدم تحریک کلامی:
صحبت کردن ابزاری برای ورود به گفت و گو است. اگر شما با کودکتان ارتباط برقرار نکنید، توانایی صحبت کردن او تحریک نمی شود. محیط نقش مهمی در رشد گفتار و زبان دارد. سوء استفاده، غفلت یا عدم تحریک کلامی کودک را از رشد زبانی باز می دارد.
۵) اختلال طیف اوتیسم:
مشکلات گفتاری و زبانی اغلب با اختلال طیف اوتیسم همراه است. از دیگر نشانه های اوتیسم عبارت است از: تکرار عبارات به جای ایجاد عبارات، رفتار های تکراری، اختلال در ارتباط کلامی و غیرکلامی، اختلال در تعامل اجتماعی و.. .
۶) مشکلات عصبی:
برخی از اختلالات عصبی می توانند بر عضلات موثر در گفتار تأثیر بگذارند. برخی از این مشکلات عبارت است از: فلج مغزی، دیستروفی عضلانی، آسیب تروماتیک مغز و… .
۷) ناتوانی ذهنی:
ناتوانی های ذهنی گفتار را به تاخیر می اندازند. اگر کودک شما صحبت نمی کند، ممکن است یک مشکل شناختی داشته باشد.
دلایل لکنت زبان در کودکان
محققان پژوهش های بسیاری در زمینه لکنت زبان انجام داده و دلایلی را بر شمارده اند که گاه یکی از آن ها و گاه ترکیبی از آن ها در لکنت زبان دخیل هستند. در ادامه این مطلب، مهم ترین این عوامل را بررسی خواهیم کرد.
۱) ناهنجاری در کنترل حرکتی :
ناهنجاری هایی در کنترل حرکتی گفتار مانند زمان بندی، هماهنگی حسی و حرکتی و… می تواند لکنت رشدی را در پی داشته باشد.
۲) ژنتیک:
لکنت می تواند ناشی از ناهنجاری های ارثی (ژنتیکی) باشد و گاه باید ریشه آن را در اعضای خانواده دنبال کرد.
۳) لکنت ناشی از علل دیگر:
آنچه گفتیم، لکنت رشدی نام دارد؛ اما عدم روانی گفتار یا همان لکنت می تواند دلایلی دیگری داشته باشد. سکته مغزی، آسیب مغزی تروماتیک یا برخی اختلالات مغزی کند شدن گفتار یا مکث یا تولید صدا های تکراری را در پی دارد.
این موضوع را در نظر داشته باشید که روانی گفتار می تواند در پی پریشانی های عاطفی مختل شود. کودکانی که لکنت زبان ندارند هم ممکن است تحت فشار ها و اختلالات روانی دچار لکنت شوند.
سن مجاز برای زبان باز کردن کودکان
پیش از بررسی تاثیر شربت امگا ۳ بر لکنت و دیر صحبت کردن کودکان خوب است با سن مجاز برای زبان باز کردن کودک آشنا شوید.
ارتباط از بدو تولد آغاز می شود. گریه کردن و کمی بعد، صدا هایی که نوزاد تولید می کند نوعی از ارتباط است؛ اما اکثر نوزادان اولین کلمه خود را بین ۱۲ تا ۱۸ ماهگی به زبان می آورند.
لوفلر در این خصوص توضیح می دهد: «نوزادان از تولد تا ۳ ماهگی، صدا هایی را تولید می کنند. لبخند و آه کشیدن جزء همین صدا ها هستند. هنگامی که کودک شما به ۶ ماهگی می رسد، ممکن است غرغر های شبیه به گفتار را بیشتر بشنوید.»
بین تولد تا ۳ ماهگی، نوزادان صدا هایی تولید می کنند. بین ۴ تا ۶ ماهگی، نوزادان می خندند. در ۱۲ ماهگی صدا های بلند تری مانند با-با-با-با-با یا دا-دا-دا-دا-دا یا می-می-می تولید می کنند. بسیاری از نوزادان در ۱۲ تا ۱۸ ماهگی شروع به استفاده از کلمات می کنند.
لوفلر میگوید: «نوزادان معمولاً، پیش از یک سالگی صدا های مختلفی را تولید می کنند؛ اما اگر کودک شما تا ۱ سالگی کلمات کامل را تولید نمی کند، نگران نباشید. گاهی اوقات حرف زدن های دست و پا شکسته و نا کامل تا ۲ سالگی ادامه دارند.»
ویتامین و مواد موثر بر افزایش یادگیری و صحبت کردن کودکان
مغز انسان از نواحی ای مختص پردازش و تولید زبان تشکیل شده است. ویتامین ها و مواد غذایی ای که به رشد مغز کمک می کنند، رشد زبان را نیز در پی خواهند داشت.
- ویتامین E: ویتامین E به تقویت حافظه کمک شایانی می کند و از آسیب های سلولی هم جلوگیری می کند. آجیل و خشکبار و به طور کلی، تمام مغز ها مانند بادام، گردو، بادام هندی، بادام زمینی و فندق حاوی مقادیر زیادی ویتامین E هستند.
- امگا ۳: تاثیر شربت امگا ۳ بر لکنت و دیر صحبت کردن کودکان و بهبود عملکرد مغز، حافظه و توانایی های تفکر بسیار زیاد است. این اسید چرب عملکرد های شناختی را هم تشویق می کند. آجیل ها، مغز ها و به خصوص گردو، حاوی امگا ۳ هستند.
دانه هایی مانند کتان، چیا، خربزه، کنجد و کدو تنبل هم حاوی آنتی اکسیدان های قوی مانند ویتامین E هستند و می توانند از مغز در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت کنند. تخمه آفتابگردان بر پردازش ذهنی تأثیر می گذارد و بنابراین به عنوان یک میان وعده تقویت کننده برای مغز در نظر گرفته می شود.
منیزیم، روی و مس: دانه های کدو تنبل حاوی ، روی و مس بسیار بیشتری نسبت به دیگر دانه ها هستند. منیزیم، روی و مس هم به افزایش تمرکز و حافظه کمک می کند.
امگا ۳ و روغن ماهی چگونه باعث افزایش هوش، صحبت کردن و درمان لکنت کودکان می شود؟
مطالعات متعددی ارتباط بین کمبود اسید های چرب امگا ۳ و رشد ضعیف، ADHD، تاخیر گفتار، ضعف تمرکز و… را نشان داده است. این چربی های سالم برای رشد مغز بسیار مهم هستند و در مدیریت اختلالات گفتاری و لکنت در کودکان به بدن شما کمک می کنند. امگا ۳ خانواده ای از اسید های چرب غیراشباع چندگانه است که عمدتا در روغن ماهی یافت می شود. مهم ترین اسید های چرب در فیزیولوژی انسان را می توانید در مکمل روغن ماهی به دست آورید. در یک پژوهش، به کودکان دو تا هشت ساله، مکمل روغن ماهی حاوی مخلوطی از اسید های چرب ضروری امگا ۳ و امگا ۶ (EFA) داده شد. آسیب شناسان گفتار زبان که کودکان را تحت نظر داشتند، از بهبود های قابل توجهی در گفتار کودکان در عرض چند هفته خبر دادند. این اسید های چرب نه تنها در توانایی صحبت کردن کودکان، بلکه در رفتار، توانایی تمرکز و حفظ تماس چشمی نیز نقش پر رنگی دارد.
آیا می توان بدون نسخه پزشک شربت امگا ۳ به کودک داد؟
اسید های چرب امگا ۳ برای رشد کودکان سالم ضروری است و به طور کلی بی خطر است. هیچ عارضه جانبی شدیدی برای مکمل های امگا ۳ گزارش نشده است و فقط سوء هاضمه و خونریزی بینی شایع ترین گزارش هاست. با این وجود، متخصصان تغذیه خاطر نشان می کنند که دانشمندان باید تحقیقات بیشتری را برای تعیین پیامد های مصرف چربی های امگا ۳ بر بدن انجام دهند. آن ها توصیه می کنند که قبل از استفاده از هر گونه مکمل غذایی به کودک، با پزشک،مشاور یا متخصص تغذیه کودک خود صحبت کنید.
جمع بندی
دیر صحبت کردن و لکنت زبان اتفاق رایجی است که در بسیاری از کودکان پیش می آید. این دو مشکل علل مختلفی دارند که ما در این مطلب به طور کامل علل آن دو را نام بردیم. ما تلاش کردیم تا شما را با تاثیر شربت امگا ۳ بر لکنت و دیر صحبت کردن کودکان آشنا کنیم. شربت امگا ۳ هیچ ضرر و یا عارضه خاصی ندارد؛ پس با خیال راحت آن را تهیه کنید و به فرزندتان بدهید.
✉️مشاوره سلامتی برای خرید محصولات داروخانه ای بصورت چت در واتساپ-تلگرام: ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲
☎️مشاوره تلفنی : ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲
👤مشاوران پوست و مو و پزشکان داروساز در داروخانه مهتاطب آماده پاسخگویی و راهنمایی شما هستند.
مقالات مرتبط: