لونا کلاسیک چیست و ارز دیجیتال LUNC از کجا آمد؟

به نقل از ارز دیجیتال:

نام لونا کلاسیک (Luna Classic) با توکن لونا (LUNA) و شبکه سقوط‌کرده ترا (Terra) و استیبل کوین آن UST پیوند خورده است. پس از سقوط شبکه ترا و توکن‌های آن، سازندگان و جامعه ترا طرحی را برای راه‌اندازی مجدد این پروژه تصویب کردند که باعث سردرگمی بسیاری از مردم درمورد نام‌های توکن جدید و قدیمی این شبکه شد.

در این مقاله توضیح می‌دهیم که لونا کلاسیک چیست و تفاوت توکن لونا کلاسیک و توکن لونا را بررسی می‌کنیم. سعی ما در این مطلب بر این بوده که یک راهنمای جامع درمورد دو بلاک چین مختلف ترا و اینکه کدام توکن‌ها متعلق به کدام زنجیره هستند گردآوری کردیم. پس تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

فهرست مطالب

لونا کلاسیک چیست؟

لونا کلاسیک با نماد LUNC توکن بومی بلاک چین ترا (Terra) است که در سال ۲۰۱۸ عرضه شد. در جریان سقوط استیبل کوین UST در مه ۲۰۲۲ جامعه ترا تصمیم گرفت یک بلاک چین جدید ایجاد کند که ترا ۲ (Terra ۲.۰) نام گرفت. پس از آن، توکن اولیه لونا (LUNA) به لونا کلاسیک ری‌برند شد.

بیشتر بخوانید: ترا چیست؟ همه‌چیز درباره بلاک چین Terra و ارز دیجیتال LUNA

هدف شرکت ترا لبز (Terra Labs) که هردوی این کوین‌ها را توسعه داده این است که همه پروتکل‌ها و اپلیکیشن‌های شبکه قبلی به شبکه جدید منتقل شوند. بااین‌حال، اکنون که در سال ۲۰۲۴ هستیم، هنوز آینده شبکه اصلی ترا در ابهام قرار دارد.

در زمان تهیه این گزارش هر واحد LUNC با قیمت ۰.۰۰۰۱ معامله می‌شود. این در حالی است که توکن LUNA قیمت نزدیک ۱۲۰ دلار را هم تجربه کرده بود و به فهرست ۱۰ ارز برتر وب‌سایت CoinMarketCap راه پیدا کرده بود. برای پیگیری قیمت لحظه‌ای LUNC از صفحه قیمت ترا کلاسیک وب‌سایت ارزدیجیتال استفاده کنید.

تاریخچه شبکه ترا (Terra) و ارز دیجیتال لونا و UST

ترا (Terra) در سال ۲۰۱۸ توسط دو کوان (Do Kwon) و دنیل شین (Daniel Shin) تأسیس شد و مین‌نت خود را در سال ۲۰۱۹ راه‌اندازی کرد. هدف کوان و شین از ساخت شبکه ترا این بود که به کاربران ثبات ارزهای فیات را در قالب ارزهای دیجیتال ارائه دهند و در عین حال از قدرت تکنولوژی بلاک چین برای تراکنش‌های سریع و مقرون‌به‌صرفه استفاده کنند.

این دو بنیان‌گذار همچنین هدف گسترش پذیرش بلاک چین را در میان عموم داشتند. شرکت ترا الاینس (Terra Alliance) از شبکه ترا پشتیبانی می‌کند. بلاک چین ترا در آن زمان شامل دو بخش مهم بود: استیبل کوین UST و ارز دیجیتال لونا (LUNA).

ترا (Terra) زمانی یک اکوسیستم ارز دیجیتال ۴۰ میلیارد دلاری بود که در ماه مه ۲۰۲۲، در یکی از بزرگ‌ترین فروپاشی‌های تاریخ کریپتو سقوط کرد و پیامدهای مخرب زیادی برای دیگر پروژه‌های ارز دیجیتال داشت.

پس از سقوط ترا و نابودی ارزش بازار میلیاردی آن طی مدتی کوتاه، بسیاری از ارزهای دیجیتال افت قیمت شدیدی تجربه کردند، برخی از پروژه‌های فعال نیز در پی سقوط ترا ضرر کرده یا ورشکست شدند و بازار وارد یک زمستان کریپتویی طولانی‌مدت شد.

در آن زمان ارزش توکن UST، که زمانی بزرگ‌ترین استیبل کوین الگوریتمی بود و توکن دوقلوی آن لونا، که قرار بود قیمت استیبل کوین UST را تثبیت کند، در عرض یک هفته تقریباً به صفر رسید.

بیشتر بخوانید: استیبل کوین چیست؟ همه‌چیز درباره انواع و مزایا و معایب استیبل کوین ها

قبل از فروپاشی، هر دو ارز دیجیتال UST و لونا جز ارزهای برتر بودند و سقوط آنها باعث شد اعتماد بسیاری به ارزهای دیجیتال متزلزل شده یا به کلی از بین برود. در طول این بحران بلاک چین ترا دو بار به کلی متوقف شد.

استیبل کوین UST و ارز دیجیتال لونا (LUNA)

ارز دیجیتال UST یک استیبل کوین الگوریتمی است که از طریق مکانیسم آربیتراژ با ارز دیجیتال لونا نسبت ۱:۱ خود را با دلار آمریکا حفظ می‌کند. ارز دیجیتال لونا همچنین توکن بومی شبکه ترا است و از آنجایی که بلاک چین ترا از مکانیسم اثبات سهام (PoS) استفاده می‌کند، ارز دیجیتال لونا توسط اعتبارسنج‌ها برای پردازش تراکنش‌های شبکه و جمع‌آوری پاداش استفاده می‌شود.

اما یک استیبل کوین الگوریتمی مانند UST چگونه نسبت ۱:۱ خود با دلار آمریکا را حفظ می‌کند؟ از نظر تئوری، این اقدام از طریق یک مکانیسم بازخرید ساده انجام می‌شود: همیشه می‌توان یک UST را در ازای یک دلار از ارز دیجیتال لونا خرید و فروش کرد:

  • اگر ارزش UST کمتر از یک دلار باشد، آربیتراژورها می‌توانند یک UST بخرند، آن را بسوزانند و مقداری لونا به ارزش یک دلار مینت کنند و سپس توکن لونا را بفروشند تا سود کسب کنند؛
  • اگر ارزش UST بیشتر از یک دلار باشد، آربیتراژورها می‌توانند مقداری توکن لونا به ارزش یک دلار بخرند، آن را بسوزانند، یک UST مینت کنند و سپس آن UST را برای کسب سود بفروشند.

این سوال پیش می‌آید که چرا افراد باید استیبل کوین الگوریتمی نگه دارند درحالی‌که به نظر می‌رسد دردسر بیشتری نسبت به دیگر استیبل کوین‌ها دارد؟ جواب اینجاست که اگر استیبل کوین الگوریتمی کاربردی داشته باشد که دیگر استیبل کوین‌ها ندارند، پذیرش آن در میان مردم افزایش می‌یابد و اعتبار زیادی کسب می‌کند. در مورد استیبل کوین UST این کاربرد بخصوص از طریق پروتکل انکور (Anchor) به دست آمد.

هدف بلندمدت بلاک چین ترا ایجاد یک اکوسیستم پررونق شامل برنامه‌های مالی پرکاربرد و ادغام آنها در پرداخت‌های دنیای واقعی بود. با این حال برای اینکه UST در کوتاه‌مدت اعتبار بیشتری به دست آورد، ترا دارندگان این استیبل کوین را با بازده و سودهای بالا تشویق کرد.

این کار از طریق پروتکل پس‌انداز انکور انجام شد که ۲۰٪ سود به دارندگان UST ارائه می‌داد. این امر باعث افزایش تقاضا برای UST شد، زیرا کاربران هجوم آوردند تا سود با بازده بالا به‌دست آورند. استیبل کوین UST در نقطه اوج خود بیش از ۱۸ میلیارد دلار عرضه در گردش داشت و پروتکل انکور در مجموع بیش از ۱۵ میلیارد دلار ارزش قفل شده (TVL) داشت.

شروع سقوط UST و ارز دیجیتال لونا

زمانیکه از سقوط UST حرف می‌زنیم، در واقع منظور از دست رفتن نسبت ۱:۱ آن با دلار آمریکا است؛ یعنی پگ (peg) آن شکست شده یا به اصطلاح دی-پگ (depeg) شد. فرایند دی-پگ از روز شنبه ۷ می آغاز شد. پس از ماه‌ها دریافت سود ۲۰ درصدی، کاربران شروع به برداشت توکن‌های خود از پروتکل انکور کردند.

همچنین برداشت ۱۵۰ میلیون دلار UST از استخر کِرو ورم هول (Curve Wormhole) توسط ترافرم لبز (Terraform Labs) به‌منظور آماده‌شدن برای راه‌اندازی استخر ۴pool باعث ضربه شدیدتری شد.

سقوط استیبل کوین UST

به‌دنبال آن، یک «مهاجم» فرضی ۳۵۰ میلیون دلار UST را در ازای استیبل کوین USDC در کرو (Curve) فروخت و باعث عدم تعادل بیشتر UST در استخر کرو شد. متعاقباً، دارندگان UST دچار ترس از کاهش ارزش دارایی خود شدند و با سرعت بیشتری USTهای خود را تبدیل به دارایی‌های دیگر کردند.

این فشار فروش در UST منجر به یک گرداب صعودی ناگریز شد که معمولاً به‌عنوان “مارپیچ مرگ” (Death Spiral) شناخته می‌شود. به همین جهت آربیتراژورهای بیشتری UST را در ازای لونا و سپس توکن‌های لونای خود را نیز فروختند. این منجر به کاهش قابل‌توجهی در قیمت UST شد.

همانطور که در بالا توضیح دادیم، کاهش قیمت UST طبق مکانیسم الگوریتم آن باعث می‌شود که توکن لونای بیشتری مینت شود و نتیجه این هم ایجاد یک لوپ تورمی در مقدار عرضه لونا شد.

در میان این بحران، سازمان LFG که توسط ترافرم لبز برای حفظ ارزش UST ایجاد شده بود، تلاش کرد با تزریق ذخایر خود به اکوسیستم در حال فروپاشی، ارزش UST را حفظ کند؛ اما موفق نشد و حتی استفاده از ذخایر بیت کوین آن باعث ایجاد فشار فروش بیشتر شد. همزمان، بازار کریپتو در سطح گسترده‌تر نیز همراه با UST روند نزولی شدیدی را تجربه کرد.

تصمیم جامعه ترا در پی سقوط

همانطور که این چرخه مارپیچ مرگ توفق‌ناپذیر شد، جامعه ترا با دو گزینه روبرو شد و باید تصمیم می‌گرفت که:

  • اجازه دهد مکانیسم آربیتراژ ادامه یابد. این امر باعث می‌شد که عرضه توکن لونا با تورم بیشتر ادامه یافته و قیمت آن به‌سرعت کاهش یابد زیرا آربیتراژورها UST را جمع‌آوری می‌کنند، آن را می‌سوزانند و لونا را مینت می‌کنند و سپس آن LUNA را در بازار دامپ می‌کنند. مزیت این گزینه این است که ممکن است UST دوباره ارزش خود را به دست آورد، اما خطر آن اینجاست که قیمت لونا می‌تواند به صفر برسد و در آن صورت ارزش UST نیز به صفر می‌رسد.
  • حالت دوم اینکه UST را رها کند، مکانیسم آربیتراژ را متوقف کند و اجازه دهد UST دی-پگ شود. این امر لونا را از یک مارپیچ تورمی که در آن است نجات می‌دهد و آنها می‌توانند تلاش دوباره خود را با یک استیبل کوین جدید آغاز کنند.

نهایتاً اعضای جامعه ترا تصمیم گرفتند گزینه اول را انتخاب کنند و همانطور که بسیاری انتظار داشتند، بدترین سناریوی ممکن اتفاق افتاد. در روز پنجشنبه، ۱۲ می، قیمت لونا به صفر دلار رسید و بسیاری از صرافی‌ها معاملات آن‌ را متوقف کردند.

برخی از افراد شایعه کردند که این سقوط نتیجه حمله‌ای به سبک سوروس (Soros) بوده که احتمالاً توسط شرکت‌های سیتادل (Citadel) و یا بلک راک (Blackrock) هماهنگ شده بوده، با این حال هر دو شرکت هرگونه دخالتی را تکذیب کردند.

تولد ارز دیجیتال لونا کلاسیک (LUNC)

اکنون که داستان سقوط Terra (LUNA) را می‌دانیم، بهتر درک می‌کنیم که این فروپاشی چه پیامدهای مخربی برای کاربران این شبکه و سرمایه‌گذاران کریپتو داشت. سرمایه‌گذاران بی‌شماری سرمایه زندگی خود را در این سقوط از دست دادند. توسعه‌دهندگانی که روی پروژه‌های مرتبط با ترا کار می‌کردند نیز شغل خود را از دست دادند.

پس از آن بخشی از جامعه ترا تصمیم گرفت که بر چگونگی احیای این پروژه تمرکز کند و دو کوان، بنیانگذار شرکت ترالبز، رهبری این اقدامات را بر عهده داشت. دو کوان یک پروپوزال ارائه داد که «طرح ۲ احیای اکوسیستم ترا» نام داشت.

پیشنهاد او این بود که با استفاده از یک فورک، بلاک چین جدید ایجاد شود و سپس توزیع توکن‌های جدید بین اعضای جامعه بر اساس تعداد توکن‌های UST و لونا که در اختیار دارند انجام شود. اکثر اعتبارسنج‌ها به تأیید این پیشنهاد رأی مثبت دادند.

بنابراین بلاک چین جدید ترا که با نام Terra ۲ نیز شناخته می‌شود در ۲۸ مه ۲۰۲۲ راه‌اندازی شد. به‌موازات آن، بلاک چین قدیمی که اغلب با نام ترا کلاسیک (Terra Classic) شناخته می‌شود نیز از بین نرفت، اما هیچ فعالیت یا برنامه خاصی برای توسعه آن وجود نداشت.

پس از راه اندازی ترا ۲، توکن بومی جدید این شبکه نام لونا (LUNA) را به ارث برد. بلاک چین قدیمی نیز با نام ترا کلاسیک به کار خود ادامه داد و نام توکن آن به لونا کلاسیک (LUNC) تغییر یافت. در نتیجه، اکنون دو بلاک چین ترا به‌صورت موازی با دو ارز دیجیتال متفاوت کار می‌کنند:

  • شبکه قدیمی یا اصلی ترا (ترا کلاسیک) با ارز دیجیتال لونا کلاسیک و توکن LUNC
  • بلاک چین جدید ترا با نام ترا ۲ با ارز دیجیتال لونا و توکن LUNA
لونا کلاسیک لونا
نام بلاک چین ترا کلاسیک ترا ۲.۰
نماد توکن LUNC LUNA
امکان استیکینگ دارد دارد
مکانیزم سوزاندن توکن دارد ندارد

نحوه توزیع ایردراپ لونا چگونه بود؟

پس از انجام فورک، مسئله مهم بعدی این بود که توکن‌های جدید لونا و ایردراپ آنها چگونه بین دارندگان توزیع می‌شوند. صفحهTerra Docs توضیح می‌دهد که در زمان شروع، لونا (LUNA) مقدار عرضه یک میلیارد توکن داشته که بر این اساس توزیع می‌شود:

  • استخر جامعه: ۳۰ درصد
  • هولدرهایی که قبل از دی-پگ LUNA داشتند: ۳۵ درصد
  • هولدرهایی که قبل از دی-پگ UST داشتند: ۱۰ درصد
  • هولدرهایی که بعد از سقوط LUNA داشتند: ۱۰ درصد
  • هولدرهایی که بعد از سقوط UST داشتند: ۱۵ درصد

با این برنامه‌ریزی، شبکه ترا سعی کرد ضرری که دارندگان و سرمایه‌گذاران متحمل شده بودند را جبران کند. البته طبیعتاً همه کسانی که زیان دیده بودند مشمول بازپرداخت کامل نشدند.

آینده ارز دیجیتال لونا کلاسیک و توکن LUNC

تا چندین ماه پس از تغییر نام لونا به لونا کلاسیک، قیمت توکن لونا کلاسیک در پایین‌ترین سطح خود یعنی ۰.۰۰۰۱ دلار باقی ماند که به‌دلیل نزولی‌بودن بازار گسترده ارزهای دیجیتال، آنچنان غیرمنتظره نبود.

با این حال، ارزش ارز دیجیتال لونا کلاسیک پس از تصویب مکانیسم تکس بِرن (Tax Burn) برای مدت کوتاهی افزایش یافت. این مکانیسم در ۲۱ سپتامبر ۲۰۲۲ فعال شد و بر اساس آن ۱.۲٪ از هزینه‌های هر تراکنش در بلاک چین سوزانده شده که باعث کاهش عرضه توکن لونا کلاسیک و افزایش تقاضای آن می‌شود.

پس از آن در ۲۶ سپتامبر ۲۰۲۲ بایننس در یک اطلاعیه اعلام کرد که تمام کارمزدهای معاملات اسپات و مارجین جفت‌ارزهای LUNC را کاهش می‌دهد. این باعث شد که قیمت توکن لونا کلاسیک تنها در عرض چند ساعت از ۰.۰۰۰۱۸ دلار به ۰.۰۰۰۳ دلار، یعنی بیش از ۶۰ درصد، افزایش یابد.

با این حال، این صعود قیمت لونا کلاسیک موقتی بود و در طول زمان قیمت آن به‌طور پیوسته به سطح حمایتی حدود ۰.۰۰۰۵ دلار تا آگوست ۲۰۲۳ کاهش یافت. در اوایل دسامبر، قیمت لونا کلاسیک یک صعود سریع از ۰.۰۰۰۰۷۷۸ دلار به ۰.۰۰۰۲۷ دلار داشت و تا ۱۱ دسامبر کاهش کمی تا ۰.۰۰۰۱۸ دلار را تجربه کرد.

با همه این اوصاف آینده لونا کلاسیک چگونه خواهد بود؟

اخبار خوب اخیر، بسیاری از تحلیلگران ارزهای دیجیتال را نسبت به آینده ارز دیجیتال لونا کلاسیک خوش‌بین کرده است. طبق پیش‌بینی‌های دیجیتال کوین پرایس، قیمت توکن لونا کلاسیک تا سال ۲۰۲۵ به تدریج به ۰.۰۰۰۶۷ دلار و تا سال ۲۰۳۹ به ۰.۰۰۱۹ دلار خواهد رسید. تحلیلگران AMB CRYPTO نیز احساسات مشابهی ابراز کرده و پیش‌بینی کردند که قیمت لونا کلاسیک تا سال ۲۰۲۵ به ۰.۰۰۰۴۶ دلار و تا سال ۲۰۳۰ به ۰.۰۰۱ دلار افزایش یابد.

نمی‌توان انکار کرد که بسیاری از سرمایه‌گذاران و علاقمندان بازار ارزهای دیجیتال با سقوط بلاک چین ترا در ماه مه ۲۰۲۲، اعتماد خود را به این بازار پویا از دست دادند. بسیاری از مردم به سرعت دو کوان را کلاهبردار خطاب کردند و نسبت به بازگشت ترا امیدی نداشتند.

با این وجود، بلاک چین ترا کلاسیک با تلاش‌ها و رویدادهای اخیر که منجر به افزایش قیمت آن شده، برای طرفداران خود نویدبخش بوده است. جامعه لونا کلاسیک هنوز با چالش‌های خود دست‌و‌پنجه نرم می‌کند و حتی کوچک‌ترین تغییرات هم باعث نوسانات بازار لونا کلاسیک می‌شود. از این رو، نمی‌توان با قطعیت گفت که آیا توکن لونا کلاسیک یک بار دیگر صعود کرده یا از بین می‌رود اما نگاه بسیاری از سرمایه‌گذاران بر این است که این ارز چگونه عمل خواهد کرد.

خرید لونا کلاسیک

اگر با وجود همه چالش‌هایی که لونا کلاسیک با آن‌ها دست‌وپنجه نرم کرده هنوز هم قصد سرمایه‌گذاری در این ارز دیجیتال را دارید یا فکر می‌کنید قیمت آن در آینده مجدداً رشد خواهد کرد، این بخش را مطالعه کنید.

راحت‌ترین روش خرید توکن LUNC هم مانند همه ارزهای دیجیتال دیگر، استفاده از صرافی‌های ایرانی است. می‌دانید که احراز هویت در صرافی‌های ایرانی الزامی است؛ پس اگر پیش‌تر در یک صرافی ثبت‌نام و احراز هویت کرده‌اید، می‌توانید چک کنید که LUNC را در فهرست ارزهای خود دارد یا خیر.

ما همچنین استفاده از صفحه خرید لونا کلاسیک وب‌سایت ارزدیجیتال را به شما پیشنهاد می‌کنیم. احراز هویت در این صفحه آنی است. تنها با واردکردن اطلاعاتی مثل کد ملی و شماره تلفن به صفحه پرداخت هدایت می‌شوید و می‌توانید خرید خود را تکمیل کنید.

کیف پول‌های لونا کلاسیک

توکن LUNC دو نسخه دارد: یک نسخه که روی بلاک چین ترا اجرا شده و یک نسخه ERC20. برای نسخه بومی آن باید از کیف پول رسمی که Terra Station نام دارد استفاده کنید.

بیشتر بخوانید: ERC۲۰ چیست؟ همه‌چیز درباره توکن و استاندارد ERC20 اتریوم

بهترین کیف پول‌های لونا کلاسیک را در جدول زیر مشاهده می‌کنید.

نام لینک دانلود
ترا استیشن (Terra Station) station.terra.money
تراست والت (Trust Wallet) trustwallet.com/download
متامسک (MetaMask) metamask.io/download
imToken token.im/download
توکن‌پاکت (TokenPocket) tokenpocket.pro/en/download/app
iToken Wallet itoken.com/en/install
کوین بیس والت (Coinbase Wallet) coinbase.com/wallet/downloads
توراس (Torus) app.tor.us
لجر (Ledger) سخت‌افزاری – باید از فروشگاه‌های معتبر خریداری شود

استیکینگ لونا کلاسیک

توکن LUNC را می‌توان استیک کرد و در ازای آن سود دریافت کرد. برای این کار دو راه پیش روی شماست: اینکه به‌صورت مستقیم نود ولیدیتور اجرا کنید و خودتان به یک اعتبارسنج تبدیل شوید، و اینکه توکن‌های خود را به سایر ولیدیتورها بسپارید یا delegate کنید.

بیشتر بخوانید: استیکینگ چیست؟ آموزش کامل سهام‌گذاری یا Staking ارز دیجیتال

مسلماً روش دوم روش راحت‌تری است؛ اما اگر قصد دارید روش اول را دنبال کنید، باید از کیف پول رسمی Terra Station استفاده کنید. البته در همین کیف پول هم می‌توان از روش نمایندگی‌شده یا همان delegation استفاده کرد؛ اما امکان اجرای نود ولیدیتور هم فراهم است.

سؤالات متداول

از چه کیف پول‌هایی می‌توان برای نگهداری لونا کلاسیک استفاده کرد؟

توکن LUNC یک کیف پول رسمی به‌نام Terra Station دارد. علاوه‌بر آن، از کیف پول‌هایی مثل متامسک، تراست والت، imToken، توکن‌پاکت و لجر هم می‌توان برای ذخیره‌سازی لونا کلاسیک استفاده کرد.

آیا می‌توان لونا کلاسیک را استیک کرد؟

بله. امکان سهام‌گذاری یا استیکینگ LUNC وجود دارد.

چگونه توکن LUNC را استیک کنیم؟

برای استیک‌کردن لونا کلاسیک هم می‌توانید نود ولیدیتور اجرا کنید و هم می‌توانید توکن‌‌های خود را به سایر ولیدیتورها بسپارید. برای روش اول باید از کیف پول Terra Station استفاده کنید.

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=46388

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان