به نقل از مجله مهتاطب:
قرص ضد حساسیت چیست؟
قرص حساسیت یکی از رایج ترین داروهایی است که برای درمان علائم آلرژی استفاده می شود. این داروها می توانند به کاهش عطسه، آبریزش بینی، خارش چشم و بینی و سایر علائم آلرژی کمک کنند.
هیستامین یک ماده شیمیایی طبیعی است که در بدن انسان و سایر حیوانات یافت میشود. این ماده در واکنشهای ایمنی بدن، تنظیم عملکرد فیزیولوژیک روده و به عنوان یک انتقال دهنده عصبی در سیستم عصبی نقش دارد.هنگامی که فرد با محرک آلرژی(آلرژن) تماس پیدا می کند ، سیستم ایمنی بدن آنها واکنش نشان داده و ماده شیمیایی به نام هیستامین تولید می کند. هیستامین به طور طبیعی در سلولهای خاصی از بدن مانند بازوفیلها و ماست سلها تولید میشود. این سلولها در پاسخ به عواملی مانند آلرژنها، عفونتها و آسیبهای بافتی، هیستامین را آزاد میکنند.هیستامین با اتصال به گیرندههای هیستامین در سلولهای هدف، باعث ایجاد طیف وسیعی از اثرات میشود.هیستامین باعث بسیاری از علائم آلرژی از جمله التهاب پوست یا سینوس ها ، درد ، قرمزی و خس خس می شود. در این زمان سیستم ایمنی بدن مخاط اضافی تولید می کند که به پاکسازی آلرژن ها از بینی و گلو کمک می کند.
بهترین دارو برای انواع مختلف آلرژی پوستی آنتی هیستامین است. براساس نوع و علت آلرژی می توانید از انواع مختلف آنتی هیستامین استفاده کنید . داروهای درمان آلرژی ( آنتی هیستامین ها ) جلوی پخش هیستامین را می گیرند. این واکنش ها بدن را به آلرژن های جزئی یا بی ضرر ، مانند گرده ، گرد و غبار و حیوانات خانگی حساس می کند.
انواع قرص ضد حساسیت
قرصهای ضد حساسیت به دو دسته تقسیم میشوند:
- آنتیهیستامینهای نسل اول: آنتیهیستامینهای نسل اول با مسدود کردن اثر هیستامین، مادهای که در بدن در واکنش به آلرژن آزاد میشود، علائم آلرژی را کاهش میدهند این داروها معمولاً ارزانتر و سریعتر عمل میکنند، اما ممکن است باعث خوابآلودگی شوند.مانند: دیفن هیدرامین، کلرفنیرامین، پرومتازین، هیدروکسیزین
- آنتیهیستامینهای نسل دوم:آنتیهیستامینهای نسل دوم با مسدود کردن اثر هیستامین، مادهای که در بدن در واکنش به آلرژن آزاد میشود، علائم آلرژی را کاهش میدهند. این داروها معمولاً خوابآور نیستند، اما ممکن است کمی دیرتر عمل کنند.مانند: سیتیزین، لوراتادین، فکسوفنادین،امترازین، دسلوراتادین
مکانیسم عملکرد آنتیهیستامین ها
آنتیهیستامینهای نسل اول با مسدود کردن گیرندههای H1 هیستامین در بدن عمل میکنند. گیرندههای H1 مسئول انتقال پیامهای هیستامین به سلولها هستند. با مسدود کردن این گیرندهها، هیستامین نمیتواند به سلولها متصل شود و علائم آلرژی را ایجاد کند.
آنتیهیستامینهای نسل دوم با مسدود کردن گیرندههای H1 هیستامین در بدن عمل میکنند، اما این کار را به روشی متفاوت از آنتیهیستامینهای نسل اول انجام میدهند. آنتیهیستامینهای نسل دوم به گیرندههای H1 متصل میشوند، اما به جای مسدود کردن آنها، آنها را از هیستامین دور میکنند. این کار باعث میشود که هیستامین نتواند به سلولها متصل شود و علائم آلرژی را ایجاد کند.
معرفی بهترین قرص های ضدحساسیت
در اینجا به معرفی چند نمونه از قوی ترین آنتی هیستامین ها می پردازیم:
۱) دیفن هیدرامین:
این قرص سریعتر از سه مورد دیگر زیر عمل می کند و هدف آن درمان واکنش های جزئی پوستی است نه آلرژی فصلی . دیفن هیدرامین یک آنتی هیستامین نسل اول است که باعث خوابا لودگی و آرام می شود.
برای بزرگسالان و کودکان ۱۲ سال و بالاتر : ۲۵ میلی گرم تا ۵۰ میلی گرم.
برای کودکان ۶ تا ۱۲ سال : ۱۲.۵ میلی گرم تا ۲۵ میلی گرم.
برای کودکان زیر ۶ سال باید با پزشک مشورت کنید.
- مقاله مرتبط: دیفن هیدرامین
۲) فکسوفنادین(Fexofenadine):
باعث خواب آلودگی نمی شود، بسیار سریع عمل می کند و معمولاً بعد از نیم ساعت تا یک ساعت شروع به کار می کند.
مصرف برای بزرگسالان:
180 میلی گرم خوراکی یک بار در روز یا ۶۰ میلی گرم خوراکی دو بار در روز –
حداکثر دوز: ۱۸۰ میلی گرم در روز
مصرف برای کودکان:
6 ماه تا ۲ سال: ۱۵ میلی گرم خوراکی ۲ بار در روز
2 سال تا ۱۱ سال: ۳۰ میلی گرم خوراکی ۲ بار در روز
12 سال و بالاتر: ۱۸۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز یا ۶۰ میلی گرم خوراکی دو بار در روز
- مقاله مرتبط: فکسوفنادین
۳ )لوراتادین(Loratadine):
لوراتادین است کمی باعث خواب آلودگی می شود. عملکرد طولانی مدت دارد و معمولاً پس از مصرف ، ظرف یک تا سه ساعت شروع به کار می کند . بیشتر افراد بعد از یک بار مصرف آن حداقل ۲۴ ساعت آسوده هستند.
مصرف برای بزرگسالان:
10 میلی گرم خوراکی یک بار در روز حداکثر دوز: ۱۰ میلی گرم در روز
مصرف برای کودکان:
2 تا ۵ سال: ۵ میلی گرم خوراکی یک بار در روز -حداکثر دوز: ۵ میلی گرم در روز
مصرف برای ۶ سال و بالاتر:
10میلی گرم خوراکی یک بار در روز-حداکثر دوز: ۱۰ میلی گرم در روز
مطلب مرتبط مقاله لوراتادین مهتاطب می باشد.
۴ ) ستیریزین (Cetirizine):
ستیریزین سریع عمل می کند. افرادی که آن را مصرف می کنند ممکن است در کمتر از یک ساعت احساس تسکین کنند.
مصرف برای بزرگسالان:
5 تا ۱۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز -حداکثر دوز: ۱۰ میلی گرم در روز – بسیاری از کارشناسان توصیه می کنند: بیماران بالای ۶۵ سال باید در روز مقدار ۵ میلی گرم قرص خوراکی را مصرف کنند.
مصرف برای کودکان:
6 ماه تا ۲ سال:- دوز اولیه: ۲.۵ میلی گرم خوراکی یک بار در روز-دوز نگهداری: ۲.۵ میلی گرم خوراکی یک بار تا ۲ بار در روز-حداکثر دوز: ۵ میلی گرم در روز
مصرف برای ۲ تا ۵ سال:
دوز اولیه: ۲.۵ میلی گرم خوراکی یک بار یک روز -دوز ثانویه: ۲.۵ میلی گرم خوراکی ۲ بار در روز یا ۵ میلی گرم خوراکی یک بار در روز -حداکثر دوز: ۵ میلی گرم در روز
مصرف برای ۶ سال و بالاتر:
5 تا ۱۰ میلی گرم خوراکی یک بار در روز- حداکثر دوز : ۱۰ میلی گرم در روز
مطلب مرتبط مقاله ستیریزین مهتاطب
اگرچه همه این آنتی هیستامین ها در درمان آلرژی خوب عمل می کنند ، اما باید آنها را امتحان کنید تا ببینید کدام یک بهترین عملکرد را بر روی شما خواهد داشت. اما به یاد داشته باشید که آنها را با هم استفاده نکنید ، اگر از یکی از آنها نتیجه نگرفتید ، حداقل باید یک روز صبر کنید و سپس از مورد بعدی استفاده کنید.
فکسوفنادین ، ستیریزین و لوراتادین در درمان آلرژی هایی مانند تب یونجه ، آلرژی حیوانات خانگی و آلرژی گرد و غبار کنه (فصلی و چند ساله رینیت آلرژیک) و همچنین آلرژی های خارش دار، مانند گزش گزنه، نوع، بثورات پوستی واقعا خوب و موثر هستنداما فکسوفنادین عوارض جانبی بیشتری مانند حالت تهوع ، سردرد ، خشکی دهان ، احساس سرگیجه نسبت به دو مورد دیگر دارد.
نحوه مصرف قرص ضد خارش و حساسیت
قرص ضدحساسیت را طبق دستور پزشک یا داروساز خود مصرف کنید. مهم است که برنامه مصرف قرص ضدحساسیت خود را رعایت کنید، حتی اگر احساس می کنید علائم آلرژی شما بهبود یافته است. برخی از قرص های ضدحساسیت را می توان یک بار در روز مصرف کرد، در حالی که برخی دیگر را باید چندین بار در روز مصرف کرد. مهم است که قبل از رانندگی، کار با ماشین آلات یا انجام سایر فعالیت هایی که نیاز به هوشیاری دارند، از مصرف قرص ضدحساسیت خودداری کنید.
عوارض جانبی قرص حساسیت
عوارض جانبی قرصهای ضد حساسیت معمولاً خفیف هستند و شامل موارد زیر میشوند:
- خوابآلودگی
- خستگی
- سرگیجه
- خشک شدن دهان
- تاری دید
- اسهال
در موارد نادر، قرصهای ضد حساسیت ممکن است باعث عوارض جانبی جدیتری مانند تشنج یا واکنشهای آلرژیک شدید شوند.
موارد منع مصرف قرص ضد حساسیت
این داروها در اکثر افراد بی خطر هستند، اما ممکن است در برخی افراد عوارض جانبی جدی ایجاد کنند. بنابراین، مهم است که قبل از مصرف قرص ضدحساسیت، با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
موارد منع مصرف قرص ضدحساسیت عبارتند از:
- حساسیت به دارو
- مشکلات تنفسی
- مشکلات قلبی عروقی
- مشکلات کلیوی
- مشکلات کبدی
- بارداری و شیردهی
آلرژی چیست؟
آلرژی واکنش غیرطبیعی سیستم ایمنی بدن به یک ماده بیضرر است. این ماده که آلرژن نامیده میشود، معمولاً برای افراد دیگر بیضرر است. وقتی فردی به یک آلرژن حساسیت دارد، سیستم ایمنی بدن او آن را به عنوان یک ماده مضر شناسایی میکند و شروع به تولید آنتیبادیهای خاص میکند. این آنتیبادیها به سلولهای خاصی به نام ماستسلها متصل میشوند.وقتی فرد دوباره در معرض آلرژن قرار میگیرد، ماستسلها هیستامین و سایر مواد شیمیایی را آزاد میکنند. این مواد شیمیایی باعث ایجاد علائم آلرژی مانند خارش، التهاب و تورم میشوند.
علت ابتلا به آلرژی
آلرژی میتواند به دلایل مختلفی ایجاد شود، از جمله:
- ژنتیک: آلرژی اغلب ارثی است. اگر یکی از والدین شما به یک آلرژی مبتلا باشد، احتمال ابتلای شما به آن نیز بیشتر است.
- قرار گرفتن در معرض آلرژن: قرار گرفتن مکرر در معرض یک آلرژن میتواند باعث حساسیت شما به آن شود.
- سیستم ایمنی ضعیف: سیستم ایمنی ضعیف میتواند شما را بیشتر مستعد ابتلا به آلرژی کند.
علائم آلرژی
علائم آلرژی میتواند از خفیف تا شدید متغیر باشد. برخی از افراد ممکن است علائم خفیفی مانند عطسه، آبریزش بینی و خارش چشم داشته باشند. در موارد شدید، آلرژی میتواند منجر به آنافیلاکسی شود که یک واکنش آلرژیک تهدیدکننده زندگی است.
علائم آلرژی معمولاً در عرض چند دقیقه یا چند ساعت پس از قرار گرفتن در معرض آلرژن ظاهر میشوند. برخی از علائم شایع آلرژی عبارتند از:
- علائم تنفسی: عطسه، آبریزش بینی، گرفتگی بینی، خسخس سینه، تنگی نفس
- علائم پوستی: خارش، کهیر، قرمزی، تورم
- علائم گوارشی: حالت تهوع، استفراغ، اسهال
- علائم چشمی: قرمزی، خارش، آبریزش
- علائم سیستمیک: سردرد، خستگی، درد عضلانی
در موارد شدید، آلرژی میتواند منجر به آنافیلاکسی شود. آنافیلاکسی یک واکنش آلرژیک تهدیدکننده زندگی است که میتواند باعث تورم گلو، افت فشار خون و شوک شود.
انواع آلرژِی
انواع مختلفی از آلرژی وجود دارد، از جمله:
- آلرژی غذایی: واکنش سیستم ایمنی بدن به یک ماده غذایی خاص.
- آلرژی فصلی: واکنش سیستم ایمنی بدن به گرده گل، کپک یا سایر مواد آلرژیزا در هوا.
- آلرژی پوستی: واکنش سیستم ایمنی بدن به تماس با یک ماده آلرژیزا، مانند لاتکس یا حیوانات خانگی.
- آلرژی دارویی: واکنش سیستم ایمنی بدن به یک دارو خاص.
- آلرژی به نیش حشرات: واکنش سیستم ایمنی بدن به نیش زنبور، مورچه یا سایر حشرات.
راه های درمان آلرژی
درمان آلرژی به نوع و شدت آن بستگی دارد. برخی از روشهای درمانی عبارتند از:
- داروها: داروهای ضد حساسیت، آنتیهیستامینها و استروئیدها میتوانند به کاهش علائم آلرژی کمک کنند.
- ایمونوتراپی: ایمونوتراپی شامل تزریق تدریجی مقدار کمی از آلرژن به بدن است. این کار به سیستم ایمنی بدن شما کمک میکند تا به آلرژن عادت کند و واکنش کمتری نشان دهد.
- اجتناب از آلرژن: اجتناب از قرار گرفتن در معرض آلرژن بهترین راه برای جلوگیری از علائم آلرژی است.
سوالات متداول مشتریان:
۱) چه عواملی باعث آلرژی پوستی می شوند؟
ضایعه پوستی علل مختلفی دارد، از جمله قرار گرفتن در معرض برخی گیاهان (مثلاً پیچک سمی) ، واکنش های آلرژیک به یک دارو یا یک ماده غذایی …اگزما و کهیر، که هر دو مربوط به آلرژی پوستی هستند که خیلی مرسومند.
۲) چگونه متوجه شویم که ضایعه پوستی جدی است؟
ضایعه پوستی در سراسر بدن شما است خارش بدن شما نشان دهنده عفونت و یا واکنش های آلرژیک.است. اگر تب دارید : به پزشک مراجعه کنید یا به اورژانس بروید. … خارش ناگهانی است و به سرعت پخش می شود: این می تواند نتیجه یک آلرژی باشد.
۳ ) معمولاً آلرژی پوستی چه مدت طول می کشد؟
خارش معمولا در عرض چند دقیقه گسترش میابد و میتوند ۲ تا ۴ هفته طول بکشد. علائم آلرژی(حساسیت) پوستی شامل: خطوط قرمز یا خارش نسبتا شدید میشود.پ
۴) آیا کرم هیدروکورتیزون گزینه مناسبی برای درمان آلرژی پوستی است؟
ممکن است. هیدروکورتیزون یک داروی کورتیکواستروئید است که دارای اثرات ضد التهابی می شود. کرم ، پماد یا لوسیون هیدروکورتیزون از مدتها پیش برای معالجه بسیاری از مشکلات پوستی استفاده می شود که با خارش همراه هستند. قوی ترین فرمولی که می توانید تهیه کنید ،شامل غلظت ۱٪ است. غلظت های بالاتر را می توان توسط نسخه خرید.
برخی مشکلات پوستی مانند درماتیت تماسی ، تماس با سم پیچک یا سم درخت بلوط ، آلرژی و گزش حشرات، به خوبی به هیدروکورتیزون پاسخ می دهند. اما تشخیص اختلالات پوستی دشوار است. به عنوان مثال اگر مطمئن هستید که خارش ناشی از نیش پشه یا بثورات آلرژیک دارید ، بنابراین هیدروکورتیزون ارزش امتحان کردن را دارد. اگر مطمئن نیستید ، به پزشک مراجعه کنید. از هیدروکورتیزون برای درمان بریدگی ، سوختگی ، آکنه ، زخم پای ورزشکار ، کرم حلقوی ، زخم سرماخوردگی یا عفونت باکتریایی استفاده نکنید – این ممکن است باعث وخیم تر شدن عارضه شود. همچنین ، به دلیل اینکه پسوریازیس با هیدروکورتیزون درمان می شود از آن استفاده می کنند.
۵) آیا پماد کالامین جلوی خارش را می گیرد؟
کالامین یک پماد ضد خارش است که زینک اکساید و فریک اکساید از عناصر فعال آن می باشند. در اثر تبخیر زینک بر روی پوست شما آن را خنک می کند. کالامین باعث خشک شدن عوامل تحریک کننه جزئی پوست می شود .
پماد موضعی کالامین (برای پوست) برای درمان خارش و سوزش پوست ناشی از آبله مرغان ، گزش حشرات یا نیش ، سرخک ، اگزما ، آفتاب سوختگی ، پیچک سمی و سایر مشکلات جزئی پوستی موثر است.
کالامین ممکن است برای درمان ضایعات پوستی خفیف مفید باشد ولی برای درمان آلرژی های شدید پوستی موثر نیست.
۶) بهترین لوسیون برای ضایعه پوستی چیست؟
پمادهایی که حالت روغنی ژله ای دارند (وازلین) بعضی اوقات به تسکین ناراحتی ناشی از ضایعه پوستی کمک می کنند. کرم های مرطوب کننده بدون الکل و اسانس ممکن است باعث شود علایم آلرژی سریعتر از بین بروند .
بهتر است قبل از استفاده از کرم مرطوب کننده بر روی ضایعات پوستی با یک دکتر یا داروساز مشورت کنید تا از هر گونه عوارض جانبی احتمالی جلوگیری شود. برخی از مواد تشکیل دهنده این کرم ها باعث خارش بیشتر پوست می شوند.
۷ ) برای ضایعات پوستی چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟
در صورت بروز آلرژی همراه با هر یک از علائم زیر ، فوراً به بیمارستان بروید:
– افزایش درد یا تغییر رنگ در ناحیه آلرژی
– سفتی یا خارش در گلو
– تنگی نفس
– تورم صورت یا اندامها
– تب ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد) یا بالاتر
– حالت گیجی
– سرگیجه
– درد شدید سر یا گردن
– استفراغ مکرر یا اسهال
در صورت بروز بثورات و همچنین سایر علائم سیستماتیک از جمله:
– درد مفاصل
– گلو درد
– تب کمی بالاتر از ۱۰۰.۴ درجه فارنهایت (۳۸ درجه سانتیگراد)
– خطوط قرمز یا مناطق تندرستی در نزدیکی بثورات
– نیش اخیر یا نیش حیوانات
مجله و داروخانه اینترنتی مهتاطب، زیر مجموعه داروخانه شبانه روزی دکتر میرنظامی می باشد و شما عزیزان برای خرید محصولات درمانی در زمینه مشکلات پوست و مو می توانید به سایت www.mahtateb.com مراجعه نمایید و یا در واتساپ به شماره ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲ پیامک دهید تامشاوران پوست و موی مهتاطب شما را در خرید محصول مناسب راهنمایی کنند.
نتیجه
در این مقاله به معرفی داروهای ضدحساسیت پرداختیم تا با مصرف آن ها به بهبود علائم آلرژی شما کمک کنیم.اگر در طول مصرف علائم بهبودی مشاهده نکردید به پزشک مراجعه کرده یا با مشاوران مهتاطب تماس حاصل کنید.
📋مطالب مرتبط:
درمان ریزش مو
درمان شوره سر
درمان موخوره
درمان شپش