به نقل از مجله مهتاطب:
گلیکولیک اسید چیست؟
گلیکولیک اسید یک نوع آلفا هیدروکسی اسید (AHA) است که از نیشکر به دست می آید. آلفا هیدروکسی اسید ها اسید های طبیعی ای هستند که در بیشتر مواد غذایی یافت می شوند. با توجه به تاثیری که گلیکولیک اسید در سلامت پوست و مو دارد، از آن در بیشتر محصولات مراقبتی استفاده می کنند.
گلیکولیک اسید سلول های مرده روی پوست را از بین می برد و با معکوس کردن آسیب های ناشی از اشعه فرابنفش خورشید، باعث بازگشت سلامتی به پوست و موی شما می شود. بیشتر پزشکان این ترکیب را برای رفع آکنه، علائم پیری پوست، لکه های پوستی، جای اسکار و مشکلات پوست سر، تجویز می کنند.
فواید گلیکولیک اسید برای پوست
استفاده از این ماده تاثیر بسزایی در زیبایی و سلامت پوست شما دارد که مهم ترین آن ها عبارت اند از:
۱. خاصیت ضد پیری: اسید گلیکولیک با لایه برداری عمیق لایه های بالایی پوست، چین و چروک های ریز آن را از بین می برد.
۲. خاصیت آبرسانی: این اسید خاصیت آبرسانی بالایی دارد و با حفظ رطوبت پوست از خشک شدن آن جلوگیری می کند.
۳. رفع آسیب های ناشی از نور خورشید: گلیکولیک اسید لکه های تیره ناشی از اشعه های خورشید را از بین می برد و از کلاژن پوست در برابر اشعه فرابنفش خورشید، محافظت می کند.
۴. بهبود رنگ پوست: این ماده در ریزش مداوم سلول های مرده پوست و از بین رفتن آن ها موثر است و با این کار رنگ پوست را روشن تر می کند.
۵. خاصیت لایه برداری: مهم ترین خاصیت گلیکولیک اسید، لایه برداری آن است. این ماده با از بین بردن سلول های مرده، پوست را پاک سازی می کند.
۶. جلوگیری از آکنه: این ماده به طور کامل منافذ پوست را تمیز می کند و از بروز کومدون، جوش های سرسیاه و جوش های ملتهب پیشگیری می کند.
فواید گلیکولیک اسید برای مو
بر اساس تحقیقات صورت گرفته، این ماده با حل کردن و از بین بردن سلول های مرده، فرصتی برای رشد سلول های جدید فراهم می کند. از این رو محصولات حاوی این ماده برای افرادی که از شوره سر رنج می برند، بسیار مفید تلقی می شود.
خاصیت لایه برداری و پاک سازی اسید گلیکولیک به اندازه ای است که متخصصین پوست از آن برای درمان بیماری های سخت پوستی مانند درماتیت سبورئیک یا پسوریازیس بهره می برند.
از دیگر فواید اسید گلیکولیک برای مو می توانیم این موارد را بر شماریم:
۱. افزایش سلامت پوست سر:
اسید گلیکولیک یک لایه بردار قوی است که سلول های مرده را از بین می برد. در این حالت پوست سر بهتر می تواند خود را بازسازی کند؛ در نتیجه سلامت کلی پوست سر، بهبود می یابد.
۲. کاهش چربی اضافی پوست سر:
اسید گلیکولیک حلال بسیار خوبی برای چربی اضافی پوست سر است و با از بین بردن سبوم اضافی، پوست سر و مو ها را تمیز تر و شاداب تر می کند.
۳. جلوگیری از شکستگی مو ها:
اسید گلیکولیک با حفظ رطوبت مو ها، از شکستگی و خشک شدن آن ها جلوگیر می کند. از این رو افزودن آن به فرمولاسیون محصولات مراقبتی، مو ها را به خوبی تغذیه می کند.
۴. پیشگیری از آکنه پوست سر:
اثرات ضد میکروبی اسید گلیکولیک موجب کاهش مخمر ها و باکتری های مولد آکنه پوست سر می شود؛ در نتیجه می تواند در کاهش درماتیت سبورئیک موثر باشد. علاوه بر موارد گفته شده، اسید گلیکولیک یک جاذب رطوبت است و منبع طبیعی اسید هیالورونیک بدن شما را تقویت می کند. این ماده اثرات ضد میکروبی بالایی دارد و در کاهش باکتری هایی که باعث آکنه پوست سر می شوند، تاثیر گذار است.
معرفی بهترین محصولات حاوی اسید گلیکولیک
محصولات دارای گلیکولیک اسید فواید بسیاری برای سلامت پوست و مو دارند. در این بخش از مقاله بهترین محصولات حاوی این ماده را به همراه ترکیبات و فوایدشان معرفی می کنیم. این محصولات عبارت اند از:
۱) کرم لایه بردار AHA 10% درماتیپیک
2) کرم لایه بردار AHA 20 سی بی پاریس
3) کرم روشن کننده آلفا آربوتین هیدرودرم
4) شامپو ضد شوره موی چرب کاندید
۱) کرم لایه بردار AHA 10% درماتیپیک:
کرم لایه بردار AHA 10% را برند درماتیپیک که برندی ایرانی است در بسته بندی ۳۰ میلی لیتری عرضه می کند. این محصول با PH متعادل و ترکیبی از آلفا هیدروکسی ها، لایه برداری قوی محسوب می شود. روغن جوجوبا، عصاره آلوئه ورا و شی باتر از ترکیبات مهم این لایه بردار هستند.
ترکیبات مهم:
- روغن جوجوبا: موثر در افزایش رطوبت و صاف تر شدن پوست
- عصاره آلوئه ورا: مناسب برای پوست حساس، موثر در درمان سوختگی
- شی باتر: موثر در درمان آکنه، دارای خواص ضد باکتری و ضد قارچ
فواید:
✔️ ضد چروک عمقی
✔️ سفت کننده و شفاف کننده
✔️ مناسب برای انواع پوست
✔️ دارای خواص لایه برداری
نحوه مصرف: روزانه یک مرتبه به مدت دو هفته مصرف کنید.
۲) کرم لایه بردار AHA 20 سی بی پاریس:
کرم لایه بردار AHA 20 را برند سی بی پاریس در کشور فرانسه و در سایز ۳۰ میلی لیتری تولید می کند. این محصول با خواص لایه برداری خود، پوست را روشن تر می کند. عصاره مرکبات، عصاره میوه گراندیس و گلیسیرین را می توانیم از ترکیبات اصلی آن به شمار آوریم.
ترکیبات مهم:
- عصاره مرکبات: دارای ویتامین سی، موثر در تولید کلاژن
- عصاره میوه گراندیس: جلوگیری از آسیب رادیکال های آزاد محیطی
- گلیسیرین: آبرسانی پوست، متعادل کننده چربی اضافه پوست
فواید:
✔️ یک دست کننده رنگ چهره و کاهش لک ها
✔️ بهبود دهنده خاصیت ارتجاعی پوست
✔️ کاهش خطوط و چروک های عمقی
✔️ فاقد پارابن، چربی و روغن
نحوه مصرف: دو هفته اول یک شب در میان و پس از آن هر شب بر پوست صورت اعمال شود.
۳) کرم روشن کننده آلفا آربوتین هیدرودرم:
کرم روشن کننده آلفا آربوتین از برند هیدروم در کشور ایران تولید شده است و ۲۵ میلی لیتر حجم دارد. این محصول به دلیل داشتن ویتامین های a، c و e باعث برطرف شدن لک های قهوه ای می شود.
ترکیبات مهم:
- آلفا آربوتین: مهار واکنش آنزماتیک تولید ملانین و روشن تر کردن پوست
- آلفائیدروکسی اسید: حذف لایه خارجی و نمایان کردن لایه جوان تر
- کوژیک دی پالمیتات: توقف سنتز ملانین و جلوگیری از بروز لک
- ویتامین c: تقویت تولید رشته های کلاژن و الاستین
فواید:
✔️ ضد لک و روشن کننده قوی
✔️ موثر در درمان انواع مختلف لک
✔️ کمک به بهبود کک و مک
✔️ ایجاد شفافیت در پوست
نحوه مصرف: شب ها میزان کافی از کرم را روی پوشت ماساژ دهید و بگذارید تا دو الی سه ساعت بماند. سپس بشویید.
۴) شامپو ضد شوره موی چرب کاندید:
شامپوی ضد شوره موی چرب از برند کاندید در کشور ایران تولید می شود و هر بسته آن ۲۰۰ میلی لیتر حجم دارد. این محصول دارای ترکیباتی مثل کلیمبازول، پیروکتون اولامین، رزماری و اسید سالیسیلیک است که می توانند به درمان شوره های مقاوم و چرب، کنترل ترشحات غدد چربی، درمان عفونت و باکتری، پوسته ریزی سر و کاهش التهاب و خارش کمک کنند.
جمع بندی
همان گونه که در طول مقاله گفته شد، فواید اسید گلیکولیک برای پوست و مو بی شمار است و افزودن آن به محصولات مراقبتی تاثیرات مثبت بسیاری دارد. این ماده که در ترکیبات اولیه بیشتر کرم ها و لوسیون های بزرگسالان به کار می رود، لایه برداری قوی است که با از بین بردن سلول های مرده پوست سر و صورت، شرایط را برای رشد سلول های جدید محیا می کند. در نتیجه استفاده از آن موجب بهبود سلامت پوست صورت و مو های شما می شود. خاطرتان باشد که استفاده بدون نسخه اسید گلیکولیک ممکن است به پوست شما آسیب برساند؛ بنابراین لازم است که زیر نظر پزشک متخصص مصرف شود.
مقالات مرتبط: