عوارض اختلالات هورمونی بر سلامت پوست و مو در زنان

به نقل از مجله مهتاطب:

دانستن تاثیر هورمون بر پوست و مو می تواند به پزشکان کمک کند تا علت برخی از بیماری های پوستی را پیدا و آن ها را درمان کنند. اختلالات هورمونی در زنان بیشتر از مردان است و این مسئله باعث می شود پوست و موی زنان آسیب پذیری بیشتری داشته باشد. این مقاله شما را با بیماری های پوستی مرتبط با اختلالات هورمونی آشنا می کند، از تاثیر استروژن بر ریزش مو می گوید و در آخر راه های درمان اختلالات هورمونی را معرفی می کند.

 

هورمون چیست؟

قبل از اینکه تاثیر هورمون بر پوست و مو را بررسی کنیم، باید بدانیم که هورمون چیست. هورمون ها موادی شیمیایی هستند که سلول ها و غدد آن ها را ترشح می کنند و برای پیام رسانی و رساندن سیگنال به سلول های سایر قسمت های بدن ارسال می شوند. هورمون ها با تنظیم متابولیسم، کنترل چرخه تولید مثل، آماده سازی بدن برای تغییراتی مانند بلوغ یا یائسگی و … محیط داخلی بدن را کنترل و تنظیم می کنند. آن ها اغلب مستقیما در جریان خون آزاد می شوند.

۱) تاثیر التهاب بر پوست

برای بهتر فهمیدن تاثیر هورمون بر پوست و مو باید با فرایند التهاب پوست آشنا شویم. التهاب فرآیندی است که در آن گلبول های سفید و مواد شیمیایی بدن از ما در برابر عفونت هایی مانند باکتری ها و ویروس ها محافظت می کنند. التهاب بزرگ ترین عامل پیری و بیماری های مرتبط با افزایش سن است. این فرآیند رادیکال های آزاد را تحریک می کند تا با اتصال به سلول ها و آسیب رساندن به آن، فرایند پیری را تسریع کنند. التهاب غدد چربی را تحریک می کند و منجر به مسدود شدن منافذ و افزایش اسید های چرب و در نتیجه ایجاد آکنه می شود. مطالعات نشان داده است که میزان قند خون و التهاب با هم رابطه مستقیم دارند.

۲) تاثیر استرس بر پوست

نقش استرس بر اخلال هورمون

استرس هورمون هایی را تحریک می کند که می توانند بر جوش های آکنه تاثیر بگذارند و تاثیر هورمون بر پوست و مو را افزایش دهند. افزایش سطح هورمون پیش از قاعدگی یا تولید بیش از حد آندروژن (هورمون جنسی مردانه) که غدد فوق کلیوی آن را تولید می کنند، می تواند شرایط آکنه را در مردان و زنان بدتر کند. زنان بیشتر از مردان در خطر بیماری های پوستی قرار دارند؛ زیرا بیشتر تحت تاثیر هورمون ها قرار می گیرند. آندروژن های یک زن در غدد فوق کلیوی تجزیه می شود؛ بنابراین آن ها بیشتر مستعد تحریک هورمون آدرنال هستند و استرس می تواند بیشتر بر پوست آن ها تاثیر بگذارد.

تاثیر هورمون ها بر بیماری ها و اختلالات پوستی

۱) آکنه
وقتی بدن شروع به رشد می کند و دوران بلوغ را طی می کند، تاثیر هورمون بر پوست و مو بسیار زیاد می شود و ممکن است بیماری های مانند آکنه ظاهر شود. سطح هورمون با آنزیم های سبوسیت مستقیما بر سرعت سنتز لیپید ها تاثیر می گذارد. سبوسیت ها در دوران بلوغ انباشته می شوند و مقدار لیپید ها را افزایش می دهند. با گذشت زمان، سبوسیت ها به سمت مجرای دفع در غده چربی می روند و تجزیه می شوند و چربی خود را روی پوست آزاد می کنند و باعث ایجاد آکنه می شوند. اندازه غدد چربی می تواند با توجه به سطح هورمون و سن فرد متفاوت باشد. استرس و التهاب پوستی می توانند بر آکنه تاثیر بگذارند.

۲) پیری زودرس:

نقش اختلال هورمون در پیری زودرس

برای آشنایی با تاثیر هورمون بر پوست و مو باید بدانیم که با افزایش سن، بدن هورمون های کمتری تولید می کند و هورمون ها توانایی خود را برای برقراری ارتباط و پیام رسانی از دست می دهند. این اختلال در ارتباط هورمونی می تواند باعث عدم تعادل در سیستم غدد درون ریز شود و روند پیری را سریع تر کند. اختلال در ارتباط هورمونی زمانی بیشتر می شود که بدن تحت فشار فیزیکی و عاطفی مداوم باشد.

نتایج اختلال هورمونی بر پوست عبارت است از:

۱) افزایش قند خون که کلاژن را از بین می برد
2) افزایش رادیکال های آزاد که به سلول ها آسیب اکسیداتیو می زنند
3) افزایش مقاومت به انسولین
4) افزایش سطح کورتیزول (هورمون استرس) که باعث افزایش قند خون می شود

با افزایش سن عملکرد ایمنی بدن ضعیف تر می شود، سطح هورمون کورتیزول افزایش می یابد و هورمون DHEA (دی هیدرو اپی آندروسترون) کاهش پیدا می کند. اگر عملکرد ایمنی ضعیف شود سیتوکین های التهابی تولید می شوند و باعث التهاب پوستی می شوند که بزرگ ترین عامل پیری و بیماری است. به همین دلیل باید در  زمان پیری رژیم ضد التهابی در نظر گرفته شود.
کمبود استروژن یکی دیگر از عوامل پیری پوست و تاثیر هورمون بر پوست و مو است. تحقیقات نشان داده است که کمبود استروژن پس از یائسگی ممکن است به پیری پوست کمک کند. کاهش استروژن باعث افزایش ضخامت، خشکی و شل شدن و افتادن پوست می شود. استروژن خواص آنتی اکسیدانی دارد و یکی از عوامل ضد پیری است.

۳) کراتوز پیلاریس یا بیماری پوست تخم مرغی

تجمع بیش از حد کراتین در فولیکول موی بدن یک اختلال ژنتیکی پوستی است که کراتوز پیلاریس نام دارد. کراتوز پیلاریس یک بیماری خوش خیم است که در آن برآمدگی های ریز قرمز یا سفید روی بازو ها، پا ها یا گونه ها ظاهر می شود و اغلب با سایر بیماری های پوستی خشک مانند اگزما همراه است. این بیماری در زمان بلوغ نوجوانان رایج است؛ اما می تواند در بزرگسالان نیز رخ دهد. کراتوز پیلاریس تقریبا ۵۰ تا ۸۰ درصد از نوجوانان و تقریبا ۴۰ درصد از بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری با نوسانات هورمونی مرتبط است. کراتوز پیلاریس زمانی رخ می دهد که نسبت استروژن به پروستروژن بیش از حد باشد. کراتوز پیلاریس اغلب در دوران نوجوانی و بلوغ، بارداری یا یائسگی در زنان رخ می دهد و برای درمان آن درمان هورمونی توصیه می شود.

۴) ملاسما

نقش هورمون در ایجاد لک

هورمون محرک ملانوسیت یا MSH که در اثر استرس ایجاد می شود، می تواند باعث شیوع ملاسما شود و افزایش تاثیر هورمون بر پوست و مو شود. واکنش آلرژیک به دارو ها و مواد آرایشی هم می توانند از علل دیگر ملاسما باشند. مواد شبه هورمونی که معمولا واسطه های التهابی نامیده می شوند، ملانوسیت ها را فعال می کنند و باعث افزایش ترشح هیستامین می شوند. یک التهاب پوستی با قرار گرفتن در معرض اشعه فرابنفش می تواند ۸ تا ۱۰ نوع مختلف هورمون فعال کننده ملانوسیت را تولید کند و باعث فعال شدن سلول شود.

راه های درمان اختلالات هورمونی موثر بر بیماری های پوستی

راه های درمان اختلالات هورمونی موثر بر بیماری های پوستی شامل موارد زیر می شود:
۱) مراجعه به پزشک و انجام آزمایش های مربوط به هورمون های استروژن، آندروژن و …
2) کاهش وزن
3) تغذیه مناسب
4) استفاده از رژیم غذایی ضد التهابی
5) استفاده از روغن ها یا مرطوب کننده های فاقد پارابن، گلیسیرین و نفت برای واژن
6) کاهش استفاده از ادویه ها و غذا هایی که طبع گرم دارند
7) از بین بردن مو های زائد بدن
8) نبودن در معرض اشعه فرابنفش

تاثیر هورمون ها بر ریزش مو

ریزش بین ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو در روز طبیعی است. با این حال اگر ریزش موی شما بیش از حد معمول شده است، این احتمال هست که به مشکلی دیگر مربوط باشد. یکی از دلایل بالقوه ریزش مو تغییر در سطح برخی از هورمون ها به ویژه هورمون جنسی زنانه استروژن است. سطح استروژن شما ممکن است در اثر یک بیماری، استفاده از دارو ها یا شروع یائسگی کاهش یابد.

۱) آیا استروژن می تواند باعث ریزش مو شود؟

نقش هورمونها در ریزش مو

برای فهمیدن تاثیر هورمون بر پوست و مو بهتر است با هورمون استروژن آشنا شوید. استروژن یکی از مهم ترین هورمون های جنسی زنانه است که مسئول کنترل سیکل قاعدگی، ارتقای سلامت مغز، حفظ سطح کلسترول، استخوان، قلب و پوست است. کارشناسان معتقدند استروژن در دوران یائسگی کمتر تولید می شود و این هورمون می تواند در ریزش مو در زمان یائسگی نقش مهمی داشته باشد. تحقیقات نشان می دهد که استروژن با رشد مو مرتبط است. مثلا در زمان بارداری که سطح استروژن بالاست، تراکم مو زیاد می شود و ریزش کاهش می یابد.
الگوی ریزش مو در زنان مانند مردان نیست که باعث عقب رفتن خط مو در اطراف سر می شود؛ بلکه ریزش موی زنانه معمولا باعث نازک شدن موها در اطراف فرق سر می شود. با گذشت زمان این نوع ریزش و نازک شدن مو می تواند شدید تر شود تا زمانی که موهای فرق سر شما ظاهری تقریبا شفاف پیدا کند. افزایش سن می تواند در ریزش مو موثر باشد.

۲) چه چیزهایی باعث کاهش استروژن می شوند؟

۱) یائسگی

۲) کمبود وزن یا چربی بدن بسیار کم
3) اضافه وزن یا چاقی مفرط
4) ورزش بیش از حد
5) استرس شدید
6) اختلالات تیروئید
7) نارسایی تخمدان
8) تخمدان پلی کیستیک
9) استفاده از انواع خاصی از دارو ها مانند دارو های پیشگیری از سرطان سینه

۳) چگونه ریزش موی ناشی از کمبود استروژن را درمان کنیم؟

۱) انجام آزمایش خون و تجویز دارو توسط پزشک
2) درمان جایگزین هورمونی یا HRT
3) تغییر سبک زندگی و عادات غذایی
4) استفاده از دارو های رشد مو مانند شامپو های حاوی ماینوکسیدیل
5) استفاده از محصولات مراقبت از مو

 

☎️تمامی محصولاتی که در داروخانه آنلاین مهتاطب عرضه می شوند، اعم از کرم ضد لک، کرم ضد جوش، کرم ضد آفتاب، کرم مرطوب کننده و … اصل و دارای پروانه از وزارت بهداشت و دیگر سازمان های مربوطه هستند. این امر می تواند مصرف کنندگان محترم را از اصالت محصولاتی که تهیه می کنند، کاملاً مطمئن نماید.

مقالات پیشنهادی :

در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=22636

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان