رییس دانشگاه آزاد اسلامی با حضور در معاونت علوم انسانی و هنر با معاون، مدیران و کارکنان این حوزه دیدار کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از دانشگاه آزاد اسلامی محمدمهدی طهرانچی رییس دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه دیدارهای سال جدید با معاونت ها و مراکز سازمان مرکزی، با حضور در معاونت علوم انسانی و هنر، با معاون، مدیران و کارکنان این حوزه دیدار و گفتوگو کرد.
طهرانچی در این بازدید، با بیان اینکه طبیعت نشان می دهد اگر با تحول همراه باشیم، زندگی جریان می یابد، گفت: کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی همیاران این مجموعه و مایه به ظهور رسیدن تحولات دانشگاه هستند.
وی با اشاره به بدفهمی و ترجمان غلط از برخی اسامی و مفاهیم غربی، اظهار داشت: واقعیت این است که ما در مواجهه با مباحث، مفاهیم و تحولات غرب دچار کجفهمی، ترجمه بد و توجه نداشتن به ابعاد مختلف ترجمه شدهایم. تحولات غرب همراه با خلاقیت و بروز اسامی و مفاهیم بوده اما ما خیلی زود این مفاهیم را اقتباس کرده و تصور کردیم درک و فهم درستی از آنها داریم اما این مفاهیم را متوجه نشدیم و بنیان هایی را گذاشتیم که حاصلی جز معجونی که هیچ دردی را درمان نمیکند، نداشت.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی خاطرنشان کرد: تحولاتی که در رجوع جوانان به رشته های دانشگاهی به وجود آمده، نشان از اقبال و عدم اقبال به برخی رشته ها دارد. این موضوع نشان می دهد ما هدایتگر این قطار نیستیم و موضوع چیز دیگری است؛ بنابراین باید برگردیم و عمیقتر و جدیتر به تحولات نگاه کنیم. اولین لغتی که باید متوجه آن شویم، تبدیل humanity به علوم انسانی است که نشان می دهد این مسیر از اساس بد فهمیده شده است.
وی با تأکید بر رجوع به منابع غنی اسلامی و ملی گفت: امام خمینی (ره) در نامه معروف خود به گورباچف که درخصوص فروپاشی شوروی به وی هشدار می دهد، از او می خواهد به جای آنکه به سمت غرب و نظام سرمایه داری حرکت کند، به سمت اسلام آمده و با رجوع به کتابهای فیلسوفان اسلامی مانند ابنعربی، بهصورت جدی درباره اسلام که پرچمدار عدالت است، تحقیق کند. این موضوع نشان می دهد که امام (ره) برای مبانی سیاسی و فکری، مدل داشت.
طهرانچی ادامه داد: غرب در مسیر مدرنیته، از علوم انسانی محوری به علوم پایه محوری گذار کرده است. واقعیت این است که غرب پس از انقلاب صنعتی، علوم طبیعی را مبانی دانشی قرار داد و علوم انسانی را بر آن سوار کرد. متن علوم غربی از مداخله انسان بر طبیعت نشأت گرفته و ما نمیتوانیم از این مسیر به علوم انسانی و – اسلامی برسیم. نمیتوانیم مشروعیت رشته، دستهبندی، زیربنا و روبنا را از غرب بگیریم و با اصلاح کتاب درون رشته، علوم انسانی را اصلاح کنیم. بنابراین مباحث عمیقتر بوده و باید نگرش ها بنیادیتر باشد.
رییس دانشگاه آزاد اسلامی با بیان اینکه شک در بنیان ها مقدمه حل مسئله است، تصریح کرد: اگر در بنیان ها شک نداشته باشیم، صورتگرایانه عمل خواهیم کرد. مدرنیته سازمانیافته، در سازماندهی استاد و متبحر است و از این طریق امور را تنظیم می کند. بنابراین برای مداخله با رویکردهای غربی باید سازماندهی انجام داده و براساس منافع مردم و توجه به ارزش عمل نزد خداوند، وارد عمل شویم. به همین دلیل از همان روز اول که بنده به دانشگاه آزاد اسلامی آمدم، یکی از بحث های جدی زدن زیر میز قواعد جاری و حاکم بود.
وی افزود: ساختار حاکم در دانشگاه دارای معاونت های آموزشی و پژوهشی بود که در قالب مدرنیته سازمانیافته غرب قرار می گرفت. درون این ساختار، برای رسیدن به تأمین منافع نمیتوانستیم تغییری حاصل کنیم و به همین دلیل با ساختارشکنی و تغییر ساختار، قواعد بازی را قواعد خودمان کردیم. البته به آنچه از گذشته و سنت دانش بشری بوده، پایبند هستیم و گروه های علمی ما این موضوع را نمایندگی می کنند اما به دنبال خلق جدید در چارچوب مفهوم جدید هستیم و برای این اصرار داریم که از قرآن کریم و احادیث اهل بیت (ع) به عنوان منبع اصلی استفاده کنیم.
طهرانچی خطاب به مجموعه معاونت علوم انسانی و هنر دانشگاه آزاد اسلامی گفت: اگر در چارچوب قبلی بمانیم، توفیقی حاصل نخواهد شد. امید بنده این است که با شما همراهان که به یک همزبانی رسیدهایم، کاری را شروع کنیم که برای آیندگان ما یک خلق جدید باشد. اگر آینده ایران را می خواهیم، باید برگردیم، بنیادین بیاندیشیم و طرحی نو دراندازیم.
وی خاطرنشان کرد: رشد هر سازمان وابسته به بلوغ کارگزاران آن است و کارمندان در این گذار نقشی حیاتی دارند؛ البته حجم تحولات مبتنی بر علوم سایبری، فضای مجازی و هوش مصنوعی در دانشگاه آزاد اسلامی جلوست و کاری که ماشین انجام می دهد را به نیروی انسانی نخواهیم سپرد بلکه کاری که ماشین نمیتواند انجام دهد، به نیروی انسانی توانمند دانشگاه واگذار می شود. در این زمینه تحولات بسیاری خواهیم داشت. سازمان می خواهد به جای قلب، مغز سیستم باشد.