دانستنی های جالب درباره کوالا

مشخصات ظاهری | خصوصیات رفتاری | محل زندگی | غذا | دشمن | زاد و ولد | طول عمر | حقایق جالب

کوالا که به نام خرس کوالا یا خرس بومی نیز شهرت پیدا کرده از پستانداران کیسه دار با ظاهر جالب، اندازه کوچک تا متوسط و رفتار منحصر به فرد است که در مناطق جنگلی واقع در جنوب شرقی استرالیا زندگی می کند.

در ادامه سری مطالب دانستنی های کوکا قصد داریم درباره مشخصات ظاهری، خصوصیات رفتاری، دشمن و غذای این حیوان آرام و کم انرژی صحبت کرده و با شیوه تولید مثل و زیستگاه کوالا آشنا شویم.

اگر علاقه مند هستید درباره کوالاها بیشتر بدانید در ادامه مطلب با کوکا همراه شوید.

مشخصات ظاهری کوالا

کوالا یکی از جذاب ترین حیوانات کیسه دار است که صورت بزرگ و پهن و گوش های گرد با پرزهای سفیدش ظاهری شبیه خرس کوچک به او بخشیده است.

این حیوان بینی سیاه و صاف و خزهای متراکم و نرم خاکستری یا قهوه ای رنگ دارد که سراسر بدنش را پوشانده است، رنگ این خزها در ناحیه زیر بدن حیوان روشن تر و در ناحیه پشت تقریبا خال دار به نظر می رسد.

از آن جا که کوالا تقریبا تمام عمر خود را روی درختان می گذراند بدنش با سبک زندگی خاصش سازگاری هایی پیدا کرده، به عنوان مثال دست و پاهای قوی کوتاه و چنگال های تیزی دارد و نوع پنجه هایش باعث شده بتواند از نرم ترین پوست درختان چسبیده و بالا برود.

کوالا در واقع با پرش کردن روی درخت حرکت می کند.

اندازه این حیوان معمولا بین ۶۰ تا ۸۵ سانتی متر و وزنش بین ۴ تا ۱۵ کیلوگرم می باشد.

خصوصیات رفتاری کوالا

کوالا یک حیوان منزوی است که اغلب شب ها فعالیت می کند و بیشتر ساعات روز را روی شاخه های درختان اکالیپتوس در خواب به سر می برد.

از آن جا که کوالا فقط از برگ های فیبری اکالیپتوس – که مواد مغذی چندانی ندارند – تغذیه می کند سبک زندگی بسیار کم تحرک را انتخاب کرده و ترجیح می دهد هر روز بیش از هجده ساعت را خوابیده یا فقط روی درختان بنشیند.

همه امور روزمره این حیوان از خوردن گرفته تا تولید مثل و خوابیدن روی درختان انجام می شود و با این که گفته شده کوالا بارها روی زمین می آید اما در واقع این کار تنها برای رفتن از یک درخت به درخت دیگر می باشد.

این پستاندار به دلیل فعالیت کم معمولا در محدوده قلمروی ثابتی زندگی می کند که بسته به فراوانی منابع غذایی ممکن است وسعت کم یا زیاد داشته باشد. زمانی که غذای بیشتری در دسترس داشته باشد قلمروی خانگی اش کوچک تر است زیرا نیازی ندارد برای یافتن غذا از جایی به جای دیگر حرکت کند.

قلمروی زندگی کوالاهای نر و ماده با هم هم پوشانی دارد تا در فصل جفت گیری راحت تر جفت پیدا کنند اما نرها نسبت به قلمروی خود در برابر ورود رقیبان بسیار حساس هستند و سعی می کنند با رفتارهایی از قبیل خراشیدن یا گاز گرفتن رقیب را از قلمروی خود بیرون کنند.

محل زندگی کوالا

در گذشته کوالاها در سراسر جنوب شرقی استرالیا و جزایر اطراف آن زندگی می کردند اما به مرور زمان و با از بین رفتن زیستگاه و شکار بی رویه، جمعیتش به خصوص در جنوب استرالیا کاهش یافته است.

کوالا جزو حیوانات فوق العاده سازگار است که می تواند در جنگل های مختلف از جنگل های اکالیپتوس بلند گرفته تا نواحی ساحلی و حتی جنگل های کم ارتفاع زندگی کند.

با این حال از بین رفتن زیستگاه ها باعث شده بین جمعیت های کوالا در نقاط مختلف جدایی افتاده و این گونه حیوانی هر چه بیشتر و بیشتر منزوی شود.

متاسفانه تاکنون بیش از ۸۰ درصد زیستگاه این حیوان به دلایل مختلف از بین رفته است.

غذای کوالا

کوالا حیوانی گیاهخوار است که برای زنده ماندن تنها به برگ های اکالیپتوس تکیه دارد، این برگ ها بسیار سخت هضم بوده و فاقد مواد مغذی کافی برای بقای بسیاری از موجودات دیگر می باشند.

با وجود این که حدود ۶۰۰ گونه مختلف اکالیپتوس وجود دارد به نظر می رسد کوالاها تنها از ۳۰ نوع آن ها بسته به محیط زندگی شان تغذیه می کنند.

برگ های اکالیپتوس بافت سخت و فیبری داشته و اغلب سمی هستند، به همین دلیل معمولا توسط جانوران دیگر مصرف نمی شوند و کوالا از نظر منبع غذایی بدون رقیب است.

کوالا کیسه های بزرگی داخل گونه هایش دارد و برگ هایی که می خورد را در آن ها نگهداری می کند. بعد از پر شدن این کیسه ها، با دندان های مسطح خود آن ها را آسیاب و خمیر می کند، این خمیر در کبد حیوان سم زدایی می شود.

کوالا دارای دستگاه گوارش فوق العاده درازی است که به او کمک می کند تا برگ های اکالیپتوس را که بیش از سه برابر بدنش هستند هضم کند.

این حیوان علاوه بر برگ اکالیپتوس گاهی خاک، پوست درخت و ماسه نیز مصرف می کند تا عمل هضم بهتر انجام شود.

دشمن کوالا

کوالا اندازه نسبتا کوچکی دارد اما از آن جا که تعداد شکارچیان پستانداران بومی در استرالیا کم هستند این حیوان به جز پرندگان بزرگ دشمن زیادی ندارد اگرچه بچه کوالاها آسیب پذیر بوده و توسط برخی حیوانات از جمله مارها شکار می شوند.

یکی از دشمنان کوالاهای بالغ و بچه کوالاها حیوانات اهلی به خصوص سگ ها هستند که علاوه بر حمله کردن به کوالا باعث انتقال بیماری به آن ها نیز می شوند. این مسئله در واقع یکی از بزرگ ترین تهدیدات علیه کوالا در برخی مناطق خاص است زیرا تعداد زیادی از این حیوانات با باکتری کلامیدیا آلوده می شوند که البته با آنتی بیوتیک قابل درمان است.

سایر عوامل تهدید کننده جمعیت کوالا شامل از بین رفتن زیستگاه ها به دلیل توسعه زندگی انسان ها و گردشگری و همچنین آتش سوزی ها می باشد.

زاد و ولد کوالا

زمانی که فصل جفت گیری فرا می رسد صدای کوالا های نر از جنگل به گوش می رسد و هدف آن ها جذب کوالاهای ماده و ترساندن نرهای رقیب می باشد.

در جامعه کوالاها این نر غالب است که می تواند با بیشترین تعداد کوالای ماده جفت گیری کند، به عبارت دیگر اگرچه نرها نیز مانند ماده ها از سن ۲ سالگی قادر به جفت گیری هستند اما معمولا تا زمانی که به سن ۴ یا ۵ سالگی برسند و بتوانند قدرت و غالب بودن خود را به اثبات برسانند در تصاحب ماده ها موفق نخواهند بود.

دوره بارداری و زایمان کوالا فقط ۳۵ روز طول می کشد و در پایان این دوره یک نوزاد کوالا متولد می شود که بسیار ضعیف بوده و اندازه اش تقریبا به اندازه یک زنبور است.

بچه کوالا بلافاصله بعد از تولد به داخل کیسه مادرش می خزد، خودش را به سینه مادر می چسباند و حدود ۶ یا ۷ هفته در آن جا می ماند تا به اندازه کافی رشد کند.

بعد از این مدت تا چند ماه یا تا زمانی که بچه بعدی بخواهد از کیسه مادرش خارج شود به پشت مادرش می چسبد.

طول عمر کوالا

کوالاها معمولا بین ۱۵ تا ۲۰ سال یا بیشتر عمر می کنند.

چرا کوالا درخت را بغل می‌کند؟

کوالا تنه درخت را که دمای پایین تری از محیط اطراف دارد بغل می کند تا خنک تر شود.

دقیقا مثل ما انسان‌ها که در روزهای داغ تابستان جلوی کولر زانو می زنیم و یا سرمان را در یخچال می‌کنیم کوالا هم به دنبال آرامش و خنکی از گرمای خفه کننده است. طبق نظر جانور شناسان کوالا برای خنک شدن خودش تنه درخت را بغل می‌کند.

حقایق جالب درباره کوالا

  • کوالا به نام خرس بومی شهرت پیدا کرده اما برخلاف تصور بسیاری از مردم نوعی خرس محسوب نمی شود.
  • کلمه کوالا در زبان بومی به معنای “بدون آب” است زیرا این حیوان به آب چندانی ندارد و تقریبا تمام آب مورد نیاز بدنش را از طریق غذای خود تامین می کند.
  • اندازه مغز کوالا نسبت به اندازه بدنش بسیار کوچک است و این مسئله از کمبود مواد مغذی موجود در رژیم غذایی اش نشات گرفته است.
  • کوالاها هر بار فقط یک نوزاد به دنیا می آورند.
  • بچه کوالا هنگامی که متولد می شود هنوز در مرحله جنینی قرار دارد و وزنش فقط ۰.۵ گرم است، نابینا و ناشنوا است و از حس بویایی و لامسه قوی خود استفاده می کند.
  • بچه کوالا بعد از این که ۶ ماه از شیر مادر در کیسه تغذیه کرد شروع به خوردن غذاهای جامد می کند که اولین آن مدفوع نرم مادرش می باشد. به نظر می رسد این مدفوع حاوی میکروب هایی است که به بدن بچه کوالاها کمک می کند تا برای مقابله با بیماری ها و شروع هضم برگ های محکم و فیبری اکالیپتوس آماده شوند.
  • اگرچه ظاهر کوالا بسیار مهربان و مظلوم به نظر می رسد اما در واقع دندان های بسیار تیز و چنگال های قوی دارد.
  • کوالا می تواند با سرعت ۱۰ کیلومتر در ساعت بدود.
  • این حیوان ۸۰ درصد از زندگی اش را در خواب و استراحت به سر می برد.
  • امروزه کوالا جزو حیواناتی دسته بندی شده که در آینده در معرض خطر انقراض قرار خواهد گرفت.
    منابع : a-z-animals – natgeokids
در facebook به اشتراک بگذارید
در twitter به اشتراک بگذارید
در telegram به اشتراک بگذارید
در whatsapp به اشتراک بگذارید
در print به اشتراک بگذارید

لینک کوتاه خبر:

https://rahnamanews.com//?p=12360

نظر خود را وارد کنید

سر تیتر اخبار

تبلیغات

تبلیغات

اخبار ایران و جهان