مشخصات ظاهری | خصوصیات رفتاری | محل زندگی | غذا | دشمن | زاد و ولد | طول عمر | خطر انقراض | حقایق جالب
اورانگوتان یکی از نخستی های مشهور مو قرمز و از اعضای خانواده کپی های بزرگ است که جزو نزدیک ترین خویشاندان انسان امروزی محسوب می شود.
این حیوان که بیشتر عمر خود را روی درختان سپری می کند و از هوش بالایی نسبت به سایر حیوانات برخوردار است در سه گونه مختلف یافت می شود و تنها کپی بزرگی می باشد که خارج از آفریقا نیز زندگی می کند.
اگر کنجکاو هستید درباره اورانگوتان و خلق و خوی این حیوان بیشتر بدانید در ادامه مطلب کوکا را همراهی کنید.
انواع اورانگوتان
به طور کلی سه نوع اورانگوتان وجود دارد که در جنگل های بخار آلود جزایر بورنئو و سوماترا زندگی می کنند، این گونه ها عبارتند از:
- اورانگوتان بورنئویی
- اورانگوتان سوماترایی
- اورانگوتان تاپانولی
اورانگوتان بورنئویی نسبت به پسر عموهای سوماترایی خود جمعیت بیشتری داشته و در مناطق جغرافیایی گسترده تری پخش شده است، این گونه خود دارای سه زیر گونه می باشد.
سه گونه ذکر شده از نظر رفتاری و ظاهری شباهت زیادی به هم دارند.
مشخصات ظاهری اورانگوتان
اورانگوتان از پستانداران بزرگ و از حیوانات درختی است که بیشتر عمر خود را بالای درختان می گذراند و بدنش برای زندگی راحت تر روی درخت سازگاری پیدا کرده است.
اورانگوتان بسیار سنگین تر از آن است که بتواند مانند میمون ها از درختی به درخت دیگر جهش کند به همین دلیل از دست های بلند خود برای تاب خوردن روی شاخه های درخت و نزدیک شدن به درخت بعدی استفاده می کند.
دست و پاهای اورانگوتان هر دو به یک اندازه در گرفتن شاخه ها کارایی دارند.
اورانگوتان بورنئویی از نظر اندازه بدنی اندکی بزرگ تر از اورانگوتان سوماترایی است و رنگ تیره تر و ریش های کوتاه تری دارد. اورانگوتان تاپانولی از نظر ظاهری شبیه اورانگوتان سوماترایی است اما موهایش مجعدتر بوده و سر کوچک تر و صورت صاف تری دارد.
هر سه گونه دارای کیسه گلو هستند که از آن برای ایجاد صدا و ارتباط با هم نوعان خود در جنگل استفاده می کنند.
اندازه اورانگوتان معمولا بین ۱.۲۵ تا ۱.۵ متر و وزنش بین ۳۰ تا ۹۰ کیلوگرم می باشد.
بزرگ ترین اورانگوتان
در حال حاضر اورانگوتان بورنئویی بزرگ ترین کپی بعد از گوریل و بزرگ ترین گونه اورانگوتان محسوب می شود.
خصوصیات رفتاری اورانگوتان
دو تفاوت مهم میان اورانگوتان و دیگر کپی های بزرگ وجود دارد اول این که آن ها تنها زندگی می کنند و دوم این که تقریبا همه زندگی خود را روی درختان به سر می برند.
اورانگوتان به کندی حرکت می کند زیرا اندازه بزرگی دارد و دائما در جستجوی میوه یا خوردن میوه های درختان اطراف خود می باشد. این حیوان می تواند با سرعت ۶ کیلومتر در ساعت حرکت کند.
اورانگوتان ها با جمع کردن شاخ و برگ ها و پر کردن شاخه های درختان برای خود لانه ای درست می کنند تا شب ها در آن به استراحت بپردازند.
اگرچه این حیوان معمولا بخشی از جنگل را به عنوان قلمروی خود در نظر می گیرد اما به قلمرو حساس نیست و گاهی دیده شده چند اورانگوتان از منابع غذایی یک محدوده تغذیه می کنند. به طور کلی به نظر می رسد اورانگوتان های سوماترایی از بورنئویی اجتماعی تر هستند.
اورانگوتان نر از صدای تولید شده با کیسه گلوی خود برای ترساندن نرهای رقیب و جذب ماده ها برای جفت گیری استفاده می کند.
محل زندگی اورانگوتان
اورانگوتان ها در گذشته در چندین جزیره گرمسیری و جنگلی اندونزی زندگی می کردند اما امروزه زیستگاه آن ها تنها به دو جزیره بورنئو و سوماترا محدود شده است.
سبک زندگی درختی اورانگوتان باعث شده این حیوان جنگل های گرمسیری انبوه را به مناطق کم ارتفاع با منابع غذایی فراوان و متنوع ترجیح دهد.
از دیگر محیط های مورد علاقه اورانگوتان می توان به جنگل های دامنه کوه، دره ها و اطراف مرداب ها اشاره کرد، تعدادی از آن ها نیز در جنگل های کوهستانی مرتفع زندگی می کنند.
اورانگوتان بورنئویی در سه ناحیه در جزیره بورنئو دیده می شود اما اورانگوتان سوماترایی در حال حاضر تنها در برخی نواحی شمال سوماترا ساکن است. اورانگوتان تاپانولی نیز در یک ناحیه دور افتاده در شمال غربی سوماترا زندگی می کند و کل جمعیتش به یک منطقه هزار کیلومتر مربعی محدود شده است.
زیستگاه هر سه گونه به دلیل جنگل زدایی و کشاورزی به شدت کاهش یافته و این گونه ها در معرض خطر انقراض قرار دارند.
غذای اورانگوتان
اورانگوتان ها حیواناتی همه چیزخوار هستند و از ترکیب گیاهان، حشرات و گوشت تغذیه می کنند اما قسمت اصلی رژیم غذایی آن ها را میوه ها تشکیل می دهند.
اندازه بزرگ و طبیعت میوه خوار این حیوان باعث شده اورانگوتان بیشتر روز خود را صرف غذا خوردن کند شاید به همین دلیل است که اورانگوتان به حیوانی نیمه تنها تبدیل شده است.
اورانگوتان از میوه های نارس و رسیده انبه، لیچی، دوریان و انجیر تغذیه می کند، در بعضی نواحی درختان زیادی از این گونه میوه ها وجود دارد و ممکن است چند اورانگوتان از منابع غذایی یک ناحیه استفاده کنند.
این حیوان وقتی به منبع آب شیرین می رسد آب را در دست های خود جمع کرده و می نوشد با این حال از آن جا که بیشتر آب مورد نیاز بدنش را از میوه ها دریافت می کند، معمولا نیاز چندانی به نوشیدن آب ندارد.
دشمن اورانگوتان
گوشتخواران بزرگ زیادی در بورنئو و سوماترا زندگی می کنند که دشمن اورانگوتان محسوب می شوند و شاید یکی از دلایلی که این حیوان زندگی درختی را انتخاب کرده همین مسئله باشد.
گربه سانان بزرگ از جمله ببر، پلنگ ابری و همچنین تمساح و گاهی خرس سیاه آسیایی از شکارچیان اورانگوتان محسوب می شوند با این حال انسان ها با جنگل زدایی شدید در مالزی و اندونزی و شکار بی رویه، تهدید اصلی برای جان این حیوان هستند.
زاد و ولد اورانگوتان
دوره بارداری اورانگوتان حدود ۹ ماه طول می کشد. بعد از این دوره اورانگوتان ماده در لانه ای که بالای درختان درست کرده یک نوزاد به دنیا می آورد.
بچه اورانگوتان برای حفظ جان خود تا مدت ها به موهای بدن مادرش می چسبد و برای جستجوی غذا او را همراهی می کند. این حیوان حدود ۳ سالگی از شیر مادر گرفته می شود اما تا سن ۷ یا ۸ سالگی نزد مادر می ماند تا مهارت های زندگی را بیاموزد.
این مهارت ها شامل شناخت گیاهان مناسب برای تغذیه، مکان آن ها و همچنین نحوه استفاده از ابزارهایی مانند چوب و برگ ها برای زندگی راحت تر می باشد.
این حیوان رشد بسیار آهسته ای دارد و تا سن ۱۲ تا ۱۵ سالگی نمی تواند تولید مثل کند. ماده ها در طول زندگی خود حداکثر ۳ بچه به دنیا می آورند.
طول عمر اورانگوتان
اورانگوتان ها معمولا بیش از ۳۰ سال عمر می کنند و عمر بسیاری از آن ها در باغ وحش به ۵۰ سال می رسد.
خطر انقراض اورانگوتان
از حدود ۴۰ هزار سال پیش و از زمان ورود انسان های مدرن به مجمع الجزایر اندونزی تعداد اورانگوتان در این نواحی رو به کاهش بوده است و متاسفانه امروزه هر سه گونه اورانگوتان به دلیل فعالیت های انسانی در زیستگاه های بومی خود در معرض خطر انقراض قرار دارند.
و در حال حاضر کمی بیشتر از ۱۰۰ هزار اورانگوتان بورنئویی، کمتر از ۱۴ هزار سوماترایی و کمتر از ۸۰۰ اورانگوتان تاپانولی باقی مانده است.
حقایق جالب درباره اورانگوتان
- اورانگوتان ها یکی از نزدیک ترین خویشاوندان زنده انسان امروزی هستند و ۹۶.۴ درصد DNA آن ها با انسان ها یکسان می باشد.
- اورانگوتان یعنی چه؟ کلمه اورانگوتان از کلمات مالایی به معنای “انسان جنگل” گرفته شده است.
- اورانگوتان سنگین ترین و بزرگ ترین حیوان درختی دنیا است و به عنوان یکی از باهوش ترین حیوانات شناخته شده است.
- این حیوان به دلیل داشتن موهای روشن قرمز و نارنجی رنگ یکی از قابل تشخیص ترین حیوانات در جنگل های گرمسیری می باشد و به همین دلیل به نام کپی قرمز به شهرت رسیده است.
- با توجه به تغییرات فصلی در جنگل های بارانی گرمسیری، اورانگوتان نقشه ای از مکان درختان میوه مختلف و زمان رسیدن آن ها در ذهن خود دارد.
- مانند بسیاری از کپی های بزرگ، اورانگوتان ها نیز قادر به استفاده از ابزارها برای تسهیل زندگی در جنگل می باشند. به عنوان مثال از چوب و شاخه ها برای جمع آوری عسل از کندوها یا خارج کردن مورچه و موریانه از داخل درختان تو خالی و از برگ های بزرگ به عنوان چتر برای در امان ماندن از باران های شدید استفاده می کنند.
- این حیوان بر خلاف سایر کپی های بزرگ مانند شامپانزه، گوریل و بونوبو زندگی گروهی را دوست ندارد. ماده ها معمولا با یک یا دو نوزاد خود زندگی می کنند و نرها اغلب تنها می باشند.
- صدای اورانگوتان ها که از کیسه گلوی آن ها خارج می شود بسیار بلند است و از کیلومترها دورتر شنیده می شود.
- میوه رامبوتان از میوه های عجیب و غریب استوایی است که به نام میوه اورانگوتان نیز شناخته شده است.
منبع: a-z-animals