خصوصیات تیپ شخصیتی INTJ چیست؟ | افراد مشهور | شغل و رشته مناسب | روابط عاطفی و ازدواج
INTJ که به لاتین مخفف چهار ویژگی درونگرایی، شهودی، منطقی و قضاوتی است، یکی از ۱۶ تیپ شخصیتی می باشد که توسط آزمون شخصیت مایرز-بریگز (MBTI) قابل تشخیص است.
افراد دارای این تیپ شخصیتی که معمولا ملقب به «معمار» یا «مدبر» هستند، افرادی تجزیه و تحلیلی، خلاق و منطقی می باشند.
طبق گفته های روانشناس دیوید کِرسی، ابداع کننده نظریه طبایع چهارگانه کِرسی، تقریبا ۱ تا ۴% جمعیت، دارای تیپ شخصیتی INTJ هستند.
آزمون شخصیت مایرز-بریگز (MBTI)، یکی از رایج ترین ابزارهای ارزیابی روانشناختی است، اما منتقدان اظهار دارند که این ابزار، فاقد روایی و پایایی می باشد. هنگام استفاده از این تست شخصیتی، نسبت به نتایج حاصله، احتیاط کنید.
در این مقاله، اطلاعات بیش تری در خصوص تیپ شخصیتی INTJ به دست خواهید آورد. اما این مقاله هیچ توصیه ای در زمینه شغلی، روانشناختی و درمانی نخواهد داشت.
ویژگی های کلیدی تیپ شخصیتی INTJ
- افراد تیپ INTJ، درونگرا هستند و ترجیح می دهند انفرادی کار کنند.
- این افراد، کلی نگر هستند و یک تصویر کلی در ذهن دارند و دوست دارند به جای جزئیات محکم، بر اطلاعات انتزاعی تمرکز کنند.
- افراد دارای این تیپ شخصیتی، به جای تمرکز بر عواطف ذهنی، بر منطق و اطلاعات عینی تاکید می کنند.
- این افراد دوست دارند دنیایشان کنترل شده و روی نظم باشد؛ بنابراین ترجیح می دهند برای همه چیز، از پیش برنامه ریزی کنند.
نقاط ضعف و قوت افراد INTJ
نقاط قوت: از مفاهیم انتزاعی و نظری لذت می برند، انتظارات بالایی دارند، شنونده خوبی هستند، انتقادپذیرند، سخت کوش و با اعتماد به نفس هستند.
نقاط ضعف: می توانند بیش از حد تحلیلی و قضاوتی باشند، بسیار کمال گرا هستند، صحبت درباره عواطف و احساسات شان را دوست ندارند، گاهی اوقات بی احساس به نظر می رسند.
عملکردهای شناختی
آزمون شخصیت مایرز-بریگز (MBTI)، ترجیحات هر فرد را در ۴ بُعد کلیدی شناسایی می کند: ۱) درونگرایی/برونگرایی، ۲) حسی/شهودی، ۳) منطقی/احساسی و ۴) قضاوتی/ادراکی.
تیپ شخصیتی INTJ نیز، مخفف چهار حرفی ویژگی های درونگرایی، شهودی، منطقی و قضاوتی است.
بر اساس نظریه شخصیت کارل یونگ، روانکاو مشهور سوئیسی، تست MBTI برای شناسایی هر تیپ شخصیتی، از عملکردهای شناختی استفاده می کند.
هر یک از این چهار عملکرد اصلی، یا به صورت برونگرایانه (در افراد برونگرا)، و یا به صورت درونگرایانه (در افراد درونگرا) بروز می کند. این عملکردهای شناختی مختلف، به روش های مختلف با یکدیگر ترکیب شده، و در ارتباط اند.
عملکرد غالب، همان عملکردی است که بخش عمده شخصیت فرد را کنترل می کند. اگرچه این عملکرد، توسط عملکرد کمکی (که گاها بروز می کند)، پشتیبانی می شود. عملکردهای درجه دوم و سوم نیز، عملکردهایی هستند که کم تر و به ندرت بروز می کنند و عمدتا ناخودآگاهانه هستند.
افراد دارای تیپ شخصیتی INTJ، دارای عملکردهای شناختی زیر هستند:
عملکرد غالب: شهودی درونگرایانه
- افراد دارای تیپ شخصیتی INTJ، در نگاه به الگوها، معناها و امکان پذیری ها، از شهود درونگرایانه استفاده می کنند. آن ها به جای اینکه صرفا به حقایق محکم نگاه کنند، بیش تر علاقمند به معنای این حقایق هستند.
- افراد دارای این تیپ شخصیتی، از فکر کردن به آینده و جستجوی امکان پذیری ها لذت می برند.
- این افراد در به یاد آوردن وقایع، بیش از آنکه جزئیات دقیق ماجرا را به خاطر بیاورند، برداشت هایی که از آن وقایع داشته اند را به خاطر می آورند.
- آن ها بیش تر به دنبال معنای ضمنی هستند تا ظاهر عینی؛ و دوست دارند بدانند که هر چیز، دقیقا چه معنایی می دهد.
عملکرد کمکی: منطقی برونگرایانه
- این عملکرد به عنوان عملکرد ثانویه تیپ شخصیتی INTJ، باعث می شود تا این افراد در دنیای پیرامون خود به دنبال نظم، کنترل و ساختار باشند.
- به همین دلیل، این افراد در مواجهه با مشکلات، سنجیده و حساب شده عمل می کنند.
- افراد دارای این تیپ شخصیتی، تمایل دارند بر اساس منطق تصمیم گیری کنند. آن ها به منظور بررسی روابط علت و معلولی، تمام افکار خود را نظم می بخشند.
عملکرد درجه دو: احساسی درونگرایانه
- افراد دارای تیپ شخصیتی INTJ، از عملکرد احساسی درونگرایانه نیز استفاده می کنند، اما از آنجا که این عملکرد در آن ها کم تر اتفاق می افتد، درجات بروز آن بسیار کم تر از عملکردهای غالب و کمکی است.
- افرادی که این عملکرد را در خود توسعه می دهند، هنگام تصمیم گیری، تمام توجه خود را به ارزش ها و عواطف خود می کنند.
- در نتیجه، آن ها به افراد و فعالیت هایی که با ارزش های آن ها همسو باشند، گرایش بیش تری دارند.
عملکرد درجه سه (نادر): حسی برونگرایانه
- در افراد تیپ INTJ، این عملکرد بسیار کم تر توسعه یافته است. اما باز هم تا حدودی بر شخصیت آن ها تاثیرگذار است.
- این عملکرد، فرد را قادر می سازد تا فرایند پردازش اطلاعات را به طور حسی تجربه کنند.
- وقتی این عملکرد بروز می کند، ممکن است این طور به نظر بیاید که این افراد در لحظه زندگی می کنند و از دنیای پیرامون خود انرژی می گیرند.
افراد برجسته دارای تیپ شخصیتی INTJ که ممکن است بشناسید
- توماس جفرسون، رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
- سی اس لوئیس، نویسنده
- آرنولد شوارتزنگر، بازیگر، سیاستمدار
- گندالف، شخصیت معروف ارباب حلقه ها
- لانس آرمسترانگ، دوچرخه سوارگ
روابط شخصی
افراد دارای این تیپ شخصیتی، درونگرا هستند و بیش تر وقت خود را در خلوت خود می گذرانند. آن ها به طور انفرادی بهتر کار می کنند و شدیدا کار انفرادی را به کار تیمی ترجیح می دهند.
اگرچه عمدتا علاقمند به دانستن افکار و احساسات دیگران ندارند، اما به عواطف افرادی که با آن ها صمیمی هستند، اهمیت می دهند. این افراد در روابط شخصی خود، حاضرند برای موفقیت این روابط، زمان و انرژی زیادی صرف کنند.
دیگران معمولا این افراد را به عنوان افرادی گوشه گیر، سرد و بی علاقه می پندارند که ایجاد رابطه با آن ها مشکل است. این افراد، معمولا ارزش زیادی در آداب اجتماعی و گفتگوهای کوتاه نمی بینند و همین امر، شناخت آن ها را دشوار می کند.
آن ها ترجیح می دهند تودار باشند، و فقط با تعداد معدودی از دوستان صمیمی و اعضای خانواده شان در تعامل باشند.
مسیرهای شغلی
وقتی یک فرد INTJ به کاری علاقه نشان می دهد، تمام تلاش خود را می کند تا در آن حوزه به دانش و مهارت کافی دست یابد. آن ها انتظارات بالایی دارند و استانداردهای بالایی را برای خود در نظر می گیرند.
این افراد، در جمع آوری اطلاعات از دنیای بیرون، تجزیه و تحلیل این اطلاعات و جستجوی بینش های جدید، بسیار خوب عمل می کنند.
افراد دارای این تیپ شخصیتی، بیش تر تحلیلی و منطقی هستند. اطلاعات، دانش و هوش برای آن ها ارزشمند است، و می توانند دانشمندان و ریاضیدانان خوبی باشند
آن ها به ویژه در زمینه هایی که نیازمند کارآیی و توانایی تفسیر اطلاعات پیچیده می باشند (نظیر مهندسی، حقوق و تحقیق و پژوهش)، عملکردی عالی دارند.
این افراد معمولا در مشاغلی که نیازمند توانایی درک و ارزیابی اطلاعات بوده و باعث می شود دانش خود را به طور عملی به کار گیرند، بسیار عالی عمل می کنند؛ مشاغلی که این امکان را به آن ها می دهد تا به طور مستقل و خودمختار عمل کنند.
مشاغل رایج برای تیپ شخصیتی INTJ
- دانشمند
- ریاضیدان
- مهندسی
- دندان پزشکی
- پزشکی
- دبیری
- قضاوت
- حقوق
نکاتی برای تعامل با افراد دارای تیپ شخصیتی INTJ
روابط دوستانه
افراد با این تیپ شخصیتی معمولا تنها و خودکفا هستند؛ از این رو، ایجاد روابط دوستانه با این افراد کمی دشوار است.
از آنجا که آن ها دوست دارند درباره آینده زیاد فکر کنند، ممکن است از شناخت دیگران خودداری کنند؛ زیرا بر این باورند که روابط پایدار و ماندگاری در آینده وجود نخواهد داشت!
خبر خوب این است که با وجود اینکه آن ها دوستان زیادی ندارند، اما با افراد معدودی بسیار صمیمی بوده و روابط متعهدانه ای دارند. آن ها به دوستانی که درونگرا و منطقی بوده و مشکلات عاطفی زیادی ندارند، گرایش بیش تری دارند.
روابط والدینی
پدر و مادران دارای تیپ شخصیتی INTJ، با فکر و حواس جمع هستند؛ با این حال، خیلی با محبت و خونگرم نیستند.
این افراد انتظارات بالایی از فرزندان خود دارند و به آن ها کمک می کنند تا هنگام تصمیم گیری، منطقی عمل کنند.
والدین دارای این تیپ شخصیتی، فرزندان خود را تشویق می کنند تا خود-محور و متفکر باشند، و بتوانند مشکلات شان را خودشان حل و فصل کنند.
اگر فرزند شما دارای تیپ شخصیتی INTJ می باشد، باید تلاش کنید تا توانایی های هوشی او را تقویت کنید و همزمان حواس تان باشد که تعادل را رعایت کنید تا از کمال گرایی بیش از حد او جلوگیری نمایید.
همچنین می توانید توانایی های عاطفی فرزند خود را توسعه دهید و به دنبال راه هایی برای بروز عواطف و احساسات او باشید.
روابط عاطفی
از آنجا که خیلی سخت می توان یک فرد INTJ را شناخت، روابط عاطفی با آن ها گاهی دچار تزلزل می شود.
اگر شریک عاطفی شما دارای تیپ شخصیتی INTJ می باشد، باید بدانید که در رابطه با آن ها، وفاداری و درک بالا، از اهمیت خاصی برخوردار است.
از این که فداکاری خود را به او نشان دهید، نهراسید. اما از طرفی، برای بروز عواطف و احساساتش او را تحت فشار قرار ندهید.
برقراری ارتباط مستقیم با شریک عاطفی تان بسیار حیاتی است؛ به جای آنکه انتظار داشته باشید او خودش نشانه های ظریفی که بروز می دهید را متوجه شود، بهتر است رک و صریح منظورتان را بیان کنید.
منبع: www.verywellmind.com