به نقل از مجله مهتاطب:
“بیماری تیروئید” یکی از عوامل خاموشی است که در ۱۲% افراد وجود دارد و یکی از شاخص ترین علائم آن “ریزش مو” و یا “رویش موهای زائد در بدن” می باشد زیرا هورمون تیروئید برای رشد و نگهداری فولیکول مو بسیار ضروری است.ریزش مو، از عارضه های رایج در میان بانوان و آقایان می باشد که نه تنها ظاهری نامناسب به افراد می بخشد، بلکه موجب کاهش احساس اعتماد به نفس در آن ها نیز می شود.
ریزش مو تحت تاثیر عوامل بیشماری از جمله مشکلات تیروئیدی ، ژنتیکی، هورمونی، افزایش سن، تغذیه و… رخ می دهد.
برخی از این دلایل ریزش مو از قبیل استرس و تغذیه به راحتی قابل تشخیص و درمان هستند، اما برخی دیگر مانند تیروئید به توجه بیشتر بر تغییرات بدن نیاز دارند و درمان آنها نیز کمی پیچیده تر است.
برای اینکه بتوانیم به درمان ریزش مو های ناشی از تیروئید بپردازیم و در واقع مطمئن شویم که آیا تیروئید عامل ریزش موهای ما بوده است ، در افرادی که علائم بیماری تیروئید را دارند از آزمایش استفاده می کنیم. این آزمایش به تشخیص نوع و شدت تیروئید و شروع یک رژیم مناسب کمک می کند.
در این مقاله از مجله مهتاطب سعی کردیم که مهمترین مکمل های درمان ریزش موی ناشی از هورمون تیروئید را در سه دسته ی : زنان باردار ، کودکان و بزرگسالان معرفی کنیم و به سوالات و مشکلات شما در مورد پرکاری و کم کاری تیروئید و اثر این هورمون در ریزش مو بپردازیم.
همچنین به تداخلات دارویی با مکمل های ویتامین تقویت مو می پردازیم و در مورد تاثیر هر یک بر عملکرد تیروئید توضیح خواهیم داد.
بیماری تیروئید چیست؟
تیروئید غده ای است که بین استخوان گردن و حنجره قرار دارد و به وسیله ی ید ، عمل سنتز هورمونهای تیروئید را انجام می دهد.
هورمون های ترشح شده توسط تیروئید حاوی ید هستند که تری یدوتیرونین (T3 ) و تیروکسین (T4) نام دارند. هورمون های تیروئید وظیفه هماهنگی انرژی ، رشد و سوخت و ساز بدن را به عهده دارند.
علت ایجاد مشکل در تیروئید ، وجود عواملی مانند تغییر میزان ید در بدن افراد است . وقتی فرد دچار کمبود یا افزایش بیش از حد ید در بدن می شود، میزان تولید هورمون تیروئید از حالت تعادل خارج شده و اختلالاتی مثل چاقی ، لاغری ، ضربان نامنظم قلب، ریزش مو و … را در بدن افراد ایجاد می کند.
انواع بیماری تیروئید به شکل تیروئید پرکار ( ترشح زیاد هورمون ) و تیروئید کم کار (ترشح کم هورمون) شناخته شده است که هر کدام علائم خاصی در بدن دارند و درمان آنها (قرص یا جراحی ) بسته به نوع بیماری و شدت آن متفاوت است.
عملکرد تیروئید برای متابولیسم همه ی بافت های بدن مهم است و در رشد سیستم عصبی مرکزی در جنین و کودکان نقش پررنگی دارد. به همین علت در صورت مشاهده چند علائم از تیروئید پرکار یا تیروئید کم کار باید آزمایش داده و آن را به پزشک نشان دهیم تا هر چه سریعتر شروع به درمان و کنترل آن کنیم.
باید این حقیقت را بدانید که درمان قطعی برای تیروئید وجود ندارد و داروهای تجویز شده برای کنترل تیروئید می باشد. همچنین کنترل تیروئید توسط خود شخص بسیار کار سخت و تقریبا غیر ممکن است . به همین جهت باید برای راهنمایی در درمان و کنترل تیروئید از پزشکان داروساز یا پزشک متخصص کمک گرفت.
آیا تیروئید باعث ریزش مو می شود؟
همه ما روزانه مقداری مو از دست می دهیم و سپس دوباره رشد می کنند. اما عملکرد نامنظم T3 و T4 می تواند باعث اختلال در چرخه رشد مجدد شود؛ به این معنی که ممکن است در طول زمان و بدون جایگزینی مو متوجه نازک شدن مو شوید. این می تواند ابروها، موهای بدن و مژه های شما را نیز تحت تاثیر قرار دهد. ممکن است به صورت توده یا رشته بیفتد و ممکن است فقط از یک منطقه نباشد، بنابراین ممکن است در ابتدا قابل توجه نباشد. همچنین ممکن است هنگام حمام کردن یا هنگام برس زدن موی زیادی مشاهده کنید که بیش از ۱۰۰ تار مو در روز نشانه ریزش موی قابل توجه است.
بیماری های تیروئید در افراد مبتلا به آلوپسی دیده می شود که باعث ریزش موی تکه ای می شود. لوپوس و PCOS نیز ممکن است باعث ریزش مو شوند. در مطالعهای که در مجله بینالمللی تریکولوژی ذکر شد، سن بالا با ریزش موی تیروئید بیشتر همراه است. در واقع، به عنوان یک قاعده خوب، اگر آلوپسی یا ریزش مو از هر نوعی دارید، اما هیچ اختلال شناخته شده تیروئیدی ندارید، عاقلانه است که با پزشک خود مشورت کنید و در اولین نشانه ریزش مو، آزمایش تیروئید را درخواست کنید.
ریزش مو یکی از علائم احتمالی کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید است. هورمون تیروئید نقش اساسی در رشد و نگهداری فولیکول های مو دارد. فولیکول ها حفره های کوچکی در زیر پوست هستند که موها از آن ها رشد می کنند. کم کاری تیروئید یا پرکاری تیروئید شدید یا طولانی مدت ممکن است منجر به ریزش مو شود. ریشه مو معمولاً کار ساخت مو را می چرخاند. به عنوان مثال، ریشه های مو روی سر معمولاً برای چند سال مو رشد می کند و سپس استراحت می کند.
هنگامی که بدن هورمون تیروئید بیش از حد یا کافی نداشته باشد، می تواند سیستم را به حالت تلوژن افلوویوم “شوک” کند.
تلوژن افلوویوم یک اختلال پوست سر است که در آن ریشه مو خیلی زود وارد مرحله استراحت چرخه مو می شود. حدود ۷۰ درصد از موهای سر می توانند در عرض حدود ۲ ماه در طول حالت تلوژن افلوویوم بریزند.
هنگامی که فردی دارای یک نوع بیماری خودایمنی است، احتمال ابتلا به نوع دیگری از افراد دیگر بیشتر است. به عنوان مثال، افراد مبتلا به تیروئیدیت هاشیموتو نیز ممکن است دچار آلوپسی خود ایمنی شوند که منجر به ریزش موی منتشر می شود. آلوپسی آره آتا با الگوی موضعی تری باعث ریزش مو می شود.
ریزش مو همچنین یکی از عوارض جانبی احتمالی برخی از داروهای ضد تیروئید، از جمله متیمازول و پروپیل تیواوراسیل (PTU) است. پزشکان داروهای ضد تیروئید را برای درمان پرکاری تیروئید تجویز می کنند.
علائم ریزش مو مرتبط با تیروئید
مقداری ریزش مو کاملا طبیعی است. افراد می توانند انتظار داشته باشند که هر روز ۵۰ تا ۱۰۰ تار مو از بدن خود را به عنوان بخشی از چرخه طبیعی رشد مو از دست بدهند. افراد مبتلا به تلوژن افلوویوم اغلب متوجه می شوند که موهایشان به تعداد انگشتان دست بیرون می آید. معمولا بیشتر روی پوست سر دیده می شود اما می تواند موهای هر قسمت از بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
فرد مبتلا به آلوپسی خودایمنی ممکن است متوجه شود که تکههای مجزا و اغلب دایرهای از مو را از دست میدهد. غیرعادی است که ریزش مو تنها علامت پرکاری یا کم کاری تیروئید باشد.
علائم رایج کم کاری تیروئید عبارتند از:
- احساس سرما
- افزایش وزن غیر قابل توضیح
- خستگی
- پوست خشک تر از حد معمول
- فراموشی
- خلق و خوی پایین یا افسرده
- یبوست
علائم رایج پرکاری تیروئید عبارتند از:
- عصبی بودن
- تحریک پذیری
- افزایش تعریق
- ضربان قلب سریع
- لرزش دست
- اضطراب
- مشکل در خوابیدن
- نازک شدن پوست
- موهای نازک یا شکننده
- ضعف عضلانی
- حرکات روده مکرر
- کاهش وزن غیر قابل توضیح
- خستگی
- تورم در اطراف چشم، همراه با بیرون زدگی گاه به گاه چشم، و خیره شدن
افرادی که غده تیروئید کم کار یا بیش فعال دارند نیز ممکن است اختلالاتی را در الگوهای قاعدگی خود تجربه کنند.
شایان ذکر است که ریزش مو و همچنین علائم پرکاری و کم کاری تیروئید غیراختصاصی است و ممکن است به دلیل سایر شرایط نیز باشد. بنابراین، قبل از اینکه پزشک بتواند تشخیص دهد، باید به پزشک مراجعه کند تا سطح تیروئید خود را بررسی کند.
درمان تیروئید و در واقع کنترل این غده ی مهم در بدن به دو طریق جراحی و مصرف قرص امکان پذیر است. جراحی غده تیروئید معمولا برای تیروئید پرکار انجام می شود که در برابر دارو مقاوم بوده. اما مصرف قرص های درمان تیروئید به شکل روزانه انجام می ود و گاهی برای تاثیر بهتر از آمپول هایی که در فواصل زمانی خاص تزریق می شوند استفاده می شود.
۵ قرص برای درمان تیروئید کم کار و پرکار
قرص و داروهای مختلفی در کنترل و تنظیم تیروئید در بدن به تشخیص پزشکان غدد برای بیماران تیروئید پر کار و کم کار تجویز می شود. در اینجا ۵ قرصی که برای تیروئید بیشتر استفاده می شود به شما معرفی می کنیم. لازم بذکر است که مصرف این داروها باید با تجویز پزشک صورت بگیرد و مطالب این مقاله فقط جنبه اطلاعات دارد.
حتما بخوانید : بهترین قرص های ویتامین ضد ریزش مو
۱- قرص لووتیروکسین:
قرصی برای درمان تیروئیدهای کم کار ، گواتر و سرطان تیروئید است که در ایران دوز ۰.۵ و ۱ تولید می شود.پس از مصرف قرص لووتیروکسین میزان هورمون های ترشح شده از غده تیروئید تنظیم شده و رفته رفته علائمی که با داشتن تیروئید کم کار ایجاد شده اند کاهش می یابد.
قرص لووتیروکسین دارای ۲ دوز ۱ و ۰.۵ میلی گرم است که با توجه به نوع ، سن و میزان کم کاری تیروئید ، دوز مصرفی مشخص می گردد.
لووتیروکسین و ریزش مو باهم در ارتباط هستند زیرا با مصرف آن ریزش موهای ناشی از تیروئید کم کار کاهش پیدا می کند.قرص لووتیروکسین را کودکان ، افراد بالغ و حتی بانوان در دوره بارداری و شیردهی (با تشخیص پزشک) می توانند استفاده کنند.
برای اثر بخشی بهتر قرص لووتیروکسین ، دارو را سر ساعت و بصورت منظم مصرف نمائید.
💊طرز مصرف قرص لووتیروکسین
مصرف این قرص بصورت روزانه یک عدد در وعده صبح و بصورت ناشتا می باشد تا جذب بهتری داشته باشد.
معمولا در زمان شیردهی توصیه می شود از قرص لووتیروکسین شبها استفاده شود زیرا در این زمان شیردهی به کودک کمتر اتفاق می افتد و امکان انتقال ترکیب از طریق شیر به نوزاد کمتر است.
⛔️عوارض جانبی قرص لووتیروکسین
سر درد-عصبی شدن -ضعف-تهوع-استفراغ-گرگرفتگی-تپش قلب و لرزش از جمله عوارض جانبی قرص لووتیروکسین هستند.
۲ -قرص پروپیل تیواوراسیل:
قرص پی تی اس با مهار ساخت هورمون تیروئید باعث مهار تبدیل تیروکسین به تری یدوتیرونین می شود و در تیروئیدهای پرکار تجویز می گردد.
همچنین از این قرص تیروئید برای زنان بارداری که۹ منع مصرف قرص متی مازول را دارند استفاده می گردد.
قرص پروپیل تیواوراسیل به علت اینکه نیمه عمر کوتاهی دارد روزانه ۳ بار یعنی هر هشت ساعت یکبار باید مصرف شود.
💊طرز مصرف قرص پروپیل تیواوراسیل
معمولا روزانه یک عدد ناشتا تجویز می گردد.
⛔️عوارض جانبی قرص پروپیل تیواوراسیل
از عوارض جانبی احتمالی قرص پی تی اس می توان به :
تهوع
سردرد
تب
خارش پوست
درد مفصلی
ندرتا طاسی
حتما بخوانید : درمان ریزش موی فصلی
۳- قرص متی مازول :
این قرص جهت درمان افراد با مشکل تیروئید پرکار استفاده می شود. در صورتی که پس از مدت مشخصی دارو بر شخص با مشکل تیروئید پرکار جوابگو نباشد از عمل جراحی استفاده می شود.
💊طرز مصرف قرص متی مازول
قرص متی مازول معمولا روزانه ۳ عدد ، هر ۸ ساعت یکبار مصرف می گردد.
⛔️عوارض جانبی قرص متی مازول
از عوارض جانبی احتمالی قرص متی مازول می توان به موارد زیر اشاره کرد :
🔷سر درد
🔷خستگی
🔷راش
🔷تنگی نفس
🔷استفراغ
🔷لرزش بدن
🔷تب
🔷گلو درد
۴- قرص لیوتیرونین سدیم :
از قرص لیوتیرونین جهت درمان تیروئید کم کار و پیشگیری و درمان سرطان تیروئید و گواتر استفاده می گردد.تاثیر دارو بین ۲-۴ ساعت مشخص می شود و ۹۵% دارو جذب بدن گردیده و از طریق ادرار دفع می گردد.
💊طرز مصرف قرص لیوتیرونین سدیم
معمولا روزانه یک عدد ناشتا تجویز می گردد.
⛔️عوارض جانبی قرص لیوتیرونین سدیم
🔷سکته قلبی
🔷نامنظمی ضربان قلب
🔷افت فشار خون
🔷ریزش مو
🔷افزایش حالات عصبی
۵ -قرص لیوتیرونین :
از این قرص نیز در کم کاری تروئید استفاده می شود اما این دارو دارای عوارض جانبی بیشتری است که به همین علت معمولا بجای آن لووتیروکسین تجویز می گردد هر چند که میزان اثر لیوتیرونین بیشتر است .
💊طرز مصرف قرص لیوتیرونین
روزانه ۲۵ میکروگرم لیوتیرونین سدیم تجویز می شود. سپس هر ۱ تا ۲ هفته یک بار، ۱۲ تا ۲۵ میکروگرم به این دوز اضافه می شود. دوز نگهدارنده آن ۲۵ تا ۷۵ میکروگرم می باشد.
⛔️عوارض جانبی قرص لیوتیرونین
🔷 طپش قلب
🔷اسهال
🔷استفراغ
🔷بی قراری
🔷کاهش وزن
❎ تداخلات دارویی قرصهای تیروئید
🌟 ۴ تا ۵ ساعت قبل و بعد از مصرف قرص های تیروئید مانند لووتیروکسین داروی دیگری استفاده نکنید زیرا معمولا داروهای دیگر جذب قرص لووتیروکسین و ترشح هورمون تیروئید را کاهش می دهند.
تاثیر تیروئید بر مو
عملکرد طبیعی بدن انسان اغلب با هورمون های آن در ارتباط است . یکی از این هورمون ها ، هورمون های ترشح شده توسط تیروئید یعنی T3 و T4 هستند .
این هورمون تیروئید در رشد و حفاظت و تنظیم چرخه ی ۳ فاز مو نقش دارد و عدم تعادل در میزان هورمون تیروئید در بدن منجر به تاثیرات منفی بر موی انسان می شود.
تاثیر تیروئید بر مو به ۳ شکل اتفاق می افتد:
🔷ریزش موی سر و ابرو
🔷سفیدی مو
🔷رویش موهای زائی
تاثیر تیروئید بر ریزش مو
ریزش مو یکی از علائم آزار دهنده ی عدم تعادل هورمون تیروئید می باشد . اختلال تیروئید و تاثیر آن بر ریزش مو در زنان و مردان متفاوت است.
از طرفی پر کاری و کم کاری تیروئید ، هر دو می توانند باعث ریزش مو شوند . در نتیجه برای مصرف داروهای تیروئید ابتدا باید نوع و شدت آن به وسیله آزمایش مشخص شود سپس اقدام به درمان برای تیروئید و عوارض آن مثل تاثیر ان بر مو پرداخت.
کم کاری تیروئید و ریزش مو
درصد بالایی از ریزش موی ناشی از تیروئید به علت تیروئید کم کار در افراد اتفاق می افتد یعنی ریزش مو در تیروئید کم کار بیشتر از تیروئید پر کار است.
تیروئید در زنان بیشتر اتفاق می افتد و بیشترین میزان ریزش موی ناشی از تیروئید در بانوان مخصوصا زنان یائسه ثبت شده است زیرا با بالا رفتن سن ، اختلالات در عملکرد تیروئید بیشتر و در نتیجه عوارض ناشی از تیروئید بالاتر می رود.
اختلال در هورمون تیروئید موجب افزایش فاز تلوژن (استراحت مو) می شود و موها را خشک ، ضعیف ، شکننده، چرب و نازک می کند. در حقیقت تاثیر هورمون تیروئید بر کیفیت موهاست نه در چرخه مو!
❓ آیا مشکلات تیروئید باعث رویش یا افزایش موهای زائد بدن می شوند؟
بله. زمانی که ترشح هورمون تیروئید از حالت نرمال خارج شود امکان تاثیر آن بر هورمون های جنسی نیز وجود دارد. این تاثیر گاهی منجر به رویش موهای زائد در زنان می گردد که با کنترل تیروئید و عملکرد آن سطح این هورمون ها تنظیم شده و موهای زائد کاهش می یابند.
تاثیر تیروئید بر لیزر موهای زائد
اگر شما تصمیم به لیزر موهای زائد داشته باشید پزشک در ابتدا به شما توصیه می کند آزمایش هورمون ، تیروئید و تخمدان دهید.زیرا بیشترین عوامل ایجاد و رشد موهای زائد در بانوان همین عوامل هورمونی هستند.
به همین جهت در صورت مشاهده علائم تیروئید در کنار موهای زائد حتما شما باید تیروئید خود را کنترل و سپس بعد از مدتی لیزر موهای زائد را آغاز کنید.
قرص های کنترل هورمون می توانند ال دی – اسپرینولاکتون ، لووتیروکسین ، متی مازول و… باشند که فقط با تشخیص پزشک باید مصرف شوند.
تا زمانیکه تیروئید شما تحت کنترل نباشد موهای زائد شما به وسیله لیزر از بین نمی روند. اما چه بسا که با کنترل هورمون تیروئید یا هورمونهای زنانه میزان این موهای زائد حتی بدون انجام لیزر کم یا بور شوند.
تاثیر تیروئید بر سفیدی مو
سفیدی مو ناشی از ژنتیک ، استفاده ی زیاد از مغز و عواملی از این قبیل باشد و یکی از عوامل شایع در سفیدی مو “تیروئید” است.
اغلب افرادی که تیروئید دارند ; چه تیروئید پرکار باشد، چه تیروئید کم کار باشد، دچار سفیدی مو می شوند، که با کنترل تیروئید به وسیله داروهای درمان تیروئید و در کنار آن مصرف مکمل هایی که در جلوگیری از سفیدی مو موثرند مثل مس ، سیلیکا و… می تواند از افزایش و یا ایجاد موهای سفید ناشی از تیروئید جلوگیری کرد.
درمان ریزش مو ناشی از تیروئید
درصد بالایی از ریزش موی ناشی از تیروئید به علت تیروئید کم کار در افراد اتفاق می افتد. همچنین بیشترین میزان ریزش موی ناشی از تیروئید در بانوان مخصوصا زنان یائسه ثبت شده است، زیرا با بالا رفتن سن ، اختلالات در عملکرد تیروئید بیشتر و در نتیجه عوارض ناشی از تیروئید بالاتر می رود.
برای درمان ریزش مویی که به علت تیروئید اتفاق افتاده باید چه کرد؟
۱- مراجعه به پزشک و اعلام کردن نشانه هایی که شما از تیروئید دارید.
مثلا ریزش مو ، بزرگ بودن غده تیروئید ، گلو درد ، فراموشکاری ، ضربان قلب ، عدم تمرکز و…
۲- تجویز آزمایش خون که مربوط تیروئید است توسط پزشک تجویز شود
۳- دکتر متخصص یا داروساز متوجه میزان تیروئید و اینکه تیروئید پرکار است یا فرد کم کاری تیروئید دارد را تشخیص میدهند.
۴- قرص های درمانی تیروئید بسته به نوع آنها متفاوت هستند .
مثلا برای تیروئید کم کار احتمالا قرص لووتیروکسین
و برای تیروئید پرکار احتمالا متی مازول را به شما پیشنهاد می کنند.
۵- با شروع درمان تیروئید و تحت کنترل قرار دادن میزان ترشح هورمون تیروئید
در بدن شما می توان از مکمل های تقویت مو و مکمل هایی که موجب رویش مو
می گردند استفاده کرد.
🌟 از قرص های تیروئید خودسرانه استفاده نکنید. تشخیص اینکه تیروئید شما پرکار است یا کم کار یا حتی در حالت نرمال فقط توسط پزشک امکان پذیر است.
🌟 اگر شما مشکل تیروئید داشته باشید و بخواهید تنها با مکمل های تقویت مو ریزش موهای خود را متوقف کنید، کاملا غیر ممکن است و در خوشبینانه ترین حالت کم شدن ریزش موها بصورت ناچیز و کوتاه مدت اتفاق خواهند افتاد.
چه مکمل هایی بر تیروئید تاثیر منفی می گذارند؟
برخی مکمل ها اعم از کلسیم ، آهن (فروس سولفات)( ، منیزیم و آلومینیوم ، امپرازول ، لانزوپرازول با قرص لووتیروکسین که برای درمان تیروئید کم کار استفاده می شود در تداخلند و باعث کاهش اثر بخشی دارو می شوند . به همین دلیل است که می گوییم قرص های تیروئید را صبح ناشتا و قرص های مکمل تقویتی و مولتی ویتامنی را شبها مصرف کنید یا حداقل ۴ ساعت قبل یا بعد از قرص درمان تیروئیدتان مصرف نمائید.
۶ قرص مکمل برای درمان ریزش موی ناشی از تیروئید
هنگامی که پزشک مربوطه علت ریزش موهای شما را ناشی از تیروئید تشخیص داد، به شما داروهای درمان و کنترل تیروئید می دهد که می تواند ریزش موهای شما را نیز کاهش دهد اما گاهی شما می خواهید ریزش موها هر چه سریعتر متوقف شود یا موهای خود را از لحاظ استحکام و رشد تقویت کنید و یا علاوه بر تیروئید مشکلات دیگری نیز در ریزش موهای شما دخیلند مثل تغذیه ، کمبود ویتامین در بدن ، استرس و … که نیاز است از مکمل ها برای درمان ریزش مو ها استفاده گردد.
در این حالت شما بعد از مدت کوتاهی که شروع به کنترل تیروئید و مصرف داروهای آن کردید ، می توانید از هر نوع قرص مولتی ویتامین و مواد معدنی استفاده نمائید.
در این قسمت از مقاله ۵ مکمل موثر بر ریزش موی ناشی از تیروئید را به شما معرفی می کنیم که یک مکمل برای بانوان شیرده و باردار، یک مکمل برای کودکان و ۳ مکمل نیز برای افراد بالغ می باشد.
🌟 قرص های تیروئید با برخی از مکمل ها و داروها در تداخل هستند به همین دلیل قرص درمان تیروئید را صبح بصورت ناشتا مصرف کنید و ترجیحا ۳-۴ ساعت قبل و بعد آن قرص دیگری میل نکنید. مصرف ۵ مکمل درمان ریزش وی ناشی از تیروئید نیز که ما به شما معرفی کرده ایم ترجیحا بعد از ظهر یا شبها بخورید تا در تداخل با قرص تیروئید نباشند و در اثر بخشی آن تاثیر منفی نگذارد.
قرص درمان ریزش موی ناشی از تیروئید در این مقاله شامل :
🔷قرص اکتی ناتال – مخصوص دوره بارداری و شیردهی
🔷شربت سندروس – مخصوص کودکان زیر ۱۲ سال
🔷قرص یونی زینک- مخصوص افراد بالغ
🔷کپسول بیوتی هلث – مخصوص افراد بالغ
🔷کپسول سلن پلاس – مخصوص افراد بالغ
🔷 قرص فولیک اسید + ید او پی دی فارما
پیش از آنکه به نقد و بررسی جداگانه ی این مکمل های ضد ریزش مو بپردازیم ابتدا علت انتخاب خود را بیان می کنیم.هر کدام از این مکمل ها ویتامنی و مواد معدنی دارند که به نحوی بر تیروئید و عملکرد آن موثرند .از مهمترین ترکیبات موثر بر تیروئید ید ، سلنیوم ، بیوتی ، زینک و ویتامین B می باشد.
تاثیر ید بر تیروئید:
مهمترین ترکیب در تغییر میزان ترشح هورمون تیروئید “ید ” می باشد.با کمبود ید در بدن موجب ایجاد گواتر و تیروئید کم کار می گردد.پس سعی کنید نمک های ید دار مصرف نمائید و میزان ید بدن خود را از طریق آزمایش بررسی کنید.از طرفی بالا بودن میزان ید نیز باعث پرکاری تیروئید می گردد .
تاثیر سلنیوم بر تیروئید:
سلنیوم سطح آنزیمی که نقش مهم در تولید هورمون تیروئید دارد کاهش می دهد.در نتیجه سلنیوم برای افرادی که مشکل کم کاری تیروئید دارند بسیار کمک کننده است. بدن روزانه ۱۰ تا ۲۰۰ میلی گرم به سلنیوم نیاز دارد و در تن ماهی ، میگو ، گوشت بره، مرغ ، گوشت گاو ، تخم مرغ وجود دارد.
تاثیر ویتامین B بر تیروئید:
ویتامین B برای افرادی که با کم کاری تیروئید روبرو هستند و دچار ریزش مو شده اند مفید است . ویتامین B مخصوصا B12 با تنظیم هورمون تیروئید در بدن باعث نزدیک شدن ترشح هورمون تیروئید به حد نرمال ان می شود و ریزش موها را که ناشی از تیروئید کم کار هستند کاهشمی دهد.
ویتامین B در غلات سبوس دار ، حبوبات ، شیر ، ماست ، گوشت ، ماهی ، تخم مرغ و سبزیجات با برگ تیره یافت می شوند.
تاثیر زینک (روی) بر تیروئید:
علاوه بر سلنیوم ترکیب زینک نیز به تبدیل هورمون T4 به شکل فعال T3 نقش دارد و باعث بهبود عملکر غده تیروئید و سطح هورمون های آن در بدن می شود و باعث تقویت ، رشد ، ضخامت و درخشندگی موها می گردد. یعنی کمبود روی منجر به کم کاری تیروئید می شود.
زینک در گوشت ، حبوبات و آجیل وجود دارد.
بیشتر بخوانید: نحوه مصرف قرص زینک
تاثیر بیوتین بر تیروئید:
مصرف بیوتین باعث افزایش سطح T3 می گردد و گاها زمانی که فرد از بیوتین استفاده می کند و آزمایش تیروئید می دهد نتیجه آزمایش پرکاری تیروئید را به اشتباه نشان می دهد. به همین دلی توصیه می شود که دو روز قبل از آزمایش تیروئید از بیوتین استفاده نکنید.
تاثیر ویتامین D بر تیروئید:
آزمایشات بر روی افراد با مشکل تیروئید نشان دادند که افرادی که مشکل تیروئید کم کار دارند اکثرا با کمبود ویتامین D در بدن مواجه بوند . پس می توان تنظیم تیروئید را به ویتامین D نیز نسبت داد.
ویتامین D در شیر ، ماست ، آب پرتقال یافت می شود.
۱- قرص اکتی ناتال لیبرتی سوئیس
تیروئید در بارداری مخصوصا در ۳ ماهه اول شایع است. قرص اکتی ناتال یک مولتی ویتامین مخصوص دوره ی بارداری و شیردهی است که حاوی تمامی ویتامن ها و مواد معدنی موورد نیاز بدن در دوره بارداری و شیردهی برای مادر می باشد.
این قرص مولتی ویتامین بارداری و شیردهی از برند لیبرتی و ساخت کشور سوئیس است که در درمان و کنترل ریزش موها ی ناشی از تیروئید یا هر عامل دیگر برای بانوان تجویز می شود.
مصرف این قرص را در ۳ ماهه اول بارداری با تائید پزشک خود انجام دهید.
💊طرز مصرف : روزانه یک عدد قرص را همراه با غذا میل کنید.
🌟در حین مصرف این مکمل های تقویت مو مصرف داروهای درمان تیروئید را متوقف نکنید مگر اینکه پزشک به شما دستور داده باشد.
۲- شربت سندروس + زینک اسمارت هلث کر
شربت سندروس یک محصول ایرانی یک شربت مولتی ویتامین به همراه زینک است که باعث افزایش اشتها ، تامین ویتامین های مورد نیاز روزانه کودک ، رشد قد و تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان زیر ۱۲ سال می گردد.
💊طرز مصرف :
کودکان ۲ تا ۷ سال روزانه ۳ سی سی
کودکان ۷ تا ۱۲ سال : روزانه ۱ پیمانه (۵ سی سی)
در بزرگسالان : روزی ۲ بار و هربار ۱ پیمانه
۳- کپسول سلن پلاس آپوویتال
کپسول سلن پلاس از برند آلمانی آپوویتال می باشد و یک مکمل تغذیه ای با ترکیبات ویتامین C ، ویتامین E ، زینک ، ویتامینA و سلنیوم می باشد که در تقویت مو و پوست افراد بسیار موثر می باشد. مهمترین ترکیبی که در این مکمل باعث شد تا ما آن را جز مکمل های درمان ریزش مو ناشی از تیروئید معرفی کنیم “سلنیوم” می باشد.
💊طرز مصرف : شبها یک عدد از کپسول میل کنید.
۴- قرص یونی زینک لیبرتی سوئیس
قرص یونی زینک محصول کشور سوئیس و از برند لیبرتی می باشد . این مکمل تقویت مو به جلوگیری از ریزشمو و افزایش ضخامت و درخشندگی موها کمک می کند.قرص یونی زینک حاوی آهن و زینک به مقدار کافی ایت که نیاز روزانه بدن را به این دو ماده تامین می کند.
از دیگر ترکیبات موثر بر ریزش مو در این قرص مکمل می توان به : بیوتین ، ویتامنی گروه B ، ویتامین C اشاره نمود.
💊طرز مصرف : شب ها یک عدد از قرص و ترجیحا با معده پر میل کنید.
۵- کپسول بیوتی هلث هلث اید
کپسول بیوتی هلث ساخت کشور انگلستان است که حاوی یک ترکیب اصلی در درمان ریزش موی ناشی از تیروئید یعنی بیوتین با دوز مناسب ۱۰۰۰ می باشد.بیوتین باعث حفظ سلامت پوست ، مو و ناخن می شود.
💊طرز مصرف : شبها یک عدد از قرص و ترجیحا با معده پر میل کنید.
ید باعث افزایش هوش و رشد سیستم عصبی ، بینایی و شنوایی جنین می گردد.
از این قرص مکمل ید دار جهت درمان کمخونی به علت دارا بودن فولیک اسید استفاده می گردد.
💊طرز مصرف : شبها یک عدد از قرص همراه با غذا میل کنید.
درمان های خانگی و تغییر سبک زندگی
غذاهایی که می توانند شانس داشتن موهای سالم را افزایش دهند عبارتند از:
- ماهی: ماهی روغنی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ است که می تواند از خشکی پوست سر جلوگیری کند.
- سبزیجات سبز تیره: سبزیجاتی مانند اسفناج دارای سطوح بالایی از ویتامین A و C هستند. این ویتامین ها می توانند وضعیت مو را بهبود بخشند.
- غذاهای غنی از پروتئین: خوردن غذاهای غنی از پروتئین می تواند از موهای ضعیف و شکننده جلوگیری کند. غذاهای لبنی، حبوبات، آجیل و گوشت بدون چربی همگی حاوی سطوح بالایی از پروتئین هستند.
- غذاهای غنی از بیوتین: بیوتین ویتامینی است که برای رشد مو مهم است. کمبود بیوتین می تواند منجر به شکنندگی مو یا ریزش مو شود. منابع بیوتین شامل غلات کامل، جگر، زرده تخم مرغ، آرد سویا و مخمر است. بیوتین همچنین در بسیاری از ویتامینهای موی بدون نسخه (OTC) موجود است. با این حال، بیوتین می تواند بر نتایج آزمایش خون تیروئید تأثیر بگذارد، بنابراین هر فردی که آزمایش خون انجام می دهد باید چند روز قبل از مصرف یا مصرف محصولات حاوی بیوتین خودداری کند.
- غذاهای غنی از کلسیم: کلسیم کلید رشد مو است. منابع خوب کلسیم شامل محصولات لبنی مانند شیر و پنیر است.
عوارض پر کاری تیروئید و تیروئید کم کار
ما تمامی علائم شناخته شده از تیروئید کم کار و پرکار را در یک جدول برای شما جمع آوری کرده ایم.البته این علائم تنها علائم تیروئید نیستند اما تشخیص این علائم راحتتر مشخص می شود.
در صورت داشتن چند تا از این علائم می توانید به پزشک مراجعه و علائم خود را اعلام کنید در صورت صلاحدید پزشک برای شما آزمایشی می نویسد و شما در جریان درمان نوع تیروئید خود قرار می دهد.
مجله مهتاطب به عنوان مرجع تخصصی مقالات و اطلاعات زیبایی، سلامت، بهداشت و تغذیه همیشه می کوشد تا بهترین و به روز ترین اطلاعات را در زمینه های پزشکی و سلامتی در اختیار شما عزیزان قرار دهد.
مقالات پیشنهادی
انواع ریزش مو
ارتباط بین کرونا و ریزش مو
شامپو ضد ریزش مو
بهترین شامپو ریزش مو
شامپو آلپسین c1
شامپو کافئین سریتا
شامپو ماینوکسیدیل
شامپو اویدرم ضد ریزش
شامپو ضد ریزش فولیکا
شامپو ضد ریزش اسکالپیا
شامپو ضد ریزش هگور
شامپو ضد ریزش پنتن
شامپو ضد ریزش کاندید
شامپو جوانه گندم سریتا
شامپو سپیژن
شامپو ماینوکسی لافارر
شامپو مینوتا سریتا
شامپو پالمینکس اویدرم
شامپو ضد ریزش هگور
شامپو سریتا برای موهای چرب
شامپو پرومین سریتا
شامپو ضد ریزش فیتو
شامپو ضد ریزش اریکه
تونیک ضدریزش مو
لوسیون ضدریزش مو
ویال ضد ریزش مو
شامپو ضدریزش موی چرب
شامپو ضدریزش موی خشک
شامپو ضدریزش سینره