گروههای مخالف دولت در صربستان مدعی وقوع تقلب در انتخابات شورای شهر بلگراد شدهاند.
گروههای غربگرای مخالف دولت در صربستان که به نتایج انتخابات اخیر معترض هستند نیمه شب گذشته (یکشنبه) به مجلس ملی صربستان حمله کردند و سعی کردند بعد از شکستن دربها وارد ساختمان شوند.
«الکساندر ووچیچ»، رئیسجمهور صربستان این اقدامات گروههای مخالف را تلاش برای انقلاب رنگی و شورشهای برنامهریزیشده توصیف کرده است.
گروههای غربگرا مدعی هستند که در انتخابات پارلمانی و انتخاب شورای شهر بلگراد تقلب صورت گرفته است. آنها در جریان تجمع روز یکشنبه پلاکاردهایی حمل میکردند که روی آن شعار «دزد، دزد» نوشته شده بود.
انتخابات شهرداری
نزدیک به یک چهارم از جمعیت ۶.۶ میلیون نفری صربستان در بلگراد که پایتخت این کشور حوزه بالکان است سکونت دارند. به همین جهت، دفتر شهرداری بلگراد یکی از مهمترین نهادهای صربستان محسوب میشود.
اعضای شورای شهر که شهردار را انتخاب میکنند روز ۱۷ دسامبر انتخاب شدند. درهمان روز، انتخابات سراسری صربستان و رأیگیریهای چندین حوزه شهری نیز برگزار شد.
در انتخابات شورای شهر بلگراد «حزب پیشرو صربستان» که حزب حاکم این کشور به ریاست رئیسجمهور «الکساندر ووچیچ» است بیشتری آرای شورای شهر را به دست آورد. حزب مخالف دولت، موسوم به «صربستان علیه خشونت» بلافاصله ادعا کرد که نتیجه انتخابات به دلیل تخلفات حاصل شده است.
در هفتههای بعد از انتخابات گروههای مخالف چندین راهپیمایی در بلگراد برگزار کردند که بعضی از آنها به خشونت کشیده شد. در یکی از تظاهراتها مقابل کمیسیون انتخابات دوشنبه هفته گذشته یکی از آماردانهای ارشد صربستان و دستیاران او مورد حمله تظاهراتکنندگان قرار گرفتند. پلیس چندین چاقو و سلاح سرد از معترضان کشف کرد.
واکنش مقامهای انتخاباتی
کمیسیون انتخابات خشونتها را محکوم و ادعا کرد که این تظاهراتها تلاشی برای مختل کردن فعالیتهای این کمیسیون هستند. رئیس این کمیسیون ابراز امیدواری کرد که خشونتها به پایان برسند و هر گونه تظاهرات در آینده در خصوص نتیجه انتخابات در چارچوب قانون انجام شوند.
کمیسیون انتخابات علاوه بر این اعلام کرد که درباره ادعاهای مخالفان مبنی بر حضور رأیدهندگان غیرقانونی در بلگراد تحقیق خواهد کرد. این کمیسیون روز یکشنبه نتایج تحقیقات را اعلام کرد و گفت که هیچ شواهدی مبنی بر اینکه نتیجه انتخابات دزدیده شده مشاهده نکرده است.
عصر یکشنبه صدها معترض بعد از صدور بیانیهای از گروه «صربستان علیه خشونت» در مرکز بلگراد تجمع کردند. از ورود «مارینیکا تپیچ»، رهبر معارضان که دوشنبه هفته گذشته اعلام اعتصاب غذا کرده بود به ساختمان کمیسیون انتخابات جلوگیری شد.
همزمان مخالفان اقدام به پریایی یک تریبون اعتراضی در نزدیکی محل اقامت رئیسجمهور کردند. سخنرانان و حاضران در این جلسه اقدام به تحریک جمعیت کردند.
چند ساعت بعدتر، گروهی از فعلان اقدام به حمله به سمت ساختمان شورای شهر کردند. خبرگزاری راشاتودی گزارش داده که معترضان میگفتند قصد «آزادسازی نهادها» را دارند. اما پلیس وارد عمل شد و معترضان را از آنجا بیرون راند.
الکساندر ساپیچ، یکی از مقامهای شهرداری بلگراد تصاویری از خسارتهای واردشده توسط معترضان به ساختمان تاریخی شورای شهر منتشر کرد و این خشونتها را «قابل سرزنش» توصیف کرد. او گفت که صربستان بایستی از توسل به خشونت برای کسب منافع سیاسی دور بماند.
ساپیچ با اشاره به تظاهراتهای «یورومیدان» در کییف در سال ۲۰۱۴ که به وسیله غرب طرحریزی و راهاندازی شده بود همچنین خواستان اجتناب از تبدیل کردن صربستان به اوکراین شد.
انقلابهای رنگی
ووچیچ شورشها را محکوم کرد و آن را تلاش برای «انقلاب رنگی» در صربستان توصیف کرد. او مدعی شد که یک دولت خارجی از قبل به او درباره وقوع این حوادث هشدار داده بود. همزمان «آنا برنابیک»، نخستوزیر صربستان از سرویسهای اطلاعاتی روسیه بابت ارائه اطلاعات به بلگرد تشکر کرد.
اصطلاح «انقلابهای رنگی» معمولاً به تظاهراتهایی که بین دهه ۱۹۹۰ تا ۲۰۰۰ توسط گروههای ظاهراً دموکراسیخواه برگزار میشد اشاره داد. مورد کشور یوگسلاوی در سال ۲۰۰۰ یکی از نمونههای آن است.
روسیه و برخی از کشورهای دیگر معتقدند که این تظاهراتها توسط کشورهای غربی و برای پیشبرد اهداف ژئوپولتیکی آنها راهاندازی شده و از طریق برخی سازمانهای مردمنهاد و رسانهها هدایت میشود.
دولت ووچیچ در ماههای اخیر به دلیل تقابل میان روسیه و غرب بر سر یک دو راهی بزرگ قرار گرفته است. صربستان خواستار عضویت در اتحادیه اروپا است که این مستلزم تنظیم سیاست خارجی بلگراد با بروکسل است. با وجود این، ووچیچ در برابر فشارهای کشورهای غربی برای قطع رابطه با روسیه و ملحق شدن به کارزار تحریمهای آمریکایی علیه مسکو مقاومت کرده است.