به نقل از مجله مهتاطب:
داروخانه اینترنتی مهتاطب تمامی محصولات معرفی شده در مقالات مجله مهتاطب متعلق به سایت داروخانه اینترنتی مهتاطب(داروخانه شبانه روزی دکتر رویا میرنظامی) می باشد و شما عزیزان میتوانید کلیه محصولات مورد نیاز خود را از طریق مراجعه به سایت مهتاطب به آدرس www.mahtate.com خریداری نمائید. 🌟لطفا برای انتخاب محصول مناسب ابتدا مقاله را کامل و دقیق مطالعه کنید. پشتیبانی و مشاوره در برنامه واتساپ-تلگرام: ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲ |
بیش فعالی چیست؟
بیش فعالی به حالتی از فعال بودن غیر عادی گفته می شود که مدیریت آن برای فرد و همچنین اطرافیان او مانند معلمان، کارفرمایان، همکاران و به خصوص پدر و مادر هایشان کاری بسیار دشوار است. هنگامی که فردی به این اختلال دچار می شود، ممکن است به دلیل نحوه برخورد مردم با او و حالات به خصوصی که دارد، اختلالات دیگر را مانند اضطراب یا افسردگی در کنار آن تجربه کند. رفتار های تکانشی، خشونت آمیز، پر خطر، غیر قابل پیش بینی و حواس پرتی از نشانه های اصلی این بیماری محسوب می شود.
همان گونه که گفته شد، اختلال نقص توجه و بیش فعالی (ADHD) یکی از انواع اختلالات عصبی رشدی است که در میان کودکان بسیار رایج است. این اختلال با ویژگی های عجیب و دور از انتظار سنی مانند بی توجهی، بیش فعالی و بروز رفتار های تکانشی نشان داده می شود.
عوامل موثر بر بیش فعال شدن کودکان
شرایط روحی و جسمی مختلف می تواند بر بیش فعالی کودکان تاثیر بگذارد. برای مثال عواملی که بر سیستم عصبی یا تیروئید اثر می گذارند، می توانند جزو این شرایط باشند.
برخی دیگر از شایع ترین این عوامل عبارت اند از:
✔️ پر کاری تیروئید
✔️ اختلالات مغزی
✔️ اختلالات سیستم عصبی
✔️ اختلالات روانی
مطالعه ای در یکی از مدرسه های خارطوم شمالی صورت گرفت که در آن ۱۰۰۰ دانش آموز دختر و پسر به طور تصادفی انتخاب شدند تا از نظر اختلال بیش فعالی مورد بررسی قرار گیرند. محدوده سنی آن ها ۷ تا ۱۴ سال بود. نتیجه ای که به دست آمد این بود که میزان شیوع این اختلال با افزایش سن به طور قابل توجهی افزایش می یابد. همچنین مشخص شد که علائم ADHD در پسران شایع تر از دختران است.
عوارض عدم درمان بیش فعالی
اختلال بیش فعالی را معمولا از زمان کودکی می توان تشخیص داد و خوشبختانه قابل درمان است. نکته مهم آن که برای گرفتن بهترین نتیجه لازم است هر چه سریع تر به درمان آن در همان سنین ابتدایی اقدام کنید. اگر کودکانی که به این اختلال دچار اند سعی کنند که در جایی ثابت بمانند یا تمرکز کنند، ممکن است نتیجه عکس آن را دریافت کنند و همین امر ایجاد مشکلات دیگری را در پی دارد که برخی از آن ها عبارت اند از:
- بروز مشکلاتی در مهد کودک یا مدرسه
- بر هم خوردن روابط کودک با اطرافیانش
- خطر سوء مصرف الکل و مواد مخدر در بزرگسالی
تاثیرات منفی بیش فعالی در زندگی اجتماعی کودکان
انسان ها همواره برای برقراری ارتباط با اطرافیان خود از مهارت های اجتماعی گوناگون استفاده می کنند. این مهارت ها هم می توانند کلامی باشند و هم غیر کلامی؛ مانند تماس چشمی، حالات مختلف چهره و زبان بدن. کودکانی که به اختلال نقص توجه یا بیش فعالی دچار اند، در درک و اجرای این مهارت ها با مسائل و مشکلات مختلفی رو به رو می شوند. عملکرد اجرایی مغز این کودکان با اختلالاتی همراه است که این امر دوست پیدا کردن را برای آن ها بسیار سخت می کند. عملکرد اجرایی کودکان مبتلا به ADHD با ۳۰% تاخیر نسبت به همسالان خود صورت می گیرد.
علائم تشخیص بیماری بیش فعالی
افرادی که در کودکی به بیش فعالی دچار می شوند، نمی توانند به خوبی توجه خود را به چیزی معطوف کنند. این اختلال در کودکان به صورت بی قراری بیش از اندازه، مشکل در کنترل خود یا رفتار های پرخاشگرانه ظهور و بروز می یابد. در کودکان علائم این اختلال در خانه، مهد کودک و یا مدرسه این گونه نشان داده می شود:
✔️ مشکل در تمرکز بر فعالیت ها و پرت شدن حواس
✔️ توجه کم هنگام بازی یا انجام تکالیف درسی
✔️ بی قراری، تکان دادن یکی از اعضای بدن به طور متناوب، مشکل در یک جا نشستن
✔️ تمایل شدید به دویدن مکرر و انجام فعالیت هایی که به نحوی با صدا های بسیار بلند و مخل همراه اند.
✔️ زیاده روی در صحبت کردن و قطع حرف دیگران
دارو های نسخه ای درمان بیش فعالی
پزشک متخصص ممکن است تشخیص دهد که کودکان برای کنترل بیش فعالی به دارو هایی نیاز دارند. او در این شرایط دارو هایی را تجویز می کند که خاصیت تسکین دهندگی دارند. دارو هایی که برای درمان بیش فعالی مورد استفاده قرار می گیرند، عبارت اند از:
✔️ دکس متیل فنیدات (فوکالین)
✔️ دکستروآمفتامین و آمفتامین (آدرال)
✔️ دکستروآمفتامین (دکسدرین، دکستروستات)
✔️ لیسدگزامفتامین (ویوانس)
✔️ متیل فنیدات (ریتالین)
در صورت استفاده مداوم و نادرست این دارو ها ممکن است کودکتان به آن ها عادت کند. به طور کلی این روان پزشک متخصص است که میزان و دوز مصرف دارو های کنترل بیش فعالی را تشخیص می دهد.
مکمل های غذایی موثر بر بهبود بیش فعالی کودکان
کودکانی که به بیش فعالی مبتلا هستند بهتر است از مصرف مواد غذایی بسیار شیرین دوری کنند. مصرف خوراکی هایی که با رنگ ها یا شیرین کننده های مصنوعی فرآوری شده اند نیز برای این کودکان بسیار مضر شناخته شده است. مکمل های غذایی، مواد معدنی و ویتامین های زیادی هستند که علائم ناشی از بیش فعالی را در کودکان به میزان زیادی بهبود می بخشند. این مواد مغذی عبارت اند از:
۱) زینک:
برخی از کودکانی که از ADHD رنج می برند، ممکن است که به کمبود زینک دچار شده باشند؛ در این صورت مصرف مکمل روی می تواند علائم این اختلال را تسکین دهد. روی در انتقال عصبی، «کوفاکتور» نامیده می شود و در بهبود بافت و عملکرد سیستم ایمنی تاثیر به سزایی دارد. بر اساس مطالعه ای که انجام شده است، روی می تواند علائم بیش فعالی و رفتار های تکانشی را بهبود بخشد.
بیشتر بخوانید: نحوه مصرف قرص زینک
۲) امگا ۳:
مکمل اسید های چرب امگا ۳ نیز در کنار مکمل هایی مانند زینک اثرات بیش فعالی را کمتر می کنند. تمام سلول های بدن ما از چربی ساخته شده است. ۶۰ درصد مغز را لیپید ها تشکیل می دهند. تحقیقات نشان داده اند که بیش فعالی در کودکان سطح امگا ۳ خون آن ها پایین می آورد؛ بنابراین مکمل های اسید چرب امگا ۳ به اندازه دارو های محرک برای بهبود میزان توجه آن ها موثر اند. این اسید های چرب عوارض این دارو ها را ندارند؛ زیرا در اصل چربی های سالم رژیمی به شمار می روند. امگا ۳ در روغن ماهی به وفور یافت می شود. غذا های دریایی و برخی از جلبک ها نیز در خود امگا ۳ دارند. بنابراین قرص های امگا ۳ و روغن ماهی برای درمان علائم بیش فعالی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند.
۳) ویتامین های B و C:
از ویتامین C مانند روی، آهن و منیزیم برای تولید انتقال دهنده های عصبی مانند دوپامین استفاده می شود. از سوی دیگر کمبود ویتامین B با تحریک پذیری و خستگی کودکان در ارتباط است. در صورتی که این دو ویتامین به میزان کافی در بدن موجود باشند، کودکانی که به ADHD دچار هستند هوشیاری شان زیاد و اضطرابشان کم می شود. همین امر باعث می شود که کودکان بتوانند راحت تر بر وظایف و تکالیفشان تمرکز کنند.
بیشتر بخوانید : قرص آهن
تاثیر تغذیه مادر در بیش فعال شدن کودک
اخیرا در مطالعه ای در نروژ ارتباط میان تغذیه نامناسب در دوران بارداری و علائم ADHD کودک در ۸ سالگی بررسی شده است. نتایج نشان داد که اگر مادر در این دوران به میزان زیادی غذای فوق فرآوری شده مصرف کند، خطر ابتلای کودکش به بیش فعالی نیز بالا تر می رود. در نتیجه مادرانی که در دوران بارداری خود غذا های سالم تری مصرف می کردند، کودکانشان کمتر در معرض خطر ابتلا به ADHD قرار گرفتند.
جمع بندی
کودکانی که در آن ها اختلال ADHD تشخیص داده می شود، معمولا بی قرار اند، نمی توانند به خوبی بر انجام کاری متمرکز شوند، از خود رفتار های پر خطر و خشن نشان می دهند و رفتار هایشان در بیشتر مواقع غیر قابل پیش بینی است. این کودکان اگر در سنین پایین درمان شوند، می توانند برای همیشه از این اختلال رهایی یابند؛ اما نادیده گرفتن ADHD و درمان نکردن آن می تواند در بزرگسالی خطرات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشد. در این مقاله پس از ذکر توضیحاتی درمورد بیش فعالی در کودکان، علائم و دارو های مناسب برای درمان آن را بررسی نمودیم.
✉️مشاوره پوست و مو بصورت چت در واتساپ-تلگرام: ۰۹۳۵۸۳۴۳۶۱۲
☎️مشاوره تلفنی : ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲
👤مشاوران پوست و مو و پزشکان داروساز در داروخانه مهتاطب آماده پاسخگویی و راهنمایی شما هستند.
مقالات مرتبط: