به نقل از مجله سیب:
بواسیر یا هموروئید یک بیماری بسیار شایع در بین همه مردم جهان است. در این مقاله به روشهای درمان بواسیر خواهیم پرداخت.
بواسیر، که به آن هموروئید نیز گفته میشود، تورم رگهای مقعد و قسمت انتهایی راستروده، چیزی شبیه به رگهای واریسی است. بواسیر میتواند درون راست روده (بواسیر داخلی) یا زیر پوست اطراف ناحیهی مقعد (بواسیر خارجی) ایجاد شود. این ناراحتی اغلب با درد شدید و خونریزی در بیمار همراه خواهد بود.
خوشبختانه، روشهای موثری برای درمان بواسیر وجود دارد. اغلب میتوان درد خفیف، تورم و التهاب ناشی از این مسئله را با درمانهای خانگی و تغییر شیوه زندگی کاهش داد. در ادامه این مقاله با مجله پزشکی سلامتی سیب همراه باشید تا با استفاده از جدیدترین اطلاعات پزشکی بررسی کنیم که بهترین و سریع ترین روش درمان بواسیر چیست و چگونه میتوان شرایط سخت ناشی از این بیماری را قابل تحملتر کرد.
فهرست مطالب
بهترین و سریع ترین روش درمان بواسیر
وقتی صحبت از درمان بواسیر میشود، راه حلهای مختلفی پیش رو بیمار قرار میگیرد که میتوان این روشها را در دو دسته درمان خانگی و درمان پزشکی خلاصه کرد.
روش خانگی درمان بواسیر چیست؟
روشهای درمان بواسیر در خانه میتوانند به عنوان روشی برای پیشگیری از این بیماری نیز به کار بروند. البته، این روشها معمولا سریع ترین روش درمان بواسیر به حساب نیامده و یا نمیتوان از آنها برای درمان بواسیر پیشرفته استفاده کرد. اما با این حال، اگر مبتلا به بواسیر هستید، استفاده از این روشها میتواند برای شما مفید بوده و تفاوت چشمگیری را ایجاد کند. روشهای درمان بواسیر در خانه عبارتند از:
مصرف غذاهای سرشار از فیبر: افزایش مصرف میوه، سبزیجات و غلات کامل سبب نرم شدن مدفوع و افزایش حجم آن میشود و کمک میکند فشارهایی که میتوانند علائم بواسیر موجود را بدتر کنند، کاهش یابند.
استفاده از درمانهای موضعی: برای درمان هموروئید میتوانید از کرم یا شیاف هموروئید بدون نسخه که حاوی هیدروکورتیزون است یا از پدهای حاوی عصارهی فندق افسونگر استفاده کنید. همچنین برخی دارویهای بیحس نیز برای کاهش درد هموروئید مفید هستند.
استفاده مرتب از آب گرم: دو تا سه بار در روز ناحیه متورم را به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در آب گرم معمولی قراردهید.
هیدراته نگهداشتن بدن: روزانه هفت تا هشت لیوان آب بنوشید، اگر فعالیتتان زیاد است یا در مناطقی با آب و هوای گرم زندگی میکنید، ممکن است به نوشیدن آب بیشتری احتیاج داشته باشید.
با این درمانها، علائم هموروئید اغلب در عرض یک هفته از بین میروند. در صورت عدم بهبودی، یا در صورت درد شدید یا خونریزی، هرچه سریعتر به پزشک مراجعه کنید.
همچنین بخوانید: کلیه در بدن ما چگونه کار میکند؟
درمان پزشکی بواسیر چیست؟
در صورتیکه درمانهای خانگی مفید واقع نشد، گام بعدی کمک گرفتن از روش درمان پزشکی خواهد بود که شامل استفاده از داروها و جراحی است. از روش پزشکی و بویژه جراحی، معمولا برای درمان بواسیر پیشرفته استفاده خواهند شد.
داروها
میتوانید به طور موقت از مسکنهای خوراکی مانند استامینوفن (تایلِنول و غیره)، آسپرین یا ایبوپروفن (ادویل و غیره) برای تسکین ناراحتی خود استفاده کنید.
کرم، پماد، شیاف یا پدهای مخصوص نیز میتوانند موجب بهبودی هموروئید شوند. این تولیدات دارای موادی مانند فندق افسونگر، یا هیدروکورتیزون و لیدوکائین هستند و میتوانند به طور موقت درد و خارش را تسکین دهند.
بدون نسخه و تجویز پزشک، بیش از یک هفته از کرمهای استروئیدی استفاده نکنید مگر اینکه توسط پزشک تجویز شده باشد زیرا این مواد می توانند پوست را نازک کند.
جراحی
تنها درصد کمی از افراد مبتلا به بواسیر نیاز به جراحی دارند. با این حال، اگر سایر روشها موفقیت آمیز نبود یا هموروئید در ابعاد بزرگتری است، ممکن است پزشک یکی از روشهای درمان پزشکی بواسیر با استفاده از جراحی زیر را توصیه کند:
- تزریق: پزشک میتواند محلولی را درون یک هموروئید داخلی، برای ایجاد زخم و بستن هموروئید تزریق کند. این تزریق با کمی درد همراه است.
- بستن بند لاستیکی: این روش اغلب در مورد بواسیر پرولاپس، هموروئید داخلی که در خارج از بدن دیده یا احساس میشود، انجام میشود. پزشک با استفاده از یک ابزار مخصوص، نوار لاستیکی کوچکی را در اطراف بواسیر قرار میدهد که تقریباً به سرعت خونریزی آن را متوقف میکند. در طی یک هفته، هموروئید خشک و کوچک میشود و میافتد.
- انعقاد یا سوزاندن: پزشک با استفاده از کاوشگر الکتریکی، پرتو لیزر یا نور مادون قرمز، سوختگی کوچکی ایجاد میکند تا بافت را جدا کرده و انتهای هموروئید را بدون درد ببندد و باعث بسته شدن و انعقاد آن شود. این روش برای بواسیر پرولاپس یا بیرونزده بهتر عمل میکند.
ممکن است پزشک برای بواسیر داخلی بزرگ یا بواسیر خارجی بسیار آزاردهنده، جراحی به دو روش زیر را توصیه کند:
- هموروئیدکتومی: یکی از مؤثرترین و جدید ترین روش درمان بواسیر حذف کامل بواسیر است که هموروئیدکتومی نام دارد اما دورهی بهبودی دردناک و چند هفتهای از معایب این روش به حساب میآیند.
- منگنهی هموروئید: این روش، جریان خون در بواسیر داخلی را قطع میکند و بافت بیرون زده را به جای خود باز میگرداند. دوران بهبودی آسانتر بوده، اما احتمال بازگشت هموروئید بیشتر است.
جدیدترین روشهای درمان بواسیر، تکنیکهای کمتر تهاجمی برای شناسایی و قطع جریان خون به بافتهای مشکل استفاده میکنند.
بهترین روشهای بدون نسخه برای درمان بواسیر
سریع ترین روش درمان بواسیر استفاده از پماد بواسیر و شقاق است. برخی از انواع این کرمها حاوی گیاهان دارویی تقویت شده، روغنهای ضروری و اسیدهای آمینه هستند که به راحتی قابل استفاده میباشند.
همچنین انواع مکملهای هموروئید که قرصهای بدون نیاز به نسخه هستند و برای تحریک اجابت مزاج با استفاده از موادی مانند زنجبیل و فندق افسونگر عمل میکنند، از راههای درمان بواسیر جدید به حساب میآیند.
استفاده از کمپرس یخ یا یخ درمانی، تسکین فوری را به دنبال دارد و شاید بتوان گفت که سریع ترین روش درمان بواسیر است که موجب بهبود تورم میشود.
استفاده از وان همراه با اپسوم و نمک دریایی که دارای روغنهای گیاهی است برای تسکین بواسیر میتواند مؤثر باشد.
برای تسکین خارش ناشی از این شرایط، تهیه کرم ضد خارش میتواند مفید باشد.
همچنین، استفاده از بالش دوناتی هنگام نشستن برای کمک به بهبودی هموروئید و کاهش فشار به لگن موثر خواهدبود.
راه درمان بواسیر خارجی چیست؟
شایعترین علت بواسیر خارجی فشار مکرر هنگام حرکت روده است.
راههای تشخیص بواسیر خارجی شامل پروکتوسکوپی، معاینه دیجیتال راست روده، کولونوسکوپی، سیگموئیدوسکوپی و آنوسکوپی است.
همچنین بخوانید: بیماری پارکینسون چیست و چه مراحلی را دارد؟
درمان بواسیر خارجی بسته به شدت آن میتواند به چند روش انجام شود. ممکن است پزشک از شما بپرسد که آیا داروها یا درمانهای خاصی را ترجیح میدهید. بعضی از درمانهای عمومی که ممکن است پزشک به شما پیشنهاد کند شامل استفاده از کیسهی یخ برای کاهش تورم، شیاف یا کرمهای بواسیر است. این گزینهها میتواند به افرادی که دچار بواسیر خفیفتری هستند، کمک کند. اگر بیماری از نوع شدیدتر باشد، ممکن است پزشک درمان با یکی از روشهای جراحی را پیشنهاد دهد.
راه درمان بواسیر داخلی چیست؟
بواسیر داخلی معمولاً نادیده گرفته میشود یا تشخیص داده نمیشود زیرا معمولاً بدون علامت میباشد. در هموروئید داخلی غشاهای مخاطی پوشانده شده و به طور کلی آسیبی نمیبینند زیرا در آن ناحیه، عصبهای درد کمتری وجود دارد.
روشهای مختلفی برای درمان بواسیر داخلی وجود دارد. از درمانهای خانگی گرفته تا روشهای جراحی.
درمانهای خانگی که اصلاح شیوهی زندگی مانند نوشیدن آب به مقدار زیاد، و روشهای غیرجراحی مانند کرمهای بدون نیاز به نسخه، مسکنها، ملینها و نرم کنندههای مدفوع را شامل میشوند که ممکن است فشار داخل مجرای مقعد را برطرف کرده و وضعیت شما را بهتر کنند.
روشهای سبکتر مانند اتساع اسفنکتر مقعدی، اسکلروتراپی، کرایوتراپی، لیزر درمانی، انعقاد مادون قرمز، هموروئیدوپکسی منگنه شده و همچنین جراحی هارمونیک که از جدیدترین روشهای درمان بواسیر است، از گزینههای درمان بواسیر داخلی به شمار میروند.
از دیگر راههای درمان بواسیر داخلی شامل بستن شریان هموروئیدی تحت هدایت داپلر و پروکتوپلاستی ترمیم رکتوآنال است.
در هر شرایطی، در صورت مشاهده خونریزی مقعدی یا سایر علائم، با پزشک خود مشورت کنید تا از تشخیص دقیق مطمئن شوید. از آنجایی که خونریزی در طی حرکات روده فقط به دلیل بواسیر نیست، ابتدا باید احتمال وجود سایر بیماریها رد شود تا از ابتلا به هموروئید مطمئن شوید.
در صورت خونریزی بیش از حد یا درد حاد یا تغییر در عادات روده، به دنبال کمک اورژانسی باشید.
همچنین بخوانید: اختلال تیک چیست و چگونه درمان میشود؟
بواسیر ترومبوز شده چیست؟
اگر خون در یک بواسیر خارجی جمع شود و لخته (ترومبوس) ایجاد کند، می تواند منجر به مشکلاتی شامل موارد زیر شود:
- درد شدید
- تورم
- التهاب
- ایجاد یک تودهی سخت نزدیک مقعد
درد بواسیر ترومبوز شده باید طی ۷ تا ۱۰ روز بدون جراحی بهبود یابد. هموروئیدهای معمولی باید ظرف یک هفته کوچک شوند. ممکن است چند هفته طول بکشد تا توده به طور کامل از بین برود.
شما باید بتوانید اغلب فعالیتهای خود را به سرعت از سر بگیرید. در دوران بهبودی، از ورزش شدید و سایر فعالیتهای سنگین خودداری نمایید.
هموروئید میتواند دوباره برگردد. انجام جراحی هموروئیدکتومی احتمال بازگشت آن را کاهش خواهد داد.
کلام آخر
هموروئید اغلب بدون جراحی یا حتی روشهایی که پزشک می تواند در مطب انجام دهد بهبود پیدا میکند. بهتر است که با درمانهای بدون نسخه و تغییر شیوه زندگی شروع کنید. درمان بواسیر پیشرفته نیاز به روش جراحی دارد. اگر باردار هستید، قبل از استفاده از هر دارو یا تغییر رژیم غذایی باید با پزشک خود مشورت کنید. درمانهای پزشکی مؤثر هستند، اما اگر رژیم غذایی و شیوهی زندگی خود را تغییر ندهید، ممکن است بواسیر دوباره عود کند.
Sources: