به نقل از مجله پزشکی:
- روشهای بارداری طبیعی
- دارو درمانی؛ نخستین روش کمک بارداری
- جراحی؛ روش بارداری با برداشتن موانع بارداری
- IVF؛ رایجترین روش بارداری
- ICSI یا میکرواینجکشن؛ روش بارداری برای ناباروری شدید
- GIFT ، ZIFT؛ تهاجمیترین روش بارداری با لاپاراسکوپی
- IUI ؛ روش بارداری در صورت ناتوانی اسپرم
- رحم اجارهای؛ روش بارداری در صورت عدم امکان لانهگزینی
- تخمک اهدایی؛ روش بارداری در صورت وجود مشکل جدی
- بهترین روش بارداری زنان کدام است؟
با تکیه بر روشهای مدرن بارداری، کابوسی برای ناباروری و نازایی وجود نخواهد داشت. علم پزشکی با بهرهگیری از روش بارداری متناسب با شرایط زوجین، به باروری آنها به طرز معجزهآسایی کمک میکند.
متنی که پیش روی شماست، به شما نشان میدهد هر یک از مشکلاتی که منجر به ناباروری میشود با چه روشی قابل درمان است. این مقاله روشهای بارداری به کمک علم پزشکی و طبیعی را به طور کامل معرفی کرده است. خواندن این مقاله به شما کمک خواهد کرد که بدون اتلاف وقت، بهترین روش بارداری را برای خود انتخاب کرده و هر چه سریعتر کودک خود را در آغوش بگیرید.
روشهای بارداری طبیعی
اگر زوجین مشکل باروری نداشته باشند، بعد از برقراری رابطه جنسی محافظت نشده، پس از مدت زمان معینی باروری طبیعی اتفاق خواهد افتاد. بعد از نزدیکی، اسپرم از دهانه رحم وارد رحم شده و به سمت لولههای فالوپ حرکت خواهد کرد. اگر یکی از اسپرمهای راه یافته به لوله فالوپ به تخمک برسد و به آن نفوذ کند، تخمک بارور خواهد شد. به این ترتیب بارداری به روش طبیعی اتفاق خواهد افتاد. برقراری رابطه جنسی در “بهترین پوزیشنها برای بارداری سریع” به نتیجه بخش بودن اقدام به بارداری کمک خواهد کرد.
در شرایطی که کیفیت و کمیت تخمک و اسپرم برای بارداری مناسب نباشد و یا دستگاه تناسلی زن یا مرد دچار نقص یا بیماری باشد، بارداری طبیعی با مشکل مواجه خواهد شد. در چنین شرایطی لازم است از روشهای کمک پزشکی و درمانی استفاده شود.
دارو درمانی؛ نخستین روش کمک بارداری
یکی از متداولترین روشهای بارداری، استفاده از داروهای تحریککننده تخمدان جهت تخمکگذاری است که باعث افزایش تولید تخمکهای بالغ میشود. این داروها از طریق تزریق و یا به صورت قرص در دوزهای مختلفی توسط پزشک تجویز میشود.
مصرف داروهای تحریک تخمکگذاری ممکن است باعث بروز عوارض جانبی خفیفی مانند حساسیت، عفونت، تورم و کبودی در محل تزریق شود. همچنین ممکن است تخمدان بیش از حد تحریک شده و در نتیجه بزرگ و دردناک شود. علاوه بر این مصرف داروهای تحریککننده تخمکگذاری، احتمال بارداری چندقلویی را افزایش میدهد که ممکن است خطراتی برای مادر و فرزند به همراه داشته باشد.
داروهای محرک بارداری عبارتند از:
- کلومیفن سیترات (کلومید و یا سروفن)
- گنادوتروپین جفتی انسان
- تحریک کننده فولیکول یا FSH
- گنادوتروپین یائسگی انسان
- آزادکننده گنادوتروپین
- مدورل
- آنتاگون و ستروتاید
- پروژسترون
جراحی؛ روش بارداری با برداشتن موانع بارداری
برای رفع موانع بارداری در افرادی که به دلیل نقص و بیماری، قادر به باروری نیستند، عمل جراحی صورت میگیرد. این موانع ممکن است یکی از نواقص یا بیماریهای زیر باشد که فرد بعد از رفع آن قادر به بارداری خواهد بود:
- نقصهای ژنتیکی
- وجود فیبروم
- وجود بافت اندومتریوزیس
- بسته بودن لوله فالوپ
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
IVF؛ رایجترین روش بارداری
در آی وی اف، در شرایطی که لقاح تخمک با اسپرم با مشکل مواجه باشد، لقاح در آزمایشگاه انجام میشود. به این روش برای بارور کردن تخمک IVF گفته میشود. وجود مشکلات زیر منجر به عدم لقاح و در نتیجه استفاده از روش IVF میشود:
- انسداد لولهها و چسبندگیهای شدید لگنی
- آندومتریوز
- نازایی توجیه نشده
- نازایی با علت مردانه
- اختلالات تخمکگذاری و نازایی در ارتباط با سن
ICSI یا میکرواینجکشن؛ روش بارداری برای ناباروری شدید
امروزه میکرواینجکشن (تزریق درون سیتوپلاسمی اسپرم یا ICSI)، یکی از اصلیترین روشهای بارداری محسوب میشود. این روش در کنار روش IVF و زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که اسپرم، میزان تحرک و یا کیفیت مورد نظر برای باروری تخمک را نداشته باشد.
میکرواینجکشن عموماً در شرایط زیر توصیه میشود:
- نرسیدن به نتیجه مطلوب با IVF
- کم بودن حرکت اسپرمها
- غیر عادی بودن ظاهر اسپرمها
- انجام واژکتومی در گذشته
- عدم وجود اسپرم در مایع منی
- پایین بودن کیفیت تخمدان
- کمبود تخمک
- بالا بودن سن و نزدیک بودن به یائسگی
GIFT ، ZIFT؛ تهاجمیترین روش بارداری با لاپاراسکوپی
GIFT مخفف کلمه Gamete Intrafallopian Transfer و به معنی انتقال اسپرم و تخمک به درون لولههای رحمی است. در روش GIFT، لقاح به جای آزمایشگاه در لوله رحم زن اتفاق میافتد. اگر روشهای بارداری IVF و میکرواینجکشن به نتیجه مطلوب نرسد، پزشک ممکن است روش GIFT و سایر روشهای تهاجمیتر را پیشنهاد کند. برای انجام روش GIFT لازم است که زن حداقل یک لوله رحم باز و سالم داشته باشد. این روش درمانی به دلایل زیر انجام میشود:
- ناباروری با علت نامشخص
- مشکلات تخمکگذاری
- آندومتریوز
- مشکلات دهانه رحم
ZIFT مخفف کلمه Zygote intrafallopian transfer و به معنای انتقال زیگوت یا تخمک لقاح یافته به درون لولههای رحمی است. این روش تا حدودی مشابه GIFT بوده و در حقیقت ترکیبی از روش لقاح آزمایشگاهی IVF و GIFT است. اگر سایر روشهای بارداری ناموفق باشد و زن حداقل یک لوله رحم باز داشته باشد، ZIFT روش مناسبی برای افزایش شانس باروری است. برتری روش ZIFT نسبت به روش GIFT، در این است که تخمکها قبل از انتقال به لولههای رحم بارور میشوند. عمل ZIFT در شرایط زیر توصیه میشود:
- ناباروری با علت نامشخص
- مشکلات تخمکگذاری
- کم بودن تعداد اسپرمهای مرد
IUI ؛ روش بارداری در صورت ناتوانی اسپرم
در صورتی که عدم باروری زن به علت کاهش تعداد و یا تحرک اسپرمهای مرد باشد، استفاده از روش IUI برای حاملگی توصیه میشود. تحرک کم و ضعف اسپرم به این معناست که اسپرم قادر به رسیدن به تخمک نیست. طی این روش اسپرم درون رحم قرار گرفته و شانس باروری به صورت طبیعی افزایش مییابد.
به طور کلی IUI به دلایل زیر انجام میشود:
- نازایی به دلیل عامل مردانه
- نازایی بدون علت
- نازایی به دلیل وجود مشکلاتی در لولههای رحمی به جز انسداد لولهها
- نازایی به علت اختلالات عملکردی تخمکگذاری
- نازایی به دلیل مشکل در گردن رحم
- نازایی به علت عامل رحمی
- نازایی به دلیل اندومتریوز خفیف
- تشکیل بافت زخم در دهانه رحم
- غیرطبیعی بودن ترشحات دهانه رحم
- درد شدید هنگام برقراری رابطه جنسی
- مشکل در انزال یا کامل شدن نعوظ مرد
- بیماریهای آمیزشی نظیر ایدز یا هپاتیت در هر کدام از زوجها
- حساسیت زن به مایع منی یا اسپرم مرد
رحم اجارهای؛ روش بارداری در صورت عدم امکان لانهگزینی
یکی از روشهای بارداری زنان، استفاده از رحم اجارهای است. در این روش ابتدا سلامتی زوجین و شخص ثالثی که قرار است جنین داخل رحم او قرار گیرد، مورد برسی قرار میگیرد. سپس اسپرم و تخمک از زن و مرد گرفته شده و به کمک یکی از روشهای کمک باروری جنین ایجاد میشود. جنین به مدت ۹ ماه در رحم شخص ثالث قرار میگیرد و پس از زایمان به زوجین تحویل داده خواهد شد.
دلایل استفاده از روش رحم اجارهای به شرح زیر است:
- وجود بیماریهایی چون فشار خون بالا و یا بیمارییهای قلبی و تنفسی
- استفاده از یکسری داروها
- مشکلات جسمی مادر مانند نداشتن رحم به دلیل هیسترکتومی
- بارداریهای ناموفق و مشکلاتی از قبیل سقط مکرر، بارداری خارج از رحمی، زایمانهای زودرس متوالی
- ناباروری زوجین به دلایلی همچون اندومتریوز شدید یا سندروم آشرمن (زخم رحم)
تخمک اهدایی؛ روش بارداری در صورت وجود مشکل جدی
برای خانمهایی که به دلیل نداشتن تخمک قادر به بارداری نیستند، تنها روش بارداری، دریافت تخمک اهدایی از فرد داوطلب است. عوامل دیگری نیز وجود دارند که فرد را ملزم به استفاده از روش بارداری تخمک اهدایی میکند، از جمله:
- نارسایی زودرس تخمدان
- وجود بیماریهای ژنتیکی خاص و امکان انتقال آن به جنین
- کاهش ذخیره تخمدانه
- کیفیت پایین جنینها بطور مکرر در سیکلهای IVF قبلی
- سن بالای ۴۳ سال
بهترین روش بارداری زنان کدام است؟
بهترین روش بارداری، بارداری طبیعی است. در شرایطی که بارداری طبیعی با مشکل مواجه باشد بهترین روش بارداری با توجه به نوع اختلالاتی که زوجین برای باروری با آن مواجه هستند، توسط پزشک تعیین خواهد شد.
اولین روش کمک باروری، معمولاً دارو درمانی است. میتوان گفت اگر مشکل جدی نباشد، داروها یکی از راههای باردار شدن سریع هستند. اگر مصرف این داروها بی نتیجه بود و بررسیها وجود اختلال تخمک گذاری را گزارش داد، با روش IVF جهت بارداری اقدام خواهد شد. اگر مشکل از جانب مرد بوده و ناتوانی اسپرم علت ناباروری باشد، یکی از روشهای میکرواینجکشن و یا IUI ممکن است موفق واقع شود. در صورتی که زن به دلیل بیماری قادر به باروری نبوده و یا بارداریهای ناموفقی در گذشته داشته است، میتوان با روش رحم اجارهای برای فرزند دار شدن اقدام شود. روش تخمک اهدایی نیز زمانی کاربرد دارد که خانم به علت عدم وجود تخمک، قادر به بارداری نباشد. هر کدام از روشهای گفته شده اگر به درستی تشخیص داده شده و سپس اجرا شوند، بهترین روش برای بارداری خواهند بود.
شما با کدام روش بارداری صاحب فرزند شدید؟ سؤالات خود را درباره روشهای بارداری از متخصصین مجله پزشکی بپرسید و تجربیات خود را با مخاطبین ما به اشتراک بگذارید.