به نقل از فیتامین:
به نظر شما چرا ورزش سنگین به کودکان توصیه نمیشود و معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان و نوجوانان چیست؟
انجام ورزش قدرتی و داشتن تحرک برای همه افراد و در همهی سنین مناسب و مفید است، اما حواستان باشد که ورزش قدرتی را با وزنه برداری، بدنسازی یا پاورلیفتینگ اشتباه نگیرید! برنامههای بدنسازی سنگین به هیچ عنوان مناسب کودکان (و حتی نوجوانان) نیست. در این مطلب، سراغ موضوع تمرینات بدنسازی سنگین برای کودکان میرویم و تاثیر آن را بر بدن کودکان و نوجوانان بررسی خواهیم کرد.
معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان
چرا بدنسازی سنگین برای کودکان مناسب نیست؟ تمرینات قدرتی فواید زیادی برای همه افراد و حتی بچهها دارد، اما نکته بسیار مهم این است که معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان زیاد است و تمرین با وزنههای سنگین قطعا برای کودک و نوجوان مناسب نیست و میتواند برای او خطراتی به همراه داشته باشد. تلاش برای عضله سازی یا زدن رکوردهای سنگین در وزنه برداری، فشار زیادی بر عضلات جوان، تاندونها و نواحی غضروفی که هنوز به استخوان (صفحات رشد) تبدیل نشدهاند، وارد میکند؛ بهویژه زمانی که وزنه آنقدر سنگین است که کودک نمیتواند تمرین را حتی به درستی اجرا کند.
بدنسازی سنگین برای کودکان میتواند منجر به آسیبهای زیادی شود و اثرات منفی مختلفی روی رشد آنها داشتهباشد. در این قسمت به طور خلاصه چند مورد از معایب بدنسازی سنگین برای کودکان را میگوییم.
۱. خطر آسیب دیدگی
بلند کردن وزنههای سنگین میتواند عضلات، رباطها و تاندونها را تحت فشار قرار دهد و خطر آسیبدیدگی را برای کودک شما ایجاد کند. صفحات رشد در طول وزنهبرداری مستعد آسیب هستند و اگر آسیب ببینند اثر منفی شدیدی روی رشد کودک خواهند داشت.
۲. توقف رشد
بدنسازی سنگین برای کودکان میتواند فشار زیادی بر صفحات رشد وارد کند، که به طور بالقوه بر رشد استخوان تأثیر منفی میگذارد و منجر به توقف رشد یا بینظمیهای اسکلتی خواهد شد.
۳. فشار روی عضلات و استخوانها
تمرین بیش از حد ناشی از بلند کردن وزنههای سنگین می تواند منجر به کشیدگی یا پارگی عضلات شود که برای یک کودک اصلا اتفاق خوبی نیست! همچنین تکنیک غلط حین اجرای تمرینات یا وزنه سنگینتر از توان کودک میتواند بر تراکم و استحکام استخوان تأثیر بگذارد و به طور بالقوه منجر به ضعیفتر شدن استخوانها و افزایش آسیب پذیری آن نسبت به شکستگی شود.
۴. اثرات روانشناختی
یکی دیگر از معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان مربوط به روان آنها میشود. هر نوع ورزش بیش از حد سنگینی، قطعا باعث میشود تا کودک استرس و فشار بیشتری را روی خود احساس کند.
این موضوع بر سلامت روانی کودک و نوجوان تأثیر منفی دارد و احساس او را نسبت به ورزش تغییر میدهد و ممکن است حتی باعث انزجار کودک از ورزش شود.
آیا تمرین با وزنه به کودکان توصیه میشود؟
خیر، برای کودکان زیر ۸ سال تمرین با وزنه ممنوع است و برای کودکان بالای این سن و حتی نوجوانان تمرین با وزنه فقط تحت شرایط خاصی مجاز است. اگر شما در سنین کودکی یا نوجوانی هستید و میخواهید سراغ بدنسازی بروید و یا اگر فرزند شما علاقه به بدنسازی دارد، حتما به نکات زیر توجه کنید و رعایتشان کنید.
کودک رشته ورزشیاش را دوست داشته باشد!
اگر کودک بالای ۸ ساله شما علاقمند است میتواند تمرین قدرتی با وزنه داشته باشد، اما به او یادآوری کنید که هنوز به سن «حجم گرفتن» نرسیده و فعلا مجاز است که با تمرین قدرتی عضلات خود را فقط تقویت کند.
تحت نظارت مربی متخصص تمرین کند!
فقط در صورتی که کودک تحت نظارت و راهنمایی مربیان حرفهای باشد، میتواند دست به وزنه ببرد و تمرین قدرتی با دمبل را شروع کند. در غیر این صورت، ممکن است که آسیب ببنید.
تمرینات کودک متناسب با سن او باشد!
کودکان در ابتدا میتوانند این تمرینات را انجام دهند:
- تمرین با وزن بدن
- تمرین با کشهای مقاومتی
- تمرین با وزنههای سبک
توصیه میکنیم که تمرینات کودکتان با تکرار زیاد و مقاومت کم باشد تا از فشار بیمورد روی بدن در حال رشد جلوگیری شود. وقتی هم کودک خواست سراغ دمبل برود، باید از دمبلهای سبک شروع کند. حتما معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان را به آنها یادآوری کنید تا قید وزنههای سنگین را بزنند.
تکنیک اجرا و فرم حرکات درست باشد!
بسیار مهم است که مربی بر فرم و تکنیک مناسب کودک توجه داشته باشد تا از هر آسیب دیدگی یا وارد شدن فشار بیمورد به او جلوگیری شود.
تمرینات به تدریج سنگین شوند!
با بالغ شدن و رشد فیزیکی کودکان، شدت و پیچیدگی تمرینات با وزنه میتواند به تدریج افزایش یابد. اما مهم است که از وزنههای سنگین یا فشار بیش از حد اجتناب کنید. برنامه تمرین قدرتیِ کودک شما نباید نسخه کوچک شده یک برنامه بدنسازی فرد بزرگسال باشد!
تمرین قدرتی در کنار دیگر تمرینات انجام شوند!
تمرین با وزنه باید بخشی از یک برنامه تمرینی جامع باشد که شامل فعالیتهای قلبی عروقی، تمرینات انعطاف پذیری و استراحت برای ریکاوری است.
بلند کردن وزنههای سنگین برای نوجوانان درست است یا غلط؟
قطعا اشتباه است! نوجوانان علاقهمند به بدنسازی باید با وزنههای سبک (یا حتی بدون وزنه و فقط با کشهای مقاومتی یا تمرینات وزن بدن) ورزش کنند و برنامه تمرینی آنها شامل یک یا دو ست با ۸ تا ۱۲ تکرار با وزنه سبک باشد. تکرارهای کم با وزنههای سنگین را اصلا توصیه نمیکنیم.
وزنه و دمبل مجاز برای نوجوان به سن، جثه بدنی، سابقه ورزشی، وضعیت بلوغ و سطح قدرت نوجوان بستگی دارد. به طور کلی، اگر نوجوانتان نتواند وزنه را به راحتی و با تکنیک مناسب حداقل ۸ بار بلند کند، یعنی وزنه برای او خیلی سنگین است.
فرم و تکنیک مناسب و صحیح حرکات اهمیت زیادی دارد و باز هم توصیه میکنیم که زیر نظر مربی متخصص ورزش کودکان انجام شود.
آیا وزنه سنگین زدن بر رشد کودکان تأثیر می گذارد؟
آیا واقعا تمرینات قدرتی یا وزنههای سنگین رشد کودکم را متوقف میکند؟ درباره تمرین قدرتی نه، اما در بخش معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان، گفتیم که تمرین با وزنههای خیلی سنگین میتواند تاثیر منفی بر رشد کودک داشته باشد.
در حقیقت باید بدانید آسیب دیدن صفحات رشد کودکان، مشکلات و اختلالاتی در رشد آنها ایجاد میکند. صفحات رشد، نواحی غضروفیِ بافتِ در حال رشد در انتهای استخوانهای بلند (مثل استخوان ران) هستند. این صفحات زمانی که نوجوان به نهایت بلوغ جسمی میرسد به استخوان سفت تبدیل میشوند، اما در طول رشد، حالتی نرمتر دارند و بنابراین بیشتر در معرض آسیب هستند.
آسیبهای وارد شده به صفحات رشد در استخوانهای نابالغ میتواند، رشد را متوقف کند و یا به نوعی به رشد کودک آسیب برند. تمرین با وزنههای سنگین متاسفانه چنین خطری به همراه دارند.
نکته: یادتان باشد که تمرین قدرتی مادامی که با فرم صحیح، شدت تمرین مناسب و زیرنظر مربی انجام شود، هیچ آسیبی به کودک وارد نمیکند.
سخن پایانی
انجام ورزش برای همه افراد و برای همه سنین مناسب و مفید است؛ ولی انجام ورزش سنگین و پرفشار برای کودکان و نوجوانان مناسب نیست و ممکن است به رشد آنها صدمه بزند و به جسم و روان آنها آسیب برساند. بنابراین در سنین کودکی سراغ دمبلهای سنگین و برنامههای بدنسازی پرفشار نروید. در این مطلب تمام معایب برنامه بدنسازی سنگین برای کودکان را گفتیم.
منابع: mayoclinic – kidshealth