به نقل از مجله مهتاطب:
آناتومی و ساختار پوست ممکن است از نظر شما بسیار ساده باشد اما اینطور نیست. پوست بزرگترین اندام بدن انسان است و تمام بدن شما را پوشش میدهد. همین امر، پوست را به یکی از پیچیده ترین اعضای بدن تبدیل کرده است. این ساختار دائماً در حال تغییر است و سلول ها و ساختارهای تخصصی ویژه ای دارد. پوست به عنوان یک سد محافظ عمل می کند و در اصل وظیفه اصلی آن مراقبت از اعضای بدن شماست که به روش های مختلف این محافظت را انجام میدهد. برای مثال دمای بدن شما را تنظیم میکند، ایمنی بدن را افزایش میدهد، مواد زائد را دفع کرده و دائما خود را ترمیم میکند. سلول های پوستی تولید ویتامین D را نیز انجام میدهند. شما باید اطلاعات کافی از آناتومی و ساختار پوست داشته باشید تا بتوانید با وظایف آن آشنا شوید و از پوستتان به خوبی مراقبت کنید.
آشنایی با آناتومی و ساختار پوست
با داشتن اطلاعات کافی از آناتومی و ساختار پوست می توانید از پوستتان به خوبی مراقبت کنید.
پوست شما به تنظیم دمای بدنتان کمک میکند و اطلاعات حسی را از محیط اطراف جمع آوری کرده تا شما با لمس کردن، اطلاعات زیادی از اطراف خود دریابید. پوست نقش مهمی در سیستم ایمنی بدن برای محافظت از اعضای داخلی در برابر بیماری ها دارد. برای آشنایی با نحوه عملکرد پوست بهتر است با آناتومی و ساختار پوست آشنا شوید. اولین مسئله ای که باید بدانید سه لایه بودن پوست است، این لایه ها شامل اپیدرم، درم و بافت زیر جلدی است.
لایه اپیدرم دارای چیست وچند لایه دارد؟
در میان سه لایه پوست، اپیدرم بیرونی ترین و سطحی ترین لایه پوست است. ضخامت آن بستگی به مکان قرارگیری این لایه دارد. به عنوان مثال، نازک ترین نوع اپیدرم بر روی پلک با ضخامت نیم میلی متر و ضخیم ترین لایه اپیدرم در کف دست و کف پا ها با ضخامتی حدود ۱.۵ میلی متر است. در مورد آناتومی و ساختار پوست جالب است بدانید سوزن های خالکوبی به اپیدرم نفوذ کرده و با تزریق رنگدانه، جوهر را حدود ۲ میلی متر زیر بالاترین لایه پوست قرار می دهند. این کار باعث می شود جوهر از بین نرود و به طور دائمی قابل مشاهده باشد. اپیدرم دارای ۵ لایه است.
۱) لایه بازال:
این لایه پایین ترین لایه است که به لایه سلول های پایه نیز معروف است.Stratum basale دارای سلولهای پایه ای است که سلولهای قدیمی را تقسیم و جدا کرده و به سمت سطح پوست هل می دهد. با جا به جایی و بالا رفتن سلولها به سمت سطح پوست، این سلول ها به مرور زمان عمر خود را از دست داده و تبدیل به سلول های مرده میشوند و از بین می روند.
Stratum basale دارای سلول های پایه است که سلول های قدیمی را تقسیم و جدا کرده و به سمت سطح پوست هل می دهد.
۲) Stratum spinosum
این لایه که به لایه سلول سنگفرشی نیز معروف است، ضخیم ترین لایه اپیدرم بوده و شامل کراتینوسیت های تازه شکل گرفته است که پروتئین ها را تقویت می کنند. این لایه حاوی سلولهای لانگرهانس است که مانع عفونت پوستی می شود و از خطرات گسترده ای جلوگیری می کند.
۳) Stratum granulosum
هنگامی که آناتومی و ساختار پوست را مطالعه میکنیم، متوجه میشویم کراتینوسیت درمکان های مختلف پوست وجود دارد. لایه stratum granulosumنیز مانند لایه قبلی حاوی کراتینوسیت است اما تفاوت آن با لایه سنگفرشی، تعداد بالای این کراتینوسیت هاست. کراتینوسیت های این لایه در حال جابهجایی هستند و به سمت بالا حرکت میکنند.
۴) Stratum lucidum
این لایه را نمیتوان در تمام اپیدرم یافت. این لایه فقط در اپیدرم کف دستها و پاها وجود دارد.
۵) Stratum corneum
در آناتومی و ساختار پوست، بیرونی ترین لایه اپیدرم stratum corneum است. این لایه از کراتینوسیت های مرده و مسطح ساخته شده است که تقریباً هر دو هفته یکبار می ریزند، از بین می روند و مجدد توسط کراتینوسیت هایی که به سمت سطح میآیند جایگزین میشوند. اپیدرم شامل سه سلول تخصصی است: ملانوسیت های تولید کننده، رنگدانه (ملانین) و سلول های لانگرهانس که به عنوان اولین خط دفاعی در سیستم ایمنی پوست عمل می کنند.
درم در کدام لایه از پوست قرار دارد؟
درم لایه میانی پوست است و در میان اپیدرم و بافت زیر جلدی قرار دارد.
هنگامی که با آناتومی و ساختار پوست آشنا میشویم درمییابیم کهدرم لایه میانی پوست است و در میان اپیدرم و بافت زیر جلدی قرار دارد. این قسمت شامل بافت همبند، مویرگ های خون، غدد چربی و عرق و فولیکول های مو است. درم به دو قسمت تقسیم می شود. درم پاپیلاری، که لایه نازک و فوقانی است و درم شبکیه، که لایه ضخیم و پایینی است. ضخامت درم نیز مانند اپیدرم بسته به موقعیت آن روی بدن متفاوت است. روی پلک ها ۰.۶ میلی متر ضخامت و در پشت، کف دست و کف پا ۳ میلی متر ضخامت دارد.
درم دارای سه نوع بافت مختلف است که در سراسر بدن وجود دارد: کلاژن، بافت الاستیک و الیاف مشبک، لازم به ذکر است کلاژن حدود ۸۵درصد وزن درم را تشکیل میدهد.
درم شامل چندین سلول و ساختار تخصصی از جمله فولیکول مو و غدد چربی، غدد درون ریز، عروق خونی و انتهای عصبی پیکره های مایسنر است. بافت درم پیچیدگی زیادی دارد و طیف وظایف آن بسیار گسترده است. بیشتر اطلاعاتی که از اطراف با استفاده از حس لامسه به دست می آوریم توسط لایه درم صورت میگیرد.
بافت زیر جلدی چه نقشی در آناتومی و ساختار پوست دارد؟
بافت زیر جلدی عمیق ترین و درونی ترین لایه است. این قسمت بیشتر از چربی، بافت همبند و رگ های خونی بزرگ و اعصاب تشکیل شده است. آناتومی و ساختار پوست در این لایه پیچیدگی زیادی دارد.
ضخامت این لایه، مانند دو لایه قبلی بسته به جایی که روی بدن قرار دارد متفاوت است. به عنوان مثال، ضخیم ترین لایه در باسن، کف پا و کف دست است. همان طور که می دانید دمای بدن بسیار اهمیت دارد و نوسان آن ممکن است خطرات شدیدی به همراه داشته باشد. بافت زیر جلدی حیاتی ترین قسمت در تنظیم دمای بدن است و نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا میکند. همچنین این بخش از پوست حالت ضربه گیری دارد و هنگامی که شما به یک شیء برخورد میکنید، زمین میخورید یا مورد ضرب و شتم قرار می گیرید و حتی در مواقع تصادف در برابر ضربه ای که به اعضای داخلی بدن شما وارد میشود، مقاومت کرده و تا حد زیادی از اعضای داخلی محافظت میکند. بافت زیر جلدی یکی از لایه های حیاتی در آناتومی و ساختار پوست است. همانطور که می دانید سوختگی ها دارای درجه بندی هستند، سوختگی درجه سوم به سوختگی گفته میشود که اپیدرم، درم و داخلی ترین لایه یعنی بافت زیر جلدی را تحت تأثیر قرار دهد.
خاصیت الاستیک پوست در لایه درم قرار دارد کمک میکند تا هنگام رشد کردن و حرکت کردن، پوست محدودیتی ایجاد نکند.
آشنایی با آناتومی و ساختار پوست چه اهمیتی دارد؟
پس از آشنایی با آناتومی و ساختار پوست باید بدانیم این لایه ها چه اهمیتی دارند. با بررسی عمیق تر سه لایه پوست متوجه میشویم که اصلی ترین کار آنها محافظت از بدن است. این محافظت شامل موارد مختلفی میشود. یکی از این موارد تنظیم درجه حرارت بدن است که وظیفه بافت زیر جلدی است. خاصیت الاستیک پوست که در لایه درم قرار دارد به بدن کمک میکند تا هنگام رشد کردن و حرکت کردن، پوست محدودیتی برای حرکات ایجاد نکند. تصور کنید بدون داشتن این خاصیت حتی راه رفتن به دشوار ترین کار های روزمره ما تبدیل می شد.
همانطور که میدانید سیستم ایمنی در بدن هر فرد بسیار مهم است. اگر به خاطر داشته باشید با بررسی های مختلف لایه های پوست متوجه شدیم برخی لایه ها از ایجاد عفونت جلوگیری کرده و نقش مهمی در افزایش ایمنی بدن ایفا میکنند. در لایه درم برخی غدد قرار دارند که توسط این غدد مواد زاید جمع آوری و به کمک پوست دفع میشوند و اگر این عمل صورت نگیرد مواد زائد در بدن باقی مانده و باعث ایجاد بیماری می شوند.
اگه شما به یک جسم داغ برخورد کنید، بلافاصله پس از آن که پوستتان گرما بیش از حد را حس میکند، در کسری از ثانیه از آن جسم فاصله میگیرید. پس یکی دیگر از مواردی که در آناتومی و ساختار پوست ما اهمیت دارد این است که پوست از حسگر های قوی برخوردار است که به ما کمک کند تا بتوانیم با لمس اجسام، اطلاعات زیادی دریافت کرده و در صورت نیاز از خطر دور بمانیم.
جذب یا مقاومت نیز از جمله مواردی است که آشنایی با آناتومی و ساختار پوست را جذاب میکند. در موارد نیاز پوست شما اجازه نمیدهد بیش از حد معمول، آب جذب بدنتان شود و در صورت نیاز نیز پوست این مجوز را صادر میکند تا آب یا مواد مغذی مانند کرم هایی که استفاده میکنید از طریق پوست جذب شود.
با داشتن پوستی سالم و موهای لطیف که فولیکول های آنها در لایه درم قرار دارد، زیبایی ما بیشتر خواهد شد.
پوست همچنین در زیبایی ما نقش مهمی دارد. با داشتن پوستیسالم و موهای لطیف که فولیکول های آنها در لایه درم قرار دارد، زیبایی ما بیشتر خواهد شد. پس اگر به زیبایی خود اهمیت میدهید باید با آناتومی و ساختار پوست آشنا باشید که بتوانید به صورت حرفه ای از پوست و موی خود مراقبت کنید.
پوست شما تمام بدن شما را می پوشاند و با روش های متفاوتی به شما کمک میکند تا سلامت خود را حفظ کنید. شما هم میتوانید با آناتومی قسمت های مختلف بدن خود و نحوه عملکرد آنها آشنا شوید تا در مسیر سلامتی خود گام های مفید بردارید. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید با متخصصان داروخانه آنلاین مهتاطب مشورت کنید. کافیست با شماره ۰۲۱۶۵۳۸۹۳۴۲ تماس حاصل نمایید.
مقالات پیشنهادی:
بیماری لوپوس
علت و درمان پوسته پوسته شدن پوست
انواع کیست پوستی
خشکی پوست در بیماران دیابتی
سرطان پوست
زگیل پوستی
روتین مراقبت از پوست حساس
روتین مراقبت از پوست خشک