به نقل از توریستگاه:
یکی از قدیمی ترین بازارهای جهان، بازار بزرگ، که در میان مردم محلی به عنوان کاپالی چارشی (بازار سرپوشیده) معروف است در استانبول ترکیه قرار دارد. هر روزه هزاران نفر از افراد محلی و مسافر به طور یکسان از این بازار که در قسمت قدیمی شهر واقع شده است، بازدید می کنند. از کالاهای چرمی و فرش های دستبافت گرفته تا جواهرات باستانی و ادویه های خارجی، اینجا برای همه چیزی وجود دارد. بیایید نگاهی به برخی از حقایق حیرت انگیز در مورد بکرترین مرکز خرید جهان بیندازیم.
۱. ساخت و ساز
شکل گیری بازار بزرگ در سال ۱۴۶۱ و پس از غلبه سلطان محمد دوم بر قسطنطنیه به عنوان مرکز تجاری امپراتوری عثمانی آغاز شد.
۲. عثمانی ها
به دنبال گسترش امپراتوری عثمانی در سه قاره، بازار از ابتدای قرن هفدهم به قلب تجارت مدیترانه تبدیل شد.
۳. مغازه های شلوغ
تقریبا ۴۰۰۰ مغازه در ۶۰ گذرگاه سرپوشیده بازار بزرگ وجود دارد که هر روز حدود ۲۵۰ هزار بازدید کننده را به خود جذب می کند.
۴. مجموعه ای از محصولات انباشته شده!
شما می توانید انواع مختلفی از محصولات را در بازارهای زیور آلات، ابریشم، سرامیک، ظروف مسی، چرم، صنایع دستی عتیقه و محصولات معاصر و غیره پیدا کنید. در نتیجه، بازار بزرگ یکی از بازارهای پرطرفدار در سراسر جهان است.
۵. یکی برای تجارت خاص
در دوران باستان، هر خیابان به تجارت یا حرفه خاصی اختصاص داده می شد.
۶. پیاده روی در میان جواهرات
در مقایسه با روزهای ابتدایی تر، اکنون بازار ده برابر جواهرات بیشتری می فروشد.
۷. چانه زنی
چانه زنی، که به ترکی پازارلیک (pazarlik) نامیده می شود، بخشی از ماجراجویی خرید در بازار بزرگ است و اغلب اوقات نیز مورد تشویق قرار می گیرد!
۸. درون بازار
مانند یک هزارتو، این بازار دارای ۲۱ دروازه و ۵۶ راهرو قوسی متصل به یکدیگر است
۹. پشت تابلوهای فروشگاه
تا قرن نوزدهم، مغازه ها که به دولاپ (dolap) معروف بودند، از نمادی برای تابلوهای مغازه خود استفاده نمی کردند. وقتی بازار پس از زلزله سال ۱۸۹۴ بازسازی شد، نمادهای فروشگاهی به سبک غربی نیز نصب شدند.
۱۰. زیور آلات ارزان قیمت
در مقایسه با سایر مناطق دنیا، به دلیل هزینه پایین ساخت صنایع دستی، زیور آلات طلا در ترکیه تا حدودی مقرون به صرفه است. بسیاری از طلاسازان مشهور ترکیه محصولات خود را در بازار بزرگ می فروشند.
۱۱. داخل محوطه
بازار علاوه بر اینکه یکی از شلوغ ترین مکان های خرید در شهر است، مساجد، حمام های ترکی، مسافرخانه، یک مدرسه، غذاخوری، کافه و آب انبار را نیز در خود جای داده است. مسجد جامع آبی یا مسجد سلطان احمد، تنها به اندازه سوار شدن به یک مترو سریع از بازار بزرگ فاصله دارد.
۱۲. تعطیلات برای همه
بعد از یک هفته شلوغ و دیدن میهمانان از سراسر جهان که به گوشه و کنار بازار سر می زنند، هر یکشنبه بازار بزرگ درهای خود را به روی عموم می بندد.
۱۳. همراه با فیلم
سه فیلم جیمز باند، استانبول را به عنوان یک صحنه فیلمبرداری معرفی می کند. مانند “از روسیه با عشق”، “جهان کافی نیست” و “اسکای فال”، که صحنه هیجان انگیز موتور سواری در محوطه بازار بزرگ را به تصویر می کشد.
۱۴. یک مکان عالی گردشگری
بازار بزرگ رکورد پربازدیدترین مکان های گردشگری در سال ۲۰۱۴ را شکست و در رتبه ۱ قرار گرفت. طبق گزارش ها، سالانه تقریبا ۹ میلیون نفر از این مکان بازدید می کنند!
۱۵. ظهور بازار
بازار سرپوشیده (Closed Market)، نام مدرنی که امروزه از این بازار می شناسیم از ۱۸ دروازه ای که در آن قرار دارد ناشی می شود که هر روز صبح باز می شد و هر شب نیز بسته می شد. گذشته از این، بازار در قرن هفدهم تاسیس شد که دارای ۶۷ گذرگاه بود که بخشی از آن به مراسم مذهبی، ۵ مسجد و چند فواره اختصاص داشت.
۱۶. تغییرات نهایی
پس از آتش سوزی در اوایل قرن هجدهم، ساختمان های بازار بزرگ با سنگ و آجر بازسازی شده و جایگزین سازه های چوبی شدند که قبلا در آنجا بود. علاوه بر این، اکیدا تأکید شد که همه ساختمان ها به جای دو طبقه، یک طبقه باشند، به جز برای فروشندگان خز. این سازه ها با کاشی پوشانده شده اند و از آن زمان، برای جلوگیری از آتش سوزی، علاوه بر سیگار کشیدن، از هیچ چراغی هم استفاده نشده است.
۱۷. شب افتتاحیه رسمی
یک افتتاح رسمی برای این بازار انجام شده است و تنها افتتاحیه رسمی آن مربوط به زمان بازگشت سلطان عبدالعزیز از مصر است که در سال ۱۸۶۷ برگزار شد.
۱۸. تغییر اخلاق
از اواسط قرن نوزدهم تغییرات زیادی در اخلاق بازاریابی ایجاد شده است. دلیل این امر غرب زدگی امپراتوری عثمانی و آمدن اقلیت ها به مرکز توجه بوده است. پیش از آن، یک رفتار بی تفاوتی نسبت به تبلیغ و اعتبار اسلامی و نظام صنفی به وجود آمد.
۱۹. بدون رستوران
در دوران عثمانی، رستوران ها بسیار نادر بودند و تقریبا وجود نداشتند. به این دلیل که زنان اجازه مشارکت در امور اجتماعی را نداشتند. همچنین به دلیل سبک زندگی عشایری، مالکیت یا حفظ چنین شغلی دشوار بود. مردم غالبا ناهار خود را از خانه بسته بندی می کردند و این فقط شامل غذاهای ساده خریدنی مانند دونر کباب، تاوک گوگسو (سینه مرغ) یا قهوه می شد.
۲۰. کیوسک های محبوب
غذاهای ساده امپراتوری عثمانی مانند دونر کباب در یک مغازه کوچک کلبه مانند درست در مرکز جاده ها تهیه می شدند. یکی از این مغازه ها هنوز دست نخورده نگه داشته شده اما دیگر فعالیت نمی کند. این مغازه در بین گردشگران بسیار محبوب است و در گذرگاه هالیجیلار جادِسی (Halıcılar Caddesi) و آجی چشمه جادِسی (Acı Çesme Caddesi) یافت می شود. ممکن است تعجب کنید که چرا اینقدر این مغازه محبوب است. دلیل آن شایعه ای است که سلطان محمود دوم فقط برای اینکه بیاید و اینجا پودینگ بخورد، جامه مبدل پوشیده است.
۲۱. بیشترین بازدید
این بازار یکی از پربازدیدترین مکان ها در سال ۲۰۱۱ بوده است. این موضوع توسط رئیس اتحادیه صنعتگران بازار بزرگ در پانصد و پنجاهمین سال تأسیس آن اعلام شد.
۲۲. اندازه آن کاهش یافته است
به طور کلی دیده می شود که پس از هر فاجعه ای، اغلب از اندازه بناهای تاریخی کاسته می شود. پس از زلزله سال ۱۸۹۴ که کل شهر را لرزاند، این اتفاق در مورد بازار بزرگ نیز رخ داد. بازسازی بازار توسط محمود صلاالدین پاشا، وزیر کار عامه مورد بررسی قرار گرفت.
۲۳. تا زمان بازسازی
قبل از مرمت بازار در نتیجه زلزله سال ۱۸۹۴، بازرگانان بر روی دیوان های ساخته شده از چوب و مقابل قفسه های خود می نشستند. این مغازه ها به اصطلاح دولاپ یا در زبان فارسی غرفه نامیده می شد. پس از بازسازی بود که مغازه های مناسب ساخته شدند.
منبع: ohfact