مجله نماوا:
شهاب حسینی بعد از فتح قلههای بازیگری و نیمنگاهی به کارگردانی قصد دارد با برنامه اینترنتی هم رفیق به دنیای مجریگری بازگردد. حالا که او از مشهورترین و پرافتخارترین بازیگران سینما ایران است و جایزه کن را هم به مجموعه افتخاراتش اضافه کرده است، حالا که شرکت فیلمسازی خود را در آمریکا تأسیس کرده است و جایگاه استواری در سینمای ایران دارد، کمتر کسی به یاد میآورد که او روزگاری مجری برنامههای تلویزیونی بود.
حسینی کارش را با گویندگی رادیو آغاز کرد و اجرای برنامه تلویزیونی اکسیژن برای نوجوانان، او را به چهرهای شناختهشده تبدیل کرد. بعد راهش را به سریالها باز کرد و با پلیس جوان درخشید و کمکم ستاره سینمایی شد.
حسینی تنها بازیگری نیست که از حرفه مجریگری کار خودش را آغاز کرده است. مطمئناً اولین بازیگری هم نیست که از عالم بازیگری وارد حیطه اجرا میشود. در چند سال اخیر، حضور چهرههای سرشناس بازیگری در عرصه اجرا، انتقادات زیادی را برانگیخته است. اما ازآنجاییکه مجریان محبوب تلویزیون، ازجمله فرزاد حسنی و رضا رشید پور، به حاشیه راندهشدهاند، استفاده از سوپراستارهای بازیگری بهعنوان مجری بهجای تربیت مجریان جوان، شاید راهحلی برای جلوگیری از ریزش مخاطب برنامههای تلویزیونی باشد.
اگرچه، حضور این بازیگران درزمینهٔ اجرا، به مذاق بسیاری از مجریهای حرفهای، ازجمله نجمه جودکی، چندان خوش نمیآید، اما این بده بستان دوطرفه همچنان ادامه دارد. فرزاد حسنی را این روزها در فیلمهای سینمایی میبینیم و بهرنگ توفیقی و حامد عنقا از احسان علیخانی بهعنوان یکی از مهمترین گزینههایشان برای ایفای نقش نیما بحری در آقازاده یاد میکنند.
در این یادداشت نگاهی میاندازیم به بازیگرانی که از دنیای پرده نقرهای به صفحه تلویزیون رفتند و مجریهایی که از برنامههای تلویزیونی راهشان را به سینما باز کردند.
۱- صابر ابر
صابر ابر حالا از چهرههای مهم سینمای ایران، بهویژه سینمای هنری و خاصتر است. او در تئاتر هم فعالیت مستمری دارد و از عکاسی و کتاب نوشتن هم غافل نبوده است.
صابر ابر، کارش را با اجرای برنامه کودک رنگینکمان آغاز کرد و بعد اجرای پلک را بر عهده گرفت. در همان سالها به سریال بازگشت به خانه رسید و بهعنوان بازیگر کارش را شروع کرد و خیلی زود به سینما رفت. در شاعر زبالهها و مینای شهر خاموش حاضر شد و با دایرهزنگی بهخوبی دیده شد. وقتی هم که به درباره الی اصغر فرهادی پیوست، آخرین پله موفقیتش را طی کرد و ظرف چند سال به یکی از مهمترین بازیگران سینمای ایران تبدیل شد.
۲- نوید محمدزاده
نوید محمدزاده با کسب دو سیمرغ بلورین و جایزه جشنواره ونیز، پدیده بازیگری سینمای ایران لقب گرفته است. محمدزاده با ابد و یک روز، به چهرهای مهم و تأثیرگذار تبدیل شد. اما حقیقت این است که باید زودتر دیده میشد و به جایگاه امروزش میرسید. زمانی که با نقشآفرینی در عصبانی نیستم تا مرز کسب سیمرغ هم رفت.
محمدزاده البته بیشتر بازیگر تئاتر است، اما او هم در دوره کوتاهی با اجرای برنامه دوستان از شبکه جهانی جام جم، اجرای تلویزیونی را تجربه کرده است.
۳- مهران مدیری
مهران مدیری از بازیگرانی بود که بعد از موفقیت در بازیگری وارد اجرا شد. مدیری که با سریالهای تلویزیونی نود شبیاش، به چهرهای محبوب تبدیلشده بود و در سینما هم چند نقش خوب بازی کرده بود، با دورهمی مجریگری را تجربه کرد. مدیری شاید از موفقترین ستارههایی باشد که از بازیگری به اجرا رسیدهاند. لحن خودمانی او در گفتگو با مهمانهایش و توانایی طنزپردازی که در اجرای استندآپ کمدیهایش به کار میگیرد، برنامه دورهمی را به یکی از محبوبترین برنامههای تلویزیونی تبدیل کرده است.
۴- رامبد جوان
رامبد جوان از اولین چهرههای مهم سینمایی بود که وارد اجرا شد. او با بازی در سریالهای تلویزیونی ازجمله خانه سبز به شهرت رسید و بعد از موفقیت در سینما، کارگردانی را هم تجربه کرد. ایده او در اجرا، اما متفاوتتر از الگوهای استاندارد مجریگری است. خندوانه هم مانند دورهمی یک برنامه گفتگو محور است، اما جوان به سؤالات معمول چنین برنامههایی اکتفا نمیکند و با سبکی آزاد و فارغ از هر قیدی اجرا میکند. حضور کمدین های ثابت در فصلهای مختلف این برنامه و پرسشهای راحت و غیرمعمول جوان از مهمانهایش، از عوامل جذابیت آن هستند. بااینحال، رامبد جوان با حاشیههای سفرش به کانادا برای تولد فرزندش با انتقادات فراوانی روبرو شد و باید دید که آیا اجرای آزاد و رهای او و اصرارش به خنداندن مردم ایران در فصل بعدی هم جواب میدهد یا خیر.
۵- سروش صحت
سروش صحت هم کارش را با تلویزیون شروع کرد. از بازی در آثار مهران مدیری تا نوشتن فیلمنامه و ساخت آثار خودش، سروش صحت، در طی سالهای فعالیت هنریاش، به چهرهای شناختهشده تبدیل شد. صحت که با جهان با من برقص اولین تجربه فیلمسازیاش را هم با موفقیت پشت سر گذاشته است، درزمینهٔ اجرا، کمی متفاوتتر از همکارانش ظاهرشده است.
صحت در فصل دوم کتابباز، جایگزین امیرحسین صدیق شد و اتفاقاً شورونشاطی جذاب به این برنامه افزود. برنامه صحت همانطور که از نامش برمیآید درباره کتاب و کتابخوانی است و صحت بهخوبی توانسته با اجرایی روان و راحت، با مخاطبانش ارتباط برقرار کند. بهعلاوه تسلط او به موضوعات و همراهیاش با مهمان برنامه، اجرای او را جذاب و دوستداشتنی کرده است.
۶- محمدرضا گلزار
ورود سوپراستار سالهای دهه هشتاد به اجرا، بههیچوجه قابل پیشبینی نبود. گلزار که از مهمترین چهرههای سینمای تجاری ایران است و حتی با وارد شدن به دهه چهل زندگیاش، همچنان میتواند طرفدارانش را به سینما بکشاند، با برنده باش وارد اجرا شد.
محمدرضا گلزار در این برنامه که در سبک مسابقات اطلاعات عمومی بود، با اعتمادبهنفس و در کمال آرامش در مقابل شرکتکنندهها ظاهر میشد. اما اجرای او فاقد قدرت و صلابت یک اجرای حرفهای بود. بااینحال، برنده باش در زمان پخش، یکی از محبوبترین برنامههای تلویزیون بود. انتقادات برخی مراجع تقلید به شیوه انتخاب شرکتکنندگان برنامه، برنده باش را از کنداکتور شبکه سه حذف کرد و تا امروز هم خبری از ادامه برگزاری آن نیست.
برنامه پنج ستاره حمید گودرزی هم گرفتار سرنوشت مشابهی شد. گرچه اجرای گودرزی بهشدت ضعیفتر از گلزار بود و به نظر میرسید که هیچ آشنایی با فن بیان و اجرا ندارد.
۷- پژمان بازغی
پژمان بازغی، از دیگر چهرههایی است که بعد از موفقیت در عرصه بازیگری وارد اجراشده است. بازغی با برنامه کودک شو، اجرای مسابقهای که کودکان شرکتکنندگان آن هستند را بر عهده دارد و این برنامه ترکیبی، شامل گفتگو با مهمانان نامآشنا هم میشود.
بازغی که سالها در سینما و تلویزیون ایران فعالیت دارد و در چند سال اخیر با نقشهای مناسب بهخوبی درخشیده است، در میان همکارانش در اجرا هم موفقتر بوده است. بازغی، فوتوفن اجرا را میداند، از فن بیان تا زبان بدنش، تعلیمدیده است و کنترل خوبی روی اجرایش دارد. بهعلاوه جلوی دوربین راحت است و متناسب با محتوای برنامهاش صمیمیتی در اجرا دارد که مخاطب را جذب میکند.