به نقل از ارز دیجیتال:
EOS که در فارسی آن را ایاس میخوانیم، بلاک چینی است که با هدف انتقال ارزش، ایجاد قراردادهای هوشمند و ساخت اپلیکیشنهای غیرمتمرکز ایجاد شد. این بلاک چین هم از قراردادهای هوشمند پشتیبانی میکند و هم بهدلیل بهرهگیری از الگوریتم اجماع اثبات سهام نمایندگیشده، از مقیاسپذیری خوبی برخوردار است. در نتیجه، ایاس را میتوان جزو بلاک چینهای نسل سوم دانست.
این تعریفی بسیار خلاصه از ایاس است. مانند همه بلاک چینهای دیگر، EOS هم جزئیات فنی، کاربردهای اختصاصی، و ویژگیهای منحصربهفردی دارد که در این مقاله آنها را بررسی میکنیم. برای اینکه بدانید ایاس چیست و چه جایگاهی در اکوسیستم کریپتو دارد، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.
فهرست مطالب
ایاس چیست؟
ایاس (EOS) یک ارز دیجیتال مبتنیبر بلاک چین است که با وعده امکان اجرای اپلیکیشنهای غیرمتمرکز (DApps) و تراکنشهای بدون کارمزد و فوقسریع وارد میدان شد. بلاک چین ایاس یکی از دهها پلتفرم ارائهدهنده قراردادهای هوشمند و از رقبای سنتی اتریوم در زمینه مقیاسپذیری است. ایاس از اجماع اثبات سهام نمایندگیشده (DPoS) استفاده میکند و زمان ایجاد بلاک در آن ۰.۵ ثانیه و میانگین سرعت تراکنشها ۴۰۰۰ تراکنش در ثانیه است.
بیشتر بخوانید: برنامه غیرمتمرکز (DApps) چیست؟ برنامه غیرمتمرکز چطور ساخته میشود؟
علاوه بر این، مدل اقتصادی نوآورانه EOS بهگونهای طراحی شده است که هزینههای شبکه را با تشویق کاربران به سهامگذاری داراییها تأمین میکند. ازاینرو، کاربران نهایی ایاس برای ارسال تراکنش، نیازی به پرداخت کارمزد نخواهند داشت.
گذشته از بحث مقیاس پذیری، توسعهدهندگان EOS راهکارهای امنیتی ویژهای را برای جلوگیری از حملات هک و کلاهبرداری در شبکه طراحی و اعمال کردهاند. بهعنوان مثال قابلیت فریزکردن (یا مسدودکردن) حسابها در شبکه ایاس، ابتکاری است که مانع از آسیبرساندن یک اپلیکیشن یا قرارداد هوشمند خاص به کل شبکه میشود.
همچنین قابلیت تعیین سطوح و مجوزهای دسترسی گوناگون در حسابهای ایاس، عاملی است که کنترل افراد بر روی داراییهایشان را افزایش خواهد داد. در بخشهای بعدی این ویژگیها را با دقت بیشتری بررسی خواهیم کرد.
تاریخچه مختصری از ایاس
دو کارآفرین آمریکایی به نامهای دن لریمر (Daniel Larimer) و برندن بلومر (Brendan Blumer)، در سال ۲۰۱۷ شرکت بلاکوان (Block.One) را با هدف توسعه قابلیتهای فناوری بلاک چین تأسیس کردند. تیم توسعهدهنده بلاک وان با بهرهگیری از ایدههای لریمر، کار روی پروژه EOS را بهعنوان یک شبکه بلاک چین مقیاسپذیر و با قابلیت پشتیبانی از قراردادهای هوشمند شروع کرد.
بیشتر بخوانید: قرارداد هوشمند چیست؟ Smart Contract چطور کار میکند؟
بعد از ارائه وایتپیپر ایاس (github.com)، عرضه اولیه ارز دیجیتال این شبکه بهصورت توکن ERC-20 روی شبکه اتریوم آغاز شد. فرایند عرضه اولیه ایاس که از ۲۵ ژوئن ۲۰۱۷ آغاز شد و تا ۴ ژوئن ۲۰۱۸ (یعنی بهمدت یک سال) ادامه یافت، یکی از جذابترین و مشهورترین ICOهای برگزارشده در تاریخ ارزهای دیجیتال بود.
بیشتر بخوانید: ERC۲۰ چیست؟ همهچیز درباره استاندارد و توکن ERC-20 اتریوم
در این مدت، ۷۰۰ میلیون توکن EOS (معادل ۷۲٪ از کل عرضه این کوین) به ارزش کلی ۴ میلیارد دلار به فروش رفت و ازاینرو، طولانیترین و موفقترین ICO در میان همه ارزهای دیجیتال لقب گرفت.
بیشتر بخوانید: عرضه اولیه کوین یا ICO چیست؟ جذب سرمایه به روش ارزهای دیجیتال
ویژگیهای ایاس
پیشتر گفتیم که ایاس رقیبی برای اتریوم محسوب میشود و بهنوعی یکی از پروژههای Ethereum Killer است. اما این پروژه چه ویژگیهایی دارد که آن را به رقیب اتریوم تبدیل میکند؟ آنچه که در ادامه میخوانید، مجموعهای از ویژگیهای ایاس است که توسعهدهندگان این پروژه در وایت پیپر آن برشمردهاند:
- پشتیبانی از میلیونها کاربر
- استفاده رایگان
- ارتقای آسان و رفع ایرادات فنی
- سرعت بالا و تأخیر اندک شبکه
- عملکرد متوالی و مقیاسپذیری عمودی
- عملکرد موازی و مقیاسپذیری افقی
پشتیبانی از میلیونها کاربر
شبکههای بلاک چینی در رقابت با پلتفرمهای متمرکزی همچون فیسبوک، ایبی (eBay)، آمازون و اوبر (Uber)، نیازمند آن هستند که بتوانند دهها میلیون کاربر روزانه را مدیریت کنند. در غیر این صورت، بلاک چین هیچگاه به پذیرش گسترده نخواهد رسید. توسعهدهندگان ایاس معتقدند که این شبکه با استفاده از راهکارهای مقیاسپذیری، توانایی مدیریت میلیونها کاربر روزانه را دارد.
استفاده رایگان
توسعهدهندگان EOS هزینههای زیاد راهاندازی و استفاده از اپلیکیشنهای بلاک چینی را مانعی جدی برای پذیرش گسترده این فناوری میدانند. شبکه EOS بهمنظور انعطافپذیری بیشتر برای توسعهدهندگان Dappها و همچنین استفاده آسانتر کاربران نهایی، کارمزد تراکنشها را به حداقل مقدار ممکن (صفر) کاهش داده است تا فقط برای پرداختهای مربوط به خدمات تعاملی بین افراد، نیاز به پرداخت توکن باشد.
ارتقای آسان و رفع ایرادات فنی
همه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز برای انطباق با قابلیتها و نیازهای جدید، نیازمند ارتقا هستند. علاوه بر این، هر نرمافزاری، هرچقدر هم که دقیق بررسی شده باشد، باز هم در معرض اشکال و باگ خواهد بود. بهعنوان مثال میتوانیم ماجرای هک تاریخی DAO را یادآوری کنیم که در نهایت به انجام هاردفورک در شبکه اتریوم منجر شد.
بیشتر بخوانید: هارد فورک (Hard Fork) چیست؟
بنابراین یک پلتفرم بلاک چینی قابل اطمینان، باید امکان ارتقای آسان برنامهها را برای توسعهدهندگان فراهم آورد. همچنین باگهای یک برنامه نباید روی پلتفرم اصلی تأثیرگذار باشد. از آنجا که پلتفرم ایاس از مکانیسم اجماع DPOS استفاده میکند، در صورت خرابی یک برنامه، میتوان حسابهای مربوط به آن برنامه را فریز (یا مسدود) کرد تا سیستم اصلی با مشکل مواجه نشود.
همچنین بخوانید: داستان پیدایش و تفاوتهای اتریوم و اتریوم کلاسیک
سرعت بالا و تأخیر اندک شبکه
برای آنکه تجربه کاربری افراد از پلتفرمهای بلاک چینی مأیوسکننده نباشد، نیازمند یک حلقه بازخورد با تأخیری در حد چند ثانیه و کمتر از آن هستیم. تأخیر بیشتر، کاربران را ناامید کرده و باعث میشود که اپلیکیشنهای بلاک چینی توانایی رقابت با نمونههای متمرکز را نداشته باشند.
توسعهدهندگان EOS.IO مدعی هستند که این شبکه با استفاده از الگوریتم اجماع DPoS، میتواند تراکنشها را در زمان تقریبی ۰.۲۵ ثانیه، با قطعیت ۹۹.۹ ٪ تأیید کند. همچنین با بهکارگیری مکانیسم BFT (تحمل خطای بیزانس)، تراکنشها تا ۱ ثانیه پس از ارسال، با قطعیت ۱۰۰ ٪ نهایی و کاملاً بازگشتناپذیر خواهند شد.
عملکرد متوالی و مقیاسپذیری عمودی
برخی از برنامهها و اپلیکیشنهای غیرمتمرکز مانند خدمات مبادله و صرافی، بهدلیل وابستگی مراحل به ترتیب زمانی، نیازمند عملکرد متوالی هستند. به این معنی که پردازشها باید یکی پس از دیگری و بهصورت متوالی انجام شوند. سیستمعامل EOS.IO با استفاده از مقیاسپذیری عمودی (یعنی با اختصاص منابع پردازشی بیشتر به این نرمافزارها) عملکرد متوالی و سریع این برنامهها را محقق میکند.
عملکرد موازی و مقیاسپذیری افقی
برخی از اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در مقیاس بزرگ، نیازمند عملیات موازی هستند. سیستمعامل EOS.IO، با استفاده از مقیاسپذیری افقی (یعنی توزیع عملیات در میان تعداد بیشتری از نودها) و تعاملپذیری میان نودها، سرعت اجرای قراردادهای هوشمند را بهطرز چشمگیری افزایش میدهد.
ایاس چگونه کار میکند؟
عملکرد بلاک چین EOS برپایه الگوریتم اجماع اثبات سهام نمایندگیشده (DPoS) است. پلتفرم ایاس علاوه بر الگوریتم DPoS، از الگوریتم دیگری به نام تحمل خطای بیزانس یا BFT (Byzantine Fault Tolerance) برای نهاییکردن تراکنشها استفاده میکند. در این بخش نگاهی به این دو الگوریتم خواهیم داشت.
الگوریتم اثبات سهام نمایندگیشده یا Delegated Proof of Stake
پلتفرم ایاس بهمنظور تأمین سرعت و مقیاسپذیری موردنیاز در اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، از الگوریتم اجماع اثبات سهام نمایندگیشده (DPoS) استفاده میکند. این الگوریتم، با معادلهای دیگری مانند اثبات سهام محولشده یا اثبات سهام نیابتی هم شناخته شده است که همگی به یک مفهوم اشاره دارند.
اثبات سهام نمایندگیشده، در واقع یک مکانیسم دموکراتیک برای انتخاب تعدادی اعتبارسنج محدود برای یک شبکه است. به این معنی که تمامی دارندگان کوینهای شبکه، با گروگذاشتن یا اصطلاحاً استیکینگ کوینهای خود، میتوانند نمایندگانی را از طریق رأیگیری انتخاب کنند تا وظیفه اعتبارسنجی تراکنشها و ایجاد بلاکها را به نیابت از سایر مشارکتکنندگان شبکه انجام دهند. در این مکانیسم، قدرت رأی هر شرکتکننده، متناسب با تعداد کوینهای سهامگذاریشده است.
در مدل DPoS، تعداد نودها یا گرههای اعتبارسنج شبکه ۲۱ نفر است و رأیگیری برای تعیین نودهای منتخب، بهصورت پیوسته ادامه دارد. هر فردی میتواند با استفاده از کوینهای سهامگذاریشده خود به یک نود رأی دهد، یا هر زمان که خواست، رأی خود را پس بگیرد و به نود دیگری رأی دهد. بنابراین هر کسی بهشرط اینکه بتواند رأی مشارکتکنندگان در شبکه را به خود اختصاص دهد، میتواند به یک نود اعتبارسنج تبدیل شود.
مدل اجماع DPoS، یکی از پربحثترین موضوعات در دنیای بلاک چین است. از یک سو مدافعان این مکانیسم، سرعت و مقیاسپذیری آن را برای پذیرش گسترده فناوری بلاک چین ضروری میدانند و از سوی دیگر، مخالفان این روش معتقدند که DPoS، تمرکززدایی را قربانی امنیت و مقیاسپذیری سیستمها میکند.
اگر بخواهیم سختگیرانه قضاوت کنیم، باید قبول کنیم که در مکانیسم DPoS، تمام قدرت شبکه در اختیار تعداد محدودی از نودها است که در صورت تبانی، میتوانند از اختیارات خود سوءاستفاده کنند.
در مدلهای پیشرفتهتر اجماع، مانند NPoS (یا اثبات سهام نامزدشده)، سهامگذاران عادی نیز در قبال رأی خود به نودها مسئولیت دارند. به این معنی که در صورت خرابکاری یا تخلف هر یک از نامزدها، سهام قفلشده کاربرانی که به او رأی دادهاند هم مشمول جریمه خواهد شد. این روش کاربران را تشویق میکند که در انتخاب نامزدها، دقت و مسئولیت بیشتری به خرج دهند.
الگوریتم تحمل خطای بیزانس یا Byzantine Fault Tolerance
نحوه کار الگوریتم BFT اینگونه است که هریک از نمایندگان منتخب، میتوانند بلاکهای تولیدشده را امضا و تأیید کنند؛ بهشرط آنکه دو بلاک با تایماستمپ (مهر زمانی بلاکها که ترتیب زمانی آنها را مشخص میکند) یکسان یا با شماره بلاک یکسان را امضا نکنند.
به این ترتیب، هرگاه که بیش از دوسوم نمایندگان (۱۵ نفر یا بیشتر) بلاکی را امضا کنند، تراکنشهای موجود در این بلاک، نهایی و غیرقابلتغییر خواهد شد. طبق این مدل، اجماع بر روی تغییرناپذیری هر تراکنش، در عرض ۱ ثانیه انجام خواهد شد.
کاربردهای ایاس
ارز دیجیتال EOS مانند سایر ارزهای دیجیتال کاربردهایی عمومی و کاربردهایی اختصاصی دارد. مهمترین کاربردهای ایاس از این قرار هستند:
- ابزار پرداخت
- ایجاد حساب کاربری و دریافت حداقل منابع پردازشی موردنیاز
- تعیین نمایندگان شبکه
- دریافت منابع پردازشی برای توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز
- پرداخت پاداش تولیدکنندگان بلاک
۱- ابزار پرداخت
همانطور که گفتیم، سادهترین کاربرد EOS استفاده از آن بهعنوان ابزار پرداخت است. اما برای این منظور، باید چند شرط اساسی برقرار باشد که مهمترین آنها امنیت سیستم و عرضه محدود یا کنترلشده است.
درباره امنیت شبکه ایاس در ادامه بهطور کامل توضیح خواهیم داد؛ اما عرضه آن بهصورت کنترلشده درجریان است و اختیار تصمیمگیری درباره آن، برعهده نمایندگان منتخب شبکه است.
شبکه ایاس دارای نرخ تورم سالانه ۱ درصدی است؛ به این معنی که تعداد کوینهای تولیدشده طی هر سال، به اندازه یک درصد از موجودی درگردش سال قبل خواهد بود. این تورم مصنوعی، بهمنظور تأمین هزینههای توسعه شبکه و پرداخت پاداش تولیدکنندگان بلاک لحاظ شده است.
طبق کد نرمافزار EOS.IO، تعداد ۱۰۰ میلیون کوین ایاس بهمنظور توسعه اکوسیستم این شبکه در آینده، به شرکت بلاکوان اختصاص خواهد یافت. قرار است این ۱۰۰ میلیون کوین به صورت خطی و طی ۱۰ سال پس از ثبت بلاک جنسیس (اولین بلاک شبکه) آزاد شده و در اختیار این شرکت قرار گیرد.
۲- ایجاد حساب کاربری و دریافت حداقل منابع پردازشی موردنیاز
تمامی کاربران ایاس برای استفاده از این شبکه، نیازمند ایجاد یک حساب کاربری و فعالسازی آن هستند. همانطور که در بخشهای قبل دیدیم، برای فعالسازی هر حساب کاربری، باید ابتدا تعدادی کوین EOS را به این حساب انتقال داده و در ازای سهامگذاری بخشی از آن، منابع CPU و پهنای باند موردنیاز را دریافت کرد.
۳- تعیین نمایندگان شبکه
بلاک چین ایاس بر اساس مدل اجماع DPoS (اثبات سهام نمایندگیشده) کار میکند. بر این اساس، وظیفه اعتبارسنجی تراکنشها و تولید بلاکها برعهده ۲۱ نود (گره) شبکه خواهد بود و انتخاب آنها نیز بر اساس رأیهای وزندار انجام میشود؛ به این معنی که تمامی کاربران با استیککردن کوینهای EOS خود میتوانند به نمایندگان شبکه رأی دهند و رأی هرکس که کوینهای بیشتری را سهامگذاری کرده باشد، وزن بیشتری خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: استیکینگ چیست؟ آموزش Staking یا سهام گذاری در ارزهای دیجیتال
۴- دریافت منابع پردازشی برای توسعه اپلیکیشنهای غیرمتمرکز
توسعهدهندگان اپلیکیشنهای غیرمتمرکز، بهدلیل میزبانی از کاربران متعدد و حجم عملیات بالا، به منابع پردازشی بیشتری (نسبت به کاربران عادی) احتیاج خواهند داشت. بنابراین این توسعهدهندگان با سهامگذاری کوینهای بیشتر میتوانند منابع موردنیاز خود را به دست آورند.
یکی از نقاط قوت نرمافزار EOS.IO آن است که ارزش پهنای باند و CPU را مستقل از قیمت کوینها محاسبه میکند. بهبیان دیگر، کاربران یا توسعهدهندگانی که تعداد قابلتوجهی از کوینها را سهامگذاری کرده و منابع پردازشی دریافت کردهاند، از نوسانات قیمت ایاس در امان هستند و بهمدت نامحدود، از همان CPU و پهنای باند اولیه برخوردار خواهند بود؛ زیرا قیمت پهنای باند و CPU تنها بر اساس تعداد کوینهای ایاس محاسبه میشود.
۵- پرداخت پاداش تولیدکنندگان بلاک
از آنجا که کاربران شبکه ایاس برای تراکنشهای خود کارمزدی نمیپردازند، پاداش تولیدکنندگان بلاک (که در واقع انگیزه و مشوق آنها برای عملکرد صحیح و حفظ امنیت شبکه است)، از طریق ایجاد کوینهای جدید پرداخت خواهد شد.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، تورم سالانه ایاس در حال حاضر ۱ درصد است. به این معنی که هر سال به اندازه یک درصد از کوینهای در گردش، کوین جدید تولید و به شبکه اضافه میشود. از این یک درصد، ۰.۲۵ درصد آن به تولیدکنندگان بلاک و ۰.۷۵ درصد به نمایندگان جایگزین (Standby Producers) تعلق میگیرد.
نمایندگان جایگزین، نودهایی هستند که حدنصاب آرای کاربران را دارند اما هنوز در لیست ۲۱ نفره تولیدکنندگان بلاک قرار نگرفتهاند. از آنجا که این نودها آماده جایگزینی احتمالی با نمایندگان منتخب هستند، بخش کمتری از پاداش شبکه را دریافت خواهند کرد.
نرخ تورم سالیانه ایاس، از ۱ درصد تا ۵ درصد متغیر است و تعیین آن برعهده نمایندگان شبکه خواهد بود.
رشد ارزش ایاس و بهتبع آن رشد ارزش پاداش نمایندگان، در نهایت بهنفع کل شبکه خواهد بود. زیرا در این صورت، تولیدکنندگان بلاکها میتوانند منابع پردازشی بیشتری را تهیه کرده و به شبکه اختصاص دهند. در این مدل بهطور طبیعی، افزایش قیمت کوینهای ایاس، به افزایش کارایی و سرعت شبکه میانجامد.
نقشه راه و فازهای توسعه ایاس
در اینجا فازهای توسعه بلاک چین EOS را بهطور خلاصه با هم مرور میکنیم.
فاز اول: محیط آزمایشی اولیه (تابستان ۲۰۱۷)
هدف از این مرحله ایجاد APIهایی برای توسعهدهندگان است تا به کمک آن، اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را بر روی بلاک چین ایاس ایجاد کرده و آنها را آزمایش کنند.
فاز دوم: راهاندازی شبکه آزمایشی اولیه (پاییز ۲۰۱۷)
تمامی آزمایشهای فاز اول، در شرایط یک محیط آزمایشی ایزوله و قابلاعتماد انجام شد که کد هر توسعهدهنده را بهطور مجزا اجرا میکرد. پیش از آنکه یک شبکه آزمایشی واقعی راهاندازی شود، به پیادهسازی و آزمایش چندین ویژگی اضافی نیاز است که در این فاز انجام میشوند.
فاز سوم: انجام آزمایشها و بازبینیهای امنیتی (زمستان ۲۰۱۷، بهار ۲۰۱۸)
در طول این مرحله، سیستمعامل EOS.IO با هدف یافتن باگها و مشکلات امنیتی، تحت شدیدترین آزمایشها قرار میگیرد. در پایان فاز سوم، نسخه ۱.۰ از نرمافزار EOS.IO نامگذاری و عرضه میشود.
فاز چهارم: بهینهسازی پردازشهای موازی در شبکه (تابستان و پاییز ۲۰۱۸)
بعد از عرضه نسخه پایدار اولیه، تیم توسعهدهندگان، کد نرمافزار را برای اجرای موازی تراکنشها بهینهسازی خواهد کرد.
فاز پنجم: پیادهسازی خوشهبندی نودها و عرضه نسخه EOS.IO ۲.۱ (در آینده نزدیک)
در این مرحله برخی از نقاط ضعف گزارششده از سوی کاربران، با اتخاذ رویکردی جدید برطرف خواهد شد. با پیادهسازی مکانیسم خوشهبندی نودها، بلاک چین ایاس در مسیر کارآمدی بیشتر، کاهش پیچیدگیهای فنی برای کاربران معمولی و توسعهدهندگان اپلیکیشنها، افزایش امنیت و اعتماد برای پروژههای عمومی و خصوصی و همچنین افزایش مقیاسپذیری حرکت خواهد کرد.
مقایسه ایاس و اتریوم
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، هدف نهایی ایاس، ایجاد یک بلاک چین مقیاسپذیر و در اختیار گرفتن بیشترین سهم از بازار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز است. توسعهدهندگان ایاس برای دستیابی به این هدف و رقابت با رقیب سنتی خود یعنی اتریوم، رویکرد کاملاً متفاوتی را در پیش گرفتهاند.
بیشتر بخوانید: اتریوم چیست؟ آشنایی با Ethereum، بلاک چین قرارداد هوشمند
طراحی شبکه اتریوم نسبتاً ساده است؛ یک ابررایانه غیرمتمرکز و توزیعشده در سراسر جهان (ماشین مجازی اتریوم)، که در ازای پردازش قراردادهای هوشمند و انجام تراکنشها، از کاربران کارمزد دریافت میکند. این کارمزد از طریق ارز دیجیتال اصلی این شبکه یعنی اتر (ETH) پرداخت میشود و به ماینرها (تولیدکنندگان بلاک) تعلق میگیرد. اما معماری شبکه ایاس قدری پیچیدهتر است:
تمامی عملیات اجرایی در شبکه ایاس، از طریق سیستمعامل غیرمتمرکز این شبکه یعنی EOS.IO انجام میشود. EOS.IO در ازای استیککردن کوینهای ایاس، منابع پردازشی شبکه را به کاربران اختصاص میدهد و به این ترتیب دیگر نیازی نیست که کاربران کارمزدی بپردازند.
برخلاف اتریوم، در شبکه ایاس، مجمعی ۲۱ نفره از نمایندگان (که کاربران شبکه از طریق سهامگذاری کوینها آنها را تعیین میکنند)، وظیفه اعتبارسنجی تراکنشها و ساخت بلاکها را بر عهده دارند. به همین دلیل، فرایند اجماع میان نودها و تأیید تراکنشها بسیار سریعتر انجام خواهد شد.
علیرغم همه برتریهای فنی شبکه ایاس، در حال حاضر شبکه اتریوم هنوز هم بیشترین سهم را از بازار اپلیکیشنهای غیرمتمرکز در اختیار دارد. نمودار زیر توزیع حجم تراکنشهای مربوط به اپلیکیشنهای غیرمتمرکز را در میان مطرحترین پلتفرمهای قرارداد هوشمند (در سال ۲۰۲۰) نشان میدهد.
در جدول زیر، ویژگیهای دو پلتفرم اتریوم و ایاس را بهطور خلاصه با یکدیگر مقایسه کردهایم.
خرید ایاس
بهترین روش برای خرید ایاس مراجعه به یک صرافی ارز دیجیتال ایرانی است. با جستوجوی عبارت «خرید ایاس» یا «خرید EOS» در اینترنت فهرستی از صرافیهای ایرانی که از این ارز پشتیبانی میکنند را پیدا میکنید.
میدانید که احراز هویت در صرافیهای داخلی اجباری است و این مسئله به دلایل امنیتی است. البته نکته خوب این است که احراز هویت در این صرافیها برخلاف نمونههای خارجی، برای ایرانیها بلامانع است و با اطلاعات هویتی کاربران بهراحتی انجام میشود.
بنابراین اگر پیشتر در هیچ صرافیای ثبتنام نکردهاید، ابتدا باید این کار را انجام دهید. اما اگر قبلاً احراز هویت را در یک صرافی داخلی طی کردهاید، انجام مجدد آن نیاز نیست و میتوانید از همان صرافی استفاده کنید.
ما همچنین استفاده از صفحه خرید ایاس وبسایت ارزدیجیتال را به شما پیشنهاد میکنیم. احراز هویت در این صفحه آنی است و تنها با واردکردن کد ملی و شماره تلفن انجام میشود. پس از واردکردن این اطلاعات بهطور مستقیم به صفحه پرداخت هدایت میشوید و میتوانید خرید خود را نهایی کنید.
بهترین کیف پول ایاس
EOS ارز دیجیتال محبوبی است و کیف پولهای زیادی از آن پشتیبانی میکنند. وبسایت ارزدیجیتال در بین همه کیف پولهای ایاس ۷ مورد را انتخاب کرده که در جدول زیر آنها را مشاهده میکنید.
نام کیف پول | نوع | لینک دانلود |
---|---|---|
اکسودوس (Exodus) | نرمافزاری – چندارزی | https://www.exodus.com/download/ |
سیف پل (SafePal) | نرمافزاری – چندارزی | https://www.safepal.com/en/download |
انکر (Anchor) | نرمافزاری – اختصاصی | https://www.greymass.com/anchor |
سیمپلایاس (SimplEOS) | نرمافزاری – اختصاصی | https://github.com/eosrio/simpleos/releases |
لجر نانو اس (Ledger Nano S) | سختافزاری | باید بهصورت فیزیکی خریداری شود |
لجر نانو ایکس (Ledger Nano X) | سختافزاری | باید بهصورت فیزیکی خریداری شود |
ترزور مدل تی (Trezor Model T) | سختافزاری | باید بهصورت فیزیکی خریداری شود |
سؤالات متداول
بلاک چین EOS بین ۱۰۰۰ تا ۴۰۰۰ تراکنش را در ثانیه پردازش میکند و از همین رو جزو بلاک چینهای مقیاسپذیر محسوب میشود.
بالاترین قیمت یا ATH ارز دیجیتال EOS تا زمان آمادهسازی این مطلب، ۲۲.۸۹ دلار بوده است. برای پیگیری قیمت لحظهای EOS از صفحه قیمت ایاس استفاده کنید.
بهصورت بومی برای توسعه اپلیکیشن در محیط EOS از زبانهای ++C و DUNE استفاده میشود. البته آشنایی با زبان سالیدیتی و محیط ماشین مجازی اتریوم هم برای شروع فعالیت در ایاس کافی است.
سخن پایانی
«در مأموریت برای یافتن راهکارهای بازار آزاد، برای ایمنسازی حیات، آزادی، حق مالکیت و عدالت برای همگان؛ همبنیانگذار EOS.IO، Block.one، Voice.com و Steemit.com.» جملاتی که خواندید، شرححال مختصری است که دن لریمر (خالق ایاس) در پروفایل توییتر خود نوشته است.
در این مقاله بلاک چین EOS را بررسی کردیم و نگاه دقیقی به ویژگیهای منحصربهفرد و شیوه عملکرد آن داشتیم. قضاوت درباره اینکه این بلاک چین چقدر در انجام مأموریت خود موفق بوده است بر عهده شماست.