به نقل از توریستگاه:
تاریخ می تواند زمینه ای مبهم باشد و احتمالا این موضوع در مورد تاریخ باستان قوی تر خواهد بود. پس در نتیجه، اهدای لوح های باستانی را نمی توان با قاطعیت انجام داد.
کارشناسان مدتهاست بر سر این موضوع با هم در بحث و تبادل نظر هستند که کدام شهر قدیمی ترین شهر در جهان است. اما کمبود و یا فقدان شواهد باستان شناسی در مورد زمان، تخریب و ماهیت ناقص در مورد قدمت اشیا باستانی باعث می شود تا رد پای یک شهر با یافته های چالش برانگیز روبرو شود. به علاوه این موضوع، همان طور که روزنامه گاردین عنوان می کند، کارشناسان می بایست با این سوال دشوار روبرو شوند که چه زمانی یک سکونتگاه معمولی تبدیل به یک شهر می شود. بعضی از کارشناسان بیان می کنند و این موضوع را به اثبات می رسانند که زمانی این تغییر صورت می گیرد که در آن مکان تجارت با سایر مکان ها صورت گیرد، در حالی که سایر کارشناسان معتقدند گسترش و پیشرفت لوله کشی و آبرسانی باعث این امر گشته است.
در حالی که تصمیم بر سر انتخاب قدیمی ترین شهر روی زمین هنوز هم صورت نگرفته اما تعداد معدودی از شهرهای واجد شرایط این موضوع وجود دارند. در اینجا به ۱۰ شهر قدیمی که همواره و تا به امروز زندگی در آنها جریان داشته را مرور می کنیم.
شهر حلب، سوریه
طبق مدارک دایره المعارف بریتانیکا، اگرچه قدمت دقیق شهر حلب نامعلوم است اما معبدی در شهر کشف شده که تاریخ آن به ۳۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد. گمانه زنی های دیگر قدمت شهر حلب را حداقل تا ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد می دانند. شهر جدید و مدرن حلب طی یک جنگ طولانی مدت داخلی ویران و حداقل ۳۰ درصد قسمت های تاریخی این شهر که میراث جهانی یونسکو بود، به کلی نابود شده است.
شهر بیروت، لبنان
روزنامه نیویورک تایمز در شماره ویژه خود نوشت که حفاری های دهه ۱۹۹۰ مدارک و شواهدی از ۵۰۰۰ سال تمدن را در شهر بیروت نشان می دهد و این موضوع قدمت پایتخت کشور لبنان را در حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح تخمین می زند. شهر بیروت قبل از سال ۵۵۱ میلادی و قبل از این که طی زمین لرزه ای وحشتناک کاملا نابود شود، محل بیشترین مدارس حقوق در زمان امپراطوری روم باستان بوده است.
شهر اریحا (جریکو)، کرانه باختری رود اردن
اریحا، شهری در کرانه باختری رود اردن و در مناطق خودگردان فلسطین اشغالی، یکی از مدعیان قوی و پر و پا قرص در موضوع قدیمی ترین محل سکونت در جهان است. طبق مدارک موجود در دایره المعارف تاریخ باستان، قدمت این شهر به ۹۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح باز می گردد. این مکان محل قدیمی ترین دیوار محافظتی در جهان به نام دیوار جریکو نیز هست. ارتفاع این دیوار ۵/۳ متر و قدمت آن به ۸۰۰۰ سال پیش از میلاد باز می گردد.
شهر جُبیل (بیبلوس)، لبنان
طبق دایره المعارف تاریخ باستان در جُبیل که بندری در ساحل دریای مدیترانه می باشد حداقل از ۵۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح همواره زندگی در آن جریان داشته است. پاپیروس، یکی از اصلی ترین اقلام مورد داد و ستد در زمان های قدیم بوده و به همین دلیل، یونانی ها نام این شهر را بر روی کتاب مقدس خود بایبِل (انجیل) نهادند.
شهر آتن، یونان
طبق دایره المعارف تاریخ باستان، شواهد موجود مبنی بر سکونت انسان ها در آتن به ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح می رسد. طی دوره طلایی آتن، این شهر مامن متفکرها و نویسنده های بزرگ و ارزشمندی همانند سقراط و بقراط بوده است.
شهر پلوودیف، بلغارستان
طبق گفته کتاب راهنمای مسافرت لونلی پِلَنِت، بقایای زیستگاه انسان ها در پلوودیف به ۷۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح برمی گردد. رومی ها این شهر را در سال ۴۶ میلادی تصاحب نمودند و در آن خیابان ها، برج ها و آبگذرهای زیادی بنا کردند. بسیاری از خرابه های باستانی که هنوز هم در شهر پابرجاست، مربوط به همان دوره می باشد.
شهر صیدا، لبنان
صیدا که در یونانی به معنای ماهی گیر گاه می باشد، شهری بندریست که ۴۰ کیلومتر از بیروت فاصله دارد. طبق آمار دایره المعارف تاریخ باستان، سکونت در این شهر به ۴۰۰۰ سال پیش از میلاد می رسد. صیدا یکی از اولین مکان هاییست که رنگ بنفش در آنجا تولید گردید که بسیار گران و منحصر به فرد بود و تبدیل به رنگی نمادین از اعضای خانواده سلطنتی شد.
شهر فیوم، مصر
فیوم در زمان های قدیم آبادی میان کویری بسیار وسیعی در مصر بود که به خاطر حاصلخیزی و مجاورتش با یکی از شاخه های رود نیل بسیار شناخته شده بود. طبق گفته دایره المعارف تاریخ باستان، حدود ۷۲۰۰ سال پیش از میلاد افراد بسیاری به این منطقه آمدند و اولین جامعه کشاورزی را حدود ۵۲۰۰ سال پیش از میلاد در اینجا پایه ریزی کردند. در نهایت این منطقه تبدیل به روستاها و شهرهای بسیار گشت. فیوم به واسطه تک چهره های مومیایی که کلکسیونی از نقاب های مومیاییست، بسیار پرآوازه می باشد. شهر مدرن فیوم کنونی در وسط آبادی فیوم کهن قرار دارد.
آرگوس، یونان
طبق اطلس جهان، آرگوس شهری بوده که از ۵۰۰۰ سال قبل از میلاد مسیح نیز زندگی در آن جریان داشته است. دایرهالمعارف تاریخ باستان طبق اسنادی به جای مانده خاطر نشان می کند که ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح، آرگوس، اِسپارتا و پاروس شهرهایی بودند که اولین رقابت های موسیقی را در یونان برگزار می کردند. شهر آرگوس کانون فرهنگی یونان باستان بوده و حفاری های امروزه منجر به کشف معابد، تماشاخانه ها و سفال های باستانی شده است.
شوش، ایران
طبق مدارک و شواهد موجود در دایره المعارف تاریخ باستان، شهرباستانی سوسا که امروزه آن را شوش می نامیم، حدود ۷۰۰۰ سال پیش از میلاد مسیح به شکل زیستگاهی کوچک بوده و سپس در حدود ۴۲۰۰ سال پیش از میلاد تبدیل به منطقه ای شهری گردیده است. حدود ۳۲۴ سال قبل از میلاد مسیح، مکانی برای ازدواج در شهر شوش وجود داشته، جایی که اسکندر کبیر مقدمات ازدواج بیش از ده هزار زوج مقدونی و ایرانی را برای متحد ساختن فرهنگ ها ترتیب داد.
منبع: usnews